Hmmm... Ne znam... U anketi koja je postavljena, moj glas je otishao ka "ulazim polako u Linux vode". Vecj godinu dana unazad, ako ne i neshto vishe, aktivno chitam o Linuxu [OK, ovo "aktivno" ne shvatati suvishe ozbiljno, ali ipak u onim granicama da se trudim upoznati nachin funkcionisanja istog]. Znam, znam - od chitanja nema asne, treba sesti i odraditi neshto konretno i uveriti se u neke stvari, rade li one ili ne. No, 'ovijeh' dana se bash nalazim u rascepu oko korishcjenja jednog ili drugog od ova dva OSa i ne znam shta da kazhem. A pretpostavljam da je u pitanju moja nedovoljna informisanost kada je Linux u pitanju, a sve to u svetlu mogucjnosti i programerskih aplikacija i alata... Moja mashina je na XPu i ja lichno sam zadovoljan njime - a pre svega shto odavno koristim Visual Studio [trenutno mi je na mashini Enterprise Architect 2003] na chije sam se okruzhenje navik'o. To je samo jedna strana. Na drugoj, recimo, nije potrebna nikakva moja briga oko kompatibilnosti OSa i hardvera, jer mi je XP sve lepo sam sredio i nisam morao da potrazhim nikakav dodatni drajver ili howto da bih pokrenuo neshto, iako mi maKina ima vishe od 3,5 godine.
Ja lichno nemam nishta protiv korisnika jednog ili drugog [ili nekog sasvim trecjeg] OSa, iz prostog razloga shto mi je sasvim suludo da nekoga osudjujem. Ta pricha, odnosno ta svadja, je sasvim nepotrebna. Vecjinu korisnika chine ljudi kojima je najbitnije da im komp radi ono shto oni zhele a sve to u smislu njihovog posla koji vrshe. Ogromna vecjina tih korisnika nisu ljudi koje zanima programiranje. To je chinjenica. Hteli to mi ili ne, WIN platforma je najpodrzhanija, te stoga za nju postoji mali milion shto korisnih shto nekorisnih programa. I krajnjeg korisnika svakako da zanima mozhe li on na toj i toj platformi da zavrshi svoj posao. Ovde se par puta chulo da je, zbog svoje "jednostavnosti", "Win za debile" - a ja pitam - nije li to osnovna karakteristika OSa, odnosno, nije li to ono chemu tezhe svi proizvodjachi odredjenog OSa? Ostavimo sada po strani stabilnost i zashtitu, o tim stvarima kasnije. Dakle, nije li 'user friendly' ona karakteristika koju svi zhele da implementiraju u svoj OS? 'Ja', kao krajnji korisnik, ne zhelim ni da razmishljam kako da instaliram svoj OS, ne zhelim da po netu jurim ne znam kakve drajvere koji ne postoje i da mount-ujem sve zhivo shto mi se u kompu nalazi... Smatram da cje se vecjina slozhiti s ovim. Dakle, ne mozhe se optuzhiti neko zbog korishcjenja WIN platforme. Drugo, kao shto rekoh, za istu se mozhe nacji daleko vishe aplikacija, koje su takodje 'user friendly' - lake za koristiti, nadasve. I to nije za debile, jer je to odlika, smatram, svih boljih OSa.
No, sada mozhemo prichati o stabilnosti sistema koja, svakako, ide na ruku Linuxa, kao i sigurnost. To u redu! Medjutim, opet nekako, hteli mi to ili ne - da bi se postigla stabilnost i Linux okruzhenja kao i sigurnost, neophodno je da se sve to opet podesi ruchno, za shta je neophodno znanje... A i vreme...
I sada dolazimo do tachke koja se izgleda nametnula kao presudna, a to je da je Linux open source i da je pre svega - besplatan. To mu svakako ide u prilog, ali... Naleteh na jednu vest pre neki dan, a koju sam skinuo sa
http://www.emulationgalaxy.co.yu/ koju cju preneti u celosti:
"07.08.2003. Game Over Linux... posted by [forsaken demon]
Praktichno jedina prednost koju je Linux posedovao u odnosu na Windows sada je potpuno eliminisana, s obzirom da je SCO glatko dobio spor na sudu u kome je potvrdjeno da se u jezgru Linuxa nalaze delovi UNIX operativnog sistema, chiji je SCO vlasnik. S obzirom na to, odnosno kako je rech o intelektualnoj svojini koja dakle nije u javnom vlasnishtvu, zabranjuje se korischenje ovog koda u bilo kojoj Linux distribuciji. Naravno, to ne znachi da ce Linux biti ukinut, vec da ce morati da se placa licenca SCO za svaki pojedinachni Linux OS. U suprotnom, svaki korisnik Linuxa tretirace se isto kao i svaki korisnik nelegalne verzije Windowsa. Istovremeno objavljeno je i da ce pojedinachna licenca za jedan CPU iznositi 700$ a od oktobra chitavih 1400$. Cene za korischenje na serverima bice josh vishe. Takodje, SCO ima pravo (shto je uchinio) da zabrani dalji slobodan razvoj Linuxa, s obzirom da smo napomenuli da njegovo osnovno jezgro sadrzhi kradeni kod, tako da je njegov dalji razvoj onemogucen. Dakle, krajnji korisnik ce dobijati samo gotovu verziju, bez mogucnosti zavirivanja i chachkanja izvornog koda."
Ne znam da li je i koliko ovo tachno... Josh jedan je problem shto pored ovog texta nije ostavljen nikakav link gde bi se moglo prochitati neshto vishe o tome... Koliko je autor u pravu kada kazhe da je ovime ugushena "jedina" prednost Linuxa u odnosu na WIN, necju da zalazim, jer sebe ne smatram kompetentnim da o tome sudim.
No, dosta baljezganja oko svega toga, da ja postavim sada neko konkretno pitanje koje me zanima...
Dakle, postoji li pod Linuxom neshto shto lichi na Visual Studio paket? Kakva je uopshte proramerska podrshak Linuxa? Pretpostavljam da je dobra, ja ovime ne napadam Linux, vecj jednostavno neznanje i neupucjenost izbijaju iz mene. Dakle, koje su razvojne mogucjnosti pod Linuxom? Da li se mozhe povucji paralela izmedju nekog Linux paketa i VS-a, te da sutra bude omogucjen lak prelazak s jednog na drugi? Znam da zvuchim dosta konfuzno a to iz razloga jer ni sam nisam najsigurniji koja bih pitanja zhelim da postavim. Te hajde da
rezimiram - mozhe li me ko uputiti na "neshto" gde bih mogao dobiti odgovor na pitanje koliko su razvijeni programerski alati za Linux? Ili, ako neko vecj zna, neka baci po koji redak ovde i pomogne mi.
Zatim, koji distro izabrati?! Do juche su na tom polju suvereno vladali i Red Hat i SuSe, a onda se najednom tu ubacio Mandrake?! U chemu je caka?! Ja da sada trebam da uzmem distro, ne znam shta bih uzeo... Ima li ko kakav savet po tom pitanju?! Ono shto bih josh znao, jeste da je Slackware bio ubedljivo najtezhi za savladati, a ne znam da li je to tako i danas... Jer moje informacije, izgleda, nisu bash "frishke"... ;o) Koji distro ima najbolju podrshku? Koji je najkompletniji?
Te, ako bi neko i pokushao da mi da neki savet kojim bi prevagnulo "za korishcjenje Linuxa", neka pokusha da to uradu upravo preko programerske podrshke Linuxa, jer to je ono shto me najvishe zanima.
Medjutim, i dalje mi sve to [korishcjenje Linuxa] izgleda kao neshto nepotrebno, kao bespotrebno cimanje [a napominjem da se josh nisam susreo s njim u smislu korishcjenja a kamoli neke instalacije!!! Chisto da ovo shto pishem ne zvuchi kao neko moje "expertsko mishljenje", jer ono to
nije]. Jer samo mi na pamet padnu fakti da Linux i dalje slabo stoji kao platforma, da je slabo rasprostranjena kada se meri s WINom, da je zatim slabo podrzhana od strane proizvodjacha softvera, razvojnih timova, itd., te da se daleko vishe oslanja na pokushaje frikova da na toj sceni naprave pomak, shto se, imam utisak, na kraju svodi na bezuspeshne pokushaje, tek tu-i-tamo zablista neko i neshto... Ne znam, mozhda ovo iz mene progovara moja neupucjenost i manjak praxe [hehehe, ovo dodje ko ispovest!], ali mi sve to tako deluje..
Iskreno, nadam se da cje ovaj mejl izroditi makar neke konstruktivne replike... Zheleo sam da slichno postavim na neki od domacjih Linux foruma, ali sam se odmah povukao jer znam da cju se tamo susresti sa frikovima koji cje odmah krenuti da me flejmuju, ne shvatajucji pritom sushtinu moga posta i mojih pitanja i problema koje iznosim...
Posle svega shto sam rekao, siguran sam da cje biti onih koji se pitaju zashto ja uopshte i razmishljam i odakle mi ideja da predjem na Linux? Iskren da budem, jedan od osnovnih motiva bi bio taj shto mi je mashina matora te mi je hard od 15GB, imam samo 128 MB RAMa... Jednom rechju, resursi su mi itekako limititrani i bedni. A znam da je Linux na tom polju manje zahtevan. I to mnogo manje zahtevan. No, nije sada da mi je XP uzeo ne znam koliko resursa, pa sa sve ovim VSom, ali zheleo bih da imam vishe slobodnog no zauzetog. Zatim, svi prichaju o stabilnosti i sigurnosti, pa ako je to zaista tako kako se pricha, hej - zashto nemati i to?! Znam, zvuchim k'o onaj najgori ratar koji je doshao u grad pa sada zheli samo najbolje!

Ali nije tako. No, ja moram da napomenem da mi se od kada sam stavio XP, dotichni nijednom nije srushio - redovno sam skidao zakrpe i mogu recji da nisam primetio niti jedan problem. Onako, iskreno. I sada dolazimo do onoga mozhda najvazhnijeg - razvojnih alata i njihova podrshka. Imao sam prilike da u nashem RCu vidim Mandrake [mislim da je ili 9.0 ili 9.1] na delu, gde su mi pokazane neke od karakteristika i gde mi je pokazan pandan MSovom VSu i gde sam ja, kao laik, bio vishe nego impresioniran kako je sve to delovalo kompaktno i na jednom mestu, pa chak mozhda i sa nekim sitnim stvarchicama koje su mi predstavljene a koje sam smatrao kao dodatni plus [recimo, jako mi se dopala integracije izvesnog editora sa podrshkom za razlichite jezike - ne pitajte me o kojem je editoru rech ni koji sam ja to paket gledao - sve je to Alchjamer pojeo do sada, iako se sve to odigravalo pre dva meseca!

] No, dopala mi se ta podrshka, ali kako je to predstavljanje trajalo veoma kratko nisam imao mogucjnosti da podrobnije pogledam shta se nalazi zaista ispod haube. Sve mi je delovalo simpa [chak i sharenije od samoga XPa, shto me je zachudilo...]. Iz tih razloga ne znam shta mi je chiniti...
Eto, mislim da ovaj post predstavlja najbolji izbor za moj 'kam bek'!