Započni novu temu Odgovori na temu  [ 17 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Flash Action Script 2
PostPoslato: 17.04.2005. 00:02:18 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21.03.2002. 03:16:01
Godina: Padobranac
Smer: IS
Ja poceo da ucim Flash Action Script 2 jezik iz nekog .pdf tutorijala. :P

---------------------

Napravio sam vam novu temu o ovome tako da ovde postavljajte pitanja, linkove za ucenje, tutorijale, diskutujte, trazite pomoc.. itd :)

Rastko

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 17.04.2005. 02:21:02 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06.04.2005. 23:52:55
Godina: Apsolvent
freeman:

To ti je tako pametan potez! Ajde skuckaj adresu gde si nasao taj tutorijal. Ako je dobar, naravno... Hvala

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 17.04.2005. 20:46:18 
Korisnikov avatar

Nisam skinuo sa neta, vec sa nekog CeDeja. U pitanju su nekoliko .pdf fajlova. Juce i danas sam presao kompletan tutorijal koji dolazi uz Flash MX2004 Profesional Help (nisam imao prilike do sada da se igram sa flashom), a onda presao na ove pdf-ove. Koliko sam mogao da primetim sa raznih sajtova i .swf igara, Flash je jedan veoma napredan program za web dizajn, pogotovo u kombinaciji sa ActonScript 2 jezikom, koja omogucava kreitanje web aplikacija, povezivanje sa bazama podataka i sl. AS2 jezik je objektno orjentisan, sa solidnom bibliotekom klasa i objekata. Ne znam sa kojim OO jezikom bih mogao da ga uporedim (jer samo znam Javu, i to tek neke osnovne stvari), ali moram priznati da bi u kombinaciji sa ostalim Flashovim bio mocna alatka u rukama iskusnog web developera.

Zamolio bih nekoga da, ukoliko moze, ostavi linkove gde mogu pronaci jos neke tutorijale, vezane za animacije, rad sa tekstom (interesuje me kako da postignem one silne efekte sa textom kada svako slovo igra za sebe i sl.), posto sam sa ActionScript tutorijalima vec dobro obezbedjen.

[edit]
Upravo sam nasao program koji generise efekte sa proizvoljno unetim textom. Jedini je problem sto demo verzija, pa ne mogu da exportujem fajlove iz njega :( U pitanju je Anim-Fx 2.8
[/edit]

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 17.04.2005. 21:52:50 
Korisnikov avatar

Ono sto meni treba:
Pazi, ja sam radio sa njim, ali sam slab sa komponentama i XML-om (skoro me blam da ovo priznam). Da li imas nesto vezano za to? Do sada sam imao Flash, ali sam konacno zgrebao profi verrziju, i kapiram da ima dobar mehanizam za rad sa bazama preko XML-a, ali nista nisam nasao potpuno i do detalja objasnjeno. A voleo bih toga da se docepam. Nacin na koji se do nove verzije radilo sa bazama nije bas bio prijateljski nastrojen.

Ono sto imam za tebe:

Ima program koji radi stvar koju trazis, ja mislim da se zove Swish (imam ga) i ima jedan program jos koji radi 3d za flash, ne znam kako se zove, morao bi da proceprkam po hardu. Imas cak i program koji radi "dekompajling" swf datoteka (i to bi mogao da napipam).

Jesi li za trampu?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 17.04.2005. 22:42:18 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20.06.2003. 01:21:05
Smer: ME
Ako neko zna tačno šta mu treba trebalo bi da mogu da nađem... nazivi programa bi bili dobrodošli... :) i knjiga takođe...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 18.04.2005. 15:49:48 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18.05.2003. 22:19:50
Dete je napisao:
... ima jedan program jos koji radi 3d za flash, ne znam kako se zove,....

Swift 3D

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 19.04.2005. 21:55:01 
Korisnikov avatar

Dete je napisao:
Pazi, ja sam radio sa njim, ali sam slab sa komponentama i XML-om (skoro me blam da ovo priznam). Da li imas nesto vezano za to? Do sada sam imao Flash, ali sam konacno zgrebao profi verrziju, i kapiram da ima dobar mehanizam za rad sa bazama preko XML-a, ali nista nisam nasao potpuno i do detalja objasnjeno. A voleo bih toga da se docepam. Nacin na koji se do nove verzije radilo sa bazama nije bas bio prijateljski nastrojen.

Nije sramota ne znati, sramota je ne pitati! Svoje znanje treba svakodnevno "apgrejdovati" :) Nisam ni ja Bog zna kakav expert, ali krenuo sam da ucim ovih dana, i nadam se da cu vremenom ovladati Flashovim tehnikama, tako da ce mi ActionScript samo olaksati posao u buducnosti. U ovim mojim pdf "skriptama" AS je obradjen na ~ 800 strana, a koliko sam mogao da primetim XML se pominje na samo 5 strana u poglavlju "Working with External data". Da ne zaboravim, ovo sto ja imam je u stvari "ActionScript Reference Guide". Fajl je velik ~ 6.5Mb, ali se "zipuje" na ~ 2,8Mega, pa ukoliko hoces, mogu ga okaciti na neki server (citaj: Ogi, ukoliko je ima vise interesenata) ili ti poslati na mail (ostavi mi adresu na pp).

Dete je napisao:
Ima program koji radi stvar koju trazis, ja mislim da se zove Swish (imam ga) i ima jedan program jos koji radi 3d za flash, ne znam kako se zove, morao bi da proceprkam po hardu. Imas cak i program koji radi "dekompajling" swf datoteka (i to bi mogao da napipam).

Zamolio bih te da pogledas kako se zove program koji radi "dekompajling" .swf-ova, jer bi mi pomogao da otkrijem na koji nacin su postignuti neki od efekata koje zelim da primenim na prezentaciji koju treba ovih dana da radim. Da li taj program moze nekako da skine i password sa .swf-ova?

Inace, provalio sam kako da "rucno" uradim nekoliko efekata sa slovima, ali kako sam jos begginer, interesuje me da li postoji mogucnost da napravim neku batch proceduru ili slicno koja bi na drugom layeru odradila isti onaj skup akcija koji sam prethodno primenio na prvom layeru? Konkretno, potrebno mi je da ponovim iste akcije na svakom slovu u reci, samo pomerenih za nekoliko frameova unapred. (Procedura: napravim key frame u kome promenim velicinu slova, pretvorim slovo u shape, smanjujem alpha vrednos u color mixeru, radim shape tween u nekom od medju frejmova, itd.) Zaista zamorno za reci od vise od 3-4 slova.

Pirossi, hvala za ovaj link, kao i za onaj u drugoj temi :) Nadam se da ce mi pomoci da razresim trenutne probleme sa flashom.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 20.04.2005. 03:32:39 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18.05.2003. 22:19:50
freeman je napisao:
Pirossi, hvala za ovaj link, kao i za onaj u drugoj temi :) Nadam se da ce mi pomoci da razresim trenutne probleme sa flashom.

Nije znanje samo znati već je znanje znanje dati :)
Nema na čemu. Forum i služi da se ispomažemo.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 20.04.2005. 11:35:25 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11.11.2004. 14:34:28
Citiraj:
Zamolio bih te da pogledas kako se zove program koji radi "dekompajling" .swf-ova,

Hoces da kazes da ti otvarakod?

Citiraj:
AS2 jezik je objektno orjentisan, sa solidnom bibliotekom klasa i objekata. Ne znam sa kojim OO jezikom bih mogao da ga uporedim (jer samo znam Javu, i to tek neke osnovne stvari)

Lici na javu, na c++, c#, lici na jos neke skript jezike kao javaScript, VBscript, cak i GameMakerLanguage...

Citiraj:
AS2 jezik je objektno orjentisan

:D Jeste... Samo prvi put vidim da to neko naglasava... Niko do sad nije toliko "izucavao" ActionScript pa da sad izdvaja tako neke cinjenice... To je skript jezik i to je to :P

---------------------------------------------------------

Jedno pitanjce...
U DreamWeaveru postoji ocija da ubacim flash dugme koje je vec napravljeno u sklopu pratecih datoteka za DW... ali, ne mogu da ubacim svoje dugme koje sam ja napravio :( Kako se to radi? Je l' postoji nacin za tako nesto???

Opet bih uzeo kostim Večnog dečaka,
I opet bih smislio kako da prodangubim
Dok ona ne sleti niz hodnik Studenjaka...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 20.04.2005. 20:08:32 
Korisnikov avatar

Ljudi prso sam za net, moram da kradem vreme :-) (sto ti je Srbija, grebi sta stignes i koliko stignes)
Dekompajler "Shorethink swf decompiler" na mom usranom engleskom jeziku. Mislim da se tako zove. Javicu se sutra strpi se, samo da uplatim (ako nagrebem neku kintu)

3d: Jeste Swift

Slova: Nasao sam jos jedan program samo za tekstove u flash-u, sutra, obecavam.

Pozdrav

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 20.04.2005. 23:11:33 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23.06.2002. 10:23:32
Godina: Dipl.
Imam ja Sothink SWF Decompiler (4 MB), FlaX 3.0 (za efekte sa slovima), Swift 3D v2 (9 MB) i Swift 3D v3 (12 MB). Ako ima zainteresovanih neka mi se jave na PP pa da postavim na sajt.

E da, nemojte sa strane da delite podatke za ftp(.)operic(.)net posto u zadnje vreme dobijam dosta spama sa virusima...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 21.04.2005. 11:28:43 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15.11.2004. 11:43:49
Smer: ME
Program za dekompajling se zove Sothink SWF Decompiler. ne razlaze u timeline ali ti da sve scripte za svaki frejm i sprite posebno, tako da mozes da pogledas kako neki swf funkcionise. Skoro se vodila rasprava o eticnosti takvog programa, jer ja licno ne volim da neko gleda moj kod (uvek dam source kada neko zasluzi, ali ne volim kada ga neko krade...)

sto se tice as i xml.... postoje tri nacina za uvoz externih podataka u swf, 1. iz txt fajla, 2. iz baze uz pomoc php, asp ili cfm backenda (coldfusion fajl, nijedan server u srbijici jos uvek nema podrsku za ovo) i 3. preko xmla. treci metod je stvarno malo objasnjen u svim tutorialima, a i potrebno je krupno predznanje za ovo, pa vam svima preporucujem were-here.com, forum koji okuplja vrsne profesionalce. kroz njihove q and a cete provaliti forice...

ako neko ima pitanjca, neka postuje i ovde, pomagacu, s obzirom da se dugo bavim izradom u flashu...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 21.04.2005. 17:45:32 
Korisnikov avatar

OK. Ogi ti je napravio takodje ponudu. Imam i ja isto kod sebe, samo nisam siguran za verzije programa. Javi ako ti treba, dogovoricemo se kako da preuzmes. Imam i nesto knjizica i uputstava za Flash.

Da li postoji neki FTP server preko kojeg mozemo da razmenjujemo liiteraturu i sl.?

Za kliforda:

Nisam siguran sta mislis, ali verovatno na jedno od ovo dvoje:
-Mozes bilo koji .swf da postavis na stranicu preko DW, to je najmanji problem. Napravi dugme u Flash-u i linkuj.
-Ako mislis da napravis predefinisano dugme direktno za DW, to ne znam kako se pravi, znam da se moze skinuti sa njihovog servera jos Flash dugmica, znaci, mogu da se prave. Pogledaj na sajtu macromedia.

Pazi, znaju da budu korisni ti dugmici u DW, ali ja bar nikada nisam bio potpuno zadovoljan, i uvek sam sam pravio svoje, pa ih linkovao sa straniocom.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 21.04.2005. 20:23:27 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11.11.2004. 14:34:28
I da li ima neko dobar konvertor koji ce da mi swf prebaci u animirani gif.

Bio sam skinuo dva sa neta. Jedan napravi los gif, secka, a drugi napravi odlican, ali ima dve ogormne crte po dijagonalama, zato sto je bila demo verzija...

Opet bih uzeo kostim Večnog dečaka,
I opet bih smislio kako da prodangubim
Dok ona ne sleti niz hodnik Studenjaka...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 21.04.2005. 20:52:23 
Korisnikov avatar

Kliforde, lepo ti je Dete objasnilo. Mozes lepo i rucno da editujesh html kod koji izbaci DW, ili josh lakse, da pogledas u kodu kako se zove .swf dugme iz dreamweavera, pa da tako nazoves svoje dugmice koje napravis u flashu i prekopirash ih u odgovarajuci folder.

Ogi, ako ti ne bi bilo tesko okaci sve te programicice na svoj ftp i daj nam link stranice za download. Posebno me interesuje "Sothink SWF Decompiler". Swift, Swish i ostale pomenute programe sam nabavio.

cika_Crni, najverovatnije cu imati par pitanja za tebe narednih nekoliko nedelja :)

Inace, ima li neko gusarsku verziju Swifta ili nekog od Swish alata (ili samo crack)? Bacite mi pp, ukoliko imate.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 21.04.2005. 22:07:24 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23.06.2002. 10:23:32
Godina: Dipl.
swift3d v3 i flax v3 (oba crackovana) na www.operic.net/flash

nisam kacio swf decompiler jer nemam najnoviju crackovanu verziju, dok crack za nesto stariju verziju moze lako da se nadje na astalavisti (oko 1MB)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 22.04.2005. 03:53:22 

Pridružio se: 02.02.2005. 15:38:07
Godina: II
A šta je sa onim Object Library ili samo Library iz DreamViewera...Koliko se sećam, tamo bi trebalo da može da se importuju razne vrste dugmića pa i ti napravljeni u Flashu. Posle ih samo odatle ubacujete na strane...

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 17 Posta ]