Započni novu temu Odgovori na temu  [ 47 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 06.11.2007. 23:48:12 

Pridružio se: 18.05.2003. 12:48:48
Godina: Dipl.
Smer: UK
Данас је угашен хуб на којем су у локалу корисници СББ размењивали материјал... Прича се да исто чека и торенте, тојест иде се ка укидању локала у потпуности...
Наводно то се ради на иницијативу Телекома који је изузетно забринут због пиратерије која се очигледно шири путем СББове мреже, а што се наравно не чини више ни у једном случају нити код било ког провајдера... Ево "искрено" верујем како то нема везе нисачим друго већ искључио са тим...
Стоји да нисам упознат са тематиком п2п мрежа довољно добро да бих са правног апсекта могао да их коментаришем, али знам да оне функционишу напољу и више него добро, да иако покушавају са неким забранама сервери опстају и шире се све више... У Шведској није прошло, у Француској пријатељи имају такође локалну мрежу у којој много већим брзинама размењују исто као и ми у Србији... Два примера која знам...
Ја остајем СББов корисник јер имају квалитетну везу па чак и без тог локала и не видим разлог за прелазак било где друго... Шта ви мислите о овим дешавањима и шта цените како ће се ово завршити?

Проценио сам да је најбоље овде поставити тему јер је ипак у питању интернет и проблематика везана за коришћење истог... Ако сам омашио слободно селите где му је место...

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.11.2007. 00:00:47 

Pridružio se: 29.04.2002. 10:50:50
Smer: IS
u neq ruq ovo je zlouporeba monoposlkog polozaja
mesec-dva dana Telekom nece da proda veci link SBBu, namerno
postoji i prica da SBB duguje neke pare Telekomu al' to je malo moguce posto se Telekomu placa unapred, koliko znam
a to za p2p..mislim, to veze nema sa SBBom nego sa korisnicima al; dobro ovde se moze da jedini provajder za zicne veze odredjuje da li zaqpci linkova podravaju pirateriju il' jok

cinejnica je da je lokal mnogo pomogao i SBBu i korisnicima

cuh da sam SBB ima vise Internet korisnika nego svih aDSL prikljucaka zajedno

zloupotreba monopolskog polozaja...

a ja sam lokal cak koristio za sasvim legalne stvari tipa igranja onih 3D tenkica (brzo, nema laga, opustencija)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.11.2007. 00:11:03 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13.10.2003. 14:04:31
Godina: II
ma bre to telekom hoce da se osveti sbb-u jer su postali drugi provider fiksne telefonije....naravno da se ne mogu ugushiti p2p ...

ako se ovo nastavi ja prvi necu koristiti sbb jer mi ih je pun k**** i zato shto su duplo skupli (za 1250 din 512 adsl a ja za 1750 dobijam 256)

But thats not the shape of my heart

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.11.2007. 00:17:58 

http://www.sbb.co.yu/cms/view.php?id=135

za 1750dinara dobijes 256/128 Internet + 1024/512 lokal ili 2 Mbps 1300MB
ovako nesto nema kod aDSL-a

al ovo nije tema o kvalitetu SBB usluga (npr, SBB - Oduzimas mi dah.avi )

eh, da je ovo normalnija drzava pa da antimonopolska komisija ima pravu moc...

p.s. :aaa: SBB je delio karte za 'cert J.C.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.11.2007. 00:40:17 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11.09.2005. 01:43:21
Već sam spomenuo u nekoj temi da su počeli da izlaze naslovi po novinama tipa "SBB leglo piraterije" i slično. Iskreno, jeste nelegalno i jesu najveće leglo piraterije u našoj zemlji. Na onom hubu nema šta nema, a ništa nije legalno. S druge strane, potpuno podržavam takve hubove i uvek koristim sve što je piraterija iznedrila. Samo kažem da nije za iznenađenje da su ih ugasili jer su bili najveći u Srbiji. Ovde u ŠA su na našem lokalnom hubu isto to uradili. Uleteli su liku koji je to držao u kuću i zaplenili računar. Posle je on namestio sve isto samo preko torenta (jer onda ne može da se kaže da je samo on šerovao), pa to još uvek radi.

E sad, tačno je ono što Moma kaže da tu nije toliko SBB odgovoran koliko su korisnici (jer koliko sam razumeo, ništa nije šerovano od strane SBBa, mada video sam da ima neki "lik" koji je šerovao nekoliko terabajta :aaa: pa me ne bi iznenadilo da je to neko kod njih). Ali ipak korisnike oni neće kažnjavati već će kazniti SBB što je to dozvolio...

Što se tiče Telekoma i SBBa. Veoma je verovatno da je Telekom pokrenuo sve ovo, ali realno, da nije Telekom, neko drugi bi pre ili kasnije.

Neko je zaista tu za tebe kad si dole, to je puno, puno, puno...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.11.2007. 02:22:45 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06.02.2006. 00:47:00
Sve sto nije u redu sa avio-saobracajem u zemlji Srbiji - JAT.
Sve sto nije u redu sa elektro-distribucijom u zemlji Srbiji - EDB.
Sve sto nije u redu sa telekomunikacijama u zemlji Srbiji - Telekom Srbije.

Jasno je da vec godinama unazad Telekom sprecava ulazak i upotrebu modernijih tehnologija (od onih koje oni poseduju i koje mogu da podrze) na nasem trzistu telekomunikacija. To je do pre ne tako davno bio slucaj sa internetom i to u vidu dial-up-a. Do pre par godina kada josh nije postojao kablovski i ADSL, morao si da propisas firnajz da bi dobio ISDN liniju (od koga? od Telekoma - posto niko drugi ne pruza takve usluge)... Ostajanje na dial-up-u je svima profitabilnije: Telekomu (sve ide preko njih), provajderima (secam se bio je nekada kao neki FLAT za 800 din u Sezam-u i Verat-u - tako da nije bilo sile da ti neki ludak za mesec dana skine 80 GB podataka sa neta), ... sve na stetu korisnika.
Takva praksa se nastavila do danas. Koliko god mogu, Telekom opstruise ulazak i rad svih ostalih internet provajdera na trziste, sve dok se oni ne razviju i obogate dovoljno da i sami udju i obezbede vecinski deo kolaca na trzistu. To je i ovde slucaj. Medjutim, onda se pojavio George Soros (ako neko nije znao, covek koji je stajao iza SBB-a), i sa SBB-om zauzeo vecinski deo trzista. Prica da je Telekomu istekao monopol je zvaka za ludaka.... mrtvo slovo na papiru... i dalje za**** koga god hoce kako im se nadigne.

Dakle, po meni je ovo samo pokusaj Telekoma da privuce vise korisnika SBB-a (posto je udeo drugih provajdera na trzistu maltene mizeran u odnosu na gore pomenuti) da predju na Telekom ADSL.. Smilovali su se da udju na trziste svom silinom (reklame od po 2 minuta toliko sarene da svaki put kad je vidim hocu da dobijem epilepticni napad; cak i angazovanje Novaka Djokovica...)

Ja sam korisnik SBB-a.

Inace, koliko ja kontam, jedini efikasan nacin da onemogucis sirenje piraterije je sprecavanjem P2P saobracaja konkretnog provajdera. Medjutim, ko ce da sudi o tome ko sta download-uje i odakle? Da li ti skidas neke filmove, free softver, ili neki paket dokumentacije od 2GB? Ukratko, to je nemoguce sve konrolisati onako kako to mali Djokica zamislja. Da je moguce, onda bi informaticki mnogo pismenije zemlje od zemlje Srbije to sprovele (npr. Svedska). Cela prica sa piraterijom je takodje zvaka za ludaka, jer takvu kontrolu ne moze niko da sprovede, osim da potpuno onemoguci P2P, jer im se u tom slucaju niko ne bi pretplatio na net.

U svakom slucaju, ostajem na SBB-u, jer kakvi god da su, bolji su od Telekoma 100x.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.11.2007. 06:17:43 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13.10.2003. 14:04:31
Godina: II
Moma je napisao:
http://www.sbb.co.yu/cms/view.php?id=135

za 1750dinara dobijes 256/128 Internet + 1024/512 lokal ili 2 Mbps 1300MB
ovako nesto nema kod aDSL-a.

wow....dobijem 1024 lokal sa kojim mogu dupe da obrishem ukoliko nemam neki p2p program koji ce da radi u tom lokalu..ili mozda da igram counter :sarkazam:

But thats not the shape of my heart

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.11.2007. 08:47:47 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18.05.2003. 22:19:50
Godina: Padobranac
sve mi ovo liči na vajkanje unesrećenih korisnika piraterije.
umuknite i potrudite se da nađete drugi način za skidanje ilegalnih stvari ::D

...
a jes da je bilo lepo dok je trajalo, je l' da.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.11.2007. 09:03:04 

Pridružio se: 15.10.2005. 19:54:17
^ Kao npr premijum nalog na rapidshare-u :cool:.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.11.2007. 09:07:56 
Korisnikov avatar

Luda Ameba je napisao:
^ Kao npr premijum nalog na rapidshare-u :cool:.

апсолутли :jeah:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.11.2007. 10:12:29 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01.09.2005. 15:57:40
jel neko od SBB-ovih korisnika zna kako kad uplatim paket i kad naravno prodje x dana, gde mogu da odem da bi mi pustili odmah paket u koriscenje!?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.11.2007. 11:44:04 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12.11.2001. 10:11:24
Hmm, zuta shtampa pricha o sajber kriminalu, i kaze: "SBB imao materijalu korist od svog deljenog piratskog materijala, i oshtetio drzavu za 100 miliona evra"... Koji retardi!!
Mozda je oshtetio amere zbog piraterije igara i filmova, ali Srbiju definitivno nije!
(a ne verujem da su razmenjivali samo domacu muziku i u toj meri)

A da Telekom i dalje ima monopol (koji smo tako zeljno ischekivali da ukinu josh avgusta 2005.te), nazalost ima... I to blagosloven od strane drzave... Opet retardi...

I sada neka ugushe SBB i neka objasne narod kako ce ga to uvesti u Informatichko Doba sa takvim potezima...

Ne koristim SBB ali se gadim na 'selektivno' sprovodjenje zakona, i zanima me kako ce reagovati "Ministarstvo za telekomunikacije i informatičko društvo", valjda je ovo njihov resor...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.11.2007. 12:14:20 
Korisnikov avatar

Strategylover je napisao:
Mozda je oshtetio amere zbog piraterije igara i filmova, ali Srbiju definitivno nije!

ih, pa oštetili su distributera a on je firma registrovana u Srbiji. ne?

umesto da džedžim u Tackwoodu, čika axxo mi je posudio svoju kopiju legalno kupljenog DVD-ja kako bih se uverio u kvalitet filma i u roku od 24h obrisao kopiju i kupio originalni disk :zvizduk:

Strategylover je napisao:
Ne koristim SBB ali se gadim na 'selektivno' sprovodjenje zakona, i zanima me kako ce reagovati "Ministarstvo za telekomunikacije i informatičko društvo", valjda je ovo njihov resor...

ko bre da reaguje? oni do skora ni sajt nisu imali.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.11.2007. 12:36:13 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04.09.2002. 14:12:18
Smer: ME
Država je oštećena u smislu da nije plaćan PDV na te proizvode.
Predpostavljam da je u tih 100 miliona aproksimativno i da je ugrađena i projekcija povećanja broja radnih mesta usled povećanja prodaje.

Naravno, da se sve to plaća, niko od nas ne bi koristio ni Corel ni Photoshop ni....ma razumemo se :)

S obzirom da je DC klasičan P2P, predpostavljam da bez većih problema svi korisnici mogu da se preusmere na strane hubove. Na ovaj način će korisnici trošiti i deo internet protoka, za pretraživanje, chat i sl, ali će DL i dalje ići preko lokalne mreže.

U ovoj situaciji Telekom već ne može ništa, jer ne postoji mogućnost da zabrane lokalni saobraćaj između korisnika.

Nisam korisnik SBB-a, ni ADSL-a, ali ako mi Telekom omogući ADSL 4mbps/"bilo šta" za neke pristojne pare, odričem se lokalne mreže!

Hladno pivo, Knjiga žalbe, Pitala si me, 2007.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.11.2007. 14:21:24 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02.02.2007. 11:36:48
Тих 100 милиона је код телекома јер да то иде држави као порез на софтвер (и не само софтвер) онда би и тражња за интернетом опала и тих 100 милки не би ишли телекому него држави и у том случају би били задовољни и произвођачи софтвера али не и раја, јелте :) а на карају крајева ако нико у свету није успео то да доведе у ред мало је глупо то од Србина очекивати. :srba:

Pedja je napisao:
Naravno, da se sve to plaća, niko od nas ne bi koristio ni Corel ni Photoshop ni....ma razumemo se :)

Наравно да се разумемо, ухватили би се за главу и јаукали а овако лепо све за џајића. То је добро бар за развојни софтвер а кад дођемо у ситуацију да данас сутра сами направимо нешто онда ћемо тражити нека "уређенија" тржишта и покушати да свој производ продамо.

Све у свему (зачин Ц):
Ој Србијо међу пиратима, међу шљивама, међу њивама
Ој Србијо...!!! :srba: :kolo:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.11.2007. 15:19:27 
Moderator
Korisnikov avatar

::manjak je napisao:
онда би и тражња за интернетом опала

Ne bih se složio.
Sasvim je normalno da se vremnom javlja potreba za evćim brzinama, jer i same internet stranice rastu. Update-ovi za pomenute legalne programe rastu. Kod mene i sada više nije presudna maximalna količina podataka koje mogu da prenesem na mesečnom nivou, već količina koju mogu da pernesem svake sekunde.
Malopre sam koristio VoIPBuster za razgovor sa fiksnom linijom u USA i mojih 256/256 je bilo usko grlo za tečan razgovor. OK, za nekoliko minuta je bilo 2-3 prekida, što i nije opasno, ali da sam imao 512/512, sigurno ne bi nijednom štucnulo.

Наравно да се разумемо, ухватили би се за главу и јаукали а овако лепо све за џајића. То је добро бар за развојни софтвер а кад дођемо у ситуацију да данас сутра сами направимо нешто онда ћемо тражити нека "уређенија" тржишта и покушати да свој производ продамо.

Ja se ne bih hvatao za glavu, već bih koristio freeware alternative ili jeftinije programe, jer istini za volju, prosečan korisnik Photoshopa u Srbiji ga koristi za stvari za koje je i ACDSee Hi-tech :)

Ој Србијо међу пиратима, међу шљивама, међу њивама
Ој Србијо...!!! :srba: :kolo:

Baš tako :(

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.11.2007. 20:17:33 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13.11.2001. 08:45:08
Država treba drugim nalinima da se bori protiv piraterije. Npr. da uvedu FLOSS u škole. A ne da naplaćuje carinu na Ubuntu linux. Danas sam platio 2150 dinara carine za 20 ubuntu CD-a!!!!

Oni hipotetički kostrukti o kojima se može govoriti kao o konzistentnim i relativno trajnim dinamičkim sistemima koji objašnjavaju veći deo procesa motivacije, obuhvatajući i ciljeve i motive kroz njihove međusobne relacije, čime se mogu uslovno..

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.11.2007. 20:49:58 

Vtio, napravio si neodgovarajuce poredjenje po cenama
ti za n para kod SBBa imas vise paketa (koje cak mozes da menjas) nego kod aDSL-a
s druge strane, aDSL je teze dobiti u poslednje vreme (ortak je cekao,cekao,cekao i na kraju uzeo SBB)
lokal mozes da iskoristis i drugacije :D (mada, u pravu si za p2p i cs)

donald, ako nisi uplatio direktno kod SBBa, ima da se nacekas dok se njima prikaze na racunu da si uplatio.

zlatko, koja drzava... u Niskoj banji drze dobar skup o psolovanju na Internetu i niko iz odgovarajuceg ministarsva nije dosao...
hm, dodjem ti 110 dinara :D

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.11.2007. 21:57:05 
Moderator
Korisnikov avatar

Moma je napisao:
s druge strane, aDSL je teze dobiti u poslednje vreme (ortak je cekao,cekao,cekao i na kraju uzeo SBB)

Potpuno pogeršno. ADSL je dostupan skoro celoj teritoriji države, a SBB samo u određenim gradovima.
Posmatrajmo samo Beograd. Opština Zemun. Ja živim u delu Zemuna gde su privatne kuće, kablovski operater nam je IKOM i SBB nema nameru da razvlači kablove kroz moju ulicu.
ADSL mi je dostupan od prvog talasa.

Posmatrajmo neko malo mesto u unutrašnjosti. Ugovori koje su provajderi potpisali sa Telekomom imaju tačku koja kaže (parafraziram): ukoliko se za određenu centralu podnese zahtev za n (ne sećam se koliko) priključaka ADSL-a, Telekom se obavezuje da na toj centrali omogući uslugu za najduže 6 meseci. Naravno, ne pominju se nikakvi penali i sl, ali sami su se obavezal, znači da imaju mogućnosti da to i realizuju. SBB ne bi dovukao kablove, pa taman i da svaka kuća u selu hoće da se poveže na mrežu.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.11.2007. 22:33:02 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24.07.2006. 16:33:51
Tja... Ja sam na telekomovom ADSLu i sve dok oni ne ukinu p2p (sto se ni nece desiti), necu se zaliti... To sto SBB vise nema hub mene ne dotice, ionako ga nikad nisam ni imao...
Da je zloupotreba polozaja od strane telekoma - jeste. Al jbg, moze im se...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.11.2007. 22:34:29 

odnosilo se na delove Srbije u kojima ima i SBBa i aDSL-a :) (mada, negde SBB jos uvek nema net iako nudi tv, sad se ne mogu setiti naziva mesta)
kako SBB da dovuce kablove koje dovlaci Telekom (barem sto se linka i povezivanja mesta tice)? :D

sve u svemu, ovde je sve naopako al' sta da se radi...
Telekom uvodu neku triple uslugu (ako dobro upamtih, net,tv,telefon), SBB hoce da ponudi i telefon pored sjajnog tv-a (kako im je dobar travel channel...) i divnog neta...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.11.2007. 22:34:36 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01.03.2004. 21:34:06
Ima da se nacekas za taj ADSL, osim ako nisi jedan odo onih ciji prikljucak jos fali za dostizanje potrebnog broja, a Telekom pritom bude dobar i brzo postavi opremu. Sve ovo pod uslovom da nemas dvojnika i PCM. Naravno, ako uzmes ADSL bas kod njih, expresno ce te resiti tih muka, a za druge provajdere - kad se nadje vremena...

Kabl, pa makar i taj famozni SBB nikad ne bih uzeo iz prostog razloga sto nema lake promene, stavise, nema promene uopste. Kako Pedja rece, jedan operater nece dovlaciti kablove (bar dok se ne pokaze isplativim s ekonomske strane) na teritoriju drugog (a to mozemo da ocekujemo tek kad bude pokriveno priblizno 100% trzista, jer nema gde da se vrsi dalja expanzija).

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.11.2007. 22:43:10 

Pridružio se: 18.05.2003. 12:48:48
Smer: UK
Citiraj:
Kabl, pa makar i taj famozni SBB nikad ne bih uzeo iz prostog razloga sto nema lake promene, stavise, nema promene uopste. Kako Pedja rece, jedan operater nece dovlaciti kablove (bar dok se ne pokaze isplativim s ekonomske strane) na teritoriju drugog (a to mozemo da ocekujemo tek kad bude pokriveno priblizno 100% trzista, jer nema gde da se vrsi dalja expanzija).

Пази ти и немаш избора... Имаш кабловску СББ онда може и нет... Ако немаш СББ кабловску немаш њихов нет... Теби је кабловска уведена, а увођење нета је бесплатно, увек можеш да га се одрекнеш и вратиш се на дајл-ап или пређеш на АДСЛ ако има могућности... Значи стање је такво какво је тренутно...
Користим АДСЛ, користим СББ кабловски, користим дајл-ап (ИСДН), користио сам и вајрлес кратко...додуше све то на различитим локацијама и могу рећи да је што се мене тиче СББ најбољи убедљиво...наравно моје лично мишљење...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.11.2007. 22:53:21 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01.03.2004. 21:34:06
Pricam u slucaju promene i prelaska kod drugog kablovskog provajdera. Kod mog kabl provajdera nije toliko povoljno, a kad pogledam ponudu i cene kod SBBa - nema razlike izmedju njega i ADSLa. Sta kad krene da opada kvalitet usluge? Cinjenica je da je svaki kabl operater na odredjenoj teritoriji monopolista. Kod ADSLa to nije slucaj.

SBB je najbolji... za sta?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.11.2007. 23:00:22 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23.06.2005. 21:01:23
Pedja je napisao:
Moma je napisao:

Potpuno pogeršno. ADSL je dostupan skoro celoj teritoriji države, a SBB samo u određenim gradovima.

Pazi ADSl je teoretski dostupan, ali ortak na NBG-u ceka vec dva meseca jer nema portova. Mozda nema SBB-a u ovom delu grada, ali bar ima PTT-ov kablovski. Ja sam cekao 8 meseci. Tako da je Momma upravu sto se toga tice.

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 47 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća