Započni novu temu Odgovori na temu  [ 220 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 09.11.2007. 07:26:36 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07.07.2005. 02:02:03
Godina: Apsolvent
Smer: OM
Vlacke je napisao:
ima li neko davmi predlozi koju verziju da instaliram, a da prodjem sto bezbolnije, i da, stavio bih Linux na virtuelnu masinu preko VM Ware-a?
ubuntu/kubuntu 7.10 se vrlo lako instalira, podignes live cd, klikklik na install ikonicu na desktopu, nema lakse. isto vazi i za mandrivu 2008 i pclinuxos koje sam isprobao ovih dana. mandriva u KDE varijanti me je posebno iznenadila koliko dobro radi, nema da skidas nista da bi mp3 proradio, compiz odmah ukljucen i funkcionalan, lep izbor programa... ipak, za ubuntu mozes najlakse da dobijes podrsku jer je trenutno najmasovnije koriscen. slackware 12 izbegavaj ako neces da postanes linux-velikomucenik :D

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 09.11.2007. 08:47:07 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15.09.2004. 10:00:09
Godina: Dipl.
Smer: ME
xp radi odlično i s 512, nemojmo sada da preterujemo da je malo giga :) a o visti sve najgore... na dell inspiron 1520 sa intel core duo na 2ghz koliko se sećam i s 2 giga rama, s nekom j*** dobrom grafikom j*** vista je gušila mašinu.. kapiram da bi sa xp-om jela malu decu, al ono... na laptop posebno ne bih stavio vistu, jedino ako mi dođe sa sistemom :) a onda ću da je maknem :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 09.11.2007. 08:54:27 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05.10.2005. 11:37:14
Smer: IS
salebab je napisao:
odal je napisao:
Ljudi, najiskrenije vam preporucujem da instalirate ubuntu linux, jer nema te logike koja moze da uporedi linux OS sa raznoraznim produktima iz Redmonda...
Poz

Da, da.. Poslusajte decka koji vec 8 dana pokusava da podesi javu na linuxu :D

Ne pamtim da sam rekao da sam expert za linux. Uglavnom, objasni kako neko ko ne zna da podesi classpath pod linuxom, je automatski neznalica linuxa globalno?
Ja cu ti jos reci da mogu da garantujem da 80% ljudi na faksu uopste i ne zna cemu to sluzi classpath.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 09.11.2007. 09:59:00 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26.09.2003. 09:43:08
Don je napisao:
xp radi odlično i s 512, nemojmo sada da preterujemo da je malo giga :) a o visti sve najgore... na dell inspiron 1520 sa intel core duo na 2ghz koliko se sećam i s 2 giga rama, s nekom j*** dobrom grafikom j*** vista je gušila mašinu.. kapiram da bi sa xp-om jela malu decu, al ono... na laptop posebno ne bih stavio vistu, jedino ako mi dođe sa sistemom :) a onda ću da je maknem :)

Ima 1GB rama i relativno je lepo radio. Neki fensi aero elementi su umeli malo da zakoce stvar, ali vecina programa je brze radil na toj masini nego kod mene kuci!

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 09.11.2007. 12:00:38 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02.02.2004. 02:25:50
Don je napisao:

Ja sam skoro kupio Toshibu sattelite a210 koja dolazi sa 2gb rama i nekom besnom ATI hd2600 grafickom (dx10). Prva stvar koja me je izludela na Visti (koju sam inace dobio uz racunar) je sto driveri NE RADE kako treba, i sa vremena na vreme pucaju sto rezultuje u prekidu rada monitora na jedno 2 sekunde. Ovo i nije tragicno ali kada bih instalirao neku igru na laptop, osecam da bi poludeo od muke. Drugo, osecam da mi komp radi sporo i da Vista jos uvek nije dovoljno ispeglana i jos uvek nije prelezala decije bolesti (kao svojevremeno sa win XP).

Uglavnom, JEDVA sam nasao drivere za winXP (posto se driveri vise ne dobijaju uz laptop, sve dolazi preinstalirano i vista image-u). Kada sam uspeo da poteram makinu na XP sp2 (disk sa faksa), radi kao nevreme.

Sledeca stvar koju treba da uradim je da stavim Ubuntu gutsy na njega. Vec sam imao problema sa wireless-om i grafickom na ubuntu edgy-u. Da li neko zna da instalira ovakve drivere na linux. Uostalom, pogledacu ubuntuforums i prenecu vam utiske.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 09.11.2007. 12:11:49 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03.08.2006. 17:37:43
Godina: IV
NeoDesign je napisao:
Don je napisao:

Ja sam skoro kupio Toshibu sattelite a210 koja dolazi sa 2gb rama i nekom besnom ATI hd2600 grafickom (dx10). Prva stvar koja me je izludela na Visti (koju sam inace dobio uz racunar) je sto driveri NE RADE kako treba, i sa vremena na vreme pucaju sto rezultuje u prekidu rada monitora na jedno 2 sekunde. Ovo i nije tragicno ali kada bih instalirao neku igru na laptop, osecam da bi poludeo od muke. Drugo, osecam da mi komp radi sporo i da Vista jos uvek nije dovoljno ispeglana i jos uvek nije prelezala decije bolesti (kao svojevremeno sa win XP).

Uglavnom, JEDVA sam nasao drivere za winXP (posto se driveri vise ne dobijaju uz laptop, sve dolazi preinstalirano i vista image-u). Kada sam uspeo da poteram makinu na XP sp2 (disk sa faksa), radi kao nevreme.

Sledeca stvar koju treba da uradim je da stavim Ubuntu gutsy na njega. Vec sam imao problema sa wireless-om i grafickom na ubuntu edgy-u. Da li neko zna da instalira ovakve drivere na linux. Uostalom, pogledacu ubuntuforums i prenecu vam utiske.

Ja bih pre rekao da je problem pre sa tvojim Toshiba notebook računarom nego sa Vistom. Trebali su malo bolje da upakuju softver na taj nb. Ja koristim Vistu(i to x64 verziju) već nekoliko meseci, kao jedini OS i do sada nisam imao problema ni sa drajverima ni sa softverom koji sam instalirao.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 09.11.2007. 14:57:25 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06.02.2006. 00:47:00
Milosh je napisao:
NeoDesign je napisao:
Don je napisao:

Ja bih pre rekao da je problem pre sa tvojim Toshiba notebook računarom nego sa Vistom. Trebali su malo bolje da upakuju softver na taj nb. Ja koristim Vistu(i to x64 verziju) već nekoliko meseci, kao jedini OS i do sada nisam imao problema ni sa drajverima ni sa softverom koji sam instalirao.

Sudeci po tvojim komentarima, ta Vista je ko Zepter posudje: "Kuva bez vode, przi bez ulja!" :sarkazam:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 09.11.2007. 16:20:39 
Korisnikov avatar

Pa nije baš takva ali nije ni toliki krš.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 11.11.2007. 02:47:15 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27.05.2005. 15:19:09
ma ekstra je vista! :D ja je koristim vec neko vreme (uzeo sam je preko MSDNAA) i veoma sam zadovoljan. kod mene radi odlichno. do sad mi je zasmetalo svega par sitnica, ali nishta znachajno. e jedino sam se par puta smorio shto neke programe (pravljene pre svega za xp) nisam uspeo da instaliram... ali to sam znao i pre, a i vec postoje verzije tih programa za vistu... tako da mi to i nije zamerka. e sad, znam da s' druge strane odredjen broj ljudi ima neki problem, ali i to ce se srediti sa dolazecim service pack-om i novijim drajverima.

drugo, jeste zahtevnija, ali se ta zahtevnost pre svega odnosi na ram, koji je danas stvarno jeftin... plus josh kad je malo nashtimujete... ;)

kad izadje i service pack, bice jaka 4-ka. :D

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 11.11.2007. 09:07:02 
Korisnikov avatar

^ pa, kada bi covek tako razmisljao, tipa RAM je jeftin ionako, imam vremena na pretek da se je...vam sa podesavanjem,nije mi problem da cekam Service Pack-ove... i kada bi tu energiju ulozio u ubuntu, dobio bi mnogo, mnogo vise nego sto ce da dobije Vistom.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 11.11.2007. 18:42:39 
Korisnikov avatar

ma kakav ubuntu... :lol:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 11.11.2007. 20:02:05 
Korisnikov avatar

gala je napisao:
ma kakav ubuntu... :lol:

Josh jedan od studenata IS-a koji ce posle FON-a da bude na "Vi" sa racunarom...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 11.11.2007. 20:13:36 
Korisnikov avatar

Uuu, daj onda brže bolje da instaliram taj Ubuntu da budem na "Ti" sa računarom. :sarkazam:

Klasično razmišljanje linux zealota.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 11.11.2007. 20:39:21 
Korisnikov avatar

Milosh je napisao:
Uuu, daj onda brže bolje da instaliram taj Ubuntu da budem na "Ti" sa računarom. :sarkazam:

Klasično razmišljanje linux zealota.

Niko nije rekao da moras da ga instaliras da bi bio na "Ti" sa racunarom... medjutim, odbijanje alternative kakvom smo svedoci, dovodi do nivoa zatucanosti o kojoj pricam. Ja ne koristim Win, ali znam da ga koristim i ne podsmevam se njegovom postojanju.

Sve se to vise sada svodi na neku filozofiju: "Zasto si ti dosao na FON? Da dobijes diplomu sa polozenim ispitima, ili da steknes neku sirinu i upoznas se i sa alternativama (pored sticanja diplome)?"

Pored toga, ne bih sebe nazvao zealot-om.... ja koristim Linux zato sto to meni odgovara. Ne kazem da su svi ljudi koji nisu u tim vodama na "Vi" sa racunarom, ali odbijanje postojanja alternative vodi ka tome. Veruj mi, zaprepastio bi se sta sve mozes da dozivis od informaticara IV godine FON-a.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.11.2007. 02:53:41 
Korisnikov avatar

uh gadafi, otish'o si suvishe daleko... jednostavno, ja nikako ne vidim ubuntu kao dostojnu alternativu visti! zato mi je i komentar bio takav... naravno da nemam nishta protiv linuxa, bash naprotiv, ali imam protiv stavova da je windows (po default-u) sr*nje zato shto je windows, a linux je keva zato shto je linux! i kad smo kod zatucanosti (a bez namere da te i najmanje uvredim), rekao bih da si ti vishe zatucan linuxom, nego li ja windowsom. :D

i chemu tolika fama oko ubuntua; pa ima toliko boljih distribucija od te. :zbun:

a to da li sam sa rachunarom na "ti" ili "vi", necu ni da komentarishem. :D :lol:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.11.2007. 03:42:20 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15.04.2002. 20:41:32
Da je linux toliko dobar svi bi ga po firmama koristili. Evo u poslednje vreme je i besplatan!
Zamislite da je Micubishi besplatan, pa ko bi pomislio da vozi neka druga kola!

P.S: Ja sam na "Mi" sa mojim racunarom! :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.11.2007. 04:13:52 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13.10.2003. 14:04:31
Godina: II
Bageri je napisao:
Da je linux toliko dobar svi bi ga po firmama koristili.

bageri ovo je brate zamena teza...linux jeste toliko dobar ali je problem shto ne postoje office i photoshop za njega a ni igrice... a sam sistem je superioran u odnosu na windows...zasto se onda koristi kao serverski operativni sistem?

u ozbiljnim firmama se koristi linux..a ako ti kao primer za firme uzimash domace prodavnice i knjigovodstvene firme onda si stvarno u pravu da se nigde ne koristi(mada npr mislim da forma ideale ili neka takva kod koje smo kupovali neshto koristi kanotix i oo.org...)..

postoji milion primera da se polako prelazi sa wina na gnu/linux a ja ne znam nijedan primer(osim kucnih korisnika) da su presli sa gnu/linuxa na win...

svi koji imaju kola(a i oni koji nemaju) znaju za micubishi a bash svi koji imaju komp ne znaju za linux ;)

generalno nije poenta da se svaka tema o windowsu pretvori u win vs gnu/linux tako da ajmo da prestanemo da hvalimo gnu/linux i da pljujemo microsoftanog... :srba:

nego...ja sam kod druga na notebooku video onaj aero...ono je totalno debilno..sta se time dobija? samo mozhe onako da slozhi prozore...so what? ako je zato zauzeo 10gb na disku onda svaka im chast...

nego...koje su stvarne prednosti visne nad xpom? ako su novi win explorer i media player ultramega editon x123 jedino onda jbg...

jer josh uvek postoje paint i notepad? ili su ih bar malo doveli redu...

But thats not the shape of my heart

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.11.2007. 09:16:19 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23.11.2004. 12:45:23
Godina: III
VITA je napisao:
Bageri je napisao:

u ozbiljnim firmama se koristi linux..a ako ti kao primer za firme uzimash domace prodavnice i knjigovodstvene firme onda si stvarno u pravu da se nigde ne koristi(mada npr mislim da forma ideale ili neka takva kod koje smo kupovali neshto koristi kanotix i oo.org...)..

Mislim da koriste i u lilly i u djaku (za ovo poslednje nisam siguran).

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.11.2007. 09:24:05 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18.05.2003. 22:19:50
Godina: Padobranac
VITA je napisao:

jeste, da. još uvek postoje paint i notepad a bogami i elegantno rešen power management HDD-a ::D

hdparm -B
hdparm -B
hdparm -B
hdparm -B
hdparm -B
hdparm -B
hdparm -B
hdparm -B
hdparm -B
hdparm -B
hdparm -B
hdparm -B
hdparm -B
hdparm -B
hdparm -B
hdparm -B
hdparm -B
hdparm -B
hdparm -B
hdparm -B
hdparm -B
hdparm -B
hdparm -B
hdparm -B

... i crče hard :(

UBUNTU - the african way.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.11.2007. 09:41:59 

Pridružio se: 15.10.2005. 19:54:17
User je napisao:
Mislim da koriste i u lilly i u djaku (za ovo poslednje nisam siguran).

Imao sam priliku da vidim app za placanje sa ekrana kasirke u pitanju je Java tako da je verovatno linux os ispod :D
Mislim zasto da plate OS kad sa tim parama mogu kupe program za izdavanje racuna a OS uzmu za dz sto je krajnje logicno ;)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.11.2007. 09:53:04 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07.07.2005. 02:02:03
Smer: OM
i stvarno otkad je gresni ubuntu postao sinonim za linux uopste? los pauer menadzment lap top hddova poslednjih verzija jednog od mnogo vrsta linuxa stvara sliku da svi linuxi satiru hard diskove.

ja mnogo vishe koristim win iako sam i sa linuxima na "ti". za dosta toga mi je win nezamenljiv, ali to nije razlog da firme kojima racunar treba za neke uobicajene stvari - formatiranje texta, tabelarne proracune, stampanje... moraju da koriste windows. primer za to su i opstine, ko zna koliko racunara puta reg. za windows + ms office. a zasto tako kad moze za grdne ustedjene pare da se plati jedan okruglasti baja u kariranoj kosulji da radi ko potrcko u slucaju da gospoda kursadzije nesto nisu dobro shvatila. i da opet ostanu grdne pare. ionako vecina distribucija ima onu pravu stvar za tetkice iz opstinbskih administracija - solitare i slicne genijalne igre :D

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.11.2007. 10:06:38 
Korisnikov avatar

gala je napisao:
uh gadafi, otish'o si suvishe daleko... jednostavno, ja nikako ne vidim ubuntu kao dostojnu alternativu visti! zato mi je i komentar bio takav... naravno da nemam nishta protiv linuxa, bash naprotiv, ali imam protiv stavova da je windows (po default-u) sr*nje zato shto je windows, a linux je keva zato shto je linux! i kad smo kod zatucanosti (a bez namere da te i najmanje uvredim), rekao bih da si ti vishe zatucan linuxom, nego li ja windowsom. :D

i chemu tolika fama oko ubuntua; pa ima toliko boljih distribucija od te. :zbun:

a to da li sam sa rachunarom na "ti" ili "vi", necu ni da komentarishem. :D :lol:

Prvo: tvoj stav koji sam citirao je bio vise nego podcenjivacki prema Linux-u, pa sam zato napisao to sto sam napisao. U svom postu nisam rekao da je Win sranje niti sam insinuirao.
Drugo: samo mi objasni odakle si zakljucio to da sam ja ikako zatucan Linux-om?!
Trece: Koristim Fedoru.
Cetvrto: To: "bez imalo namere da te uvredim, pobija tvoja izjava da sam ja zatucan Linux-om - samo pokazuje da si se ti uvredio zbog toga sto sam ti rekao za nepromisljenu izjavu, i pokusao da mi odgovoris.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.11.2007. 10:28:37 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15.04.2002. 20:41:32
VITA je napisao:
Bageri je napisao:

bageri ovo je brate zamena teza...linux jeste toliko dobar ali je problem shto ne postoje office i photoshop za njega a ni igrice... a sam sistem je superioran u odnosu na windows...zasto se onda koristi kao serverski operativni sistem?

Ma, nije to zamena tema VITO.
Kad se prica o Windows vs Linux ne moze da se prica samo o OS-u nego o svim programima koje taj OS donosi.
Office i Photoshop jesu znacajne prednosti Windowsa, ali ima mnogo vishe programa koji su veoma korischceni, a nisu podrzani na Linuxu.
Linux jednostavno suzava korisnicima izbor suzava slobodu.
Npr. ako je firmi potreban Navision ili SAP, ako hoce da bude na Linuxu, odluka mora pasti na SAP, dok na Windosu moze da bira. Ne znam shta na Linuxu moze da zameni Exactu ili Team Management server.
Mozda i postoji, ali sumnjam da su te stvari dobro istestirane i da dobro rade, tako da prelazak an linux uvek vuce solidan rizik za firmu koja koristi bilo koji komplikovaniji softver.

VITA je napisao:

U kojim ozbiljnim firmama?
Ja bih rekao da se linux pre koristi u prodavnicama, tj. u svim firmama koje nemaju para ( ili ne zele) da plate OS.
VITA je napisao:
postoji milion primera da se polako prelazi sa wina na gnu/linux a ja ne znam nijedan primer(osim kucnih korisnika) da su presli sa gnu/linuxa na win...

I koliko ih je preshlo?
Koliki je sada odnos?

VITA je napisao:
svi koji imaju kola(a i oni koji nemaju) znaju za micubishi a bash svi koji imaju komp ne znaju za linux ;)

Kad kazesh ne znaju, mislish da ne znaju da postoji ili ne znaju da ga koriste?

VITA je napisao:

Ne diraj mi notepad! :ljutko:
To mi najkorishceniji program.
Ako njega izbace obecavam da cu preci na linux! :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.11.2007. 10:43:28 
Korisnikov avatar

^ gadafi:

mmm da. ;) :D

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.11.2007. 11:24:41 
Korisnikov avatar

Mozda je vazno da nesto i naucis koriscenjem OS-a. Zanimljivo je sto linux ima mogucnost da covek kucanjem u konzoli ili editovanjem ili pravljenjem konfiguracionih fajlova nesto i nauci.
Uglavnom, znam da se necu vratiti u win, makar zbog onog legendanog, pa i cestog:
"Program has performed illegal operation, and will be shut down"

Neka svako, uostalom, koristi ono za sta misli da je bolje. Ali, da bi koristio ono sto je bolje, mora prvo da proba i win i GNU/LINUX, pa da sudi.

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 220 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9  Sledeća