Započni novu temu Odgovori na temu  [ 5 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 30.01.2003. 03:15:00 

Pridružio se: 18.10.2002. 03:08:36
Imam jedan bizaran problem... Napravio sam C particiju od 6 GB. Windows mi prikazuje da imam 1.8 GB slobodnog prostora na C particiji a kada grupisem fajlove i dam mu properties da on lepo izbroji koliko ima megabajta u folderima, pise da je zauzeto 2 GB! Inace u pitanju je FAT32 particija. Mislim znam sta sve imam instalirano i to sve zajedno stvarno ne moze da zauzme vise od 2 GB. Kud nestadose jos 2 GB?!?!?! Radio sam obican scandisk, slicne probleme sam ranije u 98-ici tako resavao. Nortonov scandisk (iz 2002 paketa) inace ne radi pod XP-om, u stvari radi dijagnozu ali ne moze da ispravlja greske ("The operating system, or another process, currently has exclusive access to this drive, or some of its files. Norton Disk doctor cannot continue with a repair under these conditions. A repair can be schedueled to occur the next time you restart the system (malo sutra - tada uradi obican windows sken). Norton Disk Doctor can still diagnose this drive if "Fix errors" is unchecked")... Ima li neko ideju kako se resava i ovaj problem?

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 30.01.2003. 12:14:45 
Site Admin
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20.10.2001. 23:51:26
Godina: Dipl.
Smer: IS
Nikada mi se nije desilo nista slicno, mada su mi se desavale jos cudnije stvari!
Probaj sa Partition Magic-om da vidis sta se desava sa diskom, a ako nista dobra stara komanda 'format c:' uvek pomaze, mada nije najprijatnije resenje :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 30.01.2003. 13:03:26 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06.05.2002. 15:33:21
Smer: IS
Bas cudno! Ni ja nisam nikad cula za tako nesto. Meni je prvo palo na pamet je da proveris Recycle Bin, mada je opet nemoguce da je zauzeo 2 giga... Da li si probao sa fdisk da proveris velicinu particije?
Ajde kad resis problem, obavezno pisi sta je bilo.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 31.01.2003. 03:06:27 

Pridružio se: 18.10.2002. 03:08:36
Problem resen :)

Prvo sam instalirao Partition Magic i probao da smanjim velicinu klastera (4 kb je bio ponudjeni minimum?). Medjutim, nije u tome bio problem zato sto je velicina klastera vec bila prihvatljivih 4kb, pri cemu je "wasted space" na particiji zanemarljiv. Uzgred receno, kalkulacija programa koliko bih izgubio prostora kada bi velicina klastera bila 64 kb, poklopila se skoro u dlaku sa nestalim prostorom, te sam pomislio da velicina klastera iz nekog razloga zaista jeste 64 kb, ali ipak nije u tome bio problem.

Deo problema sastojao se u tome sto iz "norton protected" recycle bina nisu trajno izbrisani neki fajlovi. Tako sam oslobodio oko 500 MB (Ironija je da sam nortonov utilities paket instalirao samo da bih proverio integritet fajl sistema na c particiji povodom opisanog problema, a ne samo da nortonov scandisk nije mogao da uradi nista nego mi je nortonova unerase opcija "pojela" dodatnih 500 MB :)

Drugi deo problema je bio u tome sto sam pretpostavio da ce windows explorer da prikaze skrivene fajlove kada u "folder options" ukljucim "show hidden files and folders". Tek kada sam iskljucio opciju "hide protected system files", resenje problema se ukazalo... Fajlovi hiberfil.sys i pagefile.sys. Otkrio sam da moj racunar ima mogucnost da upadne u "hibernaciju", pri cemu se sav sadrzaj memorije tog trenutka upisuje u hiberfil.sys fajl, a velicina fajla je proporcionalna kolicini operativne memorije. Posto mi ta mogucnost izgleda savrseno beskorisno, iskljucio sam opciju (control panel\power options\hibernate) i windows je potom izbrisao hiberfil.sys fajl. Nisam znao da je pagefile.sys XP-ov swap fajl, i po defaultu 1.5 puta veci od kolicine operativne memorije, sto mi je pojelo dodatnih 672 MB... Iskreno i njega sam hteo da izbrisem, tako da sam mu zadao fiksnu vrednost 0, ali se photoshop pozalio da bi to moglo da rezultuje degradacijom performansi, pa sam ga ostavio, zlu ne trebalo...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 31.01.2003. 11:53:55 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04.09.2002. 14:12:18
Smer: ME
Hibernacija je izuzetno korisna za prenosne racunare, a moze i kod desktopa za neke specificne stvari. Npr otvoris 20 Internet explorer prozora (forumi? :)), a moras negde da ides. Posaljes masinu u hibernaciju i kada imas vremena dignes sistem i nastavis sa citanjem. Doduse, hoce ponekad USB uredjaji sa baferom da se istripuju posle dizanja iz hibernacije, ali dobro. Stand By moze da posluzi istoj svrsi, ali tom prilikom memorija ostaje "pod naponom" dok u hibernaciji se podatci iz memorije cuvaju na HDD.
Hiber fajl se ne pise neposredno pre hibernacije,vec neprestano tokom rada, ali nisam uspeo da primetim znacajno usporenje rada OSa.

Sto se swap-a/page-a tice, u zavisnosti od kolicine sistemske memorije (a imam utisak da je u pitanju 512 s obzirom na pomenuta 2 GB) podesi velicinu. Recimo da ti je za tu varijantu najbolje da mu odredis 128MB, a sa mogucnoscu da ide do 256 ili jos vise.
Evo npr. stavis 32MB-256MB i dokle god zesce ne izmaltretiras racunar on ce da stoji na donjoj granici...

Hladno pivo, Knjiga žalbe, Pitala si me, 2007.

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 5 Posta ]