Započni novu temu Odgovori na temu  [ 33 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 22.01.2003. 18:24:54 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25.10.2001. 12:12:48
Godina: Dipl.
Smer: IS
Preuzeto sa code.box.sk:
-------------
For years mostly all of Yahoos backend has been written in a proprietary C/C++ but time seems to be right for a change. Michael Radwin, an engineer for Yahoo, gave a presentation at PHP Con 2002 over Yahoo's change to PHP and open source.
-------------

Malo da razbijemo ovu monotoniju rokova i ispita...

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 23.01.2003. 15:25:54 
Site Admin
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20.10.2001. 23:51:26
PHP je preuzeo primat u web programiranju, i moram priznati da mi je ba

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 23.01.2003. 18:38:21 
Korisnikov avatar

Trazili su globalizaciju - dobijaju je ...
Definitivno M$ gubi trku sa OpenSource projektom kao globalnim fenomenom, i ko zna koliko kompanija ce biti u slicnoj poziciji ili vec jeste. Samo da spomenem pricu oko OpenCola projekta koji je takodje bio "otvorenog koda" (na sajtu www.opencola.com svako je mogao da procita precizan sadrzaj Coca-Cola pica). Pa nema te organizacije (citaj: novca) koja moze da skupi toliko mozgova koliko je prisutno na jednom OS projektu, iz cega sledi neminovno da OS kao ideja pobedjuje i melje sve svoje protivnike, khmrkm, monopoliste. :mrbig

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 24.01.2003. 20:19:39 

Pridružio se: 15.01.2002. 00:30:21
Haha.Ms ne gubi to je sigurno , samo sada pokusaju da maksimalno guraju net tehnologiju, pa ih ne brine mnogo asp.Jer hoce da slome sun, oni su im ipak po misljenju jaca konkurencija.A naravno php poseduje dve vrlo bitne stvari moc, i lakocu upotrebe, sto je naravo zagarantovan uspeh.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 25.01.2003. 09:18:55 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13.11.2001. 08:45:08
Bi

Oni hipotetički kostrukti o kojima se može govoriti kao o konzistentnim i relativno trajnim dinamičkim sistemima koji objašnjavaju veći deo procesa motivacije, obuhvatajući i ciljeve i motive kroz njihove međusobne relacije, čime se mogu uslovno..

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 25.01.2003. 23:14:08 
Korisnikov avatar

Pa, ja cu biti pristrasan i reci da PHP-u nema premca ... Imao sam neke, blaze, kontakte sa Servlets-ima i JSP-om (u vidu prilicno detaljnih i lepih tutoriala), medjutim, iako znam sintaksu Java jezika prilicno me je zamaralo programiranje. PHP me odusevljava, lakocom, brzinom, snagom. Jos samo da malo poboljsaju tu i tamo neke detaljcice oko OOP-a (npr. serilizacija (nadam se da nisam trapavo preveo), preklapalje metoda)...
Ima li nekoga da je "probao" ASP? Mene je odbilo to sto je uglavnom sva literatura propracena sa VB sintaksom ...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 27.01.2003. 01:43:03 

Pridružio se: 03.01.2002. 02:15:30
zAkiLi je napisao:
Evo sad treba da iza

I cant get no relief

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 27.01.2003. 17:42:44 
Site Admin
Korisnikov avatar

Black je napisao:
A u kom jeziku je napisana ova verzija Ikonboarda?

Perl

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 27.01.2003. 22:03:37 

Pridružio se: 15.11.2002. 10:46:53
BugiVugi je napisao:
Pa, ja cu biti pristrasan i reci da PHP-u nema premca ... Imao sam neke, blaze, kontakte sa Servlets-ima i JSP-om (u vidu prilicno detaljnih i lepih tutoriala), medjutim, iako znam sintaksu Java jezika prilicno me je zamaralo programiranje. PHP me odusevljava, lakocom, brzinom, snagom. Jos samo da malo poboljsaju tu i tamo neke detaljcice oko OOP-a (npr. serilizacija (nadam se da nisam trapavo preveo), preklapalje metoda)...
Ima li nekoga da je "probao" ASP? Mene je odbilo to sto je uglavnom sva literatura propracena sa VB sintaksom ...

Sto se tice asp to stoji da se koristi vb sinstaksa
,ali danas se koristi asp.net koji je totalno promenjen(radio sam malo i super je) u kome mozesh da sljakash sa c++ like sintaksom.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 27.01.2003. 22:50:27 

A zbog cega bi neko uopste koristio ASP pored PHP-a?

I cant get no relief

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 28.01.2003. 13:00:32 

Black je napisao:
A zbog cega bi neko uopste koristio ASP pored PHP-a?

Po ovom neozbiljnom pitanju vidim da nikad nisi radio ni u phpu ni u asp-u...
Ko da kazesh zasto bi neko koristio windows pored linuxa ili
recimo zasto bi iko koristio javu,perl,vb,python pored c++ and itd.

Sto se mene tice programer treba znati i php i asp.net
Pogledaj ovaj zanimljivi link:
http://www.webmasterbase.com/article/871
(koji je pisao dugogodishnji php programer)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 28.01.2003. 14:47:03 

Nisam radio ni sa jednim od ovih alata, nisam to ni tvrdio. Cisto informativno pratim desavanja u ovoj oblasti.
Ali nije mi jasno zbog cega mislis da moje pitanje nije na mestu? Stekao sam utisak da je PHP bolji izbor pa sam bio radoznao koji bi to mogli biti aduti Microsofta. Uostalom da to pitanje ne treba postavljati ne bi nastali ni tekstovi poput ovoga ciju adresu si ostavio. Isto vazi i za Linux i Windows. Ja nisam kompetentan da donosim sud o tome ali po tekstovima koje sam imao prilike da procitam cini mi se da je Linux u prednosti kada se radi o Internet primeni.
Onaj tekst je zaista zanimljiv ali nekako mi lici na MS propagandu. PHP programer koji prelazi u suprotni tabor i na sav glas hvali ASP.NET, a pri tome se veliki deo njegovog izlaganja bazira na pretpostavkama kakvi bi mogli biti sledeci koraci Microsofta. Ne verujem da kombinacija Web Matrix (koji je besplatan i koje objedinjava web server i interfejs za upravljanjem BP) + MS SQL light moze da po mogucnostima konkurise kombinaciji Apache+mySQL. MS ne bi ponudio besplatne alate koji bi imali takve performanse koje bi ugrozile njihove komercijalne proizvode, a cak i ti komercijalni proizvodu gube bitku sa open-source aplikacijama!
A sto se tice portabilnosti... ipak ne verujem da ce MS u skorije vreme omoguciti da se .NET aplikacije izvrsavaju na Unix platformama. Cini mi se da im je trziste operativnih sistema suvise vazno da bi se odlucili na takav korak.
Kao i uvek, sve se vrti oko novca, verovatno se nekome vise isplati da koristi skupe MS alate jer ce tako postici bolje poslovne rezultate, da nije tako MS bi odavno ispao iz posla. Ja nisam jedan od onih koji veruju da se MS dominacija zasniva iskljucivo na lazima, propagandi, ucenama a da njihovi programi nemaju bas nikakve prednosti.

I cant get no relief

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 28.01.2003. 22:21:50 
Korisnikov avatar

Kakvo sam obavestenje dobio od VeratNet-a, tesko ce FonForum ugledati svetlost dana u PHP verziji ... Naime, samo korisnici StandardPlus i Gold Web-hosting paketa ce moci da koriste MySQL bazu ... cena usluge prvog paketa je 8000 a drugog 30000 (trideset hiljada) ! :angry:

Po pitanju ASP.NET-a :
---------------
But don't take my (or Harry's) word as gospel! Try ASP.NET out for yourself. First, download the .NET framework (21MB), then download MSDE (MS SQL 2000-light I talked about earlier -- 33MB) and finally, ASP.NET Web Matrix (1.2MB).
---------------
21+33+1.2 = 55.2 MB ... to me je vec nateralo da posumnjam da je Black u pravu kada kaze da je tekst propagandno orijentisan.

---------------
ASP.NET is written using "real" OO (Object Oriented) programming languages of your choice. PHP is just a simple scripting language in comparison to .NET languages like C++, VB.NET or C# -- languages that give you more control, and more reusability
---------------
Samo autor jos nije naveo sta to daje ASP.NET-u u verziji sa bilo kojom od navedenih sintaksa prednost u odnosu na PHP u pogledu vece kontrole i "rijuzabilitija" ? rebel_master ?

Sve mi se cini da je prica slicna kao sa trkom Windows - Linux ... buka, buka, a posle Hotmail serveri na Linux-u ... :p

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 29.01.2003. 00:33:02 

za bleka :
Ne kazem da nije tvoje pitanje na mestu nego ono "uopshte" nije trebalo da se nadje u njemu :angry: ;) tj mogo si da ga formulishesh drugacije.

za bugija:
Ne treaba ti uopshte sql lite , niko ti ne brani da koristish msql sa asp.net-om,sto se tice asp web matrixa to je obican editor za asp.net,mozesh da koristish notepad .

onda
---------------
ASP.NET is written using "real" OO (Object Oriented) programming languages of your choice. PHP is just a simple scripting language in comparison to .NET languages like C++, VB.NET or C# -- languages that give you more control, and more reusability
---------------

autor lepo kaze da za pisanje web aplikacija koristish full blown objektno orijentizani jezik (c# ili vbnet) sto znaci da koristish principe objektno orijentisanog programiranja(objekte, nasledjivanje , dynamic binding itd.) i sve one prednosti koje ono pruza. Samim tim to pruza vecu kontrolu nad kodom u odnosu na obican skript jezik kakav je php koje se interpretira na serveru.
Rijuzabiliti se odnosi na nasledjivanje (inheritance) i na sve prednosti koje ono pruza.Koristish ponovo napisne klase and itd
( u c# ceo program je klasa) tako da mozesh da prolagodjavash stari kod novim potrebama bez pisanja od pocetka.

Recimo ti sad dobijesh od druga njegov forum koji je on pisao u php-u i odlucish da dodash neke stvari koje on nije ubacio
Da bi to uradio u php-u morash da uzmesh ceo njegov kod da prekopirash kod sebe u aplikaciju i onda da se snadjesh u C like kodu (neobjektni kod) i da dodash te svoje stvari .
U Asp.net bi prosto "rijuzabilovao" ;) tj. nasledio drugov forum.

Znash da cak nije potrebno da imash source kod(recimo autor hoce da sakrije source) da bi izvrshio nasledjivanje , dovoljno je da imash samo assembly klase(dll).

BTW.
Ako nisi upoznat sa principima objektno orijentisanog programiranja,preprucujem ti da procitash neku knjigu koja se bavi iskljucivo OOP i dizajnom.

Za kraj ne treba bezati od toga tj. odbacivati nove tehnologije
(pogotovo sto je MS u pitanju) ; u svetu softwera sve se menja svaki dan hteo ti ili ne ima da ucish nove stvari ako zelish da budesh programer negde ce zatrebati ovo negde ono itd.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 29.01.2003. 14:07:48 
Moderator
Korisnikov avatar

Ovaj lik poredi babe i

Oni hipotetički kostrukti o kojima se može govoriti kao o konzistentnim i relativno trajnim dinamičkim sistemima koji objašnjavaju veći deo procesa motivacije, obuhvatajući i ciljeve i motive kroz njihove međusobne relacije, čime se mogu uslovno..

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 29.01.2003. 18:18:56 

zlatko je napisao:
Koliko ja znam .NET ne prevodi izvorni kod u izvr

I cant get no relief

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 30.01.2003. 01:35:47 
Site Admin
Korisnikov avatar

Black je napisao:
Da bi se Java aplet izvrsio na nekom racunaru potrebno je da na njemu bude instalirana Java virtuelna masina zar ne? Da li je JVM neophodna da bi se pokrenuo svaki program pisan u Javi?

Pa to i jeste najveca prednost jave, isportovali su je za sve masine, mislim na JVM. Evo ja imam na sl45-ici jvm, i mogucnost za pokretanja java aplikcija (bdw: ako neko ima sl45, neka me kontaktira. Mozemo razmeniti midlet-e)
Sun-ov slogan je "Codiras jednom, pokreces svuda!"
Tako da je JVM obavezna, i u stvari zaduzena da pokrece "polukompajlirane" java aplikacije,("real time" kompajliranjem ih prevodi na masinski jezik.)
Zato se aplikacije sporije pokrecu na slabijim masinama. Java se u "punoj snazi" istice na superracunarima

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 30.01.2003. 08:59:05 
Moderator
Korisnikov avatar

JVM pokre

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 30.01.2003. 12:00:04 
Korisnikov avatar

Pre svega mislim da nastupas dosta zajedljivo, prepotentno a u isto vreme se vidi da ne znas bas sve o cemu pricas.
Argumentovacu ovo sto sam rekao.
-----citat------------
autor lepo kaze da za pisanje web aplikacija koristish full blown objektno orijentizani jezik (c# ili vbnet) sto znaci da koristish principe objektno orijentisanog programiranja(objekte, nasledjivanje , dynamic binding itd.) i sve one prednosti koje ono pruza. Samim tim to pruza vecu kontrolu nad kodom u odnosu na obican skript jezik kakav je php koje se interpretira na serveru.
Rijuzabiliti se odnosi na nasledjivanje (inheritance) i na sve prednosti koje ono pruza.Koristish ponovo napisne klase and itd
( u c# ceo program je klasa) tako da mozesh da prolagodjavash stari kod novim potrebama bez pisanja od pocetka.
-----citat------------

Nasledjivanje, has i using veze, slabi i jaki polimorfizam, sve su to tehnike OOP-a koje su verovao ili ne dostupne svakom PHP programeru (citaj: u PHP-u). Iako pri kreiranju ovog jezika kreatoru nije bila namera da ovo bude OO jezik (nije cak bila namera da bude ni jezik) danas PHP pruza (skoro) sve blagodeti ovog mocnog oruzja. Ako ti treba, mogu ti poslati i neke primere.
Naveo si da u "full blown OO jezicima" mozes koristiti, kao sto je verovatno svima i poznato, i gotove (tudje) .dll biblioteke funkcija. Na ovu jednostranu konstataciju imam samo jedno konkretno pitanje. Da li si ikada podigao web server sa PHP podrskom (manuelnim konfigurisanjem)? Da jesi verovatno ovo ne bi ni spomenuo, a posto zakljucujem da nisi, kada budes podigao, ti se vrati ovde da nam navedes jos neke mane PHP, verovao ili ne, jezika. :p

Cikam te da ASP(.NET)-om generises u letu sliku, pdf dokument ili cak Flash animaciju ? :)
(ovo je bilo grubo)

Zlatko, svaki put kada se "garbage collector" pokrene on poziva metode finalize() odgovarajucih objekata koje zeli da dealocira iz memorije. Nisam probao, ali ako si u prilici isprobaj da direktno pozoves metodu finalize() i tako dealociras manuelno ciljni objekat - tj. imitiras dispose ... pa javi utiske.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 30.01.2003. 15:45:21 
Moderator
Korisnikov avatar

Finalize() ne mo

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 30.01.2003. 16:04:04 

-----citat------------
Pre svega mislim da nastupas dosta zajedljivo, prepotentno a u isto vreme se vidi da ne znas bas sve o cemu pricas.
-----citat------------

ne, nego ti savetujem da proshirish malo vidike
Ako si od onih koji samo prate deshavanja i navijaju protiv svega onog sto pocinje na Microsoft i onda se i ne cudim.
Ponovo ponavljam sto se mene licno tice ko hoce da se bavi web programiranjm treba obe tehologije da zna.

-----citat------------
Naveo si da u "full blown OO jezicima" mozes koristiti, kao sto je verovatno svima i poznato, i gotove (tudje) .dll biblioteke funkcija. Na ovu jednostranu konstataciju imam samo jedno konkretno pitanje. Da li si ikada podigao web server sa PHP podrskom (manuelnim konfigurisanjem)? Da jesi verovatno ovo ne bi ni spomenuo, a posto zakljucujem da nisi, kada budes podigao, ti se vrati ovde da nam navedes jos neke mane PHP, verovao ili ne, jezika.
-----citat------------

:D , morao sam da se nasmejem
Prvo,naravno da sam podeshavao php manuleno na serveru.
Drugo, po ovome se vidi kolko imash povrshno znanje , ako mislish na ISAPI filtere koje si rucno instalirao,to nisu dll ovi koji su napisani u php-u vec u C-u prijatelju. Uostalom tako je i napisan ceo php.Da bi bi napiso custom dll biblioteke recimo Zip dll sa kojim sam se bash ljuce zezo ti morash da ga napishesh u C-u. Da ti mozda nema php native podrshku za njega?
Recimo kad bi pisao to u asp.netu ti bi koristio jedan isti jezik za pisanje custom dll-a , jedan isti jezik za pisanje web servisa
ili obicne web aplikacije.Plus ovo ogranicava rijuzabiliti and itd.

U asp.netu mozesh slobodno da kazesh ponosno WebAplikacija
,dok php mozesh samo ponizno PHP skripta ;) (salim se malo)

-----citat------------
Cikam te da ASP(.NET)-om generises u letu sliku, pdf dokument ili cak Flash animaciju ?
(ovo je bilo grubo)
-----citat------------
eto vidish kako si mi doskocio :)
btw. sliku je lako napraviti asp.netu (System.drawing nejmspejs):

Image bugi = new Bitmap(sirina,visina); // gif,jpg,png,bmp,itd..
Grahics g = Graphics.FromImage(bugi)
sad koristish g objekat da radish sta te zanima sa slikom

Sto se tice pdf-a ti isgleda josh nisi shvatio da za asp.net koristish programski jezik (c# recimo) u kojem mozesh da napravish sta ti padne napamet (u okvirima biznis programiranja cemu je i c# namenjen) tako da i to nije nikakav problem(kreirash u letu strukturu pdf hedera and itd)
Za flash kao i za ovo prethodno.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 30.01.2003. 19:55:30 
Korisnikov avatar

>> Prvo,naravno da sam podeshavao php manuleno na serveru.
>> Drugo, po ovome se vidi kolko imash povrshno znanje , ako mislish na
>> ISAPI filtere koje si rucno instalirao,to nisu dll ovi koji su napisani u php-u
>> vec u C-u prijatelju. Uostalom tako je i napisan ceo php.

Kada smo kod povrsnog znanja, sto ne citira pasus iznad onog koji si citirao ... :)
Drugo, znam da su dll-ovi napisani u C-u, ne vidim sta si time hteo da kazes?! Pa nije C Microsoft-ov jezik.

Nisam ni mislio da cu ti doskociti. Drago mi je da je i M$ sa svojim ASP.NET poceo da koristi resenja koja je PHP odavno. Nazalost, ipak je lider na trzistu onaj koji prvi ima tehnologiju, tako da (ja tipujem da) M$ gubi ovu trku.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 30.01.2003. 21:22:40 

Samo ti tipuj i dalje :p kao web developer ima da znash
asp.net php perl i javascript zajedno.
Sve ima mesto i vreme kad treba da se koristi.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 31.01.2003. 02:50:25 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25.11.2001. 01:30:19
Vidim da se ovde mnogo pri

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 31.01.2003. 08:13:25 
Moderator
Korisnikov avatar

Onda se se

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 33 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća