Započni novu temu Odgovori na temu  [ 128 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 11.02.2006. 00:52:13 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11.11.2004. 14:34:28
Godina: Apsolvent
Smer: IS
RazbojNick je napisao:
Slobodouman i pomalo fantazijski tekst, ali covek lepo razmislja i pita se isto ono sto se i ja pitam:
http://news.softpedia.com/news/Google-s ... 7834.shtml

hehe:
Citiraj:
Pinky: Gee, Brain, what are we going to do tonight?
Brain: The same thing we do every night, Pinky. Try to take over the world!

They're Pinky and The Brain
Yes, Pinky and The Brain
One is a genius
The other's insane.
They're laboratory mice
Their genes have been spliced
They're dinky
They're Pinky and The Brain, Brain, Brain, Brain
Brain, Brain, Brain, Brain
Brain.

Before each night is done
Their plan will be unfurled
By the dawning of the sun
They'll take over the world.

They're Pinky and The Brain
Yes, Pinky and The Brain
Their twilight campaign
Is easy to explain.
To prove their mousey worth

They'll overthrow the Earth
They're dinky
They're Pinky and The Brain, Brain, Brain, Brain
Brain, Brain, Brain, Brain
Narf!
:lmao: Je l' neko gledao ovaj crtacj? :D

Opet bih uzeo kostim Večnog dečaka,
I opet bih smislio kako da prodangubim
Dok ona ne sleti niz hodnik Studenjaka...

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 11.02.2006. 01:21:03 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13.10.2003. 14:04:31
Godina: II
pa ima razlike... win je najbolji ne zato sto su oni iz ms najbolji programeri vec zato sto imaju dilove sa drugim firmama .....

a google je opet servis....
znaci likovi uzeli par kompova napravili pretrazivac... i svojim znanjem postali najbolji... pa ko bi ga inace koristio u vreme dok je yahoo bio glavni? ljudi su znali kako se pisu programi i eto... + ti nikad nisi primoran da koristis google...

a windows si primoran... primer pjp... drugi uis... treci
oros..(pisem seminarski iz linux shell-a i profa hoce da mu dam powerpoint prezentaciju i word dokument.. a ja doneo open office :) )

a za to da je linux besplatan ako ne cenite svoje vreme.. .totalna glupost...
ja mislim da je win za ljude koji ne cene svoje vreme
(za ljude iz IT oblasti)
koristeci gnu/linux svakim danom saznajes nesto novo i napredujes u prof. pogledu...
naucicu da koristim unix like sisteme... jel to nesto sto nije dobro? jel se ne vrti 90% siteova na njima?
jel banke ne rade sa unix serverima?

a ne ... ja cu moj MyMusic direktorijum da uzdizem do nebesa kako je to mnogo dobro jer debili ne moraju sami da prave direktorijum sa muzikom vec imaju vec napravljen... :sarkazam:

da ne pominjemo socijalni aspekt gnu/linux zajednice...

But thats not the shape of my heart

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 11.02.2006. 13:42:50 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02.02.2004. 02:25:50
Godina: Dipl.
Citiraj:
da te pitam neshto.. koliko si tachno platio svoju LEGALNU kopiju windowsa? :]
lako ti je da simpatishesh taj potpis dokle god ne placjash zaista za svoj novi windows, zar ne?

Svoju kopiju nisam nista platio a legalna je (citaj MSDNAA) a na laptopu koristim onu koju sam kupio uz racunar. Kortistim na "fiksnom" i ubuntu koji mi je skroz ok. Hocu samo da kazem da mi win radi i po 2-3 nedelje bez ikakvih problema i da je pitanje stabilnosti po mom misljenju malo preuvelicano.

A samo ba se zna, banke ne moraju da rade na unix serverima, stavise to obicno i NIJE slucaj. Ja znam za jedna primer (samo), ali tamo koriste neku IBM z-series server sa bogapitaj kojim xyz IBM os-om ;)
(e da, isti radi i u zavodu za statistiku, a pored njega imaju x win servera ... mail, web itd)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 11.02.2006. 13:46:39 
Korisnikov avatar

Citiraj:
naravno da je glupo vezivati se za neku kompaniju...
ali google mnogo vishe doprinosi nego sto ms doprinosi... nemam ja nista protiv da neko zaradjuje pare ali da i celo drustvo ima koristi od toga.

Ma super, ovo je sad vec bezobrazno. Pa covece boziji ljudi znaju da koriste racunar danas bas ISKLJUCIVO zbog Windowsa. Citao sam pre par godina neke najgluplje citate iz IT industrije i na ubedljivo prvom mestu je bio neki UNIX mag koji je rekao "ma gui OS su glupost, ko ce to jos da koristi??" - BUDALETINA

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 11.02.2006. 16:42:28 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12.03.2002. 17:30:03
Smer: ME
RazbojNick je napisao:
Ne vidim sta smeta konfigurisanju XPa preko gpedit.msc. Ides unaokolo i klikces misem, ne zezas se sa kucanjem tekstualnih komandi, imas objasnjenje sta koja opcija radi i sta se desava ako je iskljucis. Koliko jednostavnije moze od toga?

Nije mi jasno sta si mislio pod ovim "stotina podfoldera u windowsu i u svakom od njih medju stotina fajlova [koji nisu chak ni izvrshni]". O kojim stotinama podfoldera i fajlova je rec? "Cak nisu ni izvrsni"? Sta sad, pa, to znaci? :zbun:

prosto je- kako cjesh na user frendly nachin [koji si opisao kao kliktanje unaokolo mishem] da nadjesh taj gpedit.msc ?

gpedit.msc jeste user frendly reshenje, jer se samo klikcje i podeshava, ali KAKO DOCJI DO NJEGA? sigurno ga necju nacji na user frendly nachin. nije mi na dohvat klikktaja mishem. treba rovariti po windows direktorijumu satima i znati shta se trazhi da bi pokrenuo gpedit. [pod uslovom da mi nije neko rekao - e idi u run opciju i ukucaj gpedit.msc]
ti sigurno nisi sam otkrio gpedit, niti je o njemu bio neki tutorial u windowsu, vecj si to prochitao negde..
pa jel to user frendly?

mozhda pre pro-user-sharing-his-knowledge-with-other-users-on-some-forum frendly os :]
razumemo se?

Citiraj:
Ajde, malo ozbiljnosti. Svi (ili bar ogromna vecina) koristite Windows, a ovamo skacete po njemu i majkrosoftu. Do mojega sto je to objektivan stav. Izvolite, predjite na nesto drugo (oni koji jos nisu, a "ne vole Win"), a Windows ostavite na miru.
Ne smeta vam sto je Google najjaci na polju pretrazivaca interneta, a? Gde je tu zdrava konkurencija?

kada je dos tj windows nastao praktichno nije imao konqrenciju na pc platformi u vidu drugih operativnih sistema, zato je ms uspeo, i postao monopolista. a google je pocheo dok je trzhishte pretrazhivacha bilo prilichno jako, i svojim kvalitetom je izbio na prvo mesto. to nije isto. oni nisu ushli u celu igru kao multimilijarderi. a ms se suochio sa konqrencijom tek kada je drzhao ogroman deo trzhishta operativnih sistema.
zar ne?

zato se svi molimo da google napravi neq linux distribuciju koja cje biti kompatibilna sa mnoooogo postojecjeg softvera, user frendly, stabilnu i besplatnu, rasprostranjenu i besplatnu, pa da predjemo na nju i zaboravimo nash nelegalni windows :]

4NeoDesign-> microsoft nije izmislio gui. gui je microsoft UKRAO od applea.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 11.02.2006. 17:22:58 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20.08.2004. 22:48:39
Mislim da je totalno smesno raspravljati se koji je OS vise user friedly ...
Ovo se svodi na cistu retoriku i demagogiju, sto je najcrnje ja mislim da ljudi koji ubedjuju nas da je Linux vise user friendly od Windows-a, pre svega ovom diskusijom ubedjuju sami sebe u taj apsurd.

Ali zanimljiva je jedna druga stvar, a to je kako se open-source-asi ne mogu nikako dogovoriti oko toga sta su stvarne prednosti njihovog sistema. Evo npr. kada sam prvi put ulazio u vode Linux-a pre jedno 4 godine, vecina ljudi koja je napadala Windows i neke Microsoft-ove alate kao sto je Visual Studio itd. je imala argumente tipa: Linux ti daje mogucnost da sve sam konfigurises, imas vise rada u shell-u, mozes i da kodiras u njemu, Visual studio je sranje jer ti sve sam izgenerise, itd. a sada odjednom sa cilja da budu vise orjentisani ka administratorima sistema prelaze na user friendly filozofiju, kada su shvatili da je profesionalac onaj informaticar koji se prilagodjava korisniku, a ne onaj koji mu otezava zivot. Dobro sad ce neko reci: "Linux je dobar i za administratora i za obicnog user-a", a ja imam onda pitanje: zar i administrator i programer nisu user-i? Ne u istom smislu kao i end-user-i ali svakako ljudi koji obavljaju kranje ozbiljan posao koji im se mora olaksati, jer izmedju ostalog nije adekvatno placen. Svaki bolji programer koji je radio neke ozbiljne projekte ce uvek reci da je neophodno korisiti vec gotove stvari i da alati kao Visual Studio povecavaju efikasnost i produktivnost. Sad ako neko zeli da spusta na nivo glavne main f-je koja se nalazi u kernelu, nek to radi kuci iz svog hobija, ali na poslu se mora teziti efikasnosti i produktivnosti.
Znaci ljudi odlucite se da li hocete user-friendly ili programer ludak/administrator ludak - friendly sistem, ali nemojte ubedjivati nas u neke stvari koje su skroz apsurdne, a u koje ni sami ne verujete.

PS: ovo ubedjivanje da je Linux vise user-friendly od Windows-a bi bilo kao da ja krenem sada da ubedjujem nekog da je npr. FON tezi fakultet od ETF. Ja bi mogao da navedem 20 argumenata za tako nesto, cak i da ubedim nekog ko nije upucen, ali svako ko je iole upucen u stanje stvari, rekao bi: "Alo bre budalo o cemu ti pricas?" i ne bi imao ni nameru da saslusa moje argumente

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 11.02.2006. 17:51:55 
Moderator
Korisnikov avatar

a ko ovde kazhe da je linux vishe user frendli od windowsa?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 11.02.2006. 22:00:47 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28.10.2004. 23:06:03
Godina: IV
Ali niko ne moze da dokaze da je windows vishe userfrendly od linuxa, za to ne postoje argumenti..

I Bodzo, sa tim poredjenjem, hoces reci da si ti upucen u to da je win userfrendly-ji od linuxa?
Da vidim kako ces me ubediti? Ili da citiram tog tvog sto je upucen u stanje stvari :D :P

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 11.02.2006. 22:39:56 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15.09.2004. 10:00:09
Najbolje da je windows više user friendly... on je glup, ali je neprilagodljiv. Neke imbecilije je nemoguće ispraviti, maksimum prilagodljivosti je promena wallpapera :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 11.02.2006. 23:54:29 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25.03.2003. 14:25:53
eto ti sad, dodjosmo do pametnih i glupih OS-a...

:srecno:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 11.02.2006. 23:59:56 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01.03.2004. 21:34:06
bLooez je napisao:
RazbojNick je napisao:
Ne vidim sta smeta konfigurisanju XPa preko gpedit.msc. Ides unaokolo i klikces misem, ne zezas se sa kucanjem tekstualnih komandi, imas objasnjenje sta koja opcija radi i sta se desava ako je iskljucis. Koliko jednostavnije moze od toga?

Nije mi jasno sta si mislio pod ovim "stotina podfoldera u windowsu i u svakom od njih medju stotina fajlova [koji nisu chak ni izvrshni]". O kojim stotinama podfoldera i fajlova je rec? "Cak nisu ni izvrsni"? Sta sad, pa, to znaci? :zbun:

prosto je- kako cjesh na user frendly nachin [koji si opisao kao kliktanje unaokolo mishem] da nadjesh taj gpedit.msc ?

gpedit.msc jeste user frendly reshenje, jer se samo klikcje i podeshava, ali KAKO DOCJI DO NJEGA? sigurno ga necju nacji na user frendly nachin. nije mi na dohvat klikktaja mishem. treba rovariti po windows direktorijumu satima i znati shta se trazhi da bi pokrenuo gpedit. [pod uslovom da mi nije neko rekao - e idi u run opciju i ukucaj gpedit.msc]
ti sigurno nisi sam otkrio gpedit, niti je o njemu bio neki tutorial u windowsu, vecj si to prochitao negde..
pa jel to user frendly?

mozhda pre pro-user-sharing-his-knowledge-with-other-users-on-some-forum frendly os :]
razumemo se?

Cekaj, jel' to nesto cudno? Mozda i jesam sam otkrio, a mozda mi je neko rekao. U svakom slucaju, mene je interesovalo da to saznam, a ne interesuje mnoge druge koji racunar koriste skoro prinudno, da tako kazem, jer im npr. posao zahteva, ali nemaju afiniteta da vise nauce da rade sa njim. Takvi i ne treba da znaju gde je i cemu sluzi gpedit.msc i njima on nije ni namenjen, ali jeste im namenjeno da instaliraju potreban softver, bez da moraju da znaju specificne komande operativnog sistema kako bi kompajlirali downloadovani kod sa interneta ili iz drugog izvora, vec samo da dvaput kliknu misem na fajl koji su skinuli kako bi zapoceli instalaciju.

Citiraj:
Ajde, malo ozbiljnosti. Svi (ili bar ogromna vecina) koristite Windows, a ovamo skacete po njemu i majkrosoftu. Do mojega sto je to objektivan stav. Izvolite, predjite na nesto drugo (oni koji jos nisu, a "ne vole Win"), a Windows ostavite na miru.
Ne smeta vam sto je Google najjaci na polju pretrazivaca interneta, a? Gde je tu zdrava konkurencija?

Citiraj:
kada je dos tj windows nastao praktichno nije imao konqrenciju na pc platformi u vidu drugih operativnih sistema, zato je ms uspeo, i postao monopolista. a google je pocheo dok je trzhishte pretrazhivacha bilo prilichno jako, i svojim kvalitetom je izbio na prvo mesto. to nije isto. oni nisu ushli u celu igru kao multimilijarderi. a ms se suochio sa konqrencijom tek kada je drzhao ogroman deo trzhishta operativnih sistema.
zar ne?

zato se svi molimo da google napravi neq linux distribuciju koja cje biti kompatibilna sa mnoooogo postojecjeg softvera, user frendly, stabilnu i besplatnu, rasprostranjenu i besplatnu, pa da predjemo na nju i zaboravimo nash nelegalni windows :]

Evo malog istorijata Googla:

Sredinom poslednje decenije proslog veka, dva osnivcaca danasnjeg Googla su dosla na ideju o pretrazivacu interneta. Otisli su kod predsednika kompanije Sun Microsystems, izlozili mu ideju, covek se odusevio i napravljan je dogovor da ih isfinansira. nekoliko godina kasnije, internet portal i pretrazivac Yahoo koristi direktno tehnologiju koju je Google (ime je, dakle, vec u opticaju) razvio. Cak u samom logou stoji "Yahoo Search - Powered by Google". Za taj relativno kratak period (u pitanju je svega par godina), osnivaci Googla su zaadili ogromne svote novca. Nakon raskida saradnje (moze se reci svadje) sa Yahoo-om, Google pokrece spostveni servis pretrage, sa ocigledno dobrim finansijskim zaledjem, uz pomoc dobrog marketinga, stize gde jeste. Dakle, Google je na trziste usao, mozda ne kako multimilijarder, ali svakako kao multimilioner.

-------------------------------------------

MSova vrednost i imovina njegovih vlasnika pocinje naglo da raste nakon objavljivanja 32bitnih verzija windowsa. Nisu bili siromasi, daleko od toga, ali pravi bum je nastao tek tada. 1991. godine se pojavio Linux, Unix sa X11 (ili X10?) GUIjem je postojao jos valjda od 70tih. Unix alternativa DOSu je postojala, pa opet, svi su se okrenuli Windowsu. Pitam se zasto. Da nije mozda zbog LAKOCE KORISCENJA?

Da se razumemo, ne volim MS (niti ga mrzim), ali ga ne napadam, pogotovu sto koristim njihove proizvode. To sto je najjaca softverska kompanija danasnjice moze da zahvali iskljucivo svojim vlasnicima koji su pokazali odlicno poslovno umece i sposobnost da povuku prave poteze. Oni se ponasaju kao i bilo koja drugo preduzece: zele da maksimiraju svoj profit. Ni ja ne bih da mene sutra skuplje kosta operativni sistem zato sto nema konkurencije koja bi trzisnim putem uticala na snizavanje cene i podrzavam postojanje alternativa.

Licno mislim da je Windows veoma dobar operativni sistem, pogotovu aktuelna verzija, i da moze veoma malo toga da mu se zameri, sto mnogo koriste, u kombinaciji sa losim iskustvima sa starijim (objektivno losijim) verzijama, kako bi ocrnili ceo OS. I ja sam govorio kada sam koristio Win98 da je los jer jeste bio dosta nestabilan sistem, ali od Windows ME i 2000 stvar se popravila, pa sam i ja promenio misljenje i stav, ali mnogi po inerciji nisu, pa se sad trude da nadju dlaku u jajetu i zameraju svakojake sitnice i gluposti.

----------------------------------------------

Medjutim, ova tema je o Guglu i njegovoj najavljenoj verziji Linux plaforme. Mislim da ce time pre ostetiti ostale proizvodjace linuxa, nego sto ce nauditi MSu.

Sve sto ja hocu da pokazem pisuci u ovoj temi jeste da ne treba bodriti i podrzavati Google u svakom njegovom koraku, jer, kao i svaka kompanija, on je iskljucivo profitno orijentisan, i nista vise. Njega zanima samo kako da zaradi, a zaradjuje tako sto mu vi sami placate za neku uslugu. I sada on ima filantropsku masku za javnost, a ovamo satire ostale konkurente na svim poljima na kojima se pojavi, zahvaljujuci upravo tom "nevinom i dobrocudnom" imidzu na koji padaju narodne mase, a kad ostane jedini igrac na trzistu da vidite kako ce da skoce cene usluga, kako ce da prestanu da stizu besplatne stvari, kako ce da prestanu inovacije, i sl. I ko ce da mu bude protivteza? Gugle kupuje druge kompanije koje ce nastaviti da obavljaju svoje delatnosti kao i do tada, a prihod ce ici Guglu. Njegovi vlasnici ce se bogatiti, ime Gugl ce i dalje biti "neukaljano bezobzirnim poslovnim potezima koji samo gledaju profit", jer ce podmetnuti vec "kompromitovane" kompanije, a ustvari ce vuci sve konce. Toliko ocigledno.

Ja molim ucesnike u ovoj temi da razdvoje postojanje Linuxa uopste od najave Gugla da napravi svoju verziju tog OSa, i da se zamisle (iskljucivo radi njih samih) zasto Gugl to radi kad vec postoji toliki broj distribucija koje su potpuno besplatne, cak se isporucuju u sve krajeve sveta, a ne odmah da govore "Go, Google".

Citiraj:
microsoft nije izmislio gui. gui je microsoft UKRAO od applea.

Ne, Apple je tuzio MS po nekoliko tacaka, od kojih su odbacene sve sem jedne (za recycle bin), zato sto Win32 GUI koristi neke ideje koje je imao Mac, a sam GUI koncept je smislio i razvio Xerox, kome Apple nikad nista nije platio za tu ideju. Sta to onda cini Apple, pa i kompanije koje prave bilo kakav GUI?

Da se razumemo, ne volim MS (niti ga mrzim), ali ga ne napadam, pogotovu sto koristim njihove proizvode. To sto je najjaca softverska kompanija danasnjice moze da zahvali iskljucivo svojim vlasnicima koji su pokazali odlicno poslovno umece i sposobnost da povuku prave poteze. Oni se ponasaju kao i bilo koja drugo preduzece: zele da maksimiraju svoj profit. Ni ja ne bih da mene sutra skuplje kosta operativni sistem zato sto nema konkurencije koja bi trzisnim putem uticala na snizavanje cene. Licno mislim da je Windows veoma dobar operativni sistem, pogotovu aktuelna verzija, i da moze veoma malo toga da mu se zameri, sto mnogo koriste, u kombinaciji losim iskustvima sa starijim (objektivno losijim) verzijama, kako bi ocrnili ceo OS. I ja sam govorio kada sam koristio Win98 da je los jer jeste bio dosta nestabilan sistem, ali od Windows ME i 2000 stvar se popravila, pa sam i ja promenio misljenje i stav, ali mnogi po inerciji nisu, pa se sad trude da nadju dlaku u jajetu i zameraju svakojake sitnice i gluposti.

------------------------------------------

Posto shvatam da ne vidite na sta pokusavam da ukazem, ja ne bih vise trosio svoje vreme u ovoj temi, pa cu se iskljuciti iz nje. Ja se ipak nadam da su nekome bar otvorene oci.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.02.2006. 10:47:21 
Moderator
Korisnikov avatar

RazbojNick je napisao:
bLooez je napisao:
zar ne?

Dakle, Google je na trziste usao, mozda ne kako multimilijarder, ali svakako kao multimilioner.

poenta je u tome da je google ushao na trzhishte koje je imalo konqrenciju i postao najbolji, dok je ms od pochetka praktichno bio bez konqrencije na desktop trzhishtu, pa mu nije bio problem da se namlati para.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.02.2006. 11:37:20 
Korisnikov avatar

I sad je Majkrosoftova krivica sto nije postojala dovoljno dobra konkurencija na polju GUI operativnih sistema? Sta je trebalo da rade, da sede skrstenih ruku? Bas me zanima kako bi izgledao i Linux danas da ne postoji Windows u ovakvom obliku. IBM je imao istu polaznu osnovu za svoj OS/2 kao i MS za Win NT, ali ga razvoj ocitno nije interesovao, a bio je finansijski mnogo jaci. Apple je svoj MacOS mogao da razvije i za x86 procesore, ali ga nije interesovalo tada. X11 GUI za Unixolike sisteme je postojao, ali je bio malo zastupljen, sto nije MSova krivica, jer u to vreme nije bio toliko jak, pa da s prica da je mogao da spreci nekim dilovima sa ostalim softverskim kompanijama.

A prica o Guglu moze da se poistoveti sa pricom o domacem MB pivu koje je za samo godinu dana jakom reklamnom kampanjom zauzelo 2/3 trzista, a pivo je k'o i svako drugo, apsolutno ga nista ne razlikuje od ostalih.
Vesti se internetom vrlo brzo sire. Ubrzo se culo da je dotadasnji partner Yahooa u pretrazi interneta poceo svoj servis, i to bez reklama na svom sajtu. Genijalno. Ja bih prvi otisao da vidim. Sve eventualne nedostatke koje su imali, resili su jos dok su radili sa Yahoo-om, prema tome, necemo reci da su krenuli od nule, naprotiv.

Sta da kazemo na to sto je MS usao na trziste PDA i smartphone uredjaja na kojima su suvereno vladali PalmOS i Symbian? To su trzista sa izuzetno jakom konkurencijom, ali je MS uspeo da otkine dobar deo kolaca, a u slucaju PDA da potpuno istisne objektivno inferiorniji PalmOS koji nije imao nesto sto se smatra elementarnim u danasnjim OSovima: multitasking.

Gugl je uspeo da postane br. 1 na polju pretrazivac interneta upravo odlicnom i pametnom poslovnom politikom, zapravo je radio isto ono sto i MS: vukao dobre poslovne poteze.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.02.2006. 12:36:49 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11.12.2003. 00:09:55
RazbojNick je napisao:
Gugl je uspeo da postane br. 1 na polju pretrazivac interneta upravo odlicnom i pametnom poslovnom politikom, zapravo je radio isto ono sto i MS: vukao dobre poslovne poteze.

Lepo si ga rekao! Slazem se!

Nek bulevari sveta pamte muziku tvojih koraka

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.02.2006. 13:21:12 
Moderator
Korisnikov avatar

niko nije rekao da je to msova krivica, vecj da su zbog toga shto su bili jedini tako lako postali najbolji.

poredjenje sa mb pivom ne stoji, jer za google sve mozhesh da kazhesh osim da je reklamom uspeo da postane no.1 pretrazhivach.
kojom reklamom? gde? jel neko video neq reklamu za google pre nego shto je postao ovako poznat? [pa i posle]

to shto ms ulazi na trzhishta konzola, pda itd, svaka njima chast, ali ovde govorimo o operativnim sistemima.
eto, ako ti znachi, skidam im kapu za x-box, windows mobile, itd.

ali windows je losh operativni sistem, koji je postao broj 1 samo zato shto je bio jedini. to je sve shto hocju da kazhem. nepravda, kalimero, itd, ali nadam se da cje vecj neko to ispraviti :]

microsoftu skidam kapu za jednu stvar - prvi su shvatili da je u it svetu bitnije imati jache pravno odeljenje nego jache r&d odeljenje.

nego, da ne bi presipali vishe iz shupljeg, reci mi samo zashto mislish da googleova distribucija linuxa mozhe da shkodi linux zajednici?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.02.2006. 13:27:40 
Moderator
Korisnikov avatar

to i mene zanima...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.02.2006. 14:35:34 
Korisnikov avatar

bLooez je napisao:
niko nije rekao da je to msova krivica, vecj da su zbog toga shto su bili jedini tako lako postali najbolji.

Heh, pa, i dalje su najbolji i najjaci. Alternative njihovim proizvodima odavno postoje, ali su Windows i Office jos uvek najprodavaniji proizvodi u svojim klasama, cak i pored besplatnih i kvalitetnih resenja.

Citiraj:
poredjenje sa mb pivom ne stoji, jer za google sve mozhesh da kazhesh osim da je reklamom uspeo da postane no.1 pretrazhivach.
kojom reklamom? gde? jel neko video neq reklamu za google pre nego shto je postao ovako poznat? [pa i posle]

Reklama nije samo ono svo vidis u obliku banera na sajtovima. Guglova najbolja reklama je taj "kompanijski altruizam prema obicnom coveku" imidz koji forsiraju nudeci gomilu usluga za DZ, i koji niko dotad nije koristio, a to se brzo rasirilo internetom putem prepricavanja. Fantasticna marketinska ideja. Na svom domenu nemaju jasno vidljive i forsirane reklame, tj. nude ih suptilno i nenametljivo, kao deo rezultata pretrage, a na tudjim se razvaljuju (koliko puta ste videli "Ads by Google"?). I oni prave poslovne dilove i iskljucuju ostale Search Engine iz saradnje sa tim kompanijama. Moze im se, najjaci su na tom polju. Nesumnjivo je da je usuga Gugla dobra, to nijedna reklama ne moze da zameni, no zar ne zavredjuju paznju i ostali pretrazivaci(koji, zahvaljujuci Guglu, svi zajedno sada drze oko trecine tog trzista mereno putem upita koji se postavljaju putme svih Search engeina)? Jese li vi imali bilo kakvu direktnu stetu zato sto ste koristili Yahoo ili npr. Altavistu za svoju pretragu interneta? Ja nisam.

Mislim da su apetiti Gugla veliki i dok, pred javnoscu ima masku dobrice, s druge strane kupuje ostale kompanije (najnovija je AOL) i polako ucvrscuje svoj polozaj koj ina kraju neminovno vodi ka uspostavljanju monopola. Zato ga, kako ni MS, kao ni bilo koju drugu kompaniju, ne treba bas podrzavati u svemu sto naumi.
Citiraj:
ali windows je losh operativni sistem, koji je postao broj 1 samo zato shto je bio jedini. to je sve shto hocju da kazhem. nepravda, kalimero, itd, ali nadam se da cje vecj neko to ispraviti :]

Ne slazem se da je Windows los OS, ako pricamo o XPu (a pre njega Win2000). Mozes li mi reci sta to tacno cini Windows XP ili 2000 losim OSom? Jel' ne ispunjava tvoje zahteve u svakodnevnom normalnom radu? Ponudi mi bolji od njega i reci zasto je to tacno bolji?

Sto vec pomenuh ranije, razvoj Win32 je pokrenuo razvoj ostalih GUI operativnih sistema, znaci, i Linuxa. MS je bio usamljan na trzistu GUI OSova, i bez pritiska konkurencije je razvijao Win9x i NT familiju koja je tada znatno podigla stepen iskoriscenosti resursa i potencijala racunara (za razliku od DOSa i Win 3.11 i starijih), a to se pokazalo kako znatno bolje po nas krajnje korisnike. Mozda su vam skromne mogucnosti Windowsa 3.11 draze?
Citiraj:
microsoftu skidam kapu za jednu stvar - prvi su shvatili da je u it svetu bitnije imati jache pravno odeljenje nego jache r&d odeljenje.

Svaka kompanija mora da ima dobro pravno odeljenje, a majkrosoft tuze za svaki idiotizam. Da nemaju pravnu sluzbu koja je kadra da izvojeva pobedu na sudu, davno bi stavili katanac na vrata, jer bi bankrotirali placajuci pesude. Npr. korisnici se pozale kako uz Windows ne dolazi dovoljno upotrebljivih programa, pa sve moraju da placaju dodatno, a kad MS proba da ukljuci neki koristan softver direktno u windows, tuze ga za nelojalnu konkurenciju, sud presudi da mora taj i taj softver da iskljuci i distribuira posebno i jos plati kaznu. I onda se opet jave kornisnici sa istom zalbom i sve se lomi na Windowsu i MSu i njih proglasavaju kao lose.

Citiraj:
nego, da ne bi presipali vishe iz shupljeg, reci mi samo zashto mislish da googleova distribucija linuxa mozhe da shkodi linux zajednici?

Onaj ko je koristio linux i zadovoljan je njim, nastavice da koristi linux, samo ce mozda probati Gugl distribuciju i eventualno se zadrzati na njoj, sto ce otkinuti deo kolaca Linux, a ne Windows zajednici. Onaj ko koristi windows i zadovoljan je njime, nastavice da koristi windows, i nece razmisljati da ga menja. Moguce je da ce imati prilike da proba Gugl distro, uostalom kao i bilo koji drugi distro, i mozda se odluci da predje na njega, ali dosadasnja praxa je pokazala da se korisnici Windowsa u ogromnoj meri pre vracaju njemu, nego sto se odluce da koriste Linux kao jedini ili bar glavni OS. Moje razmisljanje, a ostavljam vremenu da pokaze da li sam u pravu ili ne.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 13.02.2006. 03:41:49 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11.11.2004. 14:34:28
Citiraj:
Onaj ko je koristio linux i zadovoljan je njim, nastavice da koristi linux, samo ce mozda probati Gugl distribuciju i eventualno se zadrzati na njoj, sto ce otkinuti deo kolaca Linux, a ne Windows zajednici.

:zbun: Ako neko sa nekog Linux distroa predje na neki drugi Linux distro (recimo Google OS), gde je tu kidanje kolaca Linux zajednici???

Opet bih uzeo kostim Večnog dečaka,
I opet bih smislio kako da prodangubim
Dok ona ne sleti niz hodnik Studenjaka...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 13.02.2006. 04:06:10 
Korisnikov avatar

Citiraj:
Ali niko ne moze da dokaze da je windows vishe userfrendly od linuxa, za to ne postoje argumenti..
Pa prijatelju!!!! Ako ja treba 2 puta da rekompajliram kernel (izgubljenih xyz sati) da bi mi je%^ni isdn modem proradio, to je shit!! To vreme sam mogao da potrosim na pametnije stvari. Pazi ... ja sam tu user, a sistem DEFINITIVNO nije friendly!

Znam da cete mi svi reci kako sam je tu super sto nesto treba da naucim, ali JA TO NEKAD I NE ZELIM. Smatram da OS treba da bude (donekle) zatvorena kutija o kojoj ne moram mnogo da razmisljam. Mene ne treba da interesuje kako radi moj automobil da bih mogao da ga vozim ili kako radi avion ako u njemu zelim da letim!!! Sedi ... vozi se!!!

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 13.02.2006. 09:03:01 
Moderator
Korisnikov avatar

pa da ali bi trebao da budes malo vise od korisnika....

i komp kernela nije nikakav problem za onoga ko hoce da procita tutorijal..

btw ja do sad nikad nisam to radio jer mi nije trebalo...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 13.02.2006. 09:57:21 
Korisnikov avatar

kliford je napisao:
Citiraj:
Onaj ko je koristio linux i zadovoljan je njim, nastavice da koristi linux, samo ce mozda probati Gugl distribuciju i eventualno se zadrzati na njoj, sto ce otkinuti deo kolaca Linux, a ne Windows zajednici.

:zbun: Ako neko sa nekog Linux distroa predje na neki drugi Linux distro (recimo Google OS), gde je tu kidanje kolaca Linux zajednici???

Mislio sam da ce otkinuti deo korisnika drugim distribucijama ,tj. kompanijama koje ih prave. My bad, lose sam se izrazio, ali ovo sam mislio.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 13.02.2006. 14:17:12 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12.11.2001. 10:11:24
Godina: Padobranac
VITA je napisao:

E, bash tu je poenta :)
To je tvoje mishljenje, to je tvoj stav, da bi i ostali trebali...
A koliko samo MILONA korisnika taj stav ne deli, i ne mozehs ih kriviti :D
Njima treba mashina koja ce SVE da im servira i da ih shto manje opterecuje dok obavljaju neki posao koji moraju da obave bash na kompu... Neko smatra korisnim da svaki put kada ubaci disk sacheka da ga komp pita - "What action to perform"... NIje vazno shto to mene i josh gomilu ljudi izludjuje, drugima to odgovara...

I sasvim se slazem da je Win u odnosu na Lin vishe "user-friendly"...

Jer UVEK imash vishe korisnika koji NE ZELE i NIJE IM CILJ da zalaze u dubinu u odnosnu na ostatak naprednijih korisnika... A Win je ochigledno "puca" na takve korisnike... (znash li kako je Bill upoznao svoju zenicu? :D )

Uostalom, kolega Razbojnick je sve lepo objasnio u drugoj temi:
"Rad na racunaru bez mnogo cimanja, sto jednostavnije (a gde ces jednostavnije, ako vecinu stvari mogu da pokrenem na isti naci: klikcuci misem, bez potrebe kucanja komandi koje ne znam)"
A i Netizen-ovo poredjenje OS-a i automobila je dovoljno slikovito :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 13.02.2006. 14:32:48 

Pridružio se: 15.10.2005. 19:54:17
Mislim da je vreme za malu pauzu.

"Zamislite svet bez racunara" :P

(nema nerviranja, nema stresa, nema MSa ...) :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 13.02.2006. 14:43:33 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23.06.2002. 10:23:32
mene uzasno nerviraju google ads (adsense, kako li se vec zove). ima ih na svakom koraku :bljak:

kad ponekad ugasim admuncher (koji ih uspesno blokira) shvatim koliko je to dobar programcic...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 13.02.2006. 15:31:00 
Korisnikov avatar

Citiraj:

btw ja do sad nikad nisam to radio jer mi nije trebalo...

Ok, ja jesam malo vise od korisnika. Konkretan problem j bio da uz suse9.1 sve je radilo super, ali uz 9.2 sam dobio neku verziju kernela gde to isto NIJE radilo, pa chachkaj chachkaj:)

Da se razumemo, ja jesam za Linux i za GNU i za celu ideju i opensource software-u. Ali mi je muka kada ljudi nece da prizanju koliko je Microsoft veliki doprinos doneo omasovljavanju racunara u kucnoj upotrebi, da njega nije ... kompjutere bi i dalje koristili geek-ovi na faksu citajuci 0101010

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 128 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća