Započni novu temu Odgovori na temu  [ 16 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Problem
PostPoslato: 05.04.2005. 14:20:12 

Pridružio se: 18.05.2003. 12:48:48
Godina: Dipl.
Smer: UK
Sklopio sam potpuno nov racunar. Asus A7V600X, Ati Radeon 9550, HDD 80 Gb, modem, sempron 2600+, DVD RW Pionir, 512 ram Hynix
Posle instalacije sve je radilo dobro. Medjutim posle par dana javio se jedan problem. Racunar se sam od sebe restartuje. Jendom prijavi plavi ekran gde pise da je nesto oko hardvera ili nesto slicno prouzrokovalo problem. Nekada ga samo restartuje i prijavi da salje report. Medjutim danas mi ga je restartovao i ubacio direktno u BIOS i pozicionirao na procesor tojest njegovu jacinu. Bilo je podeseno 1847 Mhz (ili nesto slicno), a u izboru su jos Manual, 1000, 1400 i 2200 Mhz. Prvi put sam samo izasao i zapamtio promene, nista se nije desilo. Drugi put sam podigao na 2200 nista se nije desilo, samo crni ekran. Trecni put sam mu dao Manual i tada je isto bilo. Tek cetvrti put mi je potvrdio onih 1800 i upalio racunar.
Ova restartovanja su retka otprilike dva puta za desetak i vise sati rada. Dese se iznenada i bez ikakvog povoda. Ovo je vec drugi put da se ovako nesto desava sa tek sklopljenom konfikuracijom, ali kod prve se problem misteriozno resio... Na tom prvom sam menjao ram, pa reinstalirao sistem, a problem je na kraju sam nestao posle nekog vremena...
Pomagajte ako znate...

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 05.04.2005. 15:30:56 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13.03.2005. 15:03:45
Godina: Padobranac
Smer: IS
Уху.... може да буде много узрока таквом понашању.
Јеси ли пробао да реинсталираш ОС, али помоћу неког другог инсталационог диска. То ти је мој предлог... прво то покушај пошто најмање боли (јер је нова машина), а и најмање ти времена за то треба.
Ако није до ОС-а, онда постоје 3 варијанте...
1.а. Процесор не може да издржи ту фреквенцију. Пробај за 2600+ да нађеш оптималан множилац и оптималну фреквенцију магистрале... Неправилно изабран множилац и фреквенција могу да узрокују пад у раду рачунара.

1.б. Процесор се много греје, а како плоча Asus A7V600X има CPU overheating protection једноставно ти само "сецне" комп и рестартује га. Наравно, Sempron 2600+ не би смео да се прегрева при нормалном раду, али ово може да буде повезано са ставком 1.а.

2. Меморија ти није у реду. Пронађи програм Gold Memory којим ћеш физички "проћи" све регистре меморије и верификовати да су ок. Пошто имаш 512 mb RAM-a то може да потраје, али буди стрпљив. Поготово што Hynix меморија и није нека (тачније, води се као noname), постоји сумња да са њом нешто није у реду. Ја имам рецимо 256 kingston + 256 NCP. Oвај NCP ми је раније правио проблеме, баш такве какве ти описујеш, док га нисам однео на рекламацију и добио нови могул... од тада ради све ок

3. Напајање ти је лоше (овде као подваријанта може да буде и да постоји варијација у напону у твојој струјној мрежи у кући)

ugasiti, ni skratiti.
Samo ću, obično tako,
jedne slučajne zore,
svom nekom dalekom Suncu
zlatnih se očiju vratiti.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 05.04.2005. 20:16:21 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18.05.2003. 22:19:50
Ukolliko koristiš WinXP idi u System Properties -> Advanced -> Startup and Recovery (Settings) pa ondak otčekiraj Automatic restart (99.99% je ukjljučen) pa onda testiraj.

Help za pomenutu nebuloštinu od opcije kaže:
Citiraj:
Specifies whether Windows will automatically reboot whenever the system stops unexpectedly.

... malo morgen sistem zna.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 05.04.2005. 21:45:28 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21.03.2002. 03:16:01
1.a. Nik, ne verujem da ce moci na Sempronu da menja mnozilac, jer su svi po defaultu zakljucani :( Nominalna frekvencija za Sepmron 2600+ je 1833MHz (11*166MHz), dok kod Athlon XP 2600+ Trogughbird (Model 8) odnos mnozioca i magistrale zavise od serije. Recimo za AXDA2600DKV3D radna frekvencija je 2083MHz (12.5*166MHz), za AXDA2600DKV3C radna frekvencija je 2133MHz (16*133MHz). Za Barton (Model 10) 2600+ AXDA2600DKV4D radna frekvencija iznosi 2600+ 1917MHz (11.5*166MHz). Znaci, potrebno je prvo da ustanovis koju oznaku nosi tvoj procesor (pise na samoj plocici), a zatim da na osnovu ovoga sto sam napisao podesis BIOS. Kad smo vec kod BIOS-a, ne bi bilo lose da sa ASUS-ovog sajta skines najnoviju verziju za tvoj model ploce, i flashujes ga.

1.b. Takodje, kao i Nik, savetujem ti da proveris temperaturu procesora pomocu nekog programa za merenje temprature (MotherBoard Monitor i sl.) ili iz samog BIOS-a, ali tek posle minimum 20-30 minuta od trenutka ukljucenja racunara, jer je potrebno neko vreme da bi postigao radnu temperaturu.

2.i 3. Slozicu se se sa Nikom, najeverovatnije je da je do necega od ove dve stavke - nemorijski moduli ili napajanje. Prvo testiraj memoriju, pa ako testovi prodju, ispitaj napajanje. Proveri unimerom (ili zamoli nekoga ko barata sa ovim uredjajem da to uradi za tebe) kolike vrednosti dobijash na granama 12v i 5v na jednom od slobonih konektora za napajanje tzv. molex-u. Ukoliko nemash unimer, pokusaj sa drugim napajanjem.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 05.04.2005. 23:16:48 

Pridružio se: 18.05.2003. 12:48:48
Smer: UK
Usao u BIOS jos jednom sve pregledao. Podesen je na 1833 Mhz i radi trenutno kako treba. Od tada sam pokretao Workraft III, sa podesenom grafikom na maximumu. Takodje sam u isto vreme pustao muziku na dva razlicita programa, kao i rezanje u isto vreme. Sve je odradio kako treba. Reinstalirao sam driver za graficku karticu koji je bio promenjen.
Ujutru cu opet da ga upalim, pa da radi ceo dan. Zezacu se sa raznim programima pa da vidim sta ce biti... Ako opet bude problema, prelazim na ozbiljnije korake (vasi predlozi)...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 05.04.2005. 23:58:27 
Moderator
Korisnikov avatar

Aко је проблем до напајања или меморије, то су типови проблема који се јављају рандом... значи могу да ти се јаве узастопно 5-6 пута у року од пар сати и онда рецимо 15-ак дана да све шљака ок. Немој да те то завара. Мислим да није на одмет да прегледаш меморију, пошто видим да си написао да ти пријављује плави екран са неком поруком. Ако у тој поруци имаш на појединим местима адресе меморијских локација, пажљиво исчитај поруку или још боље напиши је овде, па да видимо. Али, ако је та порука оваква какву сам описао, проблем је дефинитивно до меморије и мораћеш да је замениш. Кажем, ово је био случај код мене, само што сам ја имао два модула. И онда интересантна ствар... однесем у фирму (где сам купио компоненте, а за коју сам иначе тад и радио) и они све то провере на машини на којој је Win 98. И радило је беспрекорно. Ја модул вратим у своју машину, он пријављује грешку. Инсталација Win XP-a је пролазила али се често закуцавао са плаим екраном, док Win 2000 није ни могао да се инсталира, у сред процеса пукне интсалација.
А за случај да је напајање... то је бар најмањи проблем, узми од некога, пробај, види, па ако је то то... мењај кућиште (пошто претпостављам да си и њега купио сад и да је под гаранцијом).

ugasiti, ni skratiti.
Samo ću, obično tako,
jedne slučajne zore,
svom nekom dalekom Suncu

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 06.04.2005. 10:43:43 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06.05.2002. 15:33:21
Nikola, htedoh da isprobam ovaj program Gold Memory sto si preporucio ali on mi trazi floppy... a ja floppy nemam...
Inace, imam isto problema sa restartovanjem racunara... pocelo je kad sam menjala multiplikator u BIOS-u, ali kad sam ga vratila restartovanje nije bas prestalo potpuno... najcudnije, zimus, kad god se restartovao vrata od terase su bila otvorena i kancelarija je bila prilicno ohladjena.... hhhmmm...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 06.04.2005. 11:33:38 
Moderator
Korisnikov avatar

[offtopic] E па Јале, тако ти и треба, кад немаш флопи. Шта је ово, многи почели да отписују тај уређај. А, не, не... код мене он још увек има функцију. Један друг недавно куповао комп, код мене у фирми и каже неће флопи. Ја му објасним како разлика у цени није драстична и да може само да му користи, а "не тражи хлеба да једе". Међутим... неће и неће да узме. И тако купио он комп без флопија. Мало касније, цркне му једна партиција и користили смо програм за data recovery који је феноменалан, али ради само тако што се PC-DOS диже са дискете. И наравно, морао сам ја да чупам свој флопи да би њему то средили. Људи, купујте још увек флопи, не правите хаос :D [/offtopic]

A сад да се вратим на тему. Пошто немаш флопи, пробај овако. Програм сними на неку FAT32 партицију (пошто се не инсталира).

ugasiti, ni skratiti.
Samo ću, obično tako,
jedne slučajne zore,
svom nekom dalekom Suncu

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 06.04.2005. 13:18:04 
Moderator
Korisnikov avatar

Uh, uuh, uh... cekaj polako.. a kako da sve to izvedem pored linuxa... :)
Btw. meni je riknuo flopi jos pre par godina i nikad mi nije zatrebao... eventualno sam koristila bootabilne cd-ove umesto bootabilne floppy-je :)
cak je i moja mama sebi kupila flash jer nemamo flopi :D

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 06.04.2005. 13:46:01 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21.03.2002. 03:16:01
Jale, možeš da napraviš bootabilni CD-RW sa win98 sistemskim fajlovima i da na njega narežeš GoldMemory. Drugo rešenje je da nabaviš Hiren's Boot CD, koji je upravo namenjen testiranju i oporavku PC-a. Potraži negde na netu iso fajl (oko 30-ak MB). Aktuelna verzija je 6.0, a i 5-ica može da posluži (starije verzije programa).

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 06.04.2005. 15:00:38 
Moderator
Korisnikov avatar

Vec imam jedan bootabilni CD sa win 98-icom i jos svacim necim.. ne znam da li mogu da dorezem ovo.. uostalom verujem da uvek mogu da pronadjem na hdd-u fajlove ako startujem sistem sa ovim diskom... hmm.. dobra ideja... samo da donesem taj cd...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 06.04.2005. 21:45:13 
Moderator
Korisnikov avatar

Jale je napisao:
Uh, uuh, uh... cekaj polako.. a kako da sve to izvedem pored linuxa... :)
Btw. meni je riknuo flopi jos pre par godina i nikad mi nije zatrebao... eventualno sam koristila bootabilne cd-ove umesto bootabilne floppy-je :)
cak je i moja mama sebi kupila flash jer nemamo flopi :D

Најједноставнија решења су најбоља решења, јел тако Јале? :)
Па да кренемо... прво после тестирања хардверских компоненти диже се Линуков бут менаџер, избаери да ти подигне Win, а одмах затим истог трена како направиш избор, притисни F8 и даље сам ти све описао у претходном посту...

ugasiti, ni skratiti.
Samo ću, obično tako,
jedne slučajne zore,
svom nekom dalekom Suncu

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.04.2005. 12:53:41 
Moderator
Korisnikov avatar

Hvaaaalaaaa... ajd sad, kad budem restartovala sistem ucinicu sve tako.... pa javljam sta se desilo... :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.04.2005. 14:39:03 
Moderator
Korisnikov avatar

`ајд :)
Само... видим да си поруку послала пре скоро 2-3 сата, а још се не јављаш... надам се да није нешто пошло наопако :D :lol:

ugasiti, ni skratiti.
Samo ću, obično tako,
jedne slučajne zore,
svom nekom dalekom Suncu

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.04.2005. 15:32:44 
Moderator
Korisnikov avatar

Ma na poslu sam i treba mi komp... to cu, kazem ti, kad ga budem restartovala...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.04.2005. 19:02:43 
Moderator
Korisnikov avatar

Аха... нисмо се разумели ја сам акценат бациЈЈЈо на погрешан део реченице.

Citiraj:
Hvaaaalaaaa... ajd sad, kad budem restartovala sistem ucinicu sve tako.... pa javljam sta se desilo...

ugasiti, ni skratiti.
Samo ću, obično tako,
jedne slučajne zore,
svom nekom dalekom Suncu

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 16 Posta ]