Započni novu temu Odgovori na temu  [ 23 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Sta je XML?
PostPoslato: 20.04.2005. 11:37:02 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11.11.2004. 14:34:28
Godina: Apsolvent
Smer: IS
Neko dole pomenu XML, pa se setih da vec danima bijem glavu...
Sta je to? Nesto mi se cini da ima veze sa bazama podataka, ali nisam siguran. Pa, ako moze neko da mi objasni...

(samo molim: bez linkova, njih sam mogao i sam da nadjem)

Opet bih uzeo kostim Večnog dečaka,
I opet bih smislio kako da prodangubim
Dok ona ne sleti niz hodnik Studenjaka...

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 20.04.2005. 12:47:43 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18.05.2003. 22:19:50
Godina: Padobranac
XML (Extensible Markup Language) proširivi markerski jezik (jes' deluje glupo) ili jezik za označavanje jeste način/skup tehnologija/standard da se struktuiraju podaci kako bi se takva struktura potom koristila u raznim aplikacijama pisanim na raznim jezicima.

Kod:
<korisnik>
     <ime>Pera</ime>
     <prezime>Perić</prezime>
     <JMBG>01011980742052</JMBG>
</korisnik>

Kapiraš, kao kod HTML-a koriste se tagovi ali oni nisu iz zatvorenog skupa već ih ti praviš po sopstvenom nahođenju i potrebi.

Dakle, putem XML-a kreira se dokument kojim se može opisati bilo kakva informacija. I gornjem primeru sam formirao rečnik tj. skup XML-ovih elemenata koji funkcionišu zajedno kako bi formirali korisnika, a čine ga: <ime>, <prezime> i <JMBG>.

Uvek kada je potrebna multiplatformska razmena podataka između dva OS-a ili dve aplikacije pisane na različitim jezicima XML je pravo rešenje. Dalje, nezamenljiv je za B2B i B2C aplikacije (Business To Business i Business to Customer) i uopšte za elektronko poslovanje.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 20.04.2005. 13:11:19 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03.10.2004. 20:09:42
Godina: Dipl.
tagove valjda moras da definises u DTDju... (Document Type Definition)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 21.04.2005. 00:37:20 
Moderator
Korisnikov avatar

Znaci, on JESTE baza podataka?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 21.04.2005. 01:30:40 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25.11.2001. 01:30:19
Eniac je napisao:
tagove valjda moras da definises u DTDju... (Document Type Definition)

Da, i ne. tj. moze tako ,a ne mora.
Druga solucija je XSD (XML Schema Definition). DTD je zastarela stvar.
Inace, kao sto Pirossi napisa u gornjem postu, XML je jezik napravljen za razmenu informacija. XML dokument je u stvari obična tekstualna datoteka, formirana na osnovu nekoliko pravila. Možete je pisati u notepad-u ili bilo kom drugom editoru teksta, i možete koristiti svoje oznake (tagove). To zvuči mnogo lepo, ali ima i svojih mana.
npr. XML fajl zauzima mnogo više memorije, nego što sadrži "korisnih" podataka. Kada kažem "korisnih" mislim na konkretne podatke zbog kojih i pravimo taj fajl. (U Pirossi-jevom primeru to su: "Pera","Perić","01011980742052" )
Znači overhead za tagove je dosta veliki. Čitao sam skoro neke diskusije na http://www.xml.com , gde su se baš žestoko prepirali oko toga da li je CSV format (comma separated values) bolji od xml-a. Lik koji je to tvrdio je neku Excel tabelu snimio u xml formatu (tada je zauzimala oko 800 MB) i u CSV formatu ( oko 1,5 MB), i došao tamo da prosipa pamet, kako je xml djubre... I naravno tako su ga napljuvali, da...
:)
Zatim, baš zbog svoje jednostavnosti, i slobode date ljudima/programima koji kreiraju XML fajlove, uz XML fajl bi trebalo da idu i neki meta podaci. Znači uz Pirossi-jev XML fajl bi trebalo da postoji i neki DTD ili XSD fajl koji opisuje strukturu XML -a. Tu bi trebalo navesti, da postoji Grupa koja se zove Korisnik, da se u toj grupi nalaze tri polja (ime, prezime, JMBG), zatim za svako polje može da se navede tip podatka, i jos dosta toga.
Cela prica oko DTDa i XSDa se svodi upravo na opis samog xml dokumenta. To je uputstvo za XML parser, tj program koji čita XML fajl, šta da traži u tom fajlu.
Ima tu još par mana, ali bez obzira na njih, XML je extra, extra dobra stvar.

Čuo sam jednu mnogo dobru stvar, pre neki dan. Lik koji je držao neko predavanje na kome je poredio razvoj IT-a , sa razvojem ljudske civilizacije, je uporedio XML sa... šta mislite čime?
Sa kutijama za pakovanje robe, koje su nastale u vreme ekspanzije manufakturne proizvodnje. Tada je postojao veliki problem vezan za transport robe, pa su ljudi koji su proizvodili standardizovane kutije, koje su mogle lako da se prevoze zaradjivali ogromnu lovu.
Verovatno je i u to vreme billo onih koji su govorili nešto poput onog lika za csv (tipa, **beš kutije, kad bez njih u kola može stati mnogo više flaša. E sad, to što kutije štite flaše da se ne razbiju, to je druga priča :) )

Inače XML je jedna od mojih omiljenih tema za priču. Tu postoji toliko stvari, da bi moglo da se piše ... mnogo dugo.
Zanimljive stvarčice su i XSLT i RSS, kao i mnoge druge.
toliko od mene za sada,
Pozdrav, Damjan.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 21.04.2005. 01:54:54 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25.11.2001. 01:30:19
kliford je napisao:
Znaci, on JESTE baza podataka?

Zavisi šta podrazumevaš pod tim "baza podataka"?
Na ovoj temi je već pisano o tome da je XML prvenstveno napravljen kao sredstvo za što jednostavniju razmenu podataka izmedju aplikacija, koje nisu kompatibilne, koje su napisane od strane različitih ljudi, u različitim jezicima, pa čak i za različite operativne sisteme.
U principu, jedan XML fajl može da se posmatra i tako, ali nisam siguran koliko bi to bilo efikasno rešenje. Postoji skup tehnologija za rad sa podacima koji se nalaze u XML fajlovima, poput XPath-a ili XQuery-ja, ili X...čegaVeć , i xml bi mogao da ti služi kao baza podataka, samo, pravo pitanje je ... za šta ti ta baza treba? Naravno sam xml fajl bi bio samo data storage, i morao bi da postoji neki engine koji bi bio DBMS.

Prošle godine je na fonu bilo predavanje na ovu temu, pa ako je neko bio mogao bi da nam ukratko opiše o čemu se pričalo.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 21.04.2005. 07:03:45 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13.11.2001. 08:45:08
Evo kolega je lepo opisao XML. On je meta jeyik označavanja, što znači da služi da označi označavanje, tj. da stvori nove oznake (rečnike) koje će se kasnije koristiti za opisivanje strukture dokumenata.

Neki od poznatijih rečnika su: MathML za opis matematičkih dokumenata, XHTML za opis ove stranice, PGML za opis grafike, AIML za veštačku inteligenciju tj. chat botove (http://www.pandorabots.com/pandora/talk ... d97e345aa1), RuleML za opsi pravila...

XML se koristi i za SOAP (Simple object access protocol) gde se pristupa udaljenim objektima koji mogu biti implementirani u totalno drugom jeziku.

Danas se XML koristi kad god treba opisati nešto što je dobro struktuirano. Za neke konfiguracione fajlove, za opis strukture nekog programskog jezika što je potrebno editoru za farbanje koda, za opsi GUI-ja tj. izgleda nekog programa... Čak se odavno priča o tome da će se serijalizovanje java objekata u XML biti podrazumevano, mada biblioteke za to postoje odavno.

Oni hipotetički kostrukti o kojima se može govoriti kao o konzistentnim i relativno trajnim dinamičkim sistemima koji objašnjavaju veći deo procesa motivacije, obuhvatajući i ciljeve i motive kroz njihove međusobne relacije, čime se mogu uslovno..

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 21.04.2005. 12:49:33 
Korisnikov avatar

Eto, totalno smetnuh SOAP sa uma. "Dve glave bolje od jedne" :)

Ja sam XML (bez DTD-a) koristio za neke prevode i templejte kod Mambo CMS-a.

Kod:
<?xml version="1.0" encoding="utf-8"?>
<mosinstall type="template">
  <name>Odlucivanje 3</name>
  <creationDate>09/12/2003</creationDate>
  <author>Milan Manojlovic</author>
  <copyright>(C) Copyright 2005. Released under GNU Public License.</copyright>
  <authorEmail>bujanovac@yahoo.com</authorEmail>
  <authorUrl>www.sibarflex.co.yu</authorUrl>
  <version>1.4</version>
  <description>A clean, white/blue style.</description>
  <files>
    <filename>index.php</filename>
    <filename>template_thumbnail.png</filename>
  </files>
  <images>
    <filename>images/up.gif</filename>
    <filename>images/footer_bg.png</filename>
    <filename>images/header_under_bg.png</filename>
    <filename>images/module_title_bg.png</filename>
    <filename>images/teamwork.png</filename>
    <filename>images/search.png</filename>
  </images>
  <css>
    <filename>css/template_css.css</filename>
  </css>
</mosinstall>

Tu su mi, znači, podaci o enkodovanju, podaci o meni, kao i putanje do slika i fajla sa kaskadnim listama (CSS-a). U primeru ima i nekih atributa u okviru tagova, što se takođe dosta koristi.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 21.04.2005. 16:02:40 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13.11.2001. 08:45:08
A ja sam se tek na fax-u setio kako se "make" (tj. build) fajlovi za Ant (upravljač kompajliranja jave) prave u xml-u.

Oni hipotetički kostrukti o kojima se može govoriti kao o konzistentnim i relativno trajnim dinamičkim sistemima koji objašnjavaju veći deo procesa motivacije, obuhvatajući i ciljeve i motive kroz njihove međusobne relacije, čime se mogu uslovno..

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 21.04.2005. 20:40:33 
Moderator
Korisnikov avatar

A moze li neko da mi obajasni kako se oni konkretno koriste?

Sad sam probao, uneo sam primer slican Pirossijevom u notepad, promenio ekstenziju, et voila, radi :)

Samo, kako ja, recimo, da to koristim u, recimo, radu sa Delfijem, ili sa html-om?
Kako se povezuje xml sa postojecim programom i da li se iz programa mogu direktno u xml fajl upisivati podaci?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 21.04.2005. 21:46:48 
Korisnikov avatar

e pa trebao si da dodjes na predavanje o InfoPathu koje su drzali nasi drugari Zidane i Tomdam :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 22.04.2005. 13:21:26 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24.05.2004. 08:06:14
tomdam je napisao:
Zanimljive stvarčice su i XSLT i RSS, kao i mnoge druge.

Da ne otvaram novu temu, mene silno zanima šta je RSS?

I never apologize
I'm sorry, but that's the way I am

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 22.04.2005. 21:48:30 
Korisnikov avatar

Citiraj:
RSS is an acronym for Rich Site Summary, an XML format for distributing news headlines on the Web, also known as syndication. First started by Netscape as part of the My Netscape site, it expanded through Dave Winer and Userland. RSS started off in an RDF format, but RSS 0.91 (the current version) is not, which leads to some annoying issues when trying to parse different pages. -- source

Način da ljudi u brauzeru vide naslove članaka/vesti sa sajtova koji ih interesuju. Potrebno je samo instalirati takozvane "agregatore" koji kupe naslove sa sajtova i prikazuju ih u vidu toolbara.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 23.04.2005. 00:56:23 
Moderator
Korisnikov avatar

Citiraj:
e pa trebao si da dodjes na predavanje o InfoPathu koje su drzali nasi drugari Zidane i Tomdam

Kad je to bilo?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 23.04.2005. 14:28:45 
Korisnikov avatar

ima par meseci mozda u januaru...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: Za Kliforda
PostPoslato: 23.04.2005. 18:21:21 

Pridružio se: 06.03.2005. 16:20:16
Moze da ti koristi u skoro svim situacijama kad treba da citas podatke iz nekog fajla ili da upisujes podatke u neki fajl, tj. XML fajl. Npr. pretpostavljam iz tvog teksta da koristis Delphi, a onda verovatno znas i Pascal. E pa, secas se onih DAT fajlova iz Pascala, ili bilo kog drugog programskog jezika. Jedan od nacina da sacuvas podatke je bio da ih snimis u DAT fajl, koji je binarni, tj. mozes da upisujes sta hoces u njega, ali samo racunar moze razumeti njegov sadrzaj i tebi ga prikazati putem programa u kojem si ga stvorio. XML takodje moze da sadrzi svakakve podatke, ali je razumljiv coveku. Ima jasnu strukturu i maltene svaki moderan programski jezik ima podrsku za rad sa XML-om, tj. XML klase. Npr. nas dvojica treba zajedno da radimo na nekom projektu, tj. da programiramo, ali ja volim C#, a ti Delphi, sta cemo sad? Nema problema!!! Ja svoj deo posla uradim u C# i ako treba snimim neke podatke u XML fajl koji ce i tebi trebati, potom ti iz Delphi-ja 2005, uvezes moj deo projekta uradjen u C# i nastavis da radis u Delphi-ju. Pitas se kako? Pa pomocu XML-a... Delphi prevodi kod napisan u C#-u u XML kod, pa posle taj XML kod prevodi u Delphi kod (tu dolazi do izrazaja XSLT transformacija), i plus jos mozes da koristis onaj XML fajl,koji sam ja snimio, za svoje potrebe. Poenta XML-a je da postane univerzalni (i jedini) jezik za razmenu podataka, sto lokalno, sto u mrezi.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 24.04.2005. 19:34:18 
Moderator
Korisnikov avatar

E, tako nesto sam i mislio.

Znaci, u xml-u mogu da se cuvaju samo podaci u vidu onih recorda, tj. tagova?
Ali to mi ne deluje uopste kao nesto komplikovano. Zbog cega se onda pisu onolike knjige o XML-u? Mislim, niko ne programira u XML-u, to mu dodje samo kao neki "servis" za cuvanje podataka.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 25.04.2005. 10:24:52 

Pridružio se: 18.01.2005. 10:34:41
kliford je napisao:
Mislim, niko ne programira u XML-u, to mu dodje samo kao neki "servis" za cuvanje podataka.

Ma kakav servis, ne znam kako si uspeo da izdveš taj zaključak. XML je ono što mu i naziv kaže - META JEZIK!
A mnogi programiraju koristeći XML. Nisi čuo za XHTML?! Pogledaj http://www.wdvl.com/Authoring/Languages/XML/XMLFamily/BigPicture/bigpix20a.html pa će ti biti jasno zašto se pišu tolike knjige o XMLu.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: Za Kliforda
PostPoslato: 25.04.2005. 10:56:34 

Kao sto rekoh XML tezi da postane univerzalan (i JEDINI) jezik za razmenu podataka. Trenutno ovu stranicu gledas zahvaljujuci HTML-u, mozda ces je sutra vec gledati u XML-u. E sad, ako su toliko ljudi brujili i pisali o toj gluposti zvanoj HTML, sta mislis koliko treba da bruje o XML-u, a da ne spominjem koliko treba svi da ga znaju, od programera do web dizajnera...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 25.04.2005. 14:27:50 
Korisnikov avatar

Ja sam mislio da je dovoljno reći da XML služi za struktuiranje podataka i da bi svako sa iole programerskog iskustva trebao da shvati njegov značaj.

E sad o XML-u sigurno nećete naučiti mnogo preko ovog threada. Knjige u šake + download primera se Neta i to bi bila dobitna kombinacija.

Po meni ni HTML ne zaslužuje "onolike" knjige koje su napisane na tu temu pa ih ima.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 29.04.2005. 14:12:02 

Upravo tako!!!

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 30.04.2005. 00:04:29 
Moderator
Korisnikov avatar

Ma nisam rekao da XML ne zasluzuje te knjige... Samo mi iz vase price nije bilo jsano ZASTO ih zasluzuje.... Sad pocinje da mi biva malko jasno...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 30.04.2005. 15:11:18 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27.05.2003. 10:40:59
I šta se preopručuje od tih knjiga i primera sa neta?

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 23 Posta ]