Započni novu temu Odgovori na temu  [ 220 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 12.11.2007. 11:34:01 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23.06.2002. 10:23:32
Godina: Dipl.
Smer: IS
odal je napisao:
Uglavnom, znam da se necu vratiti u win, makar zbog onog legendanog, pa i cestog:
"Program has performed illegal operation, and will be shut down"

onda kod tebe nesto nije u redu kad ti se pojavljuje poruka na xpu koju ja nisam video jos od vremena 98ice...
cisto sa poslovne strane... zasto bih ja ucio koriscenje operativnog sistema? on treba da mi sluzi kao podloga za lako koriscenje onoga sto mi treba. a ako ja moram da iskucam milion linija i procitam milion stranica da bih pokrenuo nesto najprostije, onda... :)

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.11.2007. 12:03:51 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05.10.2005. 11:37:14
Godina: Apsolvent
^ onda ti je windows extra.
To Gates kaze da moras da procitas milion stranica, i da kucas milion linija da pokrenes nesto najprostije pod LINUXom ili si imao takva iskustva?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.11.2007. 12:10:33 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27.05.2005. 15:19:09
odale a shta to mozesh u linuxu shto ne mozesh u windowsu, najcheshce prilichno prostije, da izvedesh?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.11.2007. 12:18:52 

Pridružio se: 29.04.2002. 10:50:50
ljudi, postoji tema za Windows Linux, nadjite je i nastavite tamo

ovo je tema o Windows Visti: iskustva, zapazanja, utisci, misljenja itd itd

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.11.2007. 12:19:27 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05.10.2005. 11:37:14
recimo da instaliram novi program, ili da update-ujem postojeci.
Dalje?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.11.2007. 12:30:46 
Korisnikov avatar

samo nastavi. to shto si naveo pravicu se da nisam prochitao. :D

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.11.2007. 12:31:45 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03.08.2006. 17:37:43
Godina: IV
VITA je napisao:
postoji milion primera da se polako prelazi sa wina na gnu/linux a ja ne znam nijedan primer(osim kucnih korisnika) da su presli sa gnu/linuxa na win...

Evo ja sam koristio linux(više distribucija), FreeBSD, OS X(ali ne na Mac-u ;) ) sve po najmanje nekoliko meseci i sada koristim Vistu.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.11.2007. 12:38:15 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11.11.2004. 14:34:28
@Odal

lol :D

sa Ubuntu teme...

odal je napisao:
Ljudi, skinuo sam sa NetBeans sajta Visual Web Pack, to je .bin fajl.
Idem u konzoli ono chmod +x da postane executable, pa posle toga ./visualWebPack.bin
Nakon toga krece ispis u konzoli...

Initializing InstallShield Wizard........
Launching InstallShield Wizard........

eval: 1: Syntax error: Unterminated quoted string

Sta bi moglo da bude u pitanju?

zlatko je napisao:
Stvarno ne znam šta to može biti...

Rastko je napisao:
trebalo bi da radi i sa:

Kod:
mount -o loop -t iso9660 fajl.vcd /media/sta_god/

;)

Imas cak i neke skripte na net-u za mount i unmount za nautilus....

odal je napisao:
@Rastko
Nisam uspeo na ovaj nacin.
Mislio sam da postoji neki GUI tool za ovakve stvarcice.....

User je napisao:
Mozda nemas loopback (modul) u kernelu? Ako je to VideoCD onda ne mozes da ga mountujes. To je raw filesystem, mozes da ga pustas direktno iz nekih playera (xine i mplayer).

tri tachke...

Opet bih uzeo kostim Večnog dečaka,
I opet bih smislio kako da prodangubim
Dok ona ne sleti niz hodnik Studenjaka...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.11.2007. 12:41:52 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13.10.2003. 14:04:31
Godina: II
Bageri je napisao:
Linux jednostavno suzava korisnicima izbor suzava slobodu.

e bageri ovo ti je odvala dana :)

Bageri je napisao:
Npr. ako je firmi potreban Navision ili SAP, ako hoce da bude na Linuxu, odluka mora pasti na SAP, dok na Windosu moze da bira.

Bageri je napisao:
U kojim ozbiljnim firmama?

Google,IBM,Sun,Intel, bilo koji internet provajder ,web hosting,secure transaction kompanije i sl...

Bageri je napisao:
I koliko ih je preshlo?
Koliki je sada odnos?

nznm ali postoji milion primera kako su uprave raznih zemalja,sholstva,razne drzavne firme preshle na gnu/linux... sad su poceli da prodaju laptopove sa instaliranim ubuntuom

berza wall streeta je preshla na gnu/linux servere...a oni valjda znaju kako da ulazhu novac ;)
makedonsko skolstvo je nedavno preslo na gnu/linux
frankuska drzavna uprava
nemachka drzavna zeleznica
itd itd..

cak je i sam M$ uveo gnu/linux u redmond :lol:
njihov wireless je uvodila kompanija koja reshenja bazira na gnu/linuxu :aaa:

bageri je napisao:
Ne diraj mi notepad! :ljutko:
To mi najkorishceniji program.

stvarno je sjajan...posebno kad neshto na brzinu otvorish u notepadu pa te zanima odredjena linija...tad je divan ....onda brojish i pritiskash strelicu na dole dok ne dodjesh do 1221 reda gde je NullPointerException :mukica:

a i paint je keva... ja sam uvek govorio da postoji velika buducnost za bmp format...samo ljudi ne vole velike i raskoshne fileove :fokus:

meni je ipak omiljena prednost windowsa sto svi imaju mogucjnost da pokrenu bilo koji program..tj retko koji program na winu te pita kako ga instalirash...vidi se da je bili bio pravi hipik koji je hteo d a podeli sve sa ljudima...

zato ljudi lepo dele svoje konekcije sa spyware programima

takodje sjajno je sto postoji toliko mocan skript jezik na sistemu pa se mozhe jednostavno automatizovati rad dosadnih poslova...a i remote administracija je sjajna...samo kliknem remote asssistance i neki divni momak iz rusije ce da mi pomogne da reshim sve probleme :fokus:

But thats not the shape of my heart

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.11.2007. 12:48:08 

VITA je napisao:
meni je ipak omiljena prednost windowsa sto svi imaju mogucjnost da pokrenu bilo koji program..tj retko koji program na winu te pita kako ga instalirash...vidi se da je bili bio pravi hipik koji je hteo d a podeli sve sa ljudima...
nisi ti koristio Vistu... sad toliko smara da 2x razmislis da li da instaliras nesto + ponekad je potrebno da si napredniji korisnik da bi NetBeans mogao da instalira module (ovo je samo primer)
Citiraj:
takodje sjajno je sto postoji toliko mocan skript jezik na sistemu pa se mozhe jednostavno automatizovati rad dosadnih poslova...a i remote administracija je sjajna...samo kliknem remote asssistance i neki divni momak iz rusije ce da mi pomogne da reshim sve probleme :fokus:
sad je ugasen i nedostupniji
kad bolje razmislim, i network connestions deo je nedostupniji :D

1 od mana Vista je sto moras da ucis da je koristis da bi je koristio...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.11.2007. 12:49:08 
Moderator
Korisnikov avatar

Milosh je napisao:
VITA je napisao:
postoji milion primera da se polako prelazi sa wina na gnu/linux a ja ne znam nijedan primer(osim kucnih korisnika) da su presli sa gnu/linuxa na win...

Evo ja sam koristio linux(više distribucija), FreeBSD, OS X(ali ne na Mac-u ;) ) sve po najmanje nekoliko meseci i sada koristim Vistu.

i ako mozesh da mi objasnish ukratko koji je razlog sto si presao na windows ?

sto se mene tiche glavni razlog(tacnije jedini) je sto nemam klijent za linux za online poker...i sto apex dc++ za linux josh nije napravljen..zato ga i drzim na ovom usranom duronu :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.11.2007. 12:56:54 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18.05.2003. 22:19:50
Godina: Padobranac
VITA je napisao:
sto se mene tiche glavni razlog(tacnije jedini) je sto nemam klijent za linux za online poker...i sto apex dc++ za linux josh nije napravljen..zato ga i drzim na ovom usranom duronu :)

neće kockari da rizikuju :lol:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.11.2007. 13:10:58 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15.04.2002. 20:41:32
VITA je napisao:
Bageri je napisao:
Linux jednostavno suzava korisnicima izbor suzava slobodu.

e bageri ovo ti je odvala dana :)

Nemoj da izvlacish reci iz konteksta.
Glupo je iz pet recenica izvuci jednu i shvatiti je kako ti zelish.

Inache to je bio lapsus (ne znam kako sam tako sklepao recenicu).
Trebalo je da pishe: Linux jednostavno suzava korisnicima slobodu izbora (a naravno da se misli na applikacije koje koristish na tom OSu).

VITA je napisao:
Bageri je napisao:
U kojim ozbiljnim firmama?

Google,IBM,Sun,Intel, bilo koji internet provajder ,web hosting,secure transaction kompanije i sl...

Odlicni primeri... To su jednostavno firme koje se bave najuobicajenijim poslom, mozesh nabrojati na hiljadu takvih firmi... :sarkazam:

VITA je napisao:
Bageri je napisao:
I koliko ih je preshlo?
Koliki je sada odnos?

nznm ali postoji milion primera kako su uprave raznih zemalja,sholstva,razne drzavne firme preshle na gnu/linux... sad su poceli da prodaju laptopove sa instaliranim ubuntuom

berza wall streeta je preshla na gnu/linux servere...a oni valjda znaju kako da ulazhu novac ;)
frankuska drzavna uprava
itd itd..

Koliki je to pocenat druze?
Shta se tebi isplati vishe da radish?
Mozda za 50 godina linux bude i imao 10% trzishta...

VITA je napisao:
cak je i sam M$ uveo gnu/linux u redmond :lol:
njihov wireless je uvodila kompanija koja reshenja bazira na gnu/linuxu :aaa:

Kazesh da su svi preshli ili samo mali deo mreze?

VITA je napisao:
bageri je napisao:
Ne diraj mi notepad! :ljutko:
To mi najkorishceniji program.

stvarno je sjajan...posebno kad neshto na brzinu otvorish u notepadu pa te zanima odredjena linija...tad je divan ....onda brojish i pritiskash strelicu na dole dok ne dodjesh do 1221 reda gde je NullPointerException :mukica:

To nije ni svrha notepada, i nema smisla pretrazivati po njemu...
Za mene je to mali programcic za privremeno drzanje podataka, u njemu drzim vazne podatke u toku rada, poshto ne mogu sve da drzim u clipboard-u, i da pravim podsetnike (bolje u njemu nego na papiru).

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.11.2007. 15:05:19 
Korisnikov avatar

VITA je napisao:
Milosh je napisao:
VITA je napisao:

i ako mozesh da mi objasnish ukratko koji je razlog sto si presao na windows ?

Razlog je što mi na Visti uglavnom sve radi odmah dok na ostalim moram da podešavam svašta. I sad nije poenta da li ja umem ili ne. Prvi linux mi je bio Slackware 8 i skoro sve novo što bih poželeo da koristim kompajlirao sam itd. Umem. Jednostavno, smara. Takođe volim novi WMP(Linux i Mac ekvivalenti mi se ne sviđaju), MS Office 2007 i Adobe programe.

Imam dva kompjutera pa mi je na drugom često OS X ili Ubuntu da vidim kako napreduju.

Citiraj:
berza wall streeta je preshla na gnu/linux servere...a oni valjda znaju kako da ulazhu novac
frankuska drzavna uprava
itd itd..

Heh. Pre toga su bili na solarisu. Ali nije baš fer reći da je ceo wall street na linuxu. Naime deo koji je sigurno na linuxu su serveri i to je u stvari više deo "usluge" koji je NYSE dobio uz IBM servere. A šta na primer koriste hiljade analitičara/tradera i ostalih ljudi zaposlenih financial services industriji? Koriste Windows, Excel, Bloomberg... U istim bankama se koriste verovatno i linux serveri i unix možda i solaris svi na jednom mestu. I za sve se znaju prednosti i mane. Znam da ni jedna zahtevna aplikacija koja je performance oriented nije pisana u javi jer je java spora. Jednostavno tamo nema "ljubavi" i fanaticizma koju na primer ti i još neki ovde ispoljavaju prema linuxu/javi i sličnim otvorenim stvarima.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.11.2007. 15:35:43 
Moderator
Korisnikov avatar

za slackware 8 se slazem..ali to je os iz 01 god

voleo bih da znam koji to hw nece da radi na novom ubuntu-u ili suseu ili fedori :)

a istina je da menadzeri koriste windows..jer ljudi jednostavno imaju para da mogu da bace za svoj komp na koji su navikli i koji koriste kod kuce..i ja bih na njihovom mestu uvek uzeo win a ne neki gnu/linux jer prosto zbog 100,200 dolara bi mi se isplatilo..a usput vrtim milione na berzi..

a ipak ne smatram nekoga ko zavrshava IS da treba da sebe pre poredi sa tim analiticharem a ne sa nekim ko programira server side aplikaciju...

poenta je da svi pljuju linux zato sto su ga probali pre 99 i u fazonu su
"hardware ne radi i ne mogu da kompajliram kernel ako hocu moj ultra mega fensi player da mi radi"

a na windowsu mi sve radi i sve je divno i sjajno...

verovatno svi koristite legalne windowse sa legalnim ofisima i adobe programima...
tako da cete svi kad zavrshite fakultet da u svojim firmama odmah instalirate vistu i da kupite office 2011 i da stavite photoshop 1001 ... a sve to po jako povoljnim cenama...

poenta je da sa imam fanatizam za gnu/linux iz krajnje realnih razloga

- vishe slobode za developera
- niza cena za menagera
- kvalitetnija podrshka
- jednostavnije odrzhavanje za sistem administratora
- sigurniji os od wina(jedino je BSD bolji)

glavne mane

- ljudi ga ne koriste kuci pa ne kapiraju sta znachi mount
- nema josh komercijalnih programa

realno...boli me k**** sto nema igrice i sto ne radi fansy hardware i sto nema nekoliko programa na njemu...jednog dana ce i to raditi a do tada cu da drzim na drugom kompu win ili jednostavno necu koristiti te programe...

a moj buduci posao je vezan za pravljenje aplikacja i za tako neshto ima da koristim gnu/linux iz gore navedenih razloga...

koliko poslova ste videli da imaju "prednost poznavanja gnu/linuxa" ??

Citiraj:
Mozda za 50 godina linux bude i imao 10% trzishta...

on sad vec ima preko 10% trzista....

a za 50 god mozda bude i postojao M$...jedino ako promeni nacin poslovanja i okrene se ka open source-u...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.11.2007. 16:53:41 
Korisnikov avatar

a open source ce postati dominantan za... koliko godina vito? :zbun: 200? 300?! voleo bih da mi obrazlozish svoj stav u vezi toga, zato shto ja mislim upravo drugachije. zashto mislish da ce ikad, a sa danashnje tachke gledishta, tu neshto da se promeni?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.11.2007. 17:21:20 
Korisnikov avatar

VITA je napisao:
za slackware 8 se slazem..ali to je os iz 01 god

voleo bih da znam koji to hw nece da radi na novom ubuntu-u ili suseu ili fedori :)

Nisam koristio samo slackware 8, već i 8.1 pa onda 9, posle sam koristio i ubuntu i fedoru. Na novom ubuntuu izgleda ne rade hard diskovi u laptopovima :D A neko reče na toj temi na ES-u da mu ne radi ni NVIDIA 8800.

Citiraj:
a istina je da menadzeri koriste windows..jer ljudi jednostavno imaju para da mogu da bace za svoj komp na koji su navikli i koji koriste kod kuce..i ja bih na njihovom mestu uvek uzeo win a ne neki gnu/linux jer prosto zbog 100,200 dolara bi mi se isplatilo..a usput vrtim milione na berzi..

a ipak ne smatram nekoga ko zavrshava IS da treba da sebe pre poredi sa tim analiticharem a ne sa nekim ko programira server side aplikaciju...

1. "Menadžeri" ne kupuju windows i kompjuter/terminal koji koriste na poslu.

2. Ne vrte svi "milione na berzi".

3. Praviš klasičnu grešku studenta FON-a, stereotipno posmatraš to ko je "menadžer" a ko je "informatičar" ili ISovac ili štagod. Još si čak rekao da neko ko završava IS ne treba da se poredi sa tamo nekim analitičarem. Očigledno ne znaš ko su ti ljudi. Nisu oni završili menadžment. Ima i njih iako se to preko zove business administration. Takođe mnogo ljudi se time bavi koji su studirali Computer Science(tu negde si i ti), Matematiku, Fiziku(Ministar Jeremić je koliko znam diplomirao fiziku na Kembridžu pa je posle bio analitičar), Statistiku pa čak i istoriju umetnosti i ostale društvene oblasti. Zvuči kao da misliš da su "menadžeri" glupi za kompjutere pa je njima i windows dobar. Zar nisi pomislio da bi oni koristili bilo šta što bi im pomoglo da obavljaju posao ? Glavni razlog što se uglavnom koristi win je to što na njemu radi excel koji jednostavno nema OS pandan koji valja.

E i da programiranje "server side aplikacija" je boza naspram recimo implementiranja algoritama za procenu nekih izvedenih HOV ili npr. pravljenja simulacija. ;)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.11.2007. 17:28:51 
Moderator
Korisnikov avatar

gala je napisao:
a open source ce postati dominantan za... koliko godina vito? :zbun: 200? 300?! voleo bih da mi obrazlozish svoj stav u vezi toga, zato shto ja mislim upravo drugachije. zashto mislish da ce ikad, a sa danashnje tachke gledishta, tu neshto da se promeni?

zato sto samo pogledaj npr firefox,wikipediju,apache,mysql,elicpse,linux,oo.org,solaris,javu i slichne...

poenta je da npr za office postoji nekoliko konkurenata pa onda jedan pukne(stafOffice) i jedini nachin da se izvuche vidi tako shto da svoj program pod open source licencu...a onda se pojavi nekoliko kompanija koje krenu da daju podrshku i adaptaciju tih programa za specificne zahteve korisnika ...a onda se pojavi i neko kao npr IBM pa napravi fondacije oko te grupe ljudi itd itd...

ko bi pre 5 godina rekao da ce wikipeja biti ono sto je danas?

svi smo chuli za britanica enciklopediju...ali u papirnom izdanju...na internetu se neshto nisu proslavili...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.11.2007. 18:32:15 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23.11.2004. 12:45:23
Godina: III
kliford je napisao:
User je napisao:
Mozda nemas loopback (modul) u kernelu? Ako je to VideoCD onda ne mozes da ga mountujes. To je raw filesystem, mozes da ga pustas direktno iz nekih playera (xine i mplayer).

tri tachke...

E ovo moje je odvala dana. Ja sam pomisio da pokusava da mountuje .bin image. Nasao bi odgovor istog momenta da je to sto je pitao ovde, pitao na Googletu.

A kada se poruke iz ove teme prebace iz Vista u Win vs Linux, onda cu da postujem. Pristalica sam gnu/linuxa zbog filozofije prvenstveno. Dokle ce dogurati - videce se.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.11.2007. 19:13:13 

rado bih ja prebacio tamo al' ne znam kako se zove tema iako sam je ja otvorio slepro godine :aaa:

mozda zakljucam ovu temu, ovo je debeo offtopic

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.11.2007. 19:21:10 
Korisnikov avatar

Bolje nemoj. Ako zatvoriš sada u svakom slučaju će neko da započne MSFT/Win vs Ostatak sveta diskusiju u nekoj drugoj temi...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.11.2007. 19:32:59 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07.07.2005. 02:02:03
Smer: OM
momo, zar je potrebno da kalemis sav ovaj advokatski oftopic na prastaru temu?
naci ce se neki delija koji ne gleda datume i citirace nesto od pre trista godina; desilo se skoro da vidim da me neko citira za zakasnjenjem od dve godine :)... bolje da izbrises sav oftopic ili eventualno napravis novu temu - linux vs windows, sa upozoravasjucim naslovom da ne ulaze oni sa slabim stomakom, tu sibni sve ovo i jea... i naravno da izbrises i ovaj moj post.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.11.2007. 20:00:49 
Moderator
Korisnikov avatar

VITA je napisao:
verovatno svi koristite legalne windowse sa legalnim ofisima i adobe programima...
tako da cete svi kad zavrshite fakultet da u svojim firmama odmah instalirate vistu i da kupite office 2011 i da stavite photoshop 1001 ... a sve to po jako povoljnim cenama...

Ma nije problem koristiti Linux... ono: kopi, pejst, startujem softver, radim u njemu, upalim kompjuter, ugasim kompjuter... sve je to okej... znaci, nemam ja nista protiv softvera koji radi na Linuxu, imam protiv administracije i odrzavanja tog istog Linuxa..

Kompajliranja i "u 5243. liniji fajla qratz.conf u home/user/bin/djoka/sisa/dupe/ direktorijumu izbaci shesnaesti tachka-zarez" administracija umeju da ubiju u pojam...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.11.2007. 20:27:49 
Moderator
Korisnikov avatar

da kad ne znash kako se to radi...ja bih 100 puta radije bio admin na gnu/linuxu nego na winu... makar znao do detalja kako rade i jedan i drugi...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.11.2007. 20:35:28 
Moderator
Korisnikov avatar

VITA je napisao:
da kad ne znash kako se to radi...

u pravu si.. ne znam... sta god treba da se instalira, moram da procitam 5k stranica manuala i 3k stranica nadjenih preko Google zato sto mi fali neka linija teksta negde ili mi negde fali neki paketic... ne znam, glup sam... :]

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 220 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Sledeća