Započni novu temu Odgovori na temu  [ 42 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 11.07.2005. 16:44:36 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26.09.2003. 09:43:08
Godina: Dipl.
Smer: IS
Dve godine garancije imas kod Mikro racunara (www.mikro-racunari.co.yu) a cena je 46.23 eura (neznam da li je uracunat PDV).

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 11.07.2005. 19:06:53 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22.04.2003. 21:35:10
Alter Ego je napisao:
bio je verovatno neki problem sa naponom, pošto su iz čista mira otkazali i to istovremeno.

promeni napajanje... što pre, ako je moguće.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.07.2005. 03:04:58 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10.04.2002. 00:45:02
Nisam apsolutno siguran da je to, ali pošto su oba uređaja istovremeno otkazala, mislim da je napajanje, ali mrežno! Ulica mi je puna automehaničara i limara, tako da švajs aparati, kompresori i ostala mašinerija prave čuda sa naponom. Ranije su mi komponente redovno otkazivale zbog toga. Ono što mi treba je dobar UPS.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.07.2005. 10:31:50 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28.11.2003. 20:26:59
Godina: III
dobar apc, aktivan ups koshta djavo i po...
apc je chini mi se jeftniji...
obichan ups ti ne napaja komp, vec samo propushta struju iz mreze, a kad nestane, tek onda on krene da radi, a aktivan regulishe i napon i sve...
a apc samo regulishe napon.

Remember. The dragons live. Inside us.

hail to the ultimate truth:
kliford je napisao:
mnogi profesori se služe metodom varijacije raspoloženja

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.07.2005. 13:11:56 
Korisnikov avatar

Pretpostavljam da govoriš o off-line i on-line UPS-ovima. Ali čini mi se da si malo pobrkao termine, naročito ovo

Citiraj:
a apc samo regulishe napon

mi nije jasno. APC je valjda firma!?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 16.07.2005. 23:33:28 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01.10.2002. 17:36:16
Smer: ME
Ne znam kakvi su vam to aktivni i pasivni upsovi, ali obican UPs, konkretno Mustek-ov, pegla napon bez premca. Meni se komp kvario od kada sam ga kupila 2 puta, tacnije bio je sprzen od strane beogradske struje :zbun: , ali od kad imam UPS, samo kad tad zapisti kad ispegla napon, a komp radi normalno... a kad nestane struje, 10 min da zavrsis posao i da iskljucis komp natenane.

A sto se tice ADSL-a, mogu da ti preporucim EUnet... zavisi koliko planiras da jases, ali evo sad ti je 1Gb 990 dinara... a flat je oko 2100 din najjeftiniji. Veza je fenomenalna, ja sam odusevljena.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 18.07.2005. 21:14:04 
Korisnikov avatar

Koji model imaš? I šta sve kačiš na njega?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 19.07.2005. 00:07:20 
Korisnikov avatar

To je mator UPS, kupila sam ga pre godinu i vise dana, tako da pretpostavljam da sada postoje jaci. Moj je PowerMust 400VA. Na njega kacim monitor, napajanje za kuciste i kablove od telefona. Ima i COM port za prenos podataka, za neke programe, tipa da se komp sam gasi ako nestane struje, da citas napon i slicno. Ovi noviji to sve rade preko USB, sto je i logicno. E, da, jos nesto. Ako imate UPS, obavezno kacite kabl od telefona na njega, jer nemate pojma koliko to malo struje moze da zezne stvar.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 20.07.2005. 00:41:09 
Korisnikov avatar

Imamo pojma, barem ja imam, pošto su mi tako "otišla" već dva modema :((

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 22.07.2005. 12:23:14 
Korisnikov avatar

:(( Bar si naucio lekciju easy way... Ja sam naucila kroz sprzeni hard, graficku, CD Rom i svasta po nesto.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 22.07.2005. 14:28:05 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12.03.2002. 17:30:03
Godina: Apsolvent
za sve one koji nemaju ups, jedna tzaka kako da vam udar groma kroz kabl od modema ne sprzhi modem [i ostali hardver]
[btw, znam, ovo je bio samo pojednostavljen opis situatzije :]

kvaka je da se kabl vezhe kao u chvoricj, neshto nalik na laso.. prosto..
skroz lagano, bez zatezanja kabla itd.. fora je da "chvor" bude shto opushteniji, vecji i labaviji.. tj da "krug" bude shto vecji [valjda]
i onda se utakne u modem.

nadam se da me je neko razumeo :]

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 22.07.2005. 19:27:30 
Korisnikov avatar

Da, čuo sam za to. Navodno poželjno je da kabl bude duži i da se napravi više takvih čvorića i onda indukcija spašava komp od spaljivanja...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 22.07.2005. 20:58:29 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22.04.2003. 21:35:10
ti jeftini ups-evi peglaju napon, al' za malo... eventualno u sebi imaju neku 'surge arrest' blokadu koja u stvari prekida napajanje u trenucima kada uleti neki nemoguć napon, ili iskoči automatski osigurač. U svakom slučaju, nema govora o 'realtime' peglanju napona, pošto takvi UPS-evi koštaju više stotina evra iz vrlo objektivnih razloga i znatno komplikovanije elektronike.

Prema tome, treba praviti razliku između tih stvari. U svakom slučaju, nije bezveze staviti bilo kakvu zaštitu, makar i najjeftiniju, nego nikakvu. Ja imam ručno pravljenu zaštitu na koju mogu da kačim uređaje do 20A. Nekad je jedan takav uređaj sačuvao skupocenu opremu u ćaletovoj bivšoj firmi nakon udara groma - iako je pri tom ostao potpuno dezintegrisan. Pretpostavljam da produžni gajtani sa tom zaštitom već pružaju znatan nivo zaštite računaru i preporučujem ih svima.

Druga stavka pri kupovini računara treba da bude dobro kućište sa dobrim napajanjem. Ponekad bude vrlo nezgodno štedeti na tim stvarima, a opšti utisak koji ostavljaju kvalitetna kućišta je mnogo bolji - recimo chieftec midi toweri su potpuno nečujni, imaju dobra napajanja, komponente mrtve 'ladne itd... I imaju 20 kila. To mora da košta 100€.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 24.07.2005. 11:35:58 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21.03.2002. 03:16:01
Godina: Padobranac
Ne moras da se vezujes samo za Pioneer i Nec. Ostali proizvodjaci kao sto su: LiteOn, Benq, LG imaju veoma konkurentne modele. Koji god uredjaj da kupis, preporuka je da ga hranis iskljucivo kvalitetnim diskovima (citaj Verbatim, Taio Yuden, TDK, itd.). U sirkom luku zaobidji Princo DVD+/-RW i slicne NoName prazne diskove, jer ce ti skoro sigurno praviti probleme, ako ne sada, onda kroz nekoliko meseci, jer ce se postepeno smanjivati citljivost tih medijuma, do granice potpunog unistenja diskova. Dalje, vazno je da ne preterujes sa brzinama rezanja. Ja uglavnom vecinu DVD-a rezem na 4x ili 6x jer su tako narezani diskovi citljiviji od onih koji su rezani na vecim brzinama. I jos nesto: Trudi se da kupujes uglavnom DVD+R/RW diskove jer je + standard tenoloski napredniji od starijeg DVD- standarda.

Sto se tice ADSL-a, moraces da utvrdis ispunjavas li tehnicke uslove za uvodjenje ove usluge:
1. Da nemas dvojnicku telefonsku liniju, odnosno da parica nije podeljena PCM-om izmedju tebe i komsija.
Ukoliko se modemom 56k kacish preko 16.8 kb/s onda je sve OK.
2. Da je tvoja telefonska linija povezana na digitalnu telefonsku centralu sa postavljenim DSLAM uredjajima
3. Da tvoj buduci provajder odgovara zahtevima tvojih potreba. Poseti njihove sajtove i vidi sta koji provajder nudi od paketa. Ukoliko zelis da skidas vece kolicine a/v materijala putem p2p programa obavezno uzmi flat. U suprotom, za surf, mail, chat i po koju mp3-ku bice ti sasvim dovoljan i paket od 1Gb.
4. Neki provajderi uz pretplatu iznajmljuju i ADSL "modem", neki naplacaju tzv. "setup" koji je ustvari cena iznajmljivanja modema, dok je za koriscenje usluga nekih provajdera potrebno da sam nabavish ADSL "modem". Kod nas u poslednje vreme imash solidan izbor ovih uredjaja, pa ce najbolje biti da se konsultujesh sa tehnickim osobljem provajdera koji model ces izabrati. Cene se krecu od 4000-6000 din.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 24.07.2005. 14:10:53 

Pridružio se: 29.04.2002. 10:50:50
kod DVD-a je drgua priča: najbolje je da se režu na predviđenoj brzini a ne na manjoj/većoj

a Verbatim DVD-R Pastel 8x je čitljiviji ako se reže 12x

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 24.07.2005. 16:09:30 
Korisnikov avatar

EUnet daje besplatan modem i ne naplacuje setup. Znaci, placas samo pretplatu.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 24.07.2005. 20:16:46 
Korisnikov avatar

nidza je napisao:
ti jeftini ups-evi peglaju napon, al' za malo... eventualno u sebi imaju neku 'surge arrest' blokadu koja u stvari prekida napajanje u trenucima kada uleti neki nemoguć napon, ili iskoči automatski osigurač. U svakom slučaju, nema govora o 'realtime' peglanju napona, pošto takvi UPS-evi koštaju više stotina evra iz vrlo objektivnih razloga i znatno komplikovanije elektronike.

Prema tome, treba praviti razliku između tih stvari. U svakom slučaju, nije bezveze staviti bilo kakvu zaštitu, makar i najjeftiniju, nego nikakvu. Ja imam ručno pravljenu zaštitu na koju mogu da kačim uređaje do 20A. Nekad je jedan takav uređaj sačuvao skupocenu opremu u ćaletovoj bivšoj firmi nakon udara groma - iako je pri tom ostao potpuno dezintegrisan. Pretpostavljam da produžni gajtani sa tom zaštitom već pružaju znatan nivo zaštite računaru i preporučujem ih svima.

Druga stavka pri kupovini računara treba da bude dobro kućište sa dobrim napajanjem. Ponekad bude vrlo nezgodno štedeti na tim stvarima, a opšti utisak koji ostavljaju kvalitetna kućišta je mnogo bolji - recimo chieftec midi toweri su potpuno nečujni, imaju dobra napajanja, komponente mrtve 'ladne itd... I imaju 20 kila. To mora da košta 100€.

I ovde važi staro pravilo - "koliko para toliko muzike". Dovoljno je pogledati cenovnike komponenti. Recimo Mustekov "UPS" košta malo više od APC-evog surge-arrest-a (!) APC-evi UPS uređaji jesu skupi, ali čak i u segmentu do 200 evra imaju veoma dobra rešenja u odnosu na konkurenciju. Njihovi UPS-ovi standardno imaju utičnice za baterijsko napajanje u slučaju nestanka mrežnog napona i zasebne utičnice koje imaju samo filtriranje napona.

Za napajanja isto važi, ali prokletstvo većine običnih smrtnika je što kad kupujemo konfiguraciju negde moramo da napravimo kompromis - i taj kompromis se obično pravi na štetu komponenti od kojih najviše zavisi pouzdanost odnosno ergonomija rada, tj. napajanje i kućište, odnosno tastatura, miš i monitor.

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 42 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2