Započni novu temu Odgovori na temu  [ 128 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 09.02.2006. 10:48:10 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01.03.2004. 21:34:06
Godina: Dipl.
Smer: IS
Sta ste se uhvatili za tu instalaciju OSa kao primer za user friendly? XP sa integrisanim SP2 mozes da instaliras na SATA disk bez floppy drajvera. Trt! Sta sad?

User friendly OS jeste onaj koji je jednostavan za koriscenje obicnom korisniku koji nema vremena da se zaebava sa podesavanjem, tj. tweakovanjem celog sistema, nema vremena da kompajlira krenel i pripratne stvari kada zameni neki deo hardvera (ili vec pri samoj instalaciji drajvera za postojeci hardver). Njemu OS treba da bi mogao da obavlja posao vezan za kompjuter brzo i pouzdano, a ne da uci textualne komande za upravljanje grafickim OSom. Treba da kompajliram kod koji sam skinuo sa neta sa tim i tim parametrima kako bih dobio izvrsni fajl programa? bwahhaha. Mislim, sve je to lepo sa aspekta sigurnosti, ali komplikuje koriscenje OSa, a samim tim i softvera na njemu.

Instalirao sam SuSe 8.1 (izmedju ostalih) na racunar, drzao ga dva meseca, svaki dan ga koristio, podesio (jedva) kako mi odgovara i shvatio da je meni windows za svakodnevno koriscenje bolji.

Poslednji put menjao RazbojNick dana 14.02.2006. 10:34:25, izmenjena samo jedanput

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 09.02.2006. 11:51:40 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04.09.2002. 14:12:18
Smer: ME
FDD za SATA je neophodan samo u varijanti da instalirs RAID.
Dakle, to sto si rekao stoji, ali samo za kada je u pitanju PATA ili SATA RAID. Hm, ne znam da li su resili sa SP2, jer nisam instalirao SP2 na RAID nikada. Postao sam skeptik za bezbednost podataka, a nisam u keshu za mirror :)

Ja nisam programer, niti cu se baviti time u zivotu, ali me strasno nervira fora da ti otkines bul.u eadeci na nekom software-u i onda uz sam sooftware moras da das i kod. Mozda ja to nisam dobro skapirao, ali....

Sto se pasporta tice, eto ti ga gmail accout. Na vrlo kulturan nacin su nas prvo iscimali da otvorimo accounte (evo giga-dva prostora, super interfejs ovo-ono), pa ako hoces google-talk, eto, vec iams account, ako hoces na gmail video, eto vec imas account....

E, da se razumemo, ne branim ni jedne, ni druge :)...generalno mi se :wc: za to ko ce da bude the baja, dokle god meni licno ne prave probleme...

Hladno pivo, Knjiga žalbe, Pitala si me, 2007.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 09.02.2006. 12:33:40 

Pridružio se: 29.04.2002. 10:50:50
RazbojNick, Windows treba pdoesavati da bi lepo radio (nije samo instalriaj Windows i sve sljaka)
izgred, ne videh da M$ nudi Winodws sa integrisanim SP2 (poslednji Windows koji dobih je XP Pro 64bit i on ima integrisan SP1)
Kod Linuxa maltene nema potrebe za instalacijom drajvera jer uglavnom sve sto treba ima u distro-u
drjavere za nVidia/ATi mozes da instaliras ako koristis tzv profi kartice (nisam nesto u toku sa ovime)

meni je vise luzerfrendli KDE, ima bolji rad sa ikonicama :)

NeoDesign, M$ je tu gde je zato sto ne stoji u mestu, zato sto zaposleni rade. Ako slucajno ne bi radili godinu dana, M$ bi puk'o samo tako (ko ce da pravi preko potrebne zakrpe?)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 09.02.2006. 13:51:43 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12.03.2002. 17:30:03
Godina: Apsolvent
RazbojNick je napisao:
Sta ste se uhvatili za tu instalaciju OSa kao primer za user friendly? XP sa integrisanim SP2 mozes da instaliras na SATA disk bez floppy drajvera. Trt! Sta sad?

ako govorimo o user friendly konceptu, onda treba gledati pre svega zahteve korisnika.

sramota je da windows xp professional edition koji verovatno vecjina nas ima mozhe da se tweakuje samo uz sijaset 3rd party programa, editowanje redzistrija, itd. da je u pitanju neka windows xp basic edition sorta, pa ajd da progledash kroz prste, ali ja necju da placjam dodatne programe da bih iskljuchio neke idiotske opcije u PROFESSIONAL edition wiodnowsu.

primer sa fddom i sata sam naveo kao primer glupocje i neimanja takta za zahteve korisnika. sa jedne strane mi uvaljuju podrshq za Universal pnp uredjaje koja zadaje muke sa bezbednosne strane, a takvi uredjaji josh uvek ne postoje, a sa druge strane se ne nude integrisani drajveri za sata kontrolere koji postoje vecj par godina na trzhishtu..

i mene boli uvo ko cje da pobedi. voleo bih samo da se koliko toliko ujednache, kao ati i nvidia, kao amd i intel.. svaki monopol je losh. bio to gugl/linux ili ms ili neko trecji.

4pj - pazi ja imam na plochi sata koji podrzhava raid, i win mi trazhi za njega drajvere na fddu iako ne zna josh uvek da li cju ga upariti u raid ili ne, tako da, trazhi u svakom sluchaju provereno :] [da li uopshte na plochama postoje sata kontroleri koji ne podrzhavaju raid?]

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 09.02.2006. 13:54:09 
Korisnikov avatar

Moma je napisao:
RazbojNick, Windows treba pdoesavati da bi lepo radio (nije samo instalriaj Windows i sve sljaka)
izgred, ne videh da M$ nudi Winodws sa integrisanim SP2 (poslednji Windows koji dobih je XP Pro 64bit i on ima integrisan SP1)
Kod Linuxa maltene nema potrebe za instalacijom drajvera jer uglavnom sve sto treba ima u distro-u
drjavere za nVidia/ATi mozes da instaliras ako koristis tzv profi kartice (nisam nesto u toku sa ovime)

meni je vise luzerfrendli KDE, ima bolji rad sa ikonicama :)

NeoDesign, M$ je tu gde je zato sto ne stoji u mestu, zato sto zaposleni rade. Ako slucajno ne bi radili godinu dana, M$ bi puk'o samo tako (ko ce da pravi preko potrebne zakrpe?)

Momo, k'o da nikad nisi instaliaro Windows. Windows pri instalaciji sljaka od prve. Instalaciju nedostajecih drajvera ne racunam, to svakako treba uraditi, kao i zameniti postojece boljim. Linux ti trazi da podesis, namestis i izaberes svaku sitnicu (bar jesu ovi koje ja imam). To sto napredni korisnici Windows podesavaju prema svojoj potrebi, ne znaci da on odmah posle instalacije nije operativan i da to stanje ne valja.

MS nudi XP sa SP2 integrisanim, idi na fax i iznajmi softver.

To sto Linux u samom distrou ima drajvere za uredjaje, ima i Windows, jedino sto se Linux distribucije pojavljuju cesce od novih verzija windowsa, a i kad vec dolaze na nekoliko CDova (DVDova), bilo bi bezveze da ih nemaju ukljucene, jer se ionako teze nalaze na netu.

Poslednja tvoja recenica moze da se odnosina bilo koju firmu.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 09.02.2006. 14:10:39 
Korisnikov avatar

bLooez je napisao:
RazbojNick je napisao:

ako govorimo o user friendly konceptu, onda treba gledati pre svega zahteve korisnika.

sramota je da windows xp professional edition koji verovatno vecjina nas ima mozhe da se tweakuje samo uz sijaset 3rd party programa, editowanje redzistrija, itd. da je u pitanju neka windows xp basic edition sorta, pa ajd da progledash kroz prste, ali ja necju da placjam dodatne programe da bih iskljuchio neke idiotske opcije u PROFESSIONAL edition wiodnowsu.

primer sa fddom i sata sam naveo kao primer glupocje i neimanja takta za zahteve korisnika. sa jedne strane mi uvaljuju podrshq za Universal pnp uredjaje koja zadaje muke sa bezbednosne strane, a takvi uredjaji josh uvek ne postoje, a sa druge strane se ne nude integrisani drajveri za sata kontrolere koji postoje vecj par godina na trzhishtu..

i mene boli uvo ko cje da pobedi. voleo bih samo da se koliko toliko ujednache, kao ati i nvidia, kao amd i intel.. svaki monopol je losh. bio to gugl/linux ili ms ili neko trecji.

4pj - pazi ja imam na plochi sata koji podrzhava raid, i win mi trazhi za njega drajvere na fddu iako ne zna josh uvek da li cju ga upariti u raid ili ne, tako da, trazhi u svakom sluchaju provereno :] [da li uopshte na plochama postoje sata kontroleri koji ne podrzhavaju raid?]

Narode, da vas obavestim: izasao je Service pack 2 za Windows Xp ODAVNO! Dodajte ga na postojecu instalaciju. On u sebi donosi podrsku za Sata diskove koji su se pojavili 3-4 godine posle izlaska prvog XPa. Dobro ne kukate kako Windows 95 nema podrsku za te diskove.

Ne znam sta to od 3rd party softvera treba da bi se na XPu nesto tweakovalo, a da ne moze direktno iz cistog Windowsa? Daj primer.

Kao sto rekoh, XP sa integrisanim SP2 ne trazi drajvere za SATA diskove. Za SATA-RAID mozda, ali to je vec extravagancija samo po sebi za kucne korisnike. E, tesko vam je da stavite flopi u drajv jednom prilikom instalacije kada vam zatrazi i sacekate minut-dva, a nije vam cim da se kar.te sa podesavanjem linuxa? Zlocesti MS, nije unapred 5 godina predvideo svakojake novitete koji ce se pojaviti.
Ti, a i svi ostali kucni korisnici, treba da teraju XP HOME edition, ne Professional, koji ima onesposobljene mnoge stvari koje kucnom korisniku NE TREBAJU, kao npr. Remote Desktop. Ali ne, kada dodje do izbora koji uzeti, svi ce da pohrle ka Pro verziji, jer je ona druga "sakata".

Potpuno se slazem da je monopol los i da konkurencija treba da postoji, ali ne slazem se da treba udarati po nekome samo iz jednog jedinog razloga, a taj je da je najjaci i prvi.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 09.02.2006. 15:49:25 
Moderator
Korisnikov avatar

Razbojniche, oprosti bLooze-u, mald je i neiskusan i pravi menadzer :)

Ne podnosim te "post install" tweekere....ako nesto ne napakujem kako mi odgovara pre instalacije (sa nLite), posle isntalacije sve menjam kroz sistemski deo.

Sto se razlike izmedju PRO i Home verzije tice, 99.nesto populacije nema pojma u cemu je, ali smatra da je PRO bolja.

Verzija XP-a sa SP2 je na nasem trzistu bila dostupna prosto iznenadjujuce brzo posle zvanicnog objavljivanja SP2. Zapravo, ne secam se kada sam poslednji put u ruci imao licenciran XP bez SP2...inace sam ih u 2k5 instalirao na desetine (licenciranih)...

bLooze, mislim da svaki SATA kontroler na ploci podrzava raid, samo sto je to negde 0/1, a negde je full podrska. Ne znam koju plocu imas (pa samim tim ni koji je kontroler na njoj), ali moja MSI K7N2Delta2 (nista posebno...recimo vrh nize klase ili u to vreme niza srednja) ni sa SP1 nije trazila disketu, osim ako ne instaliras raid.
E, da, probaj da ne stisnes F6 cim krene instlacija, pa vidi da li detektuje HDD...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 09.02.2006. 18:09:54 

RazbojNick je napisao:
Momo, k'o da nikad nisi instaliaro Windows. Windows pri instalaciji sljaka od prve. Instalaciju nedostajecih drajvera ne racunam, to svakako treba uraditi, kao i zameniti postojece boljim. Linux ti trazi da podesis, namestis i izaberes svaku sitnicu (bar jesu ovi koje ja imam). To sto napredni korisnici Windows podesavaju prema svojoj potrebi, ne znaci da on odmah posle instalacije nije operativan i da to stanje ne valja.
meni je Linux bio odmah oeprativan posle instalacije. i kod Windowsa tokom instalacije postoje podesavanja (te ovo, te ono, te ovako te onako)
Windows koristim jer uvek nesto pokvarim na Linuxu a Windows koristim duze vreme tako da je manaj verovanoca da cu nesto zeznuti :)
Citiraj:
MS nudi XP sa SP2 integrisanim, idi na fax i iznajmi softver.
sto bih iznajmio kad imam pravo na licencu koja veze nema sa faxom? ja ti kazem da sam dobio XP 64bit sa SP1 i to joj prosle godine (doduse, pocetkom)

Citiraj:
To sto Linux u samom distrou ima drajvere za uredjaje, ima i Windows, jedino sto se Linux distribucije pojavljuju cesce od novih verzija windowsa, a i kad vec dolaze na nekoliko CDova (DVDova), bilo bi bezveze da ih nemaju ukljucene, jer se ionako teze nalaze na netu.
za mene je Linux sa KDE okruzenjem vise luzerfrendli (cak ima bolje resenje ergonomije) od M$ Windows-a. I . :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 09.02.2006. 18:50:28 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20.08.2004. 22:48:39
Mene nervira taj Google, mnogo su licemerni, pricaju jedno, a postace gori od Majkrosofta. Majkrosoft bar ne krije svoje ambicije. Prelazim ponovo na Yahoo definitivno! A o Google Talku-u pored MSN messenger-a nisam ni pomisljao, jer oni dodatni feature-i koje nude su skroz smaracki

PS. bas sam inspirisan ovim novim vestima promenio drugi deo mog potpisa, cisto da istaknem neke stavove koji mnogi dele ali nece da iskazu zbog toliko agresivne i netolerantne open source propagande

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 09.02.2006. 21:52:52 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13.10.2003. 14:04:31
Godina: II
ma da bre agresivno...

samo pazi da ti je legalano

evo koliko je win stvarno user friendly

clanak o linux useru koji je hteo da instalira win i problemi koje je imao....

http://madpenguin.org/cms/html/47/5937.html

But thats not the shape of my heart

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 09.02.2006. 21:55:07 
Moderator
Korisnikov avatar

a evo primer zasto je google tamo gde je ...

http://www.google.com/webhp?complete=1&hl=en

svaka im cast...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 09.02.2006. 22:27:22 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09.01.2004. 02:11:42
Smer: UK
VITA je napisao:
a evo primer zasto je google tamo gde je ...

http://www.google.com/webhp?complete=1&hl=en

svaka im cast...

WTF ! :aaa:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 10.02.2006. 00:28:57 
Moderator
Korisnikov avatar

za to vec postoji firefox plugin :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 10.02.2006. 01:37:22 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11.11.2004. 14:34:28
VITA je napisao:

:yo:

Citiraj:
Worse yet, the Windows partitioner tried to tell me my 200GB IDE drive only had a 130GB capacity. I figured I could always extend the partition later if need be, and installed anyway. Windows copied the base system over and then asked for a reboot. Unfortunately, it could not boot off partition it had created for itself. Figuring the problem was related to Windows not recognizing the drive, and not wanting to waste time trouble-shooting, I simply ripped it out and found an old 20GB drive instead. Windows made no complaints about this older technology, and installed without any obvious problems.

:lmao:

Citiraj:
You are prompted for an administrator password, which I suppose is analogous to the 'root' account.

Cekaj... Je l' on nikada nije koristio WIN??? Odrastao na Linuxu???

Citiraj:
It adjusted my desktop from the default 640x480 with 16 colours to a glorious 640x480 with 16 colours ... Gee

Gee? :D Oduvek me zanimalo kako se pise taj zvuk :lol:

Opet bih uzeo kostim Večnog dečaka,
I opet bih smislio kako da prodangubim
Dok ona ne sleti niz hodnik Studenjaka...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 10.02.2006. 01:51:08 
Moderator
Korisnikov avatar

Klasicno ismevanje i proizvke....naravno da je instalirao i znao sta ce sve da ga zeza...nsiam ni citao ceo text....

BTW povodom ovog Vitinog linka, vrlo interesantan, a Bogme i koristan :) link je www.metak.com

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 10.02.2006. 10:44:18 
Korisnikov avatar

VITA je napisao:
ma da bre agresivno...

samo pazi da ti je legalano

Koliko cinizma u textu.

I to treba prihvatiti kao primer da je windows los OS? Uzeo je prvu verziju XPa iz 2001., koja se pojavila u vreme kada su najveci kucni HDDovi bili do 80GB, i instalirao je na hardver iz 2005. i jos poredi sa Ubuntu linuxom 5.10 koji je izasao prosle godine. I jos se buni kako XP nije provalio njegovu graficku i zvucnu. Ma, super.
Lepo rece Pedja je napisao:
Klasicno ismevanje i proizvke...

E, da Vito je napisao:

sa kraja texta je napisao:
The 'task orientated' interface is fairly intelligent, and in my personal opinion a little less quirky than Gnome, and fairly user friendly, as far as common desktop tasks are concerned.

-------------------------------------------------------

Apropos konkurencije i majkrosofta: Negde 1994. godine na trzistu igrackih konzola pojavio se Sony sa svojom PlayStation konzolom i usao na trziste koim su dotada vladala dva ljuta rivala, Nintendo i Sega. U periodu od par godina, recino do 1997., Sony je zbrisao svu konkurenciju. Sega je izasla iz dotadasnjeg posla sa konzolama i orijentisala se iskljucivo na proizvodnju igara. Nintendo je jos uvek tu, ali je od pozicije lidera spao na to da drzi jednocifren postotak trzista. Sony prakticno postaje jedini igrac na trzistu i, moze se reci, monopolista tokom perioda od 3-4 godine.

Onda se krajem 2001. godine pojavljuje Majkrosoft sa svojom konzolom Xbox i ulazi u trzisnu trku sa Sonyjem prakticno od nule. Prve spekulacije u javnosti povodom Xboxa (jos se nije znalo kako ce se konzola i zvati) su pocele da se pojavljuju jos tokom 1999. godine. Sony je svoju novu konzolu, PlayStation 2 objavio krajem 2000., verujem, zbog toga sto su planovi nove MSove konzole uveliko bili u realizaciji, a na papiru (i u praxi) je bila visestruko hardverski jaca od PS1. Kada se Xbox pojavio, niko se nije setio da tada kaze kako je konkurencija dobra stvar, verovatno iz razloga sto je ta konkurencija bas MS.

---------------------------------------------------------------

Da se vratimo na Google: Google je fakticki zbrisao ostale web pretrazivace. Meni su u pamcenju ostali jos samo Yahoo, MSN i Altavista, a znao sam ih vise (Ne secam se kad sam ih poslednji put upotrebio, iako daju nekad bolje rezultate pretrage). Sada to isto rade na polju E-mail usluga. Pokrenut je GoogleTalk za Instant Messaging, Google toolbar i sijaset ostalih usluga i pogodnosti, a sad i Googleova verzija Linux OSa.

Nisam niciji advokat, koristite ono sto vama najvise lezi, ali vezivati se za neku kompaniju slepo, zato sto ima" filantropsku" politiku, je, blago receno, glupo.Isto tako je glupo napadati neku kompaniju zbog toga sto je najjaca i zato sto je u trendu napadati je, cak i kad uradi dobar potez.

beastg je napisao:
I tako ce jednog dana gugl postati monopolista (i mnogo, mnogo vise) i neki novi klinci ce pricati kako je gugl njesra itd. a ova (de)generacija ce ostati pri svojim uverenjima... :D

bla bla

Zvuci li poznato?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 10.02.2006. 11:47:39 
Moderator
Korisnikov avatar

naravno da je glupo vezivati se za neku kompaniju...
ali google mnogo vishe doprinosi nego sto ms doprinosi... nemam ja nista protiv da neko zaradjuje pare ali da i celo drustvo ima koristi od toga.

ms ima najagresivniju politiku koja je moguca...
pa oni apsolutno nikog ne priznaju...
nemam nista protiv oracle-a ili IBM-a...

realno gledano za moj licni biznis ako bi ikada morao da kupujem licence to bi bio oracle db....

win mi nije potreban a ni office a ni vs.net...
ipak ne postoji baza podataka koja moze da parira oracleu... postgre je strava ali ipak kad bi bilo nesto vece u igri... ne bih bas smeo da se pouzdam u njega...

a sto se tice teksta... pa ja sam to stavio jer je tekst meni licno smesan...i istina je za to sto je napisao...
ok sto neki hw nije radio..ali to sto kaze da ne postoji dobar manager za programe to je tacno..sam moras da juris...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 10.02.2006. 11:52:54 
Moderator
Korisnikov avatar

-Bodza- je napisao:
Mene nervira taj Google, mnogo su licemerni, pricaju jedno, a postace gori od Majkrosofta. Majkrosoft bar ne krije svoje ambicije.

mene zanima kako to microsoft ne krije svoje ambicije a google krije?
jel to neki ms pr rekao negde da oni zaista zhele da budu svetski monopolisti svega zhivog i da namplate sve pare na svetu?

to mi zvuchi smeshnije od onih koji prichaju kako je google dobar i necje nam nishta a ms je zao.

4razbojnick->
hajde promeni mi [na user frendly nachin] to da mi se ne instalira windows messenger, da mi ne ubacuje one glupe shared files foldere u my computer, da mi se ne instalira ie uz windows, da mi ne radi autorun za cde, da mi ne izbacuje onaj glupi autorun prozor kad ubacim neki cd, itd..
bez tweak 3rd party programa to mozhesh jedino iz registry baze. ako su to stvari koje samo profesional korisnici mogu da izmene i to iz registry baze, onda to nije user frednly.

ja sam preshao na google zato shto oni na svom sajtu nemaju gomilu banera poput yahooa i zato shto mi izbacuju zaista dobre rezultate [yahoo je ipak tek posle googla poboljshao svoj sistem pretrage] a ne zato shto verujem da je google borac za pravdu i mir u svetu.

brand je chudo. googleova zasluga je ta shto su pozicionirali svoj brand [kaki smo manageri ;] tako da ljudi zaista veruju da je google dobar i da mu nisu cilj samo pare dok microsoft ima drugachiji imidz u svetu. to je iskljuchivo njihova zasluga. zashto bi neko mrzeo ms a voleo google iz chista mira? razmisli.

4pj-> svaka ti je ka njegusheva, alal vera :] btw, plocha je asusova a7n8x nforce2 delux, a kontroler je silikon imidz 3112 i trazhi mi drajvere za njega kako god da okrenesh [sa f6 ili na bilo koji drugi nachin].

ljudi koji misle svojom glavom se ne vezuju slepo za brandove. koristicju google dok mi odgovara. ako krenu da ubacuju banere ili izbacuju loshe rezultate a pojavi se neko bolji - promenicju ih.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 10.02.2006. 12:19:55 

RazbojNick je napisao:
Pokrenut je GoogleTalk za Instant Messaging
kada su ovo pokretali, radilli su cisto inzenjerski, da se tako izrazim: treba im IM, prvo su proverili sta postoji, videli da postoji jabber koji odlicno radi 7 godina, koji nije centralizovan, koji moze da se ispodesava kako odgovara, koji podrzava audio/video chat i jos mnogo toga i lepo su uzeli jabber, podesili sta i kako treba (povezanost sa google/gmail nalogom, zatvorenost ka ostalim jabber mrezama, skoro su otvoreni, audio chat, mali klijent)

M$ je maltene krenuo od nule sa svojim MSN mesendzerom koji je zatvoren u odnosu na ostale IM protokole, koristi tamo neke portove (jos uvek ne znam koje tacno), instalacija klijenta je teska preko 5MB

za MSN se mogu koristiti i drugi klijenti koji podrzavaju MSN s tim sto ti drugi klijenti ne mogu da imaju sve pogodnosti koje bi imali koriscenjem MSN mesendzera
za Gtalk se moze koristiti bilo koji jabber klijent u kom mozes da podesis port, pored ostalih stvari... u najavi je nova verzija GAIMa koji ce podrzavati aduio chat preko Gtalk

uzgred, obozavam ovakve rasprave...cini mi se da je Advocacy na ESu pun slicnih rasprava :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 10.02.2006. 12:35:50 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11.11.2004. 14:34:28
bLooez je napisao:
ljudi koji misle svojom glavom se ne vezuju slepo za brandove

Upravo to...
Tacno je sto kaze RazbojNIck da odmah po instalaciji windowsa imas jedan funkcionalan OS, ali za porsecnog korisnika kompjutera... Njemu je dovoljno dobar i IE koji dobije uz OS, i sijaset drugih programa koji ce kako-tako obaviti posao...

Dok mi, kao, jelte, intelektualci u ovoj oblasti (necu da kazem IS-ovci jer ima i menadzera koji se super snalaze u ovoj oblasti; RISPEKT) treba da sve podesavamo da radi onako kako nama odgovara, ipak nismo mi obicni korisnici..... Ne mora to da bude Linux, moze i Windows, sta ko vise voli ili sta kome vise odgovara...

Opet bih uzeo kostim Večnog dečaka,
I opet bih smislio kako da prodangubim
Dok ona ne sleti niz hodnik Studenjaka...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 10.02.2006. 14:26:31 
Korisnikov avatar

bLooez je napisao:
4razbojnick->
hajde promeni mi [na user frendly nachin] to da mi se ne instalira windows messenger, da mi ne ubacuje one glupe shared files foldere u my computer, da mi se ne instalira ie uz windows, da mi ne radi autorun za cde, da mi ne izbacuje onaj glupi autorun prozor kad ubacim neki cd, itd..
bez tweak 3rd party programa to mozhesh jedino iz registry baze. ako su to stvari koje samo profesional korisnici mogu da izmene i to iz registry baze, onda to nije user frednly.

Ukucaj "gpedit.msc" bez navodnika u Start>Run i sve ce ti se samo kazati.
Btw. saznaj sta je user-friendly OS.

Moma je napisao:
RazbojNick je napisao:
Pokrenut je GoogleTalk za Instant Messaging
kada su ovo pokretali, radilli su cisto inzenjerski, da se tako izrazim: treba im IM, prvo su proverili sta postoji, videli da postoji jabber koji odlicno radi 7 godina, koji nije centralizovan, koji moze da se ispodesava kako odgovara, koji podrzava audio/video chat i jos mnogo toga i lepo su uzeli jabber, podesili sta i kako treba (povezanost sa google/gmail nalogom, zatvorenost ka ostalim jabber mrezama, skoro su otvoreni, audio chat, mali klijent)

M$ je maltene krenuo od nule sa svojim MSN mesendzerom koji je zatvoren u odnosu na ostale IM protokole, koristi tamo neke portove (jos uvek ne znam koje tacno), instalacija klijenta je teska preko 5MB

za MSN se mogu koristiti i drugi klijenti koji podrzavaju MSN s tim sto ti drugi klijenti ne mogu da imaju sve pogodnosti koje bi imali koriscenjem MSN mesendzera
za Gtalk se moze koristiti bilo koji jabber klijent u kom mozes da podesis port, pored ostalih stvari... u najavi je nova verzija GAIMa koji ce podrzavati aduio chat preko Gtalk

uzgred, obozavam ovakve rasprave...cini mi se da je Advocacy na ESu pun slicnih rasprava :)

Tacno. Mada neki korisnici koriste bas Gt jer proverava postu na Gmailu...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 10.02.2006. 17:21:33 
Korisnikov avatar

Slobodouman i pomalo fantazijski tekst, ali covek lepo razmislja i pita se isto ono sto se i ja pitam:
http://news.softpedia.com/news/Google-s ... 7834.shtml

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 10.02.2006. 17:55:05 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02.02.2004. 02:25:50
VITA je napisao:
RazbojNick je napisao:
Linux verovatno nece nikad potpuno dostici, a to je da bude user-friendly sistem.

mislim da za sledecih 5-10 god windows puca... ;)
mnogo novca firme daju na win.. ovako ima da predju na linux jer je jeftinije....
a onda kad se prosiri trend ima i na desktop racunare da predje :)

Sad sam se setio jednog MNOGO dobrog potpisa koji sam video na naekom forumu, a glasi:

Linux je besplatan samo ako vase vreme nista ne vredi

ja smatram da je to jedna velika istina.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 10.02.2006. 22:58:09 
Moderator
Korisnikov avatar

RazbojNick je napisao:

ako je user friendly to da treba da cheprkam izmedju stotina podfoldera u windowsu i u svakom od njih medju stotina fajlova [koji nisu chak ni izvrshni] da bih nashao neshto shto je majkrosoft zamislio da treba da bude tool za precizno konfigurisanje windowsa, onda povlachim sve shto sam dosad rekao - i onda je windows user friendly. [btw znao sam za gpedit, hvala, ne trazhim ja savet ovde :]

NeoDesign je napisao:
Sad sam se setio jednog MNOGO dobrog potpisa koji sam video na naekom forumu, a glasi:
Linux je besplatan samo ako vase vreme nista ne vredi
ja smatram da je to jedna velika istina.

da te pitam neshto.. koliko si tachno platio svoju LEGALNU kopiju windowsa? :]
lako ti je da simpatishesh taj potpis dokle god ne placjash zaista za svoj novi windows, zar ne?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 11.02.2006. 00:22:42 
Korisnikov avatar

bLooez je napisao:
RazbojNick je napisao:

ako je user friendly to da treba da cheprkam izmedju stotina podfoldera u windowsu i u svakom od njih medju stotina fajlova [koji nisu chak ni izvrshni] da bih nashao neshto shto je majkrosoft zamislio da treba da bude tool za precizno konfigurisanje windowsa, onda povlachim sve shto sam dosad rekao - i onda je windows user friendly. [btw znao sam za gpedit, hvala, ne trazhim ja savet ovde :]

RazbojNick je napisao:

Kad necete sami, moram ja: http://www.answers.com/user%20friendly
User koji prvi put vidi racunar, najpre shvati da ide unaokolo mise i klikce ono sto mu je zanimljivo. U Windowsu ti za pocetak vise od toga i ne treba. U Linuxu - pa, i ne bas.

Ne vidim sta smeta konfigurisanju XPa preko gpedit.msc. Ides unaokolo i klikces misem, ne zezas se sa kucanjem tekstualnih komandi, imas objasnjenje sta koja opcija radi i sta se desava ako je iskljucis. Koliko jednostavnije moze od toga?

Nije mi jasno sta si mislio pod ovim "stotina podfoldera u windowsu i u svakom od njih medju stotina fajlova [koji nisu chak ni izvrshni]". O kojim stotinama podfoldera i fajlova je rec? "Cak nisu ni izvrsni"? Sta sad, pa, to znaci? :zbun:

Btw. ja sam "nepodeseni" XP koristio bar dve godine kada se pojavio (jer nisam imao pojma da moze da se podesava kako hoces) i nista mi nije falilo, ni sa aspekta brzine, ni sigurnosti, ni stabilnosti (ali zaista). BSOD nikad u zivotu nisam video pod XPom, prvi i jedini virus sam sam downloadovao i pokrenuo (iako sam sumnjao da jeste virus, ali...). AV softver sam koristio vrlo kratko, firewall je ZoneAlarm (kazu da nije najbolji, ali mene je dosad stitio od svega).

Ajde, malo ozbiljnosti. Svi (ili bar ogromna vecina) koristite Windows, a ovamo skacete po njemu i majkrosoftu. Do mojega sto je to objektivan stav. Izvolite, predjite na nesto drugo (oni koji jos nisu, a "ne vole Win"), a Windows ostavite na miru.

Ne smeta vam sto je Google najjaci na polju pretrazivaca interneta, a? Gde je tu zdrava konkurencija?

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 128 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća