Započni novu temu Odgovori na temu  [ 11 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Nestala particija
PostPoslato: 06.07.2006. 15:47:10 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30.05.2002. 14:13:49
Godina: Dipl.
Smer: IS
Drugar me zamolio da postujem ovo umesto njega...

Konfiguracija:
AMD 2800+
1GB RAM
Maxtor 80GB
nVidia 6600GT
...

evo sta se desilo: pri igranju hitmana komp se zakucao pa je usledio reset na dugme. Medjutim, izbaci on onaj meni kao oces u safe mode i sl. odabere drugar normal ali nece da se podigne. Ugasi komp da se malo oladi, pa ga opet upali posle nekog vremena. I ovaj put se on podigne lepo bez onog menija ali zato znatno sporije (hard samo nesto drlja). E sad ono najgore, otvori win explorer i sve lepo izgleda, a onda klikne na D (hard je podeljen na C i D particiju) kad ono kaze: D nije formatiran da li hoces da ga formatiras?!
Inace, komp zna cesto da izbacuje iz igara ali se ovako nesto jos nije desilo. WinXP je reinstaliran pre mesec dana ali se komp ponasa isto.

Kako da povrati podatke sa D particije? I da li neko zna zbog cega se to desilo, kako da spreci da se ponovo ne desi?

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 06.07.2006. 16:02:44 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17.01.2006. 17:36:31
^

hm meni se desavalo da mi ode boot sektor zbog virusa ali ovo je chudno.

tipujem da je zbog pregrejavanja, oche komp da pobrljavi. a neka proba da prikachi hard na drugi komp kao slave pa neka vidi dali moze da prochita.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 06.07.2006. 16:15:18 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21.03.2005. 23:46:26
Godina: Apsolvent
Da li je FAT32 ili NTFS?
Možda je pukla FAT tabela.
U svakom slučaju ako ima bilo šta bitno na toj particiji neka proba sa recovery programom da povrati podatke, pa da je preformatira.
Lošija varijanta je da je ceo hard disk počeo da crkava, ali se prvo ispoljilo na delu na kome je druga particija.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 06.07.2006. 17:47:07 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13.03.2005. 15:03:45
Godina: Padobranac
100% је прсла FAT табела. У таквим случајевима скоро је немогуће вратити све на старо.
Послушај савет који је Денди дао... извуци све што можеш са те партиције неким Recovery софтвером (има и тема овде у ИКТ о томе, а ја предлажем GetDataBack). После преформатирајте партицију и довиђења.
Мада, проблем може да буде и механичке природе. Ја на свом харду имам партицију у којој су неки сектори физички оштећени. Када год радим са том партицијом често се дешава да се машина закуца. А када радим са другом партицијом на истом том диску, све је ок.

ugasiti, ni skratiti.
Samo ću, obično tako,
jedne slučajne zore,
svom nekom dalekom Suncu
zlatnih se očiju vratiti.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.07.2006. 10:37:11 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13.10.2003. 14:04:31
Godina: II
mislim da i mozda ima sanse da vratis podatke..uzmi neki program koji moze da uradi restore fat tabele..posto se cuva kopija fat tabele negde na sredini particije pa mozda i uspes nesto... e sad ja nisam ali :) jbg...

But thats not the shape of my heart

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.07.2006. 12:09:41 

Pridružio se: 15.10.2005. 19:54:17
Tako sam ja jednom igrao neku igricu kao klinac i zaglavi mi se komp. Naravno ja ga resetujem posto tako nesto nije bilo retkost, kad me posle butovanja doceka poruka da ubacim novi HD jer postojeci ne radi ili ga nema. :blesav: To se desilo pre jedno 10 god :blesav: naravno to je bio kraj tog harda ali u servisu su mi uspeli da izvuku podatke sa njega ( mislim one koji su bili vazni :) ).

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.07.2006. 17:53:26 
Moderator
Korisnikov avatar

Ма, пошто се човеку већ десио проблем какав му се десио, мој предлог (из личног искуства) је да му је најпаметније да извуче све што може са те партиције, форматира је и врати назад податке...

ugasiti, ni skratiti.
Samo ću, obično tako,
jedne slučajne zore,
svom nekom dalekom Suncu

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 09.07.2006. 11:36:10 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30.05.2002. 14:13:49
bio sam juce kod ortaka da mu sredim komp, ali nista nisam uspeo da uradim. bila je u pitanju NTFS particija. probao sam jedno 4 programa pored ovih koji idu uz win, svaki program je drljao po nekoliko sati da bi na kraju pukao. a onda sam lepo objasnio coveku da nema nista od tih podataka i da mora da se formatira hard. nadao sam se da ce to resiti problem. ostavim mu ja te dve particije samo ih formatiram (quick format). i lepo prodje instalacija, taman sam mislio resen problem, kad ono sta god da snimim na D ili prijavi gresku pri snimanju ili pri citanju (CRC gresku). uradim par testova zavirim u event log kad ono tamo se sve crveni, preko 1400 gresaka pri citanju sa harda, bad sector bla bla...

eto sad je to problem. nemam iskustva kad su u pitanju problemi sa hardom, pa mi sad treba savet kako da sredim taj hard? C particija od 20GB radi bez problema, a D je 60GB i pretpostavljam da nije cela ostecena. igra je bila na toj particiji i verovatno je tu i ostecen hard.

da li postoji neki nacin da se naprave particije koje ne ukuljucuju te sectore ili mozda nekako da ih oznaci pa da ih ne koristi?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 10.07.2006. 17:43:03 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07.06.2004. 15:40:38
Godina: Apsolvent
iiik :( ... postoji, ali to je malo vishe drljanja.. ja nemam iskustva u radu sa time, nadam se da ce ti se ovde javiti neko ko zna, ali ta tvoja ideja jeste ostvarljiva, samo ima jedan problem.. koliko znam, svi loshi sektori bi valjalo da se izoluju na jednu particiju ("najbolje" bi bilo da su mu ti sektori jedni do drugih i da jednostavno od njih napravi neaktivnu particiju) a ostatak koji valja da bude druga, odnosno treca particija, ali druga operativo-funkcionalna...

ali meni to smrdi na pochetak putovanja u vechna lovista.. ako budu nastavili da mu se javljaju bad sectori, jednostavno neka ga sa savskog mosta zafrljachi u ...reku koja teche ispod savskog mosta (chitaj dunav ;) ) i kupi novi.. AKO mu se budu javljali bad sectori... ako ne, neka bude hepi i nek mu shljaka taj hardd josh 100 godina (il' dok ne kupi veci)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 10.07.2006. 21:56:54 
Moderator
Korisnikov avatar

То што си написао, врло је индикативно да нешто није у реду или са диском (физички) или можда на неки други начин, али најпре ће бити физички (мислим на лоше секторе).
Мој савет је следећи (мени помгло много пута). На овој адреси http://homepage.ntlworld.com/hiren.thanki/bootcd.html можеш да скинеш софтвер са свим потребним алатима за дијагностификовање стања целог рачунара (између осталог и хард диска). Тај софтвер који скинеш, његов image фајл распакујш/нарежеш на ЦД, поставиш да се систем бутује са ЦД-а и пустиш да се подигне нека врста PC-DOS-a. Добићеш мени у коме ћеш моћи да бираш алате за дијагнозу, Recovery tools и још много ствари. Све је бесплатно, а ако се добро сећам цео image фајл не би требало да је преко 100 мб. Пробај, јави утиске и евентуално ако треба неки савет... питај.

ugasiti, ni skratiti.
Samo ću, obično tako,
jedne slučajne zore,
svom nekom dalekom Suncu

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: re.......
PostPoslato: 14.07.2006. 09:29:39 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06.09.2004. 11:49:04