Započni novu temu Odgovori na temu  [ 8 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: HDD ili nesto drugo?
PostPoslato: 13.07.2005. 21:22:42 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11.06.2003. 01:23:24
Godina: Asistent
Smer: IS
Drugar mi se pre izvesnog vremena zalio na sledeci problem: iz njegovog kompjutera su dopirali krajnje cudni zvuci. U pitanju je bilo neko mehanicko kliktanje (i to prilicno glasno), praceno jedva cujnim skripanjem. Ubrzo, racunar vise nije mogao da se boot-uje, prijavljivao je da ne moze da izvrsi boot sa hard diska. Do sada, sve je ukazivalo na to da je hardu otisla mehanika. Buduci da je racunar pod garancijom, savetovao sam prijatelja da ga odnese u servis.
E, ali u servisu nastaje "praznik": serviser je racunar normalno ukljucio, pustio ga da malo radi, ocistio od virusa i spyware-a i onda nonsalantno izjavio da je taj cudni zvuk poticao od virusa (!!??) i da se HDD verovatno malo brze okretao (!!???).
Potpuno zbunjen, ortak vraca komp kuci, ali se problemi nastavljaju: skripanje i kliktanje se javlja potpuno nasumicno i to obicno u situacijama koje su HDD - intensive: snimanje velikih fajlova na hard i snimanje sa harda na diskove. Usput, problem je pracen povremenim zamrzavanjima i restartima, a cesto se pri podizanju Windowsa pokrece i ScanDisk, iako nema razloga za to.
Buduci da je u pitanju Maxtorov drajv, testirao sam ga oficijelnim Maxtorovim softverom za dijagnostiku PowerMax (poslednja verzija) i - disk nije prosao testove (read/ write test), vec je prijavio probleme. Nismo se dali u otklanjanje problema, jer nismo napravili backup.
Opet smo pozvali servis, gde su nam krajnje iznervirano rekli da oni "garantuju za svoje racunare" i "da je tu bila gomila virusa i cookie-ja". Kada sam im lepo objasnio o cemu se radi, oni su opet poceli da se brane time da se "racunar kod njih nije tako ponasao". Predlozili su mi da uradim format tri puta (!!?? OK, ali zasto tri, pobogu??) Na kraju su rekli da donesem racunar u servis, ali da vlasnik mora da bude tu, pa da vide "da li se to opet desava" (k'o da ima neke veze da li je vlasnik tu ili nije)...
Da stvar bude smesnija, racunar trenutno "cuti"... Ne cuju se nikakvi zvuci, ali rezultati testa su isti.
Posto sam ja ozbiljno posumnjao u strucnost ovog servisa, zanima me da li se neko od vas sretao sa slicnim problemom (click-of-death) i da li ima jos neku ideju. Da li postoji jos nesto sto sam prevideo?
Jedan prijatelj (serviser) me je savetovao da proverim snagu napajanja (posto je imao slucaj povremenog iskljucivanja diska usled nedovoljno jakog napajanja), kao i da uradim low - level format.
Hvala unapred, svaki savet je dobrodosao!

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 13.07.2005. 23:16:28 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13.03.2005. 15:03:45
Godina: Padobranac
Low level format уради тек после бекапа, мада лично мислим да low level format неће решити проблем који постоји. Нећеш веровати, али ја имам диск са идентичним проблемом. У компу су ми два Макстора од по 80 Гб и овај други, кад сам купио, од самог почетка пушта те звуке (комп ради неко време и онда се чује као неко шкрипање, налик оном када комп почиње да чита флопи дискету после убацивања исте у јединицу). Е сад, ја сам радио скенирање помоћу ПауерМакса и тестови су прошли ок. Диск још увек ради, а део најважнијих ствари сам пребацио на један други хард.
Могуће је и то врло могуће да је у питању лоше напајање.
Међутим, нема ту шта... ПауерМакс је званичан софтвер са Максторовог сајта и ако он пријави да тестови нису прошли ок, диск је неисправан и ако је под гаранцијом продавац би морао да га замени.

ugasiti, ni skratiti.
Samo ću, obično tako,
jedne slučajne zore,
svom nekom dalekom Suncu
zlatnih se očiju vratiti.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 14.07.2005. 00:32:19 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25.03.2003. 14:25:53
Godina: Apsolvent
Imam ja Quantum Fireball 20GB koji u sustini radi dok se ne pregreje, a onda krecju razni zvuci iz njega. Ostavish ga 2-3 sata i opet radi, kao da se nista nije dogodilo :)
Definitivno je hdd (99%) i neispravan je

:srecno:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 14.07.2005. 09:43:48 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06.05.2002. 15:33:21
Godina: Dipl.
Kad sam krennula da citam tvoj post htedoh da te pitam da li je Maxtor u pitanju :)

Identican zvuk se cuo nekad od mog hard diska. Doduse, znala sam odmah da je on jer sam cula zvuk nakon sto sam njega stavila u komp i potaom mi je pored uveta bilo otvoreno kuciste... bilo je lako utvrditi da je hdd u pitanju....

Medjutim, vec dugo nisam cula taj zvuk, skroz sam zaboravila na njega.. ali neka se ne brine, moj disk radi svakodnevno vec vise od godinu dana :)

Zanimljivo je i to da, od kako sam instalirala Linux nisam cula ovaj zvuk nijednom :) Evo namerno ga sad akam i ne cujem nista... :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 14.07.2005. 13:00:44 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24.05.2004. 08:06:14
Imao sam ja isti problem pre mesec dana. Hard "škripi", onda klikne (glasno), računar se blokira. Kad ga upalim neće da bootuje. Sačekam do sutra i on radi. (isto maxtor, od 80gb)

Promenio sam IDE kabal. Radi ko' zmaj. Definitivno je to bio problem. Posle sam i na raznim forumima našao da je to rešenje problema. Niko ne zna zašto baš maxtorima smetaju određeni kablovi, ali eto, čovek nije voleo stari kabl pa to ti je :)

I never apologize
I'm sorry, but that's the way I am

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 14.07.2005. 14:06:11 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06.05.2002. 15:33:21
Ja nisam menjala kabl, ali zato sam menjala plocu... hm.. i sistem, naravno...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 24.07.2005. 11:36:08 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21.03.2002. 03:16:01
Godina: Padobranac
Cesto se desava da usled varnicenja i atmosferskih uticaja oksidiraju kontakti na napojnom kontektoru (Molex-u), pa ih je potrebno ocistiti, kao i one na samom hard disku. Posledica loseg kontakta napojnog konektora i HDD-a je kliku, pracen spin-down, spin-up zvukom, trenutnim zamrzavanjem racunara na nekoliko sekundi, a moguce i blokiranjem celog sistema. Krajnji ishod ovoga je moguc gubitak podataka pa i fizicko ostecenje diska. Ukoliko primetite da se ovo desava na vasem racunaru, obavezno proverite napojni i IDE/SATA konektor, ocistite kontakte (smirgl papirom, alkohlom i sl.), silom, malim srafcigerom i/ili pincetom pazljivo ucvrstite sva cetiri kontakta na Molex-u i vratite ih na mesto. Nekon toga ukljucite racunar i proverite da li se i dalje desava isto.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 24.07.2005. 15:06:19 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10.04.2002. 00:45:02
Eh ti Maxtori. Moj je isto pravio probleme (60 GB). Zimus je to bilo, uključio sam komp u hladnoj prostoriji (pre toga dugo nije radio), i odmah je počeo da "klikće" i škripi, i to prilično glasno. Zatim se komp zablokirao. Nakon rebutovanja, zvuci su bili još jači, a OS nije ni uspeo da se učita. Ugasio sam komp i počeo da listam oglase, da vidim koliko su novi diskovi. Sutradan probam da uključim kompjuter kad ono sve savršeno radi, kao da ništa nije bilo.
Dakle, utoplite svoje Maxtore, izgleda da im i hladnoća smeta :P

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 8 Posta ]