Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1819 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63 ... 73  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Pitanja/Problemi
PostPoslato: 08.02.2012. 20:33:28 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13.11.2001. 08:45:08
Godina: Dipl.
Smer: IS
Nisi nam dostavio log greške. Ali mislim da znam u čemu je stvar.

Tomcat od verzije 6 dolazi klot, pa se mora napucati jar-ovima. Recimo JSTL jarova nema a čini mi se da ti radiš neki JSP (što je samo po sebi strašno, to se jednostavno ne radi u 21. veku).

Dakle rešenje za tvoj problem je:

Ako nedostaje JSTL dobija se sledeća poruka o greški pa proveri u log fajlovima:
Kod:
The absolute uri: http://java.sun.com/jsp/jstl/core cannot be resolved in either web.xml or the jar files deployed with this application

Oni hipotetički kostrukti o kojima se može govoriti kao o konzistentnim i relativno trajnim dinamičkim sistemima koji objašnjavaju veći deo procesa motivacije, obuhvatajući i ciljeve i motive kroz njihove međusobne relacije, čime se mogu uslovno..

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 09.02.2012. 10:20:47 

Pridružio se: 05.07.2006. 14:29:47
Ovo su bile najosnovnije jsp strane bez ikakvih dodatnih tagova osim najosnovnijih html... Na kraju mu je falio portlet-api.jar, a kada sam ubacivao jarove za Tiles, nigde ne vidoh da mu je potrban i taj jar. Moja je greska sto sam brzo odustao da dodjem do logova, ja navikao da mi was ispisuje u konzoli.

Kao sto se vidi, nisam ti ja posebno iskusan...znam samo ono sto se radilo na faxu i po malo par aplikacija na poslu koje su izuzetno velike i koje koriste jsp. Ovu web aplikacijicu sam poceo da pravim zbog Fizickog projekta (PIS 3) koji se radi na masteru, a tamo traze da aplikacija ima odredjenu formu, bez koriscenja frameworka za transakcije i sl....znaci sve rucno, a izmedju ostalog i dalje kazu da bi prikaz trebao da se vrsi preko jsp strana (ovo je prica od pre nedelju dana). Takodje ove aplikacije sa kojima se bakcem na poslu su izuzetno obimne i koristi od njih i dalje imaju milioni ljudi...radili su ih ljudi koji su izuzetni programeri pre nekih 5-6 god, za prikaz koriste jsp. U 21. vek spada i zadnjih 12 godina, zasto mislis da je toliko strasno koristiti ih? Sta bi trebalo da se koristi, jsf?

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 09.02.2012. 22:00:14 
Moderator
Korisnikov avatar

Hm, kakve veze ima portlet api sa jsp-om....

PIS vodi dile...tant šef od katedre. Kakve veze ima PIS sa time koji će se prezentacioni sloj koristiti? U svakom slučaju na tom predmetu je najvažnije da koristiš Oracle, Oracle i ništa osim Oracle® da se šef ne uvredi ;)

JSP je mrtva tehnologija. Nastala je kao i gomila drugih u želji SUN-a da što pre pokaže da je java upotrebljiva. U tom očaju su nastale očajne tehnologije AWT i JSP. JSP je trebalo da bude odgovor na tada populane perl i PHP skripte, posebno PHP. A PHP je uberglup jezik (ne postoji popularniji a lošije osmišljen jezik).

Čak se više ni SUN/Oracle ne bavi JSP-om on je stavljen u maintenance mod, dakle ne razvija se više. JSF koji je u početku koristio JSP kao view se oslobodio u verziji 2.0 JSP-a i prešao je na Facelets. Najveći problem JSF-a je bio JSP pa su u open source zajednici razvili Facelets još dok je JSF bio u verziji 1.*, kasnije su se i u SUN-u opametili pa su uzeli ono što valja.

A što se tiče alternativnih tehnologija za JSP, pa ako hoćeš da praktično radiš ideš na Spring MVC rešenje. Kao View uzmeš neki moderniji engine. Recimo preporučujem Thymelef, čist HTML5, svaku stranicu možeš otvoriti u browseru i bez servera proveriti kako izgleda. Savršeno odvajanje programera i dizajnera. Alternativa su već ostareli Velocity ili modernija verzija Velocityja FreeMarker. Ako su potrebna neka mashupovanja doda se SiteMesh.

Sad je jako popularno da se ne prave klasične web aplikacije (ako se radi za neke poslovne primene). Nego se napravi REST apliikacija koja prima GET, POST, eventualno i još neke HTTP zahteve u REST obliku a vraća JSON odgovore, html, pdf, zavisno šta se na tom zahtevu tražu u accept hederu ili u parametru url-a. To se jako lako radi u Spring-u, on ima content negotiating filter pa isti URL služi za sviše fizičkih odgovora. A pošto aplikacija prima REST zahteve lako je namaći drugi interfejs, lako je kombinovati da jedan REST servis služi za X aplikacija... Dobije se lightweight Web servis.

Zaboravih na JSF. To je komitetski upravljan projekat, kao sve što je SUN i enterprise. Tako da uvek ima trulih kompromisa jer treba pomiriti i IBM, Oracle, RedHat... Onda će se na tom minimalnom koncenzusu oko specifikacije smisliti 15 implementacija koje čak ni neće biti po standardu a svaka će imati svoje ekstenzije. A dok se od standarda dođe do implementacije pa ona uđe u neke servere (tipa JBoss, WAS) pa se oni sertifikuju, pa siđu međ raju, prože decenija... Jer naravno nema svaka firma para ni potrebe da se upgraduje na WAS 8, prvi od WAS-ova koji ima JEE 6 u sebi samim tim i JSF 2.0. A taj JEE je izašao pre više od 2 godine.

Osim toga JSF koristi komponentni model koji je za REST nezgodan, po pitanju performansi je užasan, a JSF je jedan od gorih implementacija komponentnog modela. Bolji je Tapestry a najbolji Wicket. Osim toga uz JSF ti stiže sva svita JEE tehnologija, pa ćeš na kraju verovatno raditi i sa EJB-ovima ako je neka veća aplikacija u pitanju. Springovi beanovi su lakši. Spring ima i nadsloj za rad sa repozitorijumima, pa se može izbeći rad sa JPA i pisanje JPQL upita ili onih ružnih dinamičkih upita u JPA 2.0. QueryDSL iz Spring data JPA je konza.

Oni hipotetički kostrukti o kojima se može govoriti kao o konzistentnim i relativno trajnim dinamičkim sistemima koji objašnjavaju veći deo procesa motivacije, obuhvatajući i ciljeve i motive kroz njihove međusobne relacije, čime se mogu uslovno..

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 10.02.2012. 09:44:42 

Pridružio se: 05.07.2006. 14:29:47
Uradio aplikaciju sa linka koji sam iznad naveo i...

Kod:
org.apache.catalina.core.StandardContext listenerStart
SEVERE: Exception sending context initialized event to listener instance of class org.apache.tiles.web.startup.TilesListener
org.apache.tiles.portlet.context.NotAPortletEnvironmentException: Cannot access portlet classes
   at org.apache.tiles.portlet.context.PortletTilesRequestContextFactory.<init>(PortletTilesRequestContextFactory.java:68)
   at sun.reflect.NativeConstructorAccessorImpl.newInstance0(Native Method)
   at sun.reflect.NativeConstructorAccessorImpl.newInstance(NativeConstructorAccessorImpl.java:39)
   at sun.reflect.DelegatingConstructorAccessorImpl.newInstance(DelegatingConstructorAccessorImpl.java:27)
   at java.lang.reflect.Constructor.newInstance(Constructor.java:513)
   at java.lang.Class.newInstance0(Class.java:355)
   at java.lang.Class.newInstance(Class.java:308)
   at org.apache.tiles.context.ChainedTilesRequestContextFactory.init(ChainedTilesRequestContextFactory.java:100)
   at org.apache.tiles.factory.TilesContainerFactory.storeContainerDependencies(TilesContainerFactory.java:439)
   at org.apache.tiles.factory.TilesContainerFactory.initializeContainer(TilesContainerFactory.java:378)
   at org.apache.tiles.factory.TilesContainerFactory.createTilesContainer(TilesContainerFactory.java:293)
   at org.apache.tiles.factory.TilesContainerFactory.createContainer(TilesContainerFactory.java:237)
   at org.apache.tiles.startup.AbstractTilesInitializer.createContainer(AbstractTilesInitializer.java:124)
   at org.apache.tiles.startup.AbstractTilesInitializer.initialize(AbstractTilesInitializer.java:70)
   at org.apache.tiles.web.startup.AbstractTilesListener.contextInitialized(AbstractTilesListener.java:62)
   at org.apache.catalina.core.StandardContext.listenerStart(StandardContext.java:4723)
   at org.apache.catalina.core.StandardContext$1.call(StandardContext.java:5226)
   at org.apache.catalina.core.StandardContext$1.call(StandardContext.java:5221)
   at java.util.concurrent.FutureTask$Sync.innerRun(FutureTask.java:303)
   at java.util.concurrent.FutureTask.run(FutureTask.java:138)
   at java.util.concurrent.ThreadPoolExecutor$Worker.runTask(ThreadPoolExecutor.java:886)
   at java.util.concurrent.ThreadPoolExecutor$Worker.run(ThreadPoolExecutor.java:908)
   at java.lang.Thread.run(Thread.java:662)
Caused by: java.lang.NoClassDefFoundError: javax/portlet/PortletRequest
   at org.apache.tiles.portlet.context.PortletTilesRequestContextFactory.<init>(PortletTilesRequestContextFactory.java:65)
   ... 22 more
Caused by: java.lang.ClassNotFoundException: javax.portlet.PortletRequest
   at org.apache.catalina.loader.WebappClassLoader.loadClass(WebappClassLoader.java:1678)
   at org.apache.catalina.loader.WebappClassLoader.loadClass(WebappClassLoader.java:1523)
   ... 23 more

Posle sam gurnuo portlet-api.jar i sad radi. Radi i ona prvobitna aplikacijica u kojoj sam poceo da uvodim Tiles.
A sto se PIS-a tice, baci pogled na http://pisbp.fon.rs/download/FizProjISJava.rar . U naslovu stoji jsp i servleti, a kazu da treba da se prati ta forma. Nije da sam izmislio. :) I pomenuli su i neke druge baze, nemoj tako. :)

A sto se ovog ostalog tice, bilo bi lepo kada bi sve to znali. :) Hvala na savetima...pa cu valjda nesto od ovog ubaciti u glavu u narednom periodu!

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 10.02.2012. 21:23:24 
Moderator
Korisnikov avatar

Očigledno da Tiles koristi na neki način portlet specifikaciju, a za što to radi pojma nemam...

A Oracle sam pomenuo jer šef katedre valja taj alat i koči druge na faksu koji bi nešto drugo radili, ne odnosi se samo na baze već i druge proizvode.

Srećno sa JSP-om ;)

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 27.02.2012. 10:50:30 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30.06.2010. 14:59:18
Godina: Apsolvent
Ljudi imam jedan problem! Na starom kompu je pocelo da kao da pucketa kabl od napajanja i restartovao se komp (nekoliko puta za redom) i onda se ukljucio potpuno normalno, i sad radi ok al kaze burazer da vec je vec cuo nekoliko puta da je pucketalo... Ima li neko ideju da li je to do kabla ili napajanja ili cega vec?

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 27.02.2012. 10:55:03 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11.09.2005. 01:43:21
Verovatno gubi kontakt u ulazu u napajanje. Probaj da kabl od monitora uštekaš u napajanje, a onaj iz napajanja u monitor. Možda će to rešiti problem.

Neko je zaista tu za tebe kad si dole, to je puno, puno, puno...

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 27.02.2012. 18:45:17 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30.06.2010. 14:59:18
Uzdahnulo je napajanje u medjuvremenu skroz... Hvala sve u svemu :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 06.03.2012. 00:47:58 

Pridružio se: 28.10.2007. 10:59:21
Godina: Padobranac
Smer: ME
Imam dva problema i hocu vise da odlepim jer nikako ne uspevam da nadjem logiku u tome sto se dogadja:

1) U nekom trenutku prestane da mi radi Google Chrome. Pretpostavljam da ima veze sa time da sam bila previse revnosna sa ciscenjem kompjutera i da sam izbrisala nesto sto mu je bilo vazno. Ok. Uzmem deinstaliram ga i instaliram ponovo, i tako 3 puta. I idalje ne radi. Otvore se 2 taba svaki put kada ga pokrenem i dobijem onu poruku Aw, snap... Sve sto je na spisku njegovom kao preporuka sam probala, ali nista ne pali. Ne da mi ni da otvorim ista iz menija iz desnog gornjeg ugla (alati). Uopste ne znam sta da mu radim.

2) U nekom trenutku, ne vezano za gornji trenutak (bar ja mislim tako), pocne da se desava cudna stvar. Posle potpuno neodredjenog vremenskog perioda od paljenja laptopa prestane da radi zvuk. Sistemski zvuci se cuju. Youtube se cuje. VLC se cuje ako je vec bio otvoren. Ako ga tek palim ne radi zvuk. Isto i sa skypom. Device manager mi kaze da nemam device za zvuk. Kada se laptop restartuje sve radi normalno do nekog sumanutog trenutka kada prestane. U trenutku kada prestaje da radi pojavljuje se ona Generic Host... poruka, nesto sa win32. Deinstalirala sam Realtek driver i instalirala ga ponovo, ali avaj. Ne radi. Nasla sam na netu ljude koji pricaju o istom problemu, ali nigde resenja...

Da li je iko ikada imao slicne probleme i da li bi podelio svoje znanje? Potpuno sam isfrustrirana, sad vec zbog nesposobnosti da razumem problem, vise nego zbog samog problema (iako i zbog toga hocu da poludim).

Hvala unapred!

EDIT: Istrazivanje me je dovelo do zakljucka da najnoviji vlc dovodi do jako visokog cpu usage. Moze li ovo da bude razlog zasto se zvuk gubi?

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 14.04.2012. 07:34:16 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24.07.2006. 16:33:51
Evo mog problema, pa ako neko moze da da savet...

Pre par dana, poceli su nasumicno da mi se ubaguju programi. Neki pri startupu, neki pri korisecnju, bas bez pravila. I jednom prilikom ja resetujem komp i krene da mi instalira neke apdejtove. I to je trajalo bukvalno satima, bez ikakvog pomeranja. Na kraju sam morao da prekinem to i jedva nekako podignem sistem i uspem da reinstaliram windows.

Par dana je bilo ok, i evo danas opet poceli da mi zabadaju programi (total cmd) i posle instalacije necega sam morao da resetujem komp i ni 5 ni 6, nego opet sa apdejtovima. I ajd hteo sam da sacekam ipak i 3.5 sata je instalirao te apdejtove i reko sad cu makar moci da podignem windows, resetovao se (i to mu trebalo jos 20 min da se shutdownuje) i dize se windows i onda me zaustavi na onom prozoru da konfigurise apdejtove. Posle toga se resetovao (opet nekih 15-20 minuta) i vratio me na isto mesto i tako 2-3 puta. Posle 5-6 sati takve za**** prekinem ja taj endless loop sa namerom da opet reinstaliram windows makar da mogu da ga podignem i da sacuvam neke stvari, i onda pri bootovanju setupa opet stajao jedno sat vremena na Setup is preparing ili kako vec. Tako da sam prekinuo to i nekim cudom sam uspeo da startujem windows, ali ne znam gde je problem... Chkdsk mi ne pokazuje da nema bad sectora na hardu, memorija je relativno nova (od pre 2 godine), tako da ne znam gde tacno lezi problem, ali iz onoga sto sam uspeo da nadjem na netu, u slicnim situacijama je bio problem hard, ali reko da iznesem i ovde problem, mozda neko upuceniji ima bolji savet...

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 15.04.2012. 21:40:11 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17.03.2008. 23:11:55
RAM testiraj memtest-om za svaki slučaj. Neka ti neko donese drugo napajanje da probaš. Probaj i drugu instalaciju windows-a. Ako uspeš da podigneš win, pokreni neki sintetički test da testira procesor (možeš one pi calculatore). Grafička verovatno nije, komp se ne bi palio da je ona. E sada, što se tiče HDDa, to jedino da odneseš kod nekoga, pa da ga testirate.

---
mobilni

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 19.04.2012. 15:10:58 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21.03.2005. 23:46:26
Izvrti Prime95 par sati, on dosta dobro muči i CPU i memoriju, a i prijavi ti odmah grešku ako nešto od toga ne valja.
Iščitaj SMART podatke o hard disku. Uglavnom se tu odmah vidi ako nešto škripi.

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 29.04.2012. 23:56:24 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07.10.2006. 15:06:53
Igram se sa Ubuntuom 12.04 i ne mogu da izguglam nista korisno za ovaj problem..

Elem, problem je sto sam na Win7 koristila # kao prefix imenu foldera kako bi mi ti folderi isplivali na prvo mesto.
Ovde mi se ti folderi prikazuju kao poslednji. Kada probam da # zamenim sa !, _, @, ili nekim drugim spec. karakterom ignorise ga i sortira ga po pocetnom slovu naziva foldera. Jedino na sta reaguje je 0_ ali mi se ne dopada :)

Nasla sam privremeno resenje sa nekom aplikacijom koja radi isto sto i total comander, i tu fino sortira, ali bih to da resim i u default file manageru :)

Imajte na umu da tek nekoliko sati cackam ovo, pa ako neko ima resenje, objasnite mi kao najgorem debilu :D

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 05.05.2012. 11:16:07 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26.01.2010. 16:26:33
Imam jedan glup problem, ali nisam uspeo da nađem rešenje. Sada sam podigao sistem na kompu (win xp) i kada skrolujem stranica mi se, da tako kažem, izlistava, a ne klizi lepo. Jel zna neko rešenje, ako je shvatio problem?

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 05.05.2012. 11:34:59 

Pridružio se: 18.05.2003. 12:48:48
Smer: UK
Drajver za grafičku. Moguće da ti je instaliran neki generic, ali ti stavi baš od grafičke...

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 05.05.2012. 12:17:43 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01.03.2004. 21:34:06
To + uključi smooth scoll

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 06.05.2012. 13:11:38 
Dizajn Tim
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14.08.2006. 01:43:00
Imam jedan veoma cudan problem. Potpuno nova graficka 6770 HD pravi gluposti u Firefoxu ili obrnuto. Pre par dana mi je izdahnula 5770 u garanciji, pa sam ovu dobio kao zamenu. Taman se ponadam da sam resio taj problem kad ono mosa.
Razvijam neku web aplikaciju i dosta vremena provodim testirajuci, a evo sta se javlja 1/10 puta kada se jedan div popuni pomocu ajaxa:
Spoiler: show
Slika

A odmah zatim black screen i obavestenje:
Slika

To nije jedini primer. Primetio sam slicne artifakte i na jos nekim sajtovima ukljucujuci i flashscore.com. Cenim da je uzrok tome sto se na tom sajtu sadrzaj live refreshuje.

Cudno mi je zato sto sam sada uzeo Chrome i testirao na isti nacin i sve je proslo bez ikakvih problema. Takodje testirao sam neke malo zahtevnije igrice (Skyrim) bez ikakvih vidljivih anomalija. Temperatura normalna, idle ~40C, i svi ostali parametri su ok.

Nije mi jasno sta se i zbog cega desava sa grafikom u browseru. Ima li neko ideju?

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 06.05.2012. 20:27:51 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10.08.2010. 12:10:31
Godina: IV
Da nije bio neki update na firefox-u koji je mogao da zezne to?

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 06.05.2012. 21:33:41 
Korisnikov avatar

Možda je uključeno grafičko ubrzanje u FF, ako to uopšte postoji u njemu. Znam da u operi beti pravi velike probleme.

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 06.05.2012. 22:29:18 
Dizajn Tim
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14.08.2006. 01:43:00
^^Mislim da nije bilo updatea za tih par dana. Ono sto sigurno znam je da je stara graficka radila sasvim normalno, a i ona prastara koju sam u medjuvremenu koristio takodje. Refreshovanjem stranice se resava (vizuelni) problem ili samo prebacivanjem na drugi tab, ali nekad me pretekne to obavestenje.

^Nije mi to uopste palo na pamet. Evo upravo sam proverio, za firefox mi pise GPU Accelerated Windows: 1/1 Direct3D 9, sto bi trebalo da znaci da koristi hardware acceleration.

U toku dana sam presao na Chrome i sve je ok, koji inace nisam koristio samo zbog jednog razloga - Web Dev addona tj funkcionalnosti View Style Information, koju jos uvek nisam nasao za Chrome.

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 08.06.2012. 21:09:00 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10.07.2008. 23:50:04
Sta da koristim da konvertujem onaj tip fajla iz movie maker-a u bilo sta normalno?

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 09.06.2012. 10:52:30 
Korisnikov avatar

uz malo čačkanja - avidemux ili handbrake.
idiot free - miro video converter.

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 09.06.2012. 11:22:13 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10.07.2008. 23:50:04
E hvala, al sinoc resih nekako :)

Eto cisto, ako nekom bude trebalo , File-> Save movie file ; time se dobija neki normalan format, koji se moze pustiti i u BS plejeru, i kaciti na yt

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 11.06.2012. 15:13:39 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19.06.2007. 20:50:12
Ok je taj movie maker za jednostavne stvari. Kad ideš na save, on nudi da sačuvaš projekat, jel'?

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 13.06.2012. 10:40:05 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11.09.2005. 01:43:21
E ljudi, s obzirom da odavno nisam obraćao pažnju na tržište štampača, a juče je počeo da mi brljavi HP d2560 koji sam imao već nekoliko godina, sad bih kupio neki laserski.

S obzirom da ja u 90% slučajeva štampam crno/belo hteo bih da uzmem ili neki crno/beli laserski sa skenerom ili color laser sa ili bez skenera. Vidim da je fino pala cena i ovih kolor laserskih štampača. Ne treba mi kvalitet, ne štampam slike i ne znam ni ja šta, najčešće je to tekst, tako da mi nije bitan kvalitet štampe toliko.

Gledao sam neke kolor štampače, ali su ih ispljuvali zato što ili niko ne radi refill već moraju da se kupuju toneri ili je i sam refill skup.

Predlozi? Iskustva?

I neću da dajem neke basnoslovne pare za štampač. Ako ništa, uzeću onaj HP 1102, standardni kancelarijski i štampati samo. :D

Neko je zaista tu za tebe kad si dole, to je puno, puno, puno...

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1819 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63 ... 73  Sledeća