Citiraj:
Vidis zveri, kako ste i Vi poceli da razmisljate u pozitivnom smeru, 5900-tka nije los odabir samo sto je cena prepotentna za to sto nudi, posebno serija XT oslabljenih modela.
I dalje mislim da je glupo bacati toliki novac na karticu koja cija ce upotrebna vrednost jedino doci do izrazaja prilikom igranja 3D igara. Profesionalnim igracima koji zaradjuju novac igranjem racunarskih igara skidam kapu, ali oni su najbolji u svom poslu i ima ih toliko (u svetu) da se na prste mogu nabrojati. Jedan ATi 9550 ili ekvivalent iz nVidia tabora za 99% prosecnih korisnika zavrsice posao, pa cak i za povremeno igranje. Zapitaj se malo koliko ljudi stvarno u svojim masinama ima graficke kartice poslednje, eventualno predposlednje generacije?
Citiraj:
Komentar i Pitanje za Slobodnjaka:
Samo mala digresija mada moram da priznam lepo distanciranje kad osetis da gori pod nogama! Slobodnjak:"Poceo sam da pisem dugacak odgovor na ovo sto je n3c3moci naveo, ali sam odustao jer ne vidim da bi imalo svrhu. n3c3moci, jos si ti mlad i zelen. Za koju godinu shvatices da racunarska industrija ne funkiconise bash onako kako tebi na prvi pogled izgleda." ---> a nakraju napisao si duzi tekst od moga. Reci SLOBODNO, moje razmisljanje je vrlo fleksibilno, mozda me razuveris:)
Tekst koji sam napisao odnosio se na tvoju prvu poruku. U medjuvremenu, dok sam kucao odgovor, ti si ponovo postovao.
Bezrazlozno je raspravljati se sa tobom jer ces uvek naci neke nebulozne argumente. Ne bi imalo svrhe da te razuveravam. Za razumevanje nekih stvari potrebno je da prodje neko vreme, a s vremenom uporedo dolazi i iskustvo.
Citiraj:
Ma jesam mlad i zelen, tim vise, imam ego do nebesa. Racunarska industrija je vec razvijena, ona je uigrana masina, sve se svodi na hleba i igara ili ti hardware-a i igara, tako da tu nema sta vise toliko revolucinarno da se razvije osim grafike.
Sada razvoj ide u pravcu dual-procesora i 64-bitnih instrukcija, sto ce reci da ce kroz 10-20 godina da se samo jos radi na paralelizmu i prelasku na 128 bitne instrukcija, tek cemo da vidimo cemu ce to da sluzi, kao sto je bilo sa 16 na 32 bita. U sustini na multitasking. A poslovna strana razvoja vec odavno ne ide mo Moore-ovom zakonu. Vratimo se godinu dana unazad ili dve i vidi, samo se graficka snaga u prosloj godini udvostrucila.
nivou.
OK. Vidim da pratis desavanja na racunarskoj sceni, verovatno sa nekog sajta ili iz casopisa. Svakako je dobro biti informisan o onome sta se desava u svetu, a ima dodirnih tacaka sa tvojom buducom profesijom. Samo, ono sto ces uciti na ovom fakultetu i za sta bi trebalo da budes kvalifikovan kada diplomiras nema ama bash nikakve direktne veze sa razvojem grafickih procesora. Trebalo bi da se interesujes da nove softverske tehnologije, da proucavas ono sto se trenutno uci na fakultetu: Java, C#, .Net tehnologija, UML, pravci razvoja softverskog inzenjeringa. Mozda si pogresio profesiju i trebao da upises ETF, ili RAF?
64-bitni procesori za PC racunare se tek od prosle godine prodaju u konfiguracijama namenjenim krajnjim korisnicima, a njihove performanse ostace neiskoriscene jos 2-3 godine kada se pojavi softver koji ce ih adekvatno podrzati. Kupovina Athlona64 josh uvek je bacanje novca. Koji je razlog da se razmislja o 128-bitnoj tehnologiji, sem ukoliko ne radish u laboratoriji AMD-a ili Intela?
Citiraj:
Inace ono sto se tice 1500 eura za konf., a Vi se uvatili za to ko trojanac internet konekcije, to je misljenje svetskih gurua, ali izmedju ostalog se i slazem s njima. Nisam spominjao prosecnog korisnika kao takvog, vec trend kupovanja losih masina koji su profesionalci poceli da prate, primera koliko hoces. JES OF KORS MAJ HORS!!! Kako god, Vi ste matori i zreli, zar ne?! Uputite nas mlade i nejake!
Za 900e manje moze se sklopiti stabilna kucna masina sa komponentama pristojnog kvaliteta. Uostalom, vecina korisnika nece primetiti razliku izmedju Gigabyte I Abit ploce, vecina memorija sasvim lepo radi na fabrickim podesavanjima, a HyperX memorije sa latencijom 2 na 533MHz potrebna je samo freakovima koji zele da oveklokuju masinu da bi bili sto vise rangirani na nekoj top listi “3d mRakova”.
Citiraj:
Zlatko kaze:"Tema je o operativnim sistemima a ne hardveraju." ---> To ste rekli kao da Primera radi, znamo li mi svi za koliko je nestablinosti masine u celini odgovorno napajanje 280W, od 20evra sa kucistem, na prosecnoj masini u odnosu na npr. Chieftechovo, Zalmanovo ili Thermaltakeovo napajanje 250W od nekih 70evra; govorimo o profesionalnoj upotrebi! Del Vam je ikad napajanje izgorelo?
Koristim isto ATX napajanje od 250W vec skoro pet godina i nikakvih problema nisam imao. Za to vreme promenio sam tri maticne ploce, tri graficke kartice koje su sasvim OK funkcionisale. Napajanje je trenutno optereceno sa 3 hard diska, AthlonXP procesorom, 256MB memorije, s jednom AGP, tri PCI katice i ceo sistem normalno funkcionise cak i kada se procesor overklokuje za dvadesetak procenata. Da ne zaboravim najvaznije: Proizvodjac napajanja nije ni jedan od onih koje si naveo. Nikada mi ni jedna komponenta nije pregorela od ’96 godine i prvoe 486ice ( kakvo li je tek taj racunar imao napajanje

).
Citiraj:
Slobodnjak: "Matsonic ploca moze biti bolja kupovina od Abita." --->Istina u 0.00000000000000000000E slucaja!
Zasto, jer tko god da ju je kupio, a kao zadovoljan je, imao je velike srece sa njom, zato jer su mnogi chipseti bili poput Sagem mobilnih telefona koji su se pojavili kod nas pred par godina, od kojih svaki drugi crkne. A moram i da te pohvalim; kazes: "(mozda polukvalifikovani) prodavac" ! Nego kakav?! ---> Istina u 99.99999999999999 slucaja!
Radio sam u nekoliko firmi koje su imale bash Matsonic i Gigabye ploce u konfiguracijama svojh zaposlenih. Nesto se ne secam da je bilo koja od tih ploca crkla za 4 godine koriscenja, 8 sati dnevno 5 dana u nedelji. Masine se uglavnom koriste za office aplikacije, ali i zahtevnije programe tipa MapInfo i aplikacije specijalno pisane za internu upotrebu (uglavnom rad sa velikim bitmap slikama i nekom vrstom vektora). Najobicniji Celeroni na 1GHz sa 512Mb zavrsavaju posao. Kakvi Penti(J)umi, kakvi cistokrvni procesori, kavi bakraci? Nemojte se zanositi da ce vam P-IV na istoj frekvenciji kao i Celeron/Duron bolje odraditi posao. Mozda za koji (mili)sekund brze, ali to je u realnom radu neprimetno, sem ako ne stavish nesto na rendanje u 3ds ili udarite neku zahtevnu av kompresiju. Razlika u kvalitetu odradjenog posla NE POSTOJI!
Citiraj:
Strategista: "SLI mod (ideja koja je preuzeta od 3dfx-a, a tek sada upotrebljena)" --->Ima znanja medju nama; napolje s njim!
To nije znanje, vec opsta informisanost. Lako je frljati se skracenicama tipa sli, raid, dma, usb... Takodje, koriscenje uredjaja koji imaju veze sa pomenutim skracenicama nije teze od upotrebe daljinskog upravljaca. Znanje je iskoristiti tu tehnologiju na adekvatan nacin. Brojanje frejmova u igrama je za napaljene klince, kao sto rece Strategy.
Citiraj:
Slobodnjak: "Moras uzeti u obzir da zivimo u siormasnoj zemlji gde platezna moc stanovnistva nije na zavidnom nivou"
NA OVO SAM CEKAO!!! SRZ SUSTINE! I sta cemo sad da placemo!
Kad promenimo nacin razmisljanje i kad si postavimo previsoke ciljeve, mozda cemo i da dodjemo do onih visokih!
Izvini, a iz kog si ti crtaca ispao? Ja zivim u Srbiji i cini mi se da realno i sveobuhvatno sagledavam stanje u ovoj zemlji. Neka me neko ispravi ako gresim kada kazem da vecina gradjana Srbije nije u poziciji da bira neophodnije stvari od racunara, a kamoli da priusti sebi konfiguraciju u vrednosti od 1500e svake 2-3 godine. Briga me sta kaze neki tamo guru.
Citiraj:
velikih genijalaca koji ugraju UT" ----> sto ce reci pare i znanje ne idu zajedno, jeli \/ita/\, ali sto ste toliko ogorceni
Ima li zivota na Marsu? Jesu li svi njegovi stanovnici materijalisti?
BTW, odakle si? Cini mi se da se ne snalazis najbolje sa srpskim jezikom?
Pozdrav!