Započni novu temu Odgovori na temu  [ 128 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 13.02.2006. 16:32:35 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06.04.2003. 15:23:01
Godina: IV
Smer: IS
Don je napisao:
Čim namestim modem u linuxu, win me više neće videti, sem za counterStrike :)

Google go :)

E o tome pricham, na win modem radi po default-u:

Modem > PCI slot
Prst > Power button
CD > CD Drive
Add New Hardware Wizard > Next, Next, Next, Next...

Finito!!!

Radi modem.

Kao sto moj kolega sa posla rekao (chovjek je inache Business Analyst a bavi se programirajem vec 20 godina):
"Microsoft ili open Source = Stvar ukusa".

Tu se slazem, nije ni jedan bolji, imaju oba prednosti i mane.

Ali moje subjektivno mishljenje da je Linux tezi za administraciju, i da morash biti makar malo mazohista i zaludjenik da bi ga koristio.
(ja sam dva dana pokusavao da instaliram drajvere za graficku i dignem refresh rate na 85Hz u Ubuntu-u, treci dan sam ubacio sistemsku disketu i otkucao "format c: /q/u")

Pitajte nekog Admina koji se brine o 25 kompova i 10 servera sta vise voli na tim kompovima/serverima Linux ili Win.

Ili jednostavnije pitajte za najgori dan u zivotu Linux/UNIX administratora i win Administratora, pa uporediote odgovore.

Na kraju krajeva ono sto mi je najbitnije su deveopment alati. Posto inace da ne programiram ne bi mi ni trebao komp:D

VS2005/SQL2005 mi se svidja do balls-a.

Bez ikakve pristrasnosti vam garantujem da mi za istu stvar trema 3 puta manje vremena u C#>VS2005>SQL2005 nego u PHP>PHP Designer>MySQL.

zasto:

npr:

Treba ti Data grid:
PHP :
Upit na bazu, for petlja koja ispisuje podatke i <TD> i <TR> tagove.
(da napravim da se polja edituju, brisu i update-ju u bazu - kako? Google>trazi script, ako nadjes - blago tebi || ne nadjes - nikom nista. svejedno mozes da ga sam napravis za 5 dana (da se ??bes sa JavaScriptom, client validacijom u istom, da pravis disableovane input tagove, pa ih enable-ujes preko istog, na post da to sve isparsiras, izgenerises SQL statment i updatujes bazu))
C#:
Drag&Drop tabele iz server explorera i GOTOVO!

pa budimo realni, chemu muka, chemu bol kad postoji Micro$oft...

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 13.02.2006. 16:43:04 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11.11.2004. 14:34:28
Godina: Apsolvent
NeoDesign je napisao:
Ali mi je muka kada ljudi nece da prizanju koliko je Microsoft veliki doprinos doneo omasovljavanju racunara u kucnoj upotrebi, da njega nije ... kompjutere bi i dalje koristili geek-ovi na faksu citajuci 0101010

Mozda bi tako i bilo bolje? ;)
Nije komp za svakog!

RazbojNick je napisao:
kliford je napisao:
RazbojNick je napisao:
Onaj ko je koristio linux i zadovoljan je njim, nastavice da koristi linux, samo ce mozda probati Gugl distribuciju i eventualno se zadrzati na njoj, sto ce otkinuti deo kolaca Linux, a ne Windows zajednici.

:zbun: Ako neko sa nekog Linux distroa predje na neki drugi Linux distro (recimo Google OS), gde je tu kidanje kolaca Linux zajednici???

Mislio sam da ce otkinuti deo korisnika drugim distribucijama ,tj. kompanijama koje ih prave. My bad, lose sam se izrazio, ali ovo sam mislio.

A, pa to je drugo... Ali, zar to bas i nije princip trzisne privrede?? Slobodna konkurencija...
Evo, Ubuntu je izasao pre godinu dana... A za to vreme cini mi se da je stekao veliku popularnost u svetu (valjda zbog kvaliteta, nesto ne vidim da se on mnogo reklamira...), cak mi se cini da je popularniji i od Debiana na kome je zasnovan... Zamisli da su ljudi iz razvonog tima Ubuntua rekli: "A, pa, ako napravimo dobar OS, smanjicemo broj korisnika Debianu i drugim linuxima..." :)
ako GoogleOS bude bio kvalitetan, neka i preotme korisnike drugim distroima, tako treba... A ako ne bude kvalitetan, neka mre u samoci :D

Opet bih uzeo kostim Večnog dečaka,
I opet bih smislio kako da prodangubim
Dok ona ne sleti niz hodnik Studenjaka...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 13.02.2006. 20:57:36 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01.03.2004. 21:34:06
Godina: Dipl.
NeoDesign je napisao:
Citiraj:
pa da ali bi trebao da budes malo vise od korisnika....

i komp kernela nije nikakav problem za onoga ko hoce da procita tutorijal..

btw ja do sad nikad nisam to radio jer mi nije trebalo...

Ok, ja jesam malo vise od korisnika. Konkretan problem j bio da uz suse9.1 sve je radilo super, ali uz 9.2 sam dobio neku verziju kernela gde to isto NIJE radilo, pa chachkaj chachkaj:)

Da se razumemo, ja jesam za Linux i za GNU i za celu ideju i opensource software-u. Ali mi je muka kada ljudi nece da prizanju koliko je Microsoft veliki doprinos doneo omasovljavanju racunara u kucnoj upotrebi, da njega nije ... kompjutere bi i dalje koristili geek-ovi na faksu citajuci 0101010

Strategylover je napisao:
VITA je napisao:
pa da ali bi trebao da budes malo vise od korisnika....

i komp kernela nije nikakav problem za onoga ko hoce da procita tutorijal..

E, bash tu je poenta :)
To je tvoje mishljenje, to je tvoj stav, da bi i ostali trebali...
A koliko samo MILONA korisnika taj stav ne deli, i ne mozehs ih kriviti :D
Njima treba mashina koja ce SVE da im servira i da ih shto manje opterecuje dok obavljaju neki posao koji moraju da obave bash na kompu... Neko smatra korisnim da svaki put kada ubaci disk sacheka da ga komp pita - "What action to perform"... NIje vazno shto to mene i josh gomilu ljudi izludjuje, drugima to odgovara...

I sasvim se slazem da je Win u odnosu na Lin vishe "user-friendly"...

Jer UVEK imash vishe korisnika koji NE ZELE i NIJE IM CILJ da zalaze u dubinu u odnosnu na ostatak naprednijih korisnika... A Win je ochigledno "puca" na takve korisnike... (znash li kako je Bill upoznao svoju zenicu? :D )

Uostalom, kolega Razbojnick je sve lepo objasnio u drugoj temi:
"Rad na racunaru bez mnogo cimanja, sto jednostavnije (a gde ces jednostavnije, ako vecinu stvari mogu da pokrenem na isti naci: klikcuci misem, bez potrebe kucanja komandi koje ne znam)"
A i Netizen-ovo poredjenje OS-a i automobila je dovoljno slikovito :)

Hvala vama dvojci i s3kanu, najzad neko vidi na sta pokusavam da ukazem.

U Windowsu ima mnogo dobrih resenja. Ima i losih, po meni. Recimo, mislim da je registar (registry) kao centralizovano mesto za cuvanje podesavanja los koncept, jer se pokazalo da ostaje nakon deinstalacije i uklanjanja sistemskih komponenti/programa, mnogi tragovi ostaju. Recimo da bi koncept pojedinacnih fajlova za cuvanje podesavanja konkretne komponente ili softvera instaliranog mnogo vise doprineo nekoj stabilnosti i bezbednosti, pa, kad se softver ukloni, uklone se i ti fajlovi, a da se u registar upisuje samo podatak gde je softver instaliran, kako bi neki treci softver koji zavisi od prvog mogao da zna gde da ga trazi. Nista vise od toga da ide u registar. I naravno, nakon deinstralacije, taj podatak se izbrise iz registra.

Dakle, ima Windows losih resenja u sebi, ali misli da su ona u manjini u odnosu na dobra. Na kraju krajeva, ne moze se uvek predvideti kakve ce sve teskoce nastati u realnom radu i verujem da bi MS resio problem(e), ali zbog koncepta koji je zapoceo, to bi sada znacilo menjanje apsolutno svakog softvera za Windows, a to kompanije vec ne bi prihvatile, kao ni korisnici. Opet, nisu ni ta resenja katastrofalno losa i puni promasaji, ima boljih, ali ne treba zato ocrniti ceo Windows i poricati bez razloga i ono sto je dobro.

Mislim da je cela halabuka oko Windowsa vise zbog politike i stava MSa koji jeste los po korisnike, mislim da bi imali mnogo vise koristi da se otvore i za druge platforme u vecoj meri, ALI! To je njihova politika, oni imaju puno pravo da posluju na nacin koji hoce.

@Klif:Nazalost, vreme je danas dovelo do toga da ti je racunar neophodan i treba ne svakome, alivelikoj vecini. Ako nista drugo, kao pisaca masina.

Potpuno se slazem sa drugim delom posta. I ako sutra ustanovim da mi GoogleOS ili neki drugi OS (ne mora da bude Linux) vise lezi od trenutnog, odmah cu preci na njega, ali zasad ja nisam nasao takav, no to nece znaciti da sa cu da volim zbog toga kompaniju koja ga pravi (ali necu ni da je napadam neosnovano), jer je njoj kao i svakoj drugoj kompaniji jedini cilj da se obogati i bude jedini na trzistu, a kad ostane jedini... Zato i postoje antimonopolski zakoni.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 14.02.2006. 09:15:00 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15.09.2004. 10:00:09
Smer: ME
s3kan je napisao:
Don je napisao:
Čim namestim modem u linuxu, win me više neće videti, sem za counterStrike :)

Google go :)

E o tome pricham, na win modem radi po default-u:

Modem > PCI slot
Prst > Power button
CD > CD Drive
Add New Hardware Wizard > Next, Next, Next, Next...

Finito!!!

Radi modem.

He… ovo nisam video , ali moram da se nasmejem… pa čoveče, koliko stvari mi ne radi po default u Windowsu kada instaliram sistem… počev od modema, pa zvučna, pa pola tastature, pa moraju drajveri za grafičku, pa mora drajver i za monitor, za bluetooth. Od svega ovoga, mora da se instalira na Linuxu drajver za grafičku kartu i modem. Plus, jedna bitna stvar, kada instaliram Windows, ne radi mi Linux, jer je Win tako pametan, pa ne da da postoji drugi operativni sistem na računaru. Windows koristim već 6 godina. Počev od verzije 98, me, 2000, nt do xp-a. Slažem se sa nekim ko je rekao malopre da je Win uznapredovao maksimalno sa verzijom Xp… on je još najmanje jadan… samo jednom mi je pao sistem i to prekjuče . Ranije verzije, pogotovo devedesetosmica i milenijum (koji ne zaslužuje ni Windows da se zove ;) ) su padale na mesec dana, iz čista mira. Kada moram da instaliram sistem sa Windowsom, onda moram da odvojim 4 do 5 sati da instaliram programe koji će mi trebati u radu u narednih par dana. Još 2 sata da instaliram programe koji će mi trebati u narednih mesec dana. Instalacija Linux sistema ne traje preko 2 sata. I to je neka prednost. Dobar deo vremena koje trebam da odvojim je gašenje procesa koji se startuju prilikom podizanja sistema, a da za to ne postoji potreba. Na primer proces za UPS… proces od Messengera, za Smart kartice… brojni mrežni servisi koji se javljaju, iako ne postoji mreža .

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 14.02.2006. 10:28:25 
Korisnikov avatar

Na Linuxu nema nepotrebnih procesa koji treba da se gase? Linux ne zaglupljuje (meni jeste) i ne pada? Usput, ja sam XP koristio dve godine bez gasenja procesa koje sada gasim, nista mi nije falilo, niti je sistem padao zbog toga.

Ne znam koliko tebi treba da instaliras Windows, ali ja sam za 2 sata gotov sa celokupnim namestanjem sistema. I naravno da je super-lakse kada je sve ukljuceno u distribuciju operativnog sistema. A MS kad ukljuci nesto, uslede tuzbe za nelojalnu konkurenciju: ukljuci MS Java virtual machine u Service Pack 1 - tuzi ga Sun, ukljuci Windows media player - tuzi ga Real Inc., ukljuci IE - svi zivi se bune. Evo, ja sam korisnik Windowsa, nista od navedenog MSovog ne koristim: Java - Sun JRE 1.5, media player - Media Player Classic, internet browser - Opera. Znaci, imam sve na dohvat ruke sto bi mi zavrsilo posao, a ipak sa odlucio da koristim nesto drugo.

Kako to da se ne bune kada je Linux trziste u pitanju? Na KDE je default browser Konqueror. Mislim da je i jedini po defaultu tu. Kad pogledas, ne razlikuje se po izgledu i funkcijama od IEa: nema tabove, nije narocito lep, koristi se i kao fajl menadzer, generalno, radi isto sto i Win/internet explorer na Windowsu. Al' cim pomenes "Majkrosoft" kako svi skoce. Kad pogledas, pa, ne rade nista sto ijedna druga kompanija ne bi radila: guraju svoj proizvod. Pa, nece Volksvagen da prodaje Citroen kako ga ne bi optuzili za nelojalnu konkurenciju i povlascenost u Nemackoj. Imaju svoje fabrike i prodajne salone, neka se izbore sa konkurencijom ako imaju cime. Ako ne mogu, do vidjenja.

Slazem se da delog oko nepriznavanja drugih sistema, ta je zamerka skroz na mestu.

Btw. Meni na dve Linux distribucije nije bila prepoznata graficka (Riva TNT2 Pro), modem (Lucent), i zvucna (Creative PCI128), a sve se pojavilo bar 3-4 godine pre izlaska tih distribucija.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 14.02.2006. 11:31:16 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13.10.2003. 14:04:31
Godina: II
pa to je problem neslobodnog software-a...

kad neko ukljuci neki program u linux disto niko nema prava da se buni.. .a istina.. da ti neko da npr winamp onda ce svi ostali da se bune jer im skida parce kolaca...

btw. konqueror ima tabove, mozes da podelis prozor na nekoliko delova i kad stavis list view dobijas nesto slicno total comaanderu.

linux zaglupljuje.. ali do sad mi se desilo samo jednom da sam morao da ga restartujem(uzeo da rezem 800mb na 700mb disk i naravno puklo... i probam ja da ubacim da vidim sta ce da bude.. i prijavi on 800mb disk ja da udjem... kad ono prs'o.. :) )
kad se zaglupe procesi onda se jako lako gase... i to gasenje je trenutno, nema onoga ko na win-u da kad kazes end now on jos radi.. trenutno ga ubije :)

But thats not the shape of my heart

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 14.02.2006. 13:06:30 
Korisnikov avatar

VITA je napisao:
btw. konqueror ima tabove, mozes da podelis prozor na nekoliko delova i kad stavis list view dobijas nesto slicno total comaanderu.

Ok, nisam ga toliko upoznao. Ali, on jeste integrisan u KDE u istoj meri kao sto je IE integrisan u Win.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 14.02.2006. 13:39:02 

Pridružio se: 29.04.2002. 10:50:50
koliko videh, proed tog Konq... kako vec ide i Fireofx. bar sto se novijih distroa tice :)
slino je i za mediaplayer-e: bar 2 ih ima
sto se orkuzenja tice: neki distroi dolaze i sa KDE i sa Gnome, uglavnom vecina distroa ima najmanje 2 radna okruzenja koja mozes da menajs po volji

a kako se brisu WMP i iE sa Widnowsa?

sto se otimanja kolaca drugim distroima tice, sumnajmd a ce do toga doci. jer, Gtalk nije uspeo da uzme neki znacajan deo kolaca jabber mreza, sta vise mroao je da se otvori ka ostalim (jabber) mrezama...pitam se zasto je od pre mesec dana Gtalk otvoren?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 14.02.2006. 14:05:13 
Korisnikov avatar

Moma je napisao:
koliko videh, proed tog Konq... kako vec ide i Fireofx. bar sto se novijih distroa tice :)
slino je i za mediaplayer-e: bar 2 ih ima
sto se orkuzenja tice: neki distroi dolaze i sa KDE i sa Gnome, uglavnom vecina distroa ima najmanje 2 radna okruzenja koja mozes da menajs po volji

A kako se brise Konqueror iz KDEa?
Ovo je opet ona prica o ukljucivanju dodatnih programa uz OS koju sam pomenuo ranije.

Majkrosoft ima svoja softverska resenja. Zasto ih ne bi distribuirao zajedno sa svojim OSom? Ne tera te da ih koristis, nije zabranio da stavljas druge programe, ali tu su njegovi ako ih zelis. Hoces nesto drugo? Nema problema, postoje druge kompanije, uzmi njihov softver.

Citiraj:
sto se otimanja kolaca drugim distroima tice, sumnajmd a ce do toga doci. jer, Gtalk nije uspeo da uzme neki znacajan deo kolaca jabber mreza, sta vise mroao je da se otvori ka ostalim (jabber) mrezama...pitam se zasto je od pre mesec dana Gtalk otvoren?

GoogleTalk mozes da koristis istovremeno sa drugim IM-om, pa ovo poredjenje nije najbolje.
Rekoh lepo, to je moje razmisljanje (mnogi ce da pohrle upravo "zbog toga sto je to Google. Wauuuu"), ali videcemo vremenom. Ako nista drugo, taj ce Linux zameniti onaj u samom Googlu.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 14.02.2006. 14:13:46 

Pridružio se: 29.04.2002. 10:50:50
naravno da GoogleTalk mozes da koristis u drugom IM klijenut koji podrzava jabber jer je JABBER a ne neka nova IM izmisljotina :ljutko:
tako da ti poredjenje uopste nija na mestu :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 14.02.2006. 14:33:51 
Korisnikov avatar

Ok, Momo, promasujes definitivno. TI si napravio to poredjenje, a ono sto sam mislio jeste da GT kao SOFTVER moes da koristis uporedo sa jos nekim IM softverom (ICQ, Yahoo, itd.)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 14.02.2006. 15:33:40 
Moderator
Korisnikov avatar

Uostalom, moze da s ekoristi vise messengera u isto vreme, ali jedan je OS koji koristis (ne racunajuci one koje isprobavas i sl.)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 14.02.2006. 20:42:40 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28.10.2004. 23:06:03
RazbojNick je napisao:
Moma je napisao:

A kako se brise Konqueror iz KDEa?
Ovo je opet ona prica o ukljucivanju dodatnih programa uz OS koju sam pomenuo ranije.

Konqueror se brishe iz Yast-a (u SuSE). Ako ga ne volis, niko te ne tera da ga instaliras i koristis, postoji jos gomila drugih slobodnih file managera. Pri instalaciji Linuxa mozes da biras pakete. Windows te nije ni pitao da li zelis da ti instalira IE ili WMP ili gomilu ostalih nepotrebnih programa. Kao i to sto moras da koristis njihov fajl menadzer koji ne mozes da iskljucis. (Mozes da instaliras TC ili DO, koji su x puta korsiniji, ali opet ne mozes da obrises windowsov file menadzer). I to je poenta. Kod Linuxa si slobodan da koristis koji god (podrzani) program zelis, a kod windowsa si ogranicen.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 14.02.2006. 22:41:56 
Korisnikov avatar

salebab je napisao:
Kod Linuxa si slobodan da koristis koji god (podrzani) program zelis, a kod windowsa si ogranicen.

Kad tako napises, k'o da na Windowsu ne mogu da koristim koji god (podrzani) program zelim. Ja koristim TC za fajl menadzer, WE nisam upalio...ne secam se. Da, bilo bi zgodno da mogu da se uklone komponente koje ne koristis, ako nista drugo, ustedeo bih mesto na disku (ili da ih ne stavis uposte), ali WE i IE su integralne komponente samog Windows. Takva je koncepcija samog sistema. I nije jedina: MacOS dolazi sa jednim fajl menadzerom, jednim internet brauzerom, jednim media playerom, ne pita te pri instalaciji hoces-neces, ali se MacOS ne napada. Plus, on je monopolista na svojoj hardverskoj platformi, zar ne? Postoji Linux i za PowerPCje, ali tu se niko ne buni sto se na toj platformi on veoma, veoma malo koristi. Isto tako i sad vec pomalo arhaicni BeOS sa kojim sam imao prilike da se "druzim". Stavise, u shareware verziji, default media player je RealPlayer. Znaci, favorizuje se odredjena kompanija. No, nikome ne smeta ta cinjenica, zato sto BeOS drzi smesno mali procenat trzista racunara (a i za danasnje standarde ima neke napredne ideje).

Majkrosoft ne dozvoljava brljanje po svojoj intelektualnoj svojini, i mislim da je to njegovo pravo. Koncipirao je Windows tako da ne mozes da uklonis neke komponente iz njega, ali da si striktno nateran da koristis samo ono sto je ukljuceno u njega, to je netacno. Vise si nego slobodan da izaberes bilo koji browser, fajl manadzer, e-mail aplikaciju, defragmenter diska, tekst editor, pa cak i konzolu. Mozes da mu menjas izgled potpuno pomocu dovoljnog broja programa. Nista apsolutno nije zabranjeno niti ograniceno po pitanju izbora softvera.

Mogu da se kladim da bi i svaka Linux kompanija forsirala samo neki svoj proizvod, ali u Linux svetu bi to svi shvatili malte ne kao svetogrdje, i brzo oni bi brzo izasli iz posla jer niko ne bi koristio njihovu distribuciju iz principa. Glavu dajem da bi bar jedna pocela tako da se ponasa samo kad bi bila u poziciji da to uradi.

Ok, ta mogucnost detaljnog izbora pri instalaciji jeste jedna od prednosti Linux OSa da odmah odaberes sta hoces i sta neces.

Nisam znao da Konq moze da se ukloni iz KDEa, nisam probao, ali mi je delovalo da ne moze (delimicno i zbog imena).

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 14.02.2006. 23:03:26 
Moderator
Korisnikov avatar

Citiraj:
I nije jedina: MacOS dolazi sa jednim fajl menadzerom, jednim internet brauzerom, jednim media playerom, ne pita te pri instalaciji hoces-neces, ali se MacOS ne napada

Pa, da su MS-ovi programi dobri koliko i Macovi, niko se ne bi bunio :D

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 15.02.2006. 00:57:09 
Moderator
Korisnikov avatar

kliford je napisao:

vala bash...linux skida neke fore od njega... amarok media player npr...

ja stojim pri tome da se ms napada zbog svoje iskljucive politike..

niko ne dira ibm ili oracle.. a oracle je takodje ogroman monopolista, lary elison je 4 najbogatiji covek na svetu (posle bila i warren buffetta i paul alena)... najgora je njihova politika...linux je sranje , open source je sranje i sl.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 15.02.2006. 02:05:31 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13.11.2001. 08:45:08
s3kan je napisao:
VS2005/SQL2005 mi se svidja do balls-a.

Bez ikakve pristrasnosti vam garantujem da mi za istu stvar trema 3 puta manje vremena u C#>VS2005>SQL2005 nego u PHP>PHP Designer>MySQL.

zasto:

npr:

Treba ti Data grid:
PHP :
Upit na bazu, for petlja koja ispisuje podatke i <TD> i <TR> tagove.
(da napravim da se polja edituju, brisu i update-ju u bazu - kako? Google>trazi script, ako nadjes - blago tebi || ne nadjes - nikom nista. svejedno mozes da ga sam napravis za 5 dana (da se ??bes sa JavaScriptom, client validacijom u istom, da pravis disableovane input tagove, pa ih enable-ujes preko istog, na post da to sve isparsiras, izgenerises SQL statment i updatujes bazu))
C#:
Drag&Drop tabele iz server explorera i GOTOVO!

pa budimo realni, chemu muka, chemu bol kad postoji Micro$oft...

Imaš potpuno neumesno poređenje. Porediš jednu jako spregnutu paltformu (VS.NET, .NET Framework, MSSQL...) sa najobičnijim PHP-om, koji je grozan amaterski jezik nastao od još groznijeg Perla. Da PHP valja već bi ga davno MS uzeo pod svoje. Evo uzimaju Python, stvarno najbolje.

Druga neumesnost je poređenje Visual Studia sa PHP designerom. Znaš li ti koliko ljudi stvara VS a koliko PHPD? Znaš li ti da je VS vrlo integrisan sa .NET bla, bla, dok PHPD koristi komponente koje i samostano se mogu korititi. Dalje VS je IDE za više jezika, PHPD je samo za PHP. PHPD čak ni UTF8 ne sređuje kako treba, što govori o tome kako je to amaterski alat. VS košta ko svetog Petra kajgana PHPD je free.

Uporedi VS sa Eclipse-om ili NetBeans-om. Ali ni tad poređenje nije umesno obzirom da su i oni besplatni. Jedino pravo poređenje bi moglo biti sa nekim SUN, IBM itd. alatima koji koštaju. E tu bi VS puka ko zvečka. Jer ono što VS uvodi u rudimentalnom obliku u tim alatima postoji godinama. A VS kad se posmatra samo kao editor kod, je njesra spram npr. IntelliJ IDEA okruženja za javu, koje je uz to mnogo jeftinije.

Oni hipotetički kostrukti o kojima se može govoriti kao o konzistentnim i relativno trajnim dinamičkim sistemima koji objašnjavaju veći deo procesa motivacije, obuhvatajući i ciljeve i motive kroz njihove međusobne relacije, čime se mogu uslovno..

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 15.02.2006. 05:18:42 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02.02.2004. 02:25:50
Citiraj:
Pa, nece Volksvagen da prodaje Citroen kako ga ne bi optuzili za nelojalnu konkurenciju i povlascenost u Nemackoj. Imaju svoje fabrike i prodajne salone, neka se izbore sa konkurencijom ako imaju cime. Ako ne mogu, do vidjenja.

Ovo mi se svidja :)

Ljudi, ja samo mislim da i pored cinjenice da je Windows skup, glup, spor i da smrdi ... a da je Linux brz, efikasan, lep i mirise (i BESPLATAN), prosto neverovatno da SVI I DALJE KORISTE WIN!!!

A jos jedna stvar, u duhu ljudi je da pljuju uspesnije od sebe :)

Nego: ajmo malo offtopic za sve ljubitelje linuxa:) Ko je gledao dok. film "The code - Linux" ?? Meni se film jako svideo. Ko je gledao ... komentari. Ko nije, neka spremi prazan disk ;)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 15.02.2006. 09:50:16 
Korisnikov avatar

kliford je napisao:
Citiraj:
I nije jedina: MacOS dolazi sa jednim fajl menadzerom, jednim internet brauzerom, jednim media playerom, ne pita te pri instalaciji hoces-neces, ali se MacOS ne napada

Mislio sam da pricamo o mogucnosti uklanjanja programa iz sistema tj. mogucnosti neinstaliranja istih, ako ih neces, i instaliranja tacno onoga sto hoces.

@VITA: Pa, naravno, niko ih ne dira, jer nisu toliko snazni (u poredjenju sa konkurencijom). Uporno tvrdim: Windows se napada mnogo vise zbog cinjenice da je Majkrosoftov proizvod nego sto je realno los OS. Da Linux ima bolje neke stvari resene u sebi - jeste, da Windows ima neke druge stvari bolje resene u sebi - jeste i to. Svaki ima prednosti i mane, ali nijedan nije "s.ranje", a korisnik ce da izvaga koje mu osobine OSa trebaju.

Ja volim to sto je Windows jednostavan za svakodnevno koriscenje, volim sto ne moram mnogo stvari da radim rucno. Zbog toga sam lenj? Boli me bas patka. Uzeo sam racunar da bi mi olaksao zivot, ocekujem da radi stvari umesto mene, sto je vise moguce. I Windows mi to omogucuje. Skoro da mogu da ga koristim samo pomocu misa. Genijalno. Linux ne moze. Precesto za moj ukus moram da posezem za konzolom, ili da radim operacije koje su na Windowsu automatizovane (najbolji primer je mountovanje nekog drajva), ili su prosto drugacije resene (instalacija drajvera). I mislim da upravo to trazi i ceni najveci broj korisnika. Kada Linux bude dostigao Windows na tom planu, verujem da ce dobiti jos siru popularnost, mozda vecu i od samog Windowsa.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 15.02.2006. 10:00:48 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06.04.2003. 15:23:01
kliford je napisao:
Citiraj:

Pa upravu si, Photoshop se recimo ni malo ne razlikuje na Win-u i MacOS-u.
Ali kad chujem za ono "Cocoa" sranje, odmah mi je jasno zasto mek ima tako mnogo programa...

@Zlatko:
Ja samo nemam nista protiv zdravlja moje kichme, i uvijek sam spreman da je zashtitim od nepotrebnog naprezanja. Da li ti hocesh da kazes da ako hocu da programiram za linux, moram da to radim u JAVA-i, i pritom da po noci obijem IBM iliti SUN da im hapim alat. Ili reci mi gdje da kupim, ima li ga neko piratizovanog? Druga solucija je neki "napredni IDE", bez intelisens-a.
Ja mrzm JAVA-u. Gledajuci sa strane programera jezik, kao jezik, a sa strane korisnika programa pisanog u javi, dabogda pocrkali izumitelji JAVA-e.
Skinuo sam prije neki dan, neki alat za pravljenje tema za Symbian (Symbian Theme Studio ili slicno), radjen je u JAVI inace, startuje se oko 10min. Sve sto kliknes cekas oko 5 min. pritom hdd hoce da se zapali, a proces javaw.exe zauzme oko 380MB RAM-a (od 512 mogucih), pa ljudi 3DS MAX kida na mojoj masini.

Samo da razjasnim sledece:
- Govno je dzaba, al' ga niko ne jede.
- Linux je serverska skalamerija, i pri tome MNOGO dobar sistem,
ali mu nedostaju detalji, koji ti znao - ne znao oduzimaju vrijeme...
- Sledeca stvar ljudi ne vole da mijenjaju ono na sto su vec navikili, to unistava linux
- Microsoft ima 50.000 zaposlenih, tako da ima neko ko se bakce o svemu zivom, WinXP ima peko 40 miliona linija koda, a Debian 3.0 - 213 miliona, ali windows ipak malo vise shtedi klikove, iako debian pruza vise mogucnosti...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 15.02.2006. 15:32:52 
Moderator
Korisnikov avatar

RazbojNick je napisao:
kliford je napisao:
Citiraj:

Mislio sam da pricamo o mogucnosti uklanjanja programa iz sistema tj. mogucnosti neinstaliranja istih, ako ih neces, i instaliranja tacno onoga sto hoces.

Promasio si poentu... Mislio sam sledece: kad bi MSovi programi bili dobri kao MACovi, bilo bi mnogo manje tendencija ka uklanjanju tih istih programa ;)

s3kan je napisao:
kliford je napisao:
Citiraj:

Pa upravu si, Photoshop se recimo ni malo ne razlikuje na Win-u i MacOS-u.

I ti si pormasio poentu... Photoshop nije ni MSov ni MACov program vec Adobeov... Samim tim ti on ne dolazi integrisan uz WIN pa da lupas glavu: "Sta ce mi taj glupi PS...." (pod pretpostavkom da je glup, necemo u offtopic)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 15.02.2006. 19:58:59 
Korisnikov avatar

kliford je napisao:
RazbojNick je napisao:
kliford je napisao:
Citiraj:

Promasio si poentu... Mislio sam sledece: kad bi MSovi programi bili dobri kao MACovi, bilo bi mnogo manje tendencija ka uklanjanju tih istih programa ;)

Umm... ne, Klif, vidi... Razumem potpuno sta govoris, ali to nije predmet ove konkretne price. Fokusirani smo samo na to da u operativnom sistemu postoji (ili ne postoji, zavisno kako gledas stvari) mogucnost uklanjanja programa koje ne zelis da koristis, bez obzira koliko se oni pokazali kao dobri, stabilni, brzi, fukcionalni i sve ostalo. Jednostavno, ako prosto ne zelis da koristis neki softver, iz samo tebi znanog razloga, da imas mogucnost i da ga sklonis sa sistema, i zamenis ga drugim koji ti vise lezi.

U drugom delu svog gornjeg posta si se opet okrenuo tome, za potrebe odgovaranja s3kanu, tako da.. ne zamenjujmo teze i drzimo se onoga o cemu pricamo, ok?

--------------------------------------------

Meni je zao sto je ova tema otisla u smeru Linux vs. Windows, a treba samo da se tice Googla i najave njegove verzije Linux OSa. Nazalost, 98% takvih tema se i pretvori u ovo. Ono sto sam ja samo hteo da kazem za Google i MS:

Majkrosoft je na vrhu gledano po rasprostranjenosti svih operativnih sistema na desktop i notebook racunarima, i ima veoma dobar udeo na trzistu serverskih masina. Majkrosoft jeste najjaci, objektivno. Svi pozivaju da se Majkrosoft zbaci sa te pozicije, odnosno, da budem precizniji: da se smanji njegov udeo i njegova moc u sferi softvera. I to treba.

Ali, ne dovoditi nikoga na njegovo mesto, sto je cilj svih drugih kompanija, pa i Googla. U narodu se kaze: sjase Kurta da uzjase Murta. Dakle, nista se realno po nas, korisnike, nece promeniti, ako jednog monopolistu zamenite drugim. Zato je monopol los za sve, sem za onoga ko je monopolista.

Isto, nisam za "prljavu" kampanju crnjenja apsolutno svega sto dodje iz neke monopolisticke kompanije samo zato sto je doslo iz nje. Ako je neki njihov proizvod los, ostaje los. Ako je dobar, super, daj ovamo. Trziste ce uvek biti jedino merilo tog kvaliteta. Nemoguce je ugoditi svima i pogoditi zelje svih, ali mozes se truditi u sto vecoj meri da to ucinis.

Ova cela prica je prilicno siroka, nemam volje da je pisem, ali nadam se da je jasno sta sam mislio da kazem i da mozemo da stavimo tacku na ovu diskusiju.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 16.02.2006. 00:17:58 

Pridružio se: 22.11.2003. 08:38:26
Slika GoogleOS
Inace, izgleda da je ova vest hoax++...
Citiraj:
Google denies plans to distribute OS based on Ubuntu

1/31/2006 3:01:59 PM, by Anders Bylund

A post on the Register, claiming that Google might be close to rolling out a "Goobuntu" Linux desktop distro, has been making the usual rounds in the tech news circuit today. Despite today being earnings release day, presumably a very busy time at the Google press relations office, technology spokeswoman Sonya Borälv responded very quickly to my query on the topic. She said that "[w]e use Ubuntu internally but have no plans to distribute it outside of the company."
source

Jel' neko probao ovu Linux distro?
:D

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 16.02.2006. 02:48:45 
Moderator
Korisnikov avatar

Ubuntu ZAKON :yo:

ma opet i da je google monopolista sa linuxom opet nije to kao monopol sa windowsom...
ipak nikad oni ne bi mogli kernel da zatvore...
a ako krenu novi da pishu ... :)
to ce da ih kosta mnogo vremena....

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 16.02.2006. 16:45:54 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13.11.2001. 08:45:08
@s3kan Nemam nameru da se raspravljam s tobom, a ni vremena. Samo mi je žao kad vidim da budući profesionalci još uvek žive u zabludama koje sam i sam imao a kojih sam se davno oslobodio. I ja sam u 1. godini mislio da je paskal jedini jezik, samim tim najbolji. I ne samo to misio sam paskal = borlandov turbopascal. Nisam ni znao da postoje neki drugi paskali (freepascal, gnupascal koji su bolji). Nisam video razliku između editora/okruženja i kompajlera. Mislo sam da mora da se kod kuca u TP.

A zatim sam učio COBOL u 2. iz UIS-a. Tu su nas posadili na UNIX terminale. Nit miša nit gui-a. Editr prastari JOE, koji ni menije nije imao. Kompajler se pozivao iz komandne linije a izveštaj o greškama se preusmeravao u fajl pa otvarao istim tim editorom... I tak sam shatio razliku. Posle sam učio javascript, javu, python i php...

A ti si izgleda još u fazonu u kom sam ja bio. Samo kod tebe nije više TP već VS. I sam sam koristio VS i nisam video ništa što on ima a drugi nemaju, a najčešće su drugi imali pre VS. Intellisense je nešto što postoji odavno. Toliko je rasprostranjen da ga i gpl editor jEdit poseduje za javu kao plugin, da ne pominjem Eclipse i Netbeans. Čak i gpl okruženja za c++ imaju to iako je sa tehničke strane to mnogo teže isprogramirati za jezik koji nema direktni refleksiju. Kladim se da ni jedno okruženje nema bolji intellisens od IntelliJ IDEA. Evo poređenja (doduše ne sa VS, ali se ipak vidi moć koju IDEA ima): http://entzi.blogspot.com/2005/12/idea- ... h-one.html

Ne želim da pričam kako je neki jezik bolji do drugog... Samo želim napomenuti da C# predstavlja poboljšanu javu i da je nastala nekih 7 godina posle nje. I uopšte me ne čudi da je bolja. Plus snažna sprega sa svojom platformom (WIN-om, Office-om, SQLServer-om), sa svojim razvojnim okruženjem VS...

Pogledaj na http://developers.sun.com/prodtech/javatools/free/ primere nekih besplatnih alata (pored Eclipsse i Netebansa). Oni nisu samo vezani za javu. Svakako da ne narušavaju zdravlje i suše kičmu :)

Ne možeš porediti nešto što si drpio (VS, MSSQL) sa nečim što je potpuno besplatno i otvoreno. Pri tom kukaš što ne možeš baš tako lako zdipiti nešto što je SUN ili IBM radio. A na onom linku vidiš da od SUN-a više ni ne moraš da ćorišeš. Sad imaš nešto što košta i imaš mnogo drugih jednako dobrih a besplatnih alata, a tek pomisli šta sve možeš dobiti za novac koji bi dao MS-u... To bi bilo pravo poređenje.

Evo da remiziram. Ja nisam za nešto a protiv nečega, ja se samo borim protiv ograničenosti, jednoumlja i zatucanosti. Isto bi pisao i da neko tvrdi da je JBuilder nešto najbolje ili da je MySQL konza a sve ostalo njesra.

Oni hipotetički kostrukti o kojima se može govoriti kao o konzistentnim i relativno trajnim dinamičkim sistemima koji objašnjavaju veći deo procesa motivacije, obuhvatajući i ciljeve i motive kroz njihove međusobne relacije, čime se mogu uslovno..

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 128 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća