Započni novu temu Odgovori na temu  [ 16 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: VE Eclipse
PostPoslato: 02.01.2008. 17:04:28 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12.06.2005. 01:18:37
Godina: Apsolvent
Smer: IS
Da li neko moze da mi objasni kako da instaliram visual editor za eclipse?

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 02.01.2008. 17:34:53 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23.11.2004. 12:45:23
Godina: III
http://gnu.fon.bg.ac.yu/javaprimeri/200 ... al-editor/

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 02.01.2008. 17:37:18 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23.06.2005. 21:01:23
Godina: Dipl.
Brate predji na netBeans, u njemu se GUI uradi bukvalno za 1 minut.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 02.01.2008. 19:05:47 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10.03.2007. 11:41:42
Nauci da pravis GUI bez tih editora. Ovo ti je ozbiljan savet, ako zelis da se ozbiljno bavis tim stvarima. Uzmi JFace ako neces da se mlatis sa SWINGom

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 02.01.2008. 19:07:05 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03.07.2006. 02:01:43
Skineš plugin sa Eclipse-ovog sajta i samo iskopiraš u plugins, features foldere koje si dobio u paketu VS. Kada pokrećeš Eclipse posle toga samo dodaj u konzoli -clean da bi uspešno odradio instalaciju.

Drugi način je i da ako imaš dobru internet vezu odradiš preko njegovog instalera koji ćeš naći čini mi se tamo pod menijem help.

Inače gui builder u netBeansu je vrlo nestabilan tako da se ne vredi sa njime zamarati ako radiš išta ozbiljno, ako ti treba da odradiš nešto sitno onda je definitivno bolji zato što je mnogo više user friendly

Nema razloga da gui radiš ručno.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 02.01.2008. 19:15:39 
Korisnikov avatar

^Ima razloga i to kako...

Evo i ti si naveo jedan, a to je taj da je nestabilan taj NetBeansov.. Ali svaki od njih ima neku manu. Ja sam video neki editor koji ne postuje ThreadSafe-ing na primer, i to je jako neprofesionalno.. Neki ti prave dzumbus po kodu, a to nikome na treba.

Imas JFace koji ti dosta olaksava posao, da ne bi morao da se petljas sa silnim layoutima i komplikacijama iz swinga. Imas JGoodies na primer koji ti daje gomilu opcija za jako pregledan i jednostavan kod, a koji je jako fleksibilan, naucis samo njega, ne treba ti 5 knjiga iz swinga.

Koristi editore samo ako oces da skarabudzis nesto na brzaka, za jednokratnu upotrebu

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 02.01.2008. 20:10:26 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12.06.2005. 01:18:37
hvala u svakom slucaju ali problem je malo dublji sve sam pokusao jednostavno nece verovatno zato sto imam verziju 3.3.1 a ve zahteva 3.1.2

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 02.01.2008. 20:50:06 
Korisnikov avatar

Pa jeste stoji priča da svi imaju neke mane, ali se meni Eclipse VE jednostavno dopao zato što možeš da kucaš kod u swingu ili još bolje swt a da ti on odmah generiše rezultat.

U potpunosti se slažem da treba što bolje naučiti kod ako zbog ničega ono zbog toga što je swing ubačen u Java 2 i u potpunosti isprogramiram objektno za razliku od awt.

Problem sa swingom je što je mnogo spor ali koga je to briga na današnje dane :)

Izvinjavam se na offtopicovanju pošto ovo izglead prerasta u temu gui u javi :D

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 02.01.2008. 21:39:05 
Korisnikov avatar

Nema sta ti da se izvinjavas, ja sam kriv.. Jednostavno sam osetljiv na neke teme :D

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 03.01.2008. 23:03:04 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02.02.2004. 02:25:50
mnovakovic je napisao:

Evo i ti si naveo jedan, a to je taj da je nestabilan taj NetBeansov.. Ali svaki od njih ima neku manu. Ja sam video neki editor koji ne postuje ThreadSafe-ing na primer, i to je jako neprofesionalno.. Neki ti prave dzumbus po kodu, a to nikome na treba.

Imas JFace koji ti dosta olaksava posao, da ne bi morao da se petljas sa silnim layoutima i komplikacijama iz swinga. Imas JGoodies na primer koji ti daje gomilu opcija za jako pregledan i jednostavan kod, a koji je jako fleksibilan, naucis samo njega, ne treba ti 5 knjiga iz swinga.

Koristi editore samo ako oces da skarabudzis nesto na brzaka, za jednokratnu upotrebu

Ja se sa ovim ne bih slozio. Ja sam na poslu u swingu radio kompletan GUI (pomocu netbeans editora). U kojim je to slucajevima netbeans UI editor "nestabilan"?? Swing je po default-u thread unsafe. Ovo sam skoro provalio i izucavao sam dosta ovu materiju. Razlog za to je (po navodima sun-a) sto se na ovaj nacin mnogo lakse ekstenduju Swing native komponente. Jedina stvar koju treba imati na umu kada se radi multitheading + swing je da se mora proci kroz event dispatcher thread. Koga interesuje, neka pogleda SwingUtilites i SwingWorker klase.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 04.01.2008. 00:57:46 
Korisnikov avatar

Definitivno je nestabilan kada se ne koristi njegov layout dakle meni je ladno mnogo puta upropastio GridBag.

Sa multithreadingom nisam imao nikakvih problema

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 04.01.2008. 15:30:36 
Korisnikov avatar

NeoDesign je napisao:
mnovakovic je napisao:

Ja se sa ovim ne bih slozio. Ja sam na poslu u swingu radio kompletan GUI (pomocu netbeans editora). U kojim je to slucajevima netbeans UI editor "nestabilan"?? Swing je po default-u thread unsafe. Ovo sam skoro provalio i izucavao sam dosta ovu materiju. Razlog za to je (po navodima sun-a) sto se na ovaj nacin mnogo lakse ekstenduju Swing native komponente. Jedina stvar koju treba imati na umu kada se radi multitheading + swing je da se mora proci kroz event dispatcher thread. Koga interesuje, neka pogleda SwingUtilites i SwingWorker klase.

Recimo da sam upravo to i rekao. Ima editora koji setuju komponente van EvDispatch Threada, odnosno direktno ne preko onih funkcija namenjenih za to. A ima i jos gomila stvari... Sta ako ti pravis neke svoje komponente, pa to I TE KAKO utice na izgled i ponasanje komponente u run time modu? Cemu ti sluzi editor? Mozda je nekome do jaja da koristi GridBagLayout jer naguras sve u njega, ali koliko je fleksibilno raditi sa tim kasnije, kada treba nesto da se izmeni? Imas frameworke za pravljenje layouta koji su pravljani da ne di morao da se koristi Visuelni Editor? Pa da ne pricam o komplikovanju koda koji pravi editor! Pa dodavanje eventa na nacin na koji oni to rade? Moze li ista kvalitetno da se uradi preko njih?

Niko me nece ubediti da je koriscenje tih vizuelnih editira dobro. Eventualno ako se neko do jaja razume u SWING, ali takvi vec znaju za stvari koje su dosta kvalitetnije od tih editora, iako bi ih oni verovatno koristili na efikasan nacin. Uglavnom ih najvise uzdizu upravo oni koji pojma nemaju (bar iz mog iskustva dosadasnjeg)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 04.01.2008. 21:47:08 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02.02.2004. 02:25:50
^ok, sve sto si rekao stoji :)

^^ netbeans editor najbolje radi sa GroupLayout-om (koji je btw postao standardan deo Jave od verzije 6). Pokusaj njega da koristis, malo je 'verbalniji' ali je jako lak za citanje kad ga malo bolje upoznas.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 05.01.2008. 10:16:17 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13.11.2001. 08:45:08
Po meni najbolji visual editor ima IDEA. Mnogo liči na NetBeans-ov u pogledu stavljanja komponenata na formu i pravljenja rasporeda. Ima neki Layout koji sam raspoređuje i poravnjava komponente automatski, sve se to čuva u nekom xml fajlu. Ono u čemu se razlikuju je kako se generiše kod i kako se koristi gnerisani GUI.

Podrazumevano IDEA ne generiše java fajle već direktno pravi class. Gui forma se povezuje (binding) za neku java klasu i u toj klasi se naprave reference na sve gui komponente forme za kojima ima potrebe (sve one koje će se koristiti u programu da se pozivaju neke njihove metode).

Time se dobija jako mala klasa bez nepotrebnih GUI komponenata (npr. bez gomile JLabel-a koje u programu ni ne koristite, jer ko stavlja listenere i poziva metode na labeli?), bez onog plavog koda u koji možeš da bleneš i plačeš, IDE ti ne generiše akcije već ih ti sam programiraš najobičnije... Mnogo fina stvar.

Oni hipotetički kostrukti o kojima se može govoriti kao o konzistentnim i relativno trajnim dinamičkim sistemima koji objašnjavaju veći deo procesa motivacije, obuhvatajući i ciljeve i motive kroz njihove međusobne relacije, čime se mogu uslovno..

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 05.01.2008. 16:59:00 
Korisnikov avatar

IDEA nije free? Cuo sam da je on kao najbolji

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 05.01.2008. 17:20:06 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13.11.2001. 08:45:08
Na žalost nije free. Mada imamo sreću da je eclipse i netbans kopiraju (doduše kasne godinu, dve).
I ja sam mipšljenja da od nje boljeg IDE-a nema. Editor i refaktoring su najjači. Ima puno korisnih dodataka.

Oni hipotetički kostrukti o kojima se može govoriti kao o konzistentnim i relativno trajnim dinamičkim sistemima koji objašnjavaju veći deo procesa motivacije, obuhvatajući i ciljeve i motive kroz njihove međusobne relacije, čime se mogu uslovno..

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 16 Posta ]