Započni novu temu Odgovori na temu  [ 35 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 11.08.2006. 09:40:24 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02.02.2004. 02:25:50
Godina: Dipl.
Smer: IS
Pazario sam sledecu konfig:
Athlon XP64 AM2
MSI K9N NEO-F
1*Napajanje CoolerMaster 380W
1*1GB DDR2 Kingmax (667MHz)
1*250GB HD SATAII (16MB buffer)
1*Gigabyte 7900GT (ukljucio napajanje preko kabla koji mi je dat)

Imam sledeci problem:

1. Podigne se bios i prepozna ram,hd,dvd
2. Pocne instalacija windows-a
3. Cim ucita one pocetne fajlove (znaci nije me jos pitao za particije i slicno), ili se resetuje, ili se zablokira, ili izbaci gresku PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA.

Probao sam da ubacim jos jedan SATA disk. Na njemu se nalazi GRUB i on se uredno ucita, ali kad na isti pokusam da instaliram win, desava se isto kao i gore.

Sta mislite da je problem. Da ne postoji neka fora za install na SATAII disk?

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 11.08.2006. 10:08:06 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06.05.2002. 15:33:21
Ja znam samo da pri instalaciji SATA trebas da imas drajvere za windows... uglavnom pri instalaciji windowsa on ne vidi da imas diskove ako mu ne ubacis disketu sa drajverima. sad, ne secam se kad se ti drajveri ubacuju, ali negde pocetkom instalacije.
Ali u svakom slucaju, PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA mi je nepoznato i mislim da ne bi trebalo da se pojavljuje uopste.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 11.08.2006. 11:03:57 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07.06.2004. 15:40:38
Godina: Apsolvent
nema veze sa drajverima... meni je (do dushe sata1) uredno prepoznao i instalirao... xp sp2...

mozhda ti je ram... pokushaj da pokrenesh instalaciju sa samo jednim od ta dva modula... prvo jedan, pa drugi... ako na jednom pukne, znachi da je do njega.. ortak je imao slichan problem....

zatim mozhda ako ti je ukljuchen dual chanel mod...
ja tipujem na ram!

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 11.08.2006. 11:44:11 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29.06.2003. 21:32:42
Godina: IV
Smer: UK
Definitivno je problem do HD-a. Ja sam imao dosta problema dok sam instalira win na moj sata disk. Problem kod mene je sto nemam disketnu jedinicu.
Nego, ajde problej ti da instaliras linux. Npr Ubuntu najnoviji. On ima podrsku za SATA 2 diskove. Ako prodje bez problema, onda ti je siguro problem sa driverima za win. Ako je to problem, onda cu ti reci dalje sta da radis.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 11.08.2006. 12:18:19 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12.03.2002. 17:30:03
Smer: ME
ahem, jeste pitanje naivn ali da probam -> da li si uopshte odradio particije na novom disq kako treba? :]

druga varijanta je da uzmesh xp sp2 cd i probash njega da instalirash, on bi trebalo da ima drajvere za sata2 po difoltu.

ali obavezno xp sa sp2 jer starije verzije xpa mislim da nisu imale po difoltu drajvere za sata.

ili u krajnjem sluchaju nadji vistu beta pa probaj nju da instalirash.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 11.08.2006. 12:50:42 
Korisnikov avatar

^ ne dodjem uopste u situaciju da podesavam particije na winxp sp2 instalaciji ... pre toga puca.

^^ @mishaa -- nemam ni ja disketnu jedinicu :( Sto bi to mogao da bude problem?

^^^ @paya -- imam samo jedan ddr2 modul (1GB) [to automatski znaci da nije ukljucen dual chanel mod]

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 11.08.2006. 12:54:11 
Moderator
Korisnikov avatar

Probaj, Ubuntu da instaliras, ako isto prijavljuje greske, napisacu kako sam ja sredio moju instalaciju.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 11.08.2006. 13:26:36 
Moderator
Korisnikov avatar

NeoDesign je napisao:
^ ne dodjem uopste u situaciju da podesavam particije na winxp sp2 instalaciji ... pre toga puca.

^^ @mishaa -- nemam ni ja disketnu jedinicu :( Sto bi to mogao da bude problem?

problem je jer glupi programer koji je radio instalaciju xpa sa but cda nije imao u vidu da u 2006. godini postoje konfiguracije koje nemaju fdd, pa je namestio da ako imash sata disk, i instalirash chist xp [u kasnijim spekovima su to sredili] win ti kazhe samo da ubacish fdd sa drajverima za sata u fd drajv. bez mogucjnosti da ubacish cd sa drajverima, usb ili neshto trecje za sluchaj da nemash fdd. zato je problem.

da imash fdd rekao bih ti da startujesh fdisk sa fdda i da probash tako da namestish particije, ovako ti ostaje neki drugi os kao alternativa, dok ne sredish taj hd.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 11.08.2006. 13:45:10 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11.09.2005. 01:43:21
Ili, ako ti je lakše, izvadi hard i odnesi kod nekoga da ga nakači na svoj komp i sredi. :)

Neko je zaista tu za tebe kad si dole, to je puno, puno, puno...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 11.08.2006. 15:59:27 
Korisnikov avatar

E ... hvala svima. Problem je bio do DDRII modula. Naime, moja ploca je imala problem da se izbori sa 667MHz Kingmax memorijom.

Zanimljivo je da je je ista ploca (MSI K9N NEO-F) kod moje sestre savrseno radila sa Kingmax 533MHz DDRII modulom.

Hvala puno svima na pomoci i sugestijama :)

Veliki pozz

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 11.08.2006. 18:15:49 
Korisnikov avatar

told ya so...
ortak je imao isti problem, samo shto se kod njega instalacija zapuca i restartuje tom brzinom da ni ne vidish poruku...
ne zato shto mu je komp brz ;) a nije, no shto je utripovan... :D

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 13.08.2006. 17:50:03 
Korisnikov avatar

Pazite, sad imam novi problem. SataII disk mi se ne vidi pri svakom butovanju?? Ovaj problem se i desava na racunaru moje sestre koja ima istu plocu (samo sa sempron 3000+ AM2). Sta mislite?? Ploca??

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 13.08.2006. 18:03:48 
Korisnikov avatar

99% je to problem...
pokushaj upgrade bios-a!!!
to ce ti reshiti problem skoro sigurno!

mozhda je 3p do nove platforme, pa nisu ispeglani biosi.. pate od "dechijih bolesti"...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 13.08.2006. 19:04:13 
Moderator
Korisnikov avatar

Ei ja mislim da je problem do chip seta. Ali pazi...ako flashujes bios onda nista od garancije. A moguce je da je neka hardverska greska. Pozovi help desk kod onih kod kojih si kupio plocu i pitaj sta moze da bude problem.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 14.08.2006. 10:48:21 
Korisnikov avatar

da ali u 99% sluchajeva u prodavnici ne proveravaju verziju bios-a ni kada prime plochu, ni kada je prodaju, ni kada prime reklamaciju na nju...
tako da i ako fleshujesh mozhesh da kazhesh da ne radi i da je zamenish (prvo napravi bekap bios-a, pa ga vrati ako ne bude radilo sa novijim)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 14.08.2006. 11:09:59 
Moderator
Korisnikov avatar

^^ a zashto bi proveravali verziju? ako ti loshe fleshujesh bios i tako *j*** plochu, znacje da je to zato shto si fleshovao bios.
i onda nishta od garancije.

tako da, ako fleshujesh loshe NE MOZHESH da kazhesh da ne radi i da je zamenish.

postoji varijanta da spalish chipset a da se ne vide fizichka oshtecjenja i onda tako vratish loshe fleshovanu plochu i dobijesh novu, ali ne bih ovde o tome [ako nekome treba - na pp :]

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 14.08.2006. 13:36:16 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22.04.2003. 21:35:10
Ma daj, nemojte da ste naivni, otkud će da znaju da je flešovao BIOS? Posebno što se niko neće toliko cimati u servisu na prijemu reklamacije, probaće da li radi ploča, ako ne, prebacuju muku na drugoga, tj. vraćaju dobavljaču, a kupcu sleduje nova ploča.

Sem toga, upgrade BIOS-a je normalna korisnička operacija, ne serviserska. Ne bi BIOS-i i kompletna uputstva za flešovanje visila na svakom sajtu proizvođača da je to neka mudrolija.

Jedina stvar koja ne sme da se uradi, jeste da se flešuje pogrešan BIOS, ili da se ugasi komp na pola flešovanja. U svakom slučaju, ništa ne bi smelo da ima uticaja na punovažnost garancije. Prema tome, flešujte slobodno.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 14.08.2006. 13:37:55 
Korisnikov avatar

bLooez je napisao:
tako da, ako fleshujesh loshe NE MOZHESH da kazhesh da ne radi i da je zamenish.

Ko kaže da ne možeš? ;) Šta će da te spreči? Savest? :D

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 14.08.2006. 14:53:25 
Moderator
Korisnikov avatar

^^jok, sprechicje te serviser koji ti necje dati novu plochu u zamenu, jer prilikom fleshovanja lepo pishe da se sve radi na sopstvenu odgovornost i da se fleshovanje od strane korisnika NE PREPORUCHUJE vecj se preporuchuje da flesh biosa uradi serviser. tj odnesesh mu ploshu i novi bios i on ti to fleshuje.

a mi ovde prichamo o loshefleshovanom biosu. svaki serviser cje lako da primeti da je plocha loshe fleshovana [da li si ikada startovao komp sa loshe fleshovanim biosom?]

u servisu njima mozhda nije cimanje, ali zashto bi dobavljach njima dao novu plochu ako je neko loshe fleshovao tu loshu? na sajtu svakog proizvodjacha plocha kada skidash bios lepo pishe da se ne preporuchuje korisnicima da sami fleshuju bios.

raspitaj se prvo malo pre nego shto napishesh neshto u shta nisi siguran vecj nagadjash na osnovu tvoje _zdrave logike_, shirish dezinformacije i chinish ljudima samo shtetu.
znam o chemu pricham, radio sam u servisu.

prema tome, nemojte da fleshujete slobodno biose.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 14.08.2006. 16:35:03 
Korisnikov avatar

nisam prichao o loshe fleshovanom nego o uredno fleshovanom u sluchaju da ne predstavi reshenje NeoDesign-ovog problema... u tom sluchaju uradi roll-back i vrati plochu... za sada lichno i personalno poznajem samo jednog lika koji je syebao hardver fleshovanjem... fleshovao sam 2 svoje ploche, u ovoj mashini oba optichka uredjaja, ortaku dvd kad ga je kupio i rekao mu da uradi isto za plochu, ali ne znam da li je uradio... mala je shansa za shtetu (ne odgovaram za "odgovorne ljude iz eps-a" ako zeknu MALO jachi/slabiji napon)
pazi, uvek postoji shansa da zayebesh flashovanje i nakon toga, plochu mozhesh da okachish o zid, kao trofej pored 386-ice oc-ovane ne trilion gigaherca uz hladjenje technim azotom, :D ali to je ipak samo shansa da ti se 'zgasi komp prilikom fleshovanja... (ne traje vishe od minut-dva)

PROIZVODJACHI NA KUTIJAMA SVOJIH PROIZVODA STAVLJAJU OBAVESHTENJE KORISNICIMA DA UPGRADE-UJU FIRMWARE NAJNOVIJIM RADI POSTIZANJA OPTIMALNIH PERFORMANSI... fleshovanje nije mudrost... samo RTFM i sve ce biti u redu!!! (i NIKAD ne skidaj beta verzije, uvek pravi bekap iiii... cuti i plivaj) :D

@ nidzha: "U svakom slučaju, ništa ne bi smelo da ima uticaja na punovažnost garancije. Prema tome, flešujte slobodno."
greshish!!! u garanciji JASNO naznachuju da NE SMESH DA FLESHUJESH UREDJAJ inache ti se gubi garancija... ja sam samo predlozhio da se "zaobidje zakon" u cilju reshavanja problema... neshto kao "cilj opravdava sredstvo

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 14.08.2006. 16:51:33 
Moderator
Korisnikov avatar

4 paya -> chitaj malo shta se pishe :]
nisam tebi pisao o loshe fleshovanom biosu vecj nidzi.
ne prichamo ovde o tome ko je kako fleshovao bios, i kako to utiche na performanse [oko toga se, valjda, svi slazhemo] vecj je pricha ishla o tome kako proizvodjachi ne podrzhavaju KORISNIKE da fleshuju bios, vecj da odnesu plochu kod servisera da to uradi. rtfm :] i to svaki manual koji stizhe uz novi bios sadrzhi.
[ako imash neki kontraargument - navedi ga. bash me interesuje koji proizvodjach plocha jasno kazhe korisnicima da sami fleshuju biose]

dakle, serviser ti necje dati novu plochu ako si sam pokvario staru loshim fleshovanjem.

[da ne disqtujemo sad o tome koliko chesto/retko se loshe fleshuje bios, i kako to utiche na performanse, tu se slazhemo :]

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 15.08.2006. 09:50:22 
Korisnikov avatar

to shto si napisao za servisere STOJI!
hmm pazi, "podrshka proizvodjacha za fleshovanje" tu sam mislio na optiku. josh nisam video pakovanje ploche na kome pishe da je preporuka da se flashuje. ako treba skeniracu ti i poslati sa asus-ovog pakovanja :D ... ne kazhu nishta da radi saam korisnik, ali stoji da se garancija ponishtava ukoliko to obavi "nestruchno lice"!!!

sugerisao sam mu da uradi upgrade (nikako beta verzijom bios-a), pa ako mu to ne reshi problem, da vrati prethodnu verziju (podrazumeva se da je napravio bekap pre flashovanja) i da reklamira plochu... ;) simple

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 15.08.2006. 11:01:54 
Korisnikov avatar

cool su saveti, ali bas zbog garancije nisam smeo da flesh-ujem bios. Posto je ploca nova (2-3 dana stara), ocekujem da budu extremno azurni sto se eventualne zamene tice. Jedina stvar koja me plasi je da ima problema u celoj seriji i da fleshovanje i zamena nece zavrsiti posao.

Nadam se da cu danas dobiti info o ploci pa cu vas obavestiti

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 15.08.2006. 13:28:36 
Korisnikov avatar

bLooez je napisao:
raspitaj se prvo malo pre nego shto napishesh neshto u shta nisi siguran vecj nagadjash na osnovu tvoje _zdrave logike_, shirish dezinformacije i chinish ljudima samo shtetu.
znam o chemu pricham, radio sam u servisu.
prema tome, nemojte da fleshujete slobodno biose.

Čuj, u mnogo slučajeva u mom bogatom serviserskom iskustvu je flash biosa rešio problem (čime ne umanjujem tvoju stručnost, sigurno imaš neke adekvatna zaobilazna rešenja kada takav problem nastupi - ne prepoznaje CPU, dvostrani modul, hard disk itd...). Podrazumevam da se ne flešuju gluposti, nego adekvatna verzija novog BIOS-a isto koliko i podrazumevam da neće gurati flopi disketu u DVD rezač. Naravno da se flešovanja neće prihvatiti neko ko je polupismen za računare, ali svako ko ume da se registruje na ovakvom forumu i u stanju je da napiše poruku, sasvim je kvalifikovan da obavi proces flešovanja (veliko mudo, treba kliknuti jednom da se skine samoraspakujuća arhiva, koja u većini slučajeva sama prebaci fajlove na disketu - treba samo turiti disketu, restartovati računar i sačekati minut). Neki proizvođači nude flešovanje iz Windowsa - obično su to veoma komplikovani programi od 1 ili 2 dugmeta (flešuj i exit). ;)

Na kraju krajeva, najčešće računar uopšte neće hteti da se probudi uopšte (crnac u tunelu), ako BIOS zvekne, i živo me zanima kako će iskusni serviser (poput tebe, uz dužno poštovanje), zaključiti da BIOS čip jednostavno nije ispravan, što se mnogo češće dešava, nego da je u pitanju neuspešan flash?

Slažem se da, ako računar krene da se diže sa pogrešnim BIOS-om i prikaže na ekranu neadekvatnu verziju i tu stane, tu treba ponovo uflešovati adekvatan BIOS (iskusan serviser poput tebe, sigurno zna kako se to radi u nedostatku eeprom programatora, kakve retko servisi imaju, ali obično imaju drugu ploču sa ispravnim BIOS-om). Ovakvu proceduru treba naplatiti - naravno, flešovanje mora da nosi određene rizike, ali sigurno mnogo manje od prelaženja ulice na pešačkom prelazu i to na zeleno svetlo. ;)

I bez nervoze, serviseri sasvim finu platu primaju koliko generalno pojma nemaju. Uostalom, ne bi se uhvatio za flešovanje da je stvar na prvom mestu radila uopšte. ;)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 15.08.2006. 13:31:46 
Korisnikov avatar

PaYa je napisao:
greshish!!! u garanciji JASNO naznachuju da NE SMESH DA FLESHUJESH UREDJAJ inache ti se gubi garancija... ja sam samo predlozhio da se "zaobidje zakon" u cilju reshavanja problema... neshto kao "cilj opravdava sredstvo

Kupci mojih računara smeju da flešuju šta hoće. Ne znači da im neću naplatiti ako to odrade pogrešno, a ja to utvrdim. U svakom slučaju, ako u bilo kom trenutku imam prođu da pokrijem garanciju bez da mene išta boli, što bih zakinuo bilo šta kupcu - dobiće novu ploču.

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 35 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća