Započni novu temu Odgovori na temu  [ 29 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Java Vs. C#
PostPoslato: 22.03.2005. 19:39:19 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01.03.2004. 21:34:06
Godina: Dipl.
Smer: IS
Ono sto mene zanima jeste misljenje koji je jezik bolji, najvise sa programerske tacke gledista? Zanima me, posto imaju slicnu filozofiju oko rada programa (potreban je run-time environment) i oba su derivat C-a (imaju slicnu sintaksu). Samo bez poklica "Dole M$" i "Ziveo Open Source", dajte konstruktivne komentare i utiske, pogotovu ako ste programirali u oba jezika. Zanima me sta je vrh u programiranju u oba jezika, tj. koliko ozbiljni programi mogu da se urade...

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 23.03.2005. 08:48:44 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13.11.2001. 08:45:08
Evo u javu se nešto razumem, a u C# onako malo. Čisto sam pogledao šta je to kada su neki MS-ovci dolazili da prosipaju pamet na seminaru pre 3-4 godine kad je i sam C# bio u beta fazi.

C# je savršeniji jezik iz prostog razloga što je to mlađi klon jave. Njegovi stvaraoci su imali petogodišnje iskustvo stvaralaca jave i javinih korisnika. Nisu ponavljali njihove greške, a u stvaranju jezika neke greške zbog backward compatibility-ja postaju trajno opterećenje.

Osim toga ciljevi MS-a su mnogo manji nego Sun-a. MS-u je važno da C# radi dobro na Win platformama, a za ostalo ih nije mnogo briga. C# je čvrsto povezan sa platformom, čak se planira da u u novijim Win-ovima bude virtuelna mašina za C# ugrađena podrazumevano. Mislim da se i sada sa zakrpama dobije i VM.

MS je pri projektovanju biblioteka za .NET pokupio ljude iz Borlanda koji su imali dugogodišnje iskustvo u projektovnju Delphija. Tako su se u C# pojavili propertiji :)

C# je mnogo bliža C++ nego java. Ima mnogo više ključnih reči, može se programirati na mnogo nižem nivou nego u javi, čak je moguće pisati c++ kod unutar C#! Od toga se ljava programerima diže kosa na glavi jer je nebezbedno. Tehički gledano java u novoj verziji pokušava da sustigne i da iskopira C# jer je dobila generikse, autoboxovanje tipova, laši ispis u konzolu...

Opet java je već stabilan proizvod, pouzdana je, više firmi je podržava i nekoliko puta ima više programera (na jednom sajtu sam video da ije popularnost perla, phpa i pythona veća od C#). Java je standard u školstvu. Java ima više implementacija, više razvojnih okruženja (i to besplatnih) ima mnogo više koda napisanog i objavljenog u vidu biblioteka. Evo ja ne nam ni jedan jedini program koji je napisan u C# a u javi su napisani, bar delimično, sva java okruženja, neki programi za deljenje fajlova, Matlab, Maple, simulacija IL-2M Sturmovik, čini mi se i OpenOffice...

Java postoji na svim okruženjima dok je upotrebljivost C# upitna. Java je uglavno okrenuta Web-u i mrežnom programiranju dok je desktop zapostavila. Znate li samo koliko ima tehnologija u javi? Pa to je neverovatno, čovek ne može da popamti sva ta čudna imena i skrećenice, a kamo li da zna šta se iza skriva. I svakim danom ih je sve više. Svakm danom java dobija nešto novo. Ako neko hoće da napiše program sa prozorima, dugmićima i ostalim Gui elementima ima na raspolaganju tehnologije: AWT, SWING i SWT a već se u alfa verzijama nalaze SwingWT i JDNC!

Nekome više odgovara da ima izbor tehnologija, a nekome više da mu neko drugi određuje šta da koristi. Nije sloboda za svakoga :)

Oni hipotetički kostrukti o kojima se može govoriti kao o konzistentnim i relativno trajnim dinamičkim sistemima koji objašnjavaju veći deo procesa motivacije, obuhvatajući i ciljeve i motive kroz njihove međusobne relacije, čime se mogu uslovno..

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 23.03.2005. 18:04:51 
Korisnikov avatar

Znaci, neki bottom-line bi bio: Java? Hvala na opsirnom infoou :)

P.S. Sad sam video temu nalik ovoj ("Programiranje..."), ali nije usmerena ni na jedan jezik konkretno, a i zove se pomalo neodredjeno (bar za ono sto sam ja hteo)...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 23.03.2005. 19:50:50 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26.09.2003. 09:43:08
RazbojNick je napisao:
Znaci, neki bottom-line bi bio: Java? Hvala na opsirnom infoou :)

Ja sam procitao ceo post kolege i neznam kako si uspeo da izvuces da je bottom-line Java. Tako bi ja mogao da kazem da je bottom-line Asembler. Moja poenta je u tome da nema bottom-line-a, pogotovo ne izmedju ova dva programska jezika za sada, osim ako ti ne trebaju za nesto posebno.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 23.03.2005. 21:57:10 
Korisnikov avatar

zlatko je napisao:
Opet java je već stabilan proizvod, pouzdana je, više firmi je podržava i nekoliko puta ima više programera (na jednom sajtu sam video da ije popularnost perla, phpa i pythona veća od C#). Java je standard u školstvu. Java ima više implementacija, više razvojnih okruženja (i to besplatnih) ima mnogo više koda napisanog i objavljenog u vidu biblioteka. Evo ja ne nam ni jedan jedini program koji je napisan u C# a u javi su napisani, bar delimično, sva java okruženja, neki programi za deljenje fajlova, Matlab, Maple, simulacija IL-2M Sturmovik, čini mi se i OpenOffice...

Java postoji na svim okruženjima dok je upotrebljivost C# upitna...

Evo, ovako sam zakljucio, da ne citiram ceo post. Trazio sam utiske, i Zlatko mi je izneo svoje (iako priznaje da se vise bavio javom nego C#).
Mislim, znam i sam koliko je java trenutno zastupljenija, mada nije sve ni u tome. Zlatko je takodje napisao i da je Java stabilan proizvod podrzan od strane vise softverskih kuca i u praxi imamo vec da njeni programi gotovo podjednako rade na razlicitim softversko-hardverskim platformama, dok za C# realno mozemo ocekivati da ce dobro raditi samo pod Windozom. A ko kaze da cu ja sutra raditi bas na Winu (a cak i da hocu - tu je java)?
Asembler nije bio u prici, da sam hteo njega, tema bi se zvala "Asembler ili propast"...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 23.03.2005. 22:39:46 
Moderator
Korisnikov avatar

Ajde neko ko zna malo bolje C# i .Net da reče koju :)

Oni hipotetički kostrukti o kojima se može govoriti kao o konzistentnim i relativno trajnim dinamičkim sistemima koji objašnjavaju veći deo procesa motivacije, obuhvatajući i ciljeve i motive kroz njihove međusobne relacije, čime se mogu uslovno..

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 23.03.2005. 23:56:15 

Pridružio se: 29.05.2002. 12:10:20
Godina: Apsolvent
C# i Java su klasicni OOP jezici i nema neke velike razlike medju njima. Biblioteka klasa koja ide sa njima je vec totalno druga prica.
Strimovi su u C# -u odradjeni mnogo bolje. Windows Forms versus Swing, AWT, SWT. Sve je strani .NET-a. Windows Forms je mnogo intuitivnija, bolje organizovana biblioteka.
Web programiranje sam tek poceo da ucim u javi ali prvi utisak je da je u .net-u to ipak odradjeno mnogo logicnije.
Kao sto je Zlatko rekao, analizirali su javu i dobro se potrudili da ne naprave iste greske.
I naravno Visual studio je odlican alat.
Mada dupliranje funkcionalnosti ce stici i .net pre ili kasnije.
Sa druge strane .net radi samo na windowsu. Znam ima mono ali jos nije skroz zavrsen i pitanje je da li ce Microsoft dozvoliti da i dalje postoji ako ga budu napravili da dobro radi. Zasto kupiti Win2003 server sa neogranicenim brojem podrzanih konekcija za 20 000 dolara kad to isto moze da radi na Linuxu ili Solarisu koji su dzabe?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 24.03.2005. 12:40:27 

Pridružio se: 08.07.2002. 22:34:48
Nemanja je napisao:
C# i Java su klasicni OOP jezici i nema neke velike razlike medju njima. Biblioteka klasa koja ide sa njima je vec totalno druga prica.
Strimovi su u C# -u odradjeni mnogo bolje. Windows Forms versus Swing, AWT, SWT. Sve je strani .NET-a. Windows Forms je mnogo intuitivnija, bolje organizovana biblioteka.
Web programiranje sam tek poceo da ucim u javi ali prvi utisak je da je u .net-u to ipak odradjeno mnogo logicnije.
Kao sto je Zlatko rekao, analizirali su javu i dobro se potrudili da ne naprave iste greske.

Samo na prvi pogled...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 24.03.2005. 13:12:14 

Pridružio se: 18.01.2005. 10:34:41
a argumente ne želiš da podeliš sa nama?
čemu onda ovakav komentar?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 26.03.2005. 23:26:19 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02.10.2002. 21:28:18
Evo jednog poredjenja C# i Jave, pisanog od strane Java developera. Nije se usudio da da konacni zakljucak sta je bolje, ali je sistematski i pregledno uporedio neke osnovne koncepte.

http://www.25hoursaday.com/CsharpVsJava.html

"A stranger. No one. Truly"

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 27.03.2005. 06:52:05 
Moderator
Korisnikov avatar

Link ne radi. Ali se sećam teksta. Dobar deo teksta je izlaskom jave 5 zastareo. Ako se sećam bilo je 3 oblasti: 1) ono što je isto (ono što je C# pokupila od jave) 2) ono što je slično i 3) ono u čemu se razlikuju. Sada se ona 1. oblast mnogo proširila na uštrb 2. i 3. :) Sun koristi MS strategiju: drpi ono što su drugi uradili bolje od tebe.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 27.03.2005. 12:45:16 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02.10.2002. 21:28:18
Tako nekako, verovatno mislimo na isti tekst, samo meni link radi (sad sam probao reload).

"A stranger. No one. Truly"

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 28.03.2005. 06:16:35 
Moderator
Korisnikov avatar

Sad i meni radi. Ali obrati pažnju da je godina pisanja 2001.

Evo jednog dobrog linka na kome se upoređuju besplatne embedded baze podataka pisane u javi:
http://jamie.ideasasylum.com/notebook/index.php?id=4

Najčudnije je to što su ubedljivo pobedile čak i mySql, doduše koji nije embedded.

Postoji li nešto slično u C#?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 28.03.2005. 16:25:25 

Pridružio se: 29.04.2002. 10:50:50
Nemanja je napisao:
I naravno Visual studio je odlican alat.

не поредимо алате :)

што се C# тиче, постоји одличан беспалтан алат, који у већини случајева може да замени гломазни VisualStudio.net. у питању је SharpDevelop, инсталација је тешка скоро 6мегабајта. Наравно, уколико немате .net Framework, џабе цела прича о C# i кодирању у њему.

Мени се лично више свиђа Java због портабилности, да се тако изразим. Чак је и мобилни телефони подржавају!

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 28.03.2005. 16:37:23 

Pridružio se: 18.01.2005. 10:34:41
Još jedna alternativa glomaznom .net IDE-u je ReSharper. Nisam ga probao jer ne znam C# ali reklamiraju ga kao IntelliJ IDEA za C#, pošto ga ista firma radi. Za C#-ere koji to ne znaju: IntelliJ IDEA je veliko ime u svetu jave IDE.

http://www.jetbrains.com/resharper/

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 30.03.2005. 08:29:14 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11.06.2003. 01:23:24
Godina: Asistent
.net nije ogranoicen samo na Windows platformu. Postoji .net podrska i za Linux - na primer Mono (open source implementacija .net framework-a za Linux)...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 30.03.2005. 17:02:37 
Korisnikov avatar

Da, ima i kompajler za .net (bolje reci C#) u KDE 3.3, ali to je ipak sve nezvanicno...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 30.03.2005. 19:50:13 
Site Admin
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20.10.2001. 23:51:26
Verovatno je da i ti mislis na mono, posto je to pored dotgnu-a jedini funkcionalan .net framework.

Sto se jezika tice, vise volim javu, prvenstveno zbog kolicine biblioteka, koristi se dosta dugo i ima veoma mnogo opensource aplikacija. C# je u nekim stvarima bolji, Visual Studio je odlicno razvojno okruzenje, C# ima odlicnu organizaciju klasa, ali imali su prilike da "uce", Java ipak postoji vec godinama, a C# tek par. I na kraju C# i ceo .Net u opste je napravio M$ :)

Salu na stranu, nije toliko bitna platforma, danas je sve to manje vise kompatibilno, postoje projekti da u javi koristite c# klase, i obrnuto, isto vazi i za pyton. Danas se sve to vise svodi na njihovu organizaciju i pravilnu upotrebu nego samu implementaciju klasa i metoda.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: C# vs JAVA
PostPoslato: 10.11.2005. 19:32:07 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11.11.2004. 14:34:28
Pricao sam sa nekoliko iskusnih programera, i po pitanju "duela" C# vs JAVA misljenja im se razlikuju.
Znaci, jedan pljuje C#, a dize JAVU u nebesa, a drugi pljuje JAVU, a hvali C#...

Zanima me vase misljenje po tom pitanju :)

Opet bih uzeo kostim Večnog dečaka,
I opet bih smislio kako da prodangubim
Dok ona ne sleti niz hodnik Studenjaka...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 10.11.2005. 20:43:59 

Pridružio se: 01.04.2004. 22:31:23
U rukama Mandusica Vuka svaka je puska ubojita...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 10.11.2005. 20:57:45 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11.09.2005. 01:43:21
Po mom mišljenju, C# i Java su dva skoro identična jezika. Malo se sintaksa razlikuje, ali je isti smisao. Samo jedan razlog zašto je Java popularnija je zato što je više rasprostranjena nego C#. Mislim da je to poteklo od toga što su mnoge firme koje proizvode mob. tel., pda i slično, potisale ugovor za Javu... Da su potpisali ugovor za C# u početku, a ne za Javu, stvari bi bile obrnute... :D

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 10.11.2005. 21:30:27 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25.03.2003. 14:25:53
pfff... meni su isti...smor...

:srecno:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 11.11.2005. 13:36:37 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15.09.2004. 10:00:09
Smer: ME
Ma meni su svi isti :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 11.11.2005. 18:41:03 
Moderator
Korisnikov avatar

Pošteno bi bilo da i menadžeri nauče neki prog. jezik, kad mi učimo menadžerske predmete. Bar bi posle više cenili programiranje i davali veću kintu...

Ali vratimo se temi. C# je kopija jave. U nekim stvarima je naprednija. Npr. u šablonima, bolji switch, bolji enum-i, bolje biblioteke za mnoge stvari... Ali imali su fore 5 godina da notiraju šta ne valja na javi. I kad praviš nov jezik onda te probleme možeš rešiti na najbolji način. A kad jezik već postoji tu je pitanje slaganja sa prethodnom verzijom, pa ili problem trajno ostaje, ili se rešava krpljenjem, što nije adekvatno rešenje, ili se napravi rešenje ali se omogući da i ono loše i dalje ostane zadi kompatibilnosti.

U nekim stvarima mi se C# ne sviđa. Mnogo su se ušlihtali C/C++ programerima, pa postoje stvari koje je java deceniju ranije izbacila kao nepotrebno opterećivanje programera. To su oni unsign i sign tipovi, prenos po referenci, operator overloading...

Prednost C# je integrisanost u MS imperiju od OS-a, Office-a do MSSQL-a i dr. Ali to je i mana.

C# je standardizovan jezik po ECMA standardima, a Java je vlasništvo SUN-a. I to je paradoks, jer smo navikli da je MS mnogo posesivniji.

Ali SUN sve više otvara javu, na nju utiču mnoge firme i grupacije, postoje razne implementacije VM i kompajlera, razni jezici za JVM...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: C# i JAVA :)
PostPoslato: 11.11.2005. 18:42:21 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31.12.2001. 02:38:56
Godina: I
Pa C# i jeste nastao iz JAVE, pokupio se Microsoft iz projetka, povuko svoje ljude i reko odsad se zove C# a ne JAVA ko to vase. Sun je ostao i reko mi nastavljamo da razvijamo JAVU, vas ko j***.

Sto se tice samih jezika, gotovo su isti. A imate i J# koji skoro da guta kod iz JAVE...

Bilo bi do jaja kad bi se ovakve diskusije vodile i offline, odnosno negde nekad u nekim prostorijama. To je ideja community-a. Mozete da posetite, msportal.fon.bg.ac.yu (user: student, password: student)

Ideja tog portala je bila da podrzi koordinaciju offline skupova i da sluzi za razmenu kooda, ideja itd. tj. da se na njemu otvori podsajt, sekcija, forum, liste koje ce sluziti tome... JAVA, C#, SQL Server, MySQL, php, cgi, Oracle, sve zivo...

Al za to treba dobrovoljci, to se na zalost ne placa... mozda jednog dana, za sada ne... :(( :((

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 29 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća