bLooez je napisao:
RazbojNick je napisao:
Ne vidim sta smeta konfigurisanju XPa preko gpedit.msc. Ides unaokolo i klikces misem, ne zezas se sa kucanjem tekstualnih komandi, imas objasnjenje sta koja opcija radi i sta se desava ako je iskljucis. Koliko jednostavnije moze od toga?
Nije mi jasno sta si mislio pod ovim "stotina podfoldera u windowsu i u svakom od njih medju stotina fajlova [koji nisu chak ni izvrshni]". O kojim stotinama podfoldera i fajlova je rec? "Cak nisu ni izvrsni"? Sta sad, pa, to znaci?

prosto je- kako cjesh na user frendly nachin [koji si opisao kao kliktanje unaokolo mishem] da nadjesh taj gpedit.msc ?
gpedit.msc jeste user frendly reshenje, jer se samo klikcje i podeshava, ali KAKO DOCJI DO NJEGA? sigurno ga necju nacji na user frendly nachin. nije mi na dohvat klikktaja mishem. treba rovariti po windows direktorijumu satima i znati shta se trazhi da bi pokrenuo gpedit. [pod uslovom da mi nije neko rekao - e idi u run opciju i ukucaj gpedit.msc]
ti sigurno nisi sam otkrio gpedit, niti je o njemu bio neki tutorial u windowsu, vecj si to prochitao negde..
pa jel to user frendly?
mozhda pre pro-user-sharing-his-knowledge-with-other-users-on-some-forum frendly os :]
razumemo se?
Cekaj, jel' to nesto cudno? Mozda i jesam sam otkrio, a mozda mi je neko rekao. U svakom slucaju, mene je interesovalo da to saznam, a ne interesuje mnoge druge koji racunar koriste skoro prinudno, da tako kazem, jer im npr. posao zahteva, ali nemaju afiniteta da vise nauce da rade sa njim. Takvi i ne treba da znaju gde je i cemu sluzi gpedit.msc i njima on nije ni namenjen, ali jeste im namenjeno da instaliraju potreban softver, bez da moraju da znaju specificne komande operativnog sistema kako bi kompajlirali downloadovani kod sa interneta ili iz drugog izvora, vec samo da dvaput kliknu misem na fajl koji su skinuli kako bi zapoceli instalaciju.
Citiraj:
Ajde, malo ozbiljnosti. Svi (ili bar ogromna vecina) koristite Windows, a ovamo skacete po njemu i majkrosoftu. Do mojega sto je to objektivan stav. Izvolite, predjite na nesto drugo (oni koji jos nisu, a "ne vole Win"), a Windows ostavite na miru.
Ne smeta vam sto je Google najjaci na polju pretrazivaca interneta, a? Gde je tu zdrava konkurencija?
Citiraj:
kada je dos tj windows nastao praktichno nije imao konqrenciju na pc platformi u vidu drugih operativnih sistema, zato je ms uspeo, i postao monopolista. a google je pocheo dok je trzhishte pretrazhivacha bilo prilichno jako, i svojim kvalitetom je izbio na prvo mesto. to nije isto. oni nisu ushli u celu igru kao multimilijarderi. a ms se suochio sa konqrencijom tek kada je drzhao ogroman deo trzhishta operativnih sistema.
zar ne?
zato se svi molimo da google napravi neq linux distribuciju koja cje biti kompatibilna sa mnoooogo postojecjeg softvera, user frendly, stabilnu i besplatnu, rasprostranjenu i besplatnu, pa da predjemo na nju i zaboravimo nash nelegalni windows :]
Evo malog istorijata Googla:
Sredinom poslednje decenije proslog veka, dva osnivcaca danasnjeg Googla su dosla na ideju o pretrazivacu interneta. Otisli su kod predsednika kompanije Sun Microsystems, izlozili mu ideju, covek se odusevio i napravljan je dogovor da ih isfinansira. nekoliko godina kasnije, internet portal i pretrazivac Yahoo koristi direktno tehnologiju koju je Google (ime je, dakle, vec u opticaju) razvio. Cak u samom logou stoji "Yahoo Search - Powered by Google". Za taj relativno kratak period (u pitanju je svega par godina), osnivaci Googla su zaadili ogromne svote novca. Nakon raskida saradnje (moze se reci svadje) sa Yahoo-om, Google pokrece spostveni servis pretrage,
sa ocigledno dobrim finansijskim zaledjem, uz pomoc dobrog marketinga, stize gde jeste. Dakle, Google je na trziste usao, mozda ne kako multimilijarder, ali svakako kao multimilioner.
-------------------------------------------
MSova vrednost i imovina njegovih vlasnika pocinje naglo da raste nakon objavljivanja 32bitnih verzija windowsa. Nisu bili siromasi, daleko od toga, ali pravi bum je nastao tek tada. 1991. godine se pojavio Linux, Unix sa X11 (ili X10?) GUIjem je postojao jos valjda od 70tih. Unix alternativa DOSu je postojala, pa opet, svi su se okrenuli Windowsu. Pitam se zasto. Da nije mozda zbog LAKOCE KORISCENJA?
Da se razumemo, ne volim MS (niti ga mrzim), ali ga ne napadam, pogotovu sto koristim njihove proizvode. To sto je najjaca softverska kompanija danasnjice moze da zahvali iskljucivo svojim vlasnicima koji su pokazali odlicno poslovno umece i sposobnost da povuku prave poteze. Oni se ponasaju kao i bilo koja drugo preduzece: zele da maksimiraju svoj profit. Ni ja ne bih da mene sutra skuplje kosta operativni sistem zato sto nema konkurencije koja bi trzisnim putem uticala na snizavanje cene i podrzavam postojanje alternativa.
Licno mislim da je Windows veoma dobar operativni sistem, pogotovu aktuelna verzija, i da moze veoma malo toga da mu se zameri, sto mnogo koriste, u kombinaciji sa losim iskustvima sa starijim (objektivno losijim) verzijama, kako bi ocrnili ceo OS. I ja sam govorio kada sam koristio Win98 da je los jer jeste bio dosta nestabilan sistem, ali od Windows ME i 2000 stvar se popravila, pa sam i ja promenio misljenje i stav, ali mnogi po inerciji nisu, pa se sad trude da nadju dlaku u jajetu i zameraju svakojake sitnice i gluposti.
----------------------------------------------
Medjutim, ova tema je o Guglu i njegovoj najavljenoj verziji Linux plaforme. Mislim da ce time pre ostetiti ostale proizvodjace linuxa, nego sto ce nauditi MSu.
Sve sto ja hocu da pokazem pisuci u ovoj temi jeste da ne treba bodriti i podrzavati Google u svakom njegovom koraku, jer, kao i svaka kompanija, on je iskljucivo profitno orijentisan, i nista vise. Njega zanima samo kako da zaradi, a zaradjuje tako sto mu vi sami placate za neku uslugu. I sada on ima filantropsku masku za javnost, a ovamo satire ostale konkurente na svim poljima na kojima se pojavi, zahvaljujuci upravo tom "nevinom i dobrocudnom" imidzu na koji padaju narodne mase, a kad ostane jedini igrac na trzistu da vidite kako ce da skoce cene usluga, kako ce da prestanu da stizu besplatne stvari, kako ce da prestanu inovacije, i sl. I ko ce da mu bude protivteza? Gugle kupuje druge kompanije koje ce nastaviti da obavljaju svoje delatnosti kao i do tada, a prihod ce ici Guglu. Njegovi vlasnici ce se bogatiti, ime Gugl ce i dalje biti "neukaljano bezobzirnim poslovnim potezima koji samo gledaju profit", jer ce podmetnuti vec "kompromitovane" kompanije, a ustvari ce vuci sve konce. Toliko ocigledno.
Ja molim ucesnike u ovoj temi da razdvoje postojanje Linuxa uopste od najave Gugla da napravi svoju verziju tog OSa, i da se zamisle (iskljucivo radi njih samih) zasto Gugl to radi kad vec postoji toliki broj distribucija koje su potpuno besplatne, cak se isporucuju u sve krajeve sveta, a ne odmah da govore "Go, Google".Citiraj:
microsoft nije izmislio gui. gui je microsoft UKRAO od applea.
Ne, Apple je tuzio MS po nekoliko tacaka, od kojih su odbacene sve sem jedne (za recycle bin), zato sto Win32 GUI koristi neke ideje koje je imao Mac, a sam GUI koncept je smislio i razvio Xerox, kome Apple nikad nista nije platio za tu ideju. Sta to onda cini Apple, pa i kompanije koje prave bilo kakav GUI?
Da se razumemo, ne volim MS (niti ga mrzim), ali ga ne napadam, pogotovu sto koristim njihove proizvode. To sto je najjaca softverska kompanija danasnjice moze da zahvali iskljucivo svojim vlasnicima koji su pokazali odlicno poslovno umece i sposobnost da povuku prave poteze. Oni se ponasaju kao i bilo koja drugo preduzece: zele da maksimiraju svoj profit. Ni ja ne bih da mene sutra skuplje kosta operativni sistem zato sto nema konkurencije koja bi trzisnim putem uticala na snizavanje cene. Licno mislim da je Windows veoma dobar operativni sistem, pogotovu aktuelna verzija, i da moze veoma malo toga da mu se zameri, sto mnogo koriste, u kombinaciji losim iskustvima sa starijim (objektivno losijim) verzijama, kako bi ocrnili ceo OS. I ja sam govorio kada sam koristio Win98 da je los jer jeste bio dosta nestabilan sistem, ali od Windows ME i 2000 stvar se popravila, pa sam i ja promenio misljenje i stav, ali mnogi po inerciji nisu, pa se sad trude da nadju dlaku u jajetu i zameraju svakojake sitnice i gluposti.
------------------------------------------
Posto shvatam da ne vidite na sta pokusavam da ukazem, ja ne bih vise trosio svoje vreme u ovoj temi, pa cu se iskljuciti iz nje. Ja se ipak nadam da su nekome bar otvorene oci.