Započni novu temu Odgovori na temu  [ 35 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 29.10.2008. 11:45:20 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04.09.2002. 14:12:18
Godina: Dipl.
Smer: ME
Ako tvoja centrala nema mogućnost za IPTV, predpostavljam da je identična stvar i na analognim i na digitalnim portovima. Prebacivanje na ISDN je imalo smisla kada su na nekim centralama bili popunjeni svi ADSL portovi za analogne linije, a bilo je slobodnih na ISDN.

Kada sam prvi put uveo ISDN 1997. godine, imao sam problem u Telekomu da objasnim o čemu se radi (tada nije bilo ovakvih korisničkih centara, već sam razgovarao sa nekim prilično visoko postavljenim likovima u hijerarhiji, jer su na šalteru mislili da tražim ko zna šta eg. podrivam državu) i uspeo sam da ga dobijem za desetak dana. Kasnije, na nekim mestima sam dobijao i za 2-3 dana, samo ako ima tehničkih mogućnosti. Da ima uslova u centrali i zavisi od opreme, da nisi dalji od 1000-2000m kablova od centrale.

Hladno pivo, Knjiga žalbe, Pitala si me, 2007.

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 29.10.2008. 21:17:03 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21.05.2003. 14:01:17
Smer: IS
:word:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 05.11.2008. 20:06:00 
Site Admin
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29.02.2008. 17:23:56
Godina: Padobranac
Ja sam se prijavio za IPTV 16.10. i dobio sam ga čini mi se 28.10. Udaljen sam oko 1300 metara od najbliže centrale. Pre nego što krenem sa utiscima, o tome koliko je IPTV bolji od kablovske govori i informacija da sam kablovsku TV otkazao pre 3 dana! :D Inače, nisam kao većina bio na SBB-u niti znam kakav je njihov D3, ali čuo sam da je IPTV bolja značajno i od D3. Imao sam Radijus Vektor.

Dakle, u paketu dobijate STB i combo daljinski za TV i STB. Takođe, ukoliko imate ADSL već duže vreme, verovatno imate stari 1-portni modem koji će morati da zamene novim. Ja sam dobio Huawei HG520i (wireless). Obavezno ga zaključajte (stavite WEP ili WPA key) jer nije nemoguće da neko iz zgrade pokuša da se wireless poveže na vaš modem i krade internet.

E sad, što se tiče same televizije. Kvalitet slike je mnogo bolji od klasične kablovske. Nema više šuma, snega, ili one kao mreže preko slike. Dakle, slika u izvornom obliku, onako kako ta televizija daje. ALI, kvalitet veoma zavisi kako od kanala koji gledate, tako i od sadržaja na tom kanalu. Odnosno, sada se mnogo više primećuje razlika između prenosa uživo iz nekog studija ili vesti i nekog starijeg snimka.

Kvalitet slike na većini kanala je oko nivoa original DVD kvaliteta. Na nekim je malo niži nivo, a na nekima je i značajno viši. Otprilike, najbolji kanali su FOX, B92, RTS i Pink (u tom poretku). Naročito su na FOX-u dobre njihove emisije ili vesti gde je kvalitet skoro kao HD. A npr. emisiju Survivor možete naručiti da gledate u 16:9 formatu, umesto u klasičnom 4:3. Takođe, ono što je logično, to je da je kompjuterski generisana grafika, bilo da je to neka špica ili u nekoj reklami, veoma dobra jer se očigledno na kompjuterima koristi veća rezolucija nego što to imaju TV kamere.

Kvalitet zvuka je takođe primetno bolji, nema više nikakvog šuma. Takođe se očekuje u bliskoj budućnosti da TV stanice ponude i 5.1 surround digitalni zvuk.

Što se tiče opcija koje imate, skoro sve su veoma korisne. Jedna od najpopularnijih sigurno je TV Vodič, koji prikazuje programsku šemu svih kanala u zadatom periodu. Takođe, kada se nalazite na određenom kanalu, možete pritisnuti jedno dugme koje će vam pokazati trenutni program na tom kanalu, kao i šta sledi posle toga. Ono što je veoma zanimljiva opcija, to je "Autoprebacivanje". Tačnije, možete izabrati bilo koji film, emisiju, vesti, bilo šta na bilo kom kanalu i uključiti tu opciju, što znači da će uređaj, kada dođe vreme za to, automatski prebaciti na taj kanal radi gledanja izabranog programa.

Jedna veoma važna funkcija je i snimanje sadržaja. Možete snimiti bilo koju emisiju ili film na nekom kanalu, a da ne morate istovremeno i da gledate taj kanal. Snimljeni sadržaj biće dostupan za gledanje sledeća 72 sata u identičnom kvalitetu. Znači, ako niste tu kad je npr. neka utakmica, a hoćete da je gledate, samo je snimite i odgledate kad to vama odgovara.

Iznajmljivanje filmova. Za sada ima samo 50-ak filmova u ponudi, i uglavnom nisu neki. Koštaju između 50 i 150 din, zavisi od naslova. Kažu da će u budućnosti biti ogroman izbor filmova, bar nekoliko hiljada do nekoliko desetina hiljada i da će taj broj konstantno rasti.

Vreme i vremenska prognoza. Izuzetno korisna stvar. Imate trenutnu temperaturu, vazdušni pritisak, brzinu i smer vetra i vlažnost vazduha. Takođe i izgled vremena u sledećih 6 dana.

Ima tu još opcija, ali smatram da su manje važne, tipa roditeljska kontrola i sl. E da, u stvari, samo to da kažem - sad konačno one "restrikcije" filmova dolaze do izražaja. Ono tipa "Ne preporučujemo gledaocima mlađima od 18 godina". Svaki film ima i digitalnu oznaku, npr. 16, i onda ako u roditeljskoj kontroli stavite da vaše dete ima 14 godina, neće moći da gleda taj film :cool:

E sad, što se tiče mana. Dve su privremene, a jedna trajna.

Ono što sam primetio jer imam 42" plazmu je kompresija koja se najčešće javlja oko "statičnijih" objekata na slici (npr. logo kanala) ili oko ivica, ali je inače veoma teško primetiti, posebno na manjim televizorima. Najavili su HD kanale u (bliskoj) budućnosti, tako da će i neko sa većim televizorom moći da uživa.

Druga privremena mana je manjak broja kanala. Trenutno ih ima oko pedesetak, i dok je promo period, imam sve pakete, Osnovni, Fun, HBO i Za odrasle. Fun paket je za mene beskoristan i ne treba ga uzimati, kao ni ovaj Za odrasle. Ne isplati se. HBO jeste malo skuplji paket (~400 din), ali su zato filmovi uglavnom novi i dobri, i kvalitet slike je odličan. Što se tiče broja kanala, rekli su da će valjda i do kraja ove godine biti i preko 200 kanala u ponudi. Tako da - kul :cool:

Treća trajna (ja bar mislim tako) mana je period između menjanja kanala. Pošto se svaki kanal nalazi na posebnom serveru, pri svakom menjanju kanala diskonektujete se sa jednog, a konektujete na drugi server. To vreme čekanja između 2 kanala je negde između 2 i 4 sekunde, zavisi koji kanal je u pitanju. Mada, evo otkako sam ukinuo kablovsku, već sam se skoro navikao na to.

I na kraju, jelte, zaključak.
Definitivno predlažem svima koji imaju Telekom ADSL da probaju IPTV, jer ih (valjda) to još uvek ništa ne košta. Bolje sad nego posle da plaćate 3.500 din za setup ili koliko već. Ako vam se stvarno ne svidi, samo otkažite i ostanite na SBB-u ili čemu već. I bar ćete dobiti i u tom slučaju novi modem za dž ;) Mada sumnjam da ćete otkazati kada vas zaseni besprekorna slika na ekranu :D

Jeste sve to tačno da je Telekom monopolista i da sada hoće i da preotme kolač od SBB-a u sektoru televizije, ali, nevezano za to, ja mislim da je IPTV sam po sebi mnogo dobra stvar i da će sigurno zaživeti i u Srbiji, i to uskoro.

:hvala:

(Svaka čast onome ko je pročitao ceo ovaj post :lol:)

Poslednji put menjao Mr. Anderson dana 29.01.2010. 17:41:39, izmenjena samo jedanput

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 05.11.2008. 20:31:29 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26.09.2003. 09:43:08
Odlican i zaista detaljan text. Samo da jos pocnu da dele STBove u Pancevu. :)

Inace telekom ima poprilicnih problema kod nekih korisnika da natera IPTV da radi bez problema (ili uopste kad smo vec kod toga), ali ce verovatno sve to uskoro da srede.

I 200 kanala do kraja godine je vise nego optimistican stav. Pre bi rekao da ce tako da bude do kraja 2009. U svakom slucaju to ce mahom biti lokalni kanali koji me generalno neinteresuju.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 05.11.2008. 21:20:12 
Site Admin
Korisnikov avatar

Pa ja baš mislim da im je lakše da nabavljaju strane kanale nego domaće iz prostog razloga što mnogi domaći nemaju uslova da im pošalju digitalnu sliku jer imaju staru opremu.

A što se tiče problema sa radom IPTV-a, ja mislim da to između ostalog zavisi od udaljenosti od najbliže centrale. Ako je više od 2 km, može dolaziti do kratkih prekida slike i sl. A i kvalitet kabla koji prolazi kroz zgradu može nekad da pravi problem, tj. da se javljaju neke smetnje u samom kablu ako nije dobro izolovan.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 09.02.2009. 01:56:16 
Site Admin
Korisnikov avatar

Prošlo je dosta vremena od mog poslednjeg posta, pa bih zato da napravim novi.

Moram da se pohvalim da IPTV radi odlično i preporučio bih ga svakome ko ima uslova. Čak sam čuo da će izgleda uskoro biti moguće da svako dobije IPTV ko ispunjava osnovne uslove za digitalnu liniju, bez obzira da li je korisnik Telekomovog ADSL-a. Mislim da je to dobar korak ka daljoj ekspanziji Internet protokol televizije u Srbiji.

Da napomenem još jednu stvar - prekjuče su admini daljinski update-ovali firmware svakom STB-u (sada za verziju piše da je od 3. februara 2009.) i sada ceo interfejs osetno brže radi, a posebno se primećuje brži prelaz između kanala! Tako da je sada gotovo jedina mana IPTV-a popravljena i sada se kanali menjaju gotovo kao na samom televizoru. Ovo je stvarno veliki plus. Sada još jedino, po mom mišljenju, treba proširiti izbor kanala, i ovaj vid televizije će, uz veoma konkurentnu mesečnu pretplatu, biti zreo za masovno korišćenje u gradovima sa digitalnim centralama.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 09.02.2009. 02:49:35 
Korisnikov avatar

Sve je ovo lepo...ali meni port i dalje nije prekonfigurisan iako sam se prijavio 21. 10. ...naravno kad god nazovem žive telefonske sekretarice mi kažu da ću biti obavešten kad se moj zahtev obradi...a inače znam da su ljudi iz mog komšiluka dobili IPTV znači nije problem u centrali... :udri:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 09.02.2009. 12:58:10 
Site Admin
Korisnikov avatar

Možda su te zaboravili ili tako nešto. Najbolje da pozoveš ponovo i da od sekretarice tražiš da dobiješ menadžera ili nekoga i da hoćeš da se žališ, pa onda ispričaš kako im je užasna usluga, pa kakav je to način da toliko dugo čekaš, a prijavio si se u oktobru itd. Onako budi drčan malo. Veruj mi, pomaže :D

U krajnjem slučaju, idi direktno do njih i traži STB (i eventualno novi modem, ako već nemaš), pomeni koji ti je broj zahteva itd. i trebalo bi da ti daju i da središ to.

Ako ništa ne uspe, ponovo se prijavi, kao da se nisi prijavljivao. Evo, i produžili su promo period:

www.telekom.nadlanu.com/iptv je napisao:
Ukoliko se prijavite do 31 marta 2009, poklonićemo vam mesec dana korišćenja OPEN IPTV. Na taj način ćete dobiti sve OPEN IPTV pakete, svu neophodnu opremu i korišćenje svih pratećih usluga. Probajte, i zadržite ako vam se dopada. Po isteku probnog meseca, opredelite se za paket koji vam najviše odgovara i postanite korisnik OPEN IPTV.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 09.02.2009. 13:54:00 
Korisnikov avatar

Da nije problem to što sam zahtev podneo u svoje ime a telefon i ADSL se vode na kevu? :fokus:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 09.02.2009. 14:56:49 
Site Admin
Korisnikov avatar

Verovatno jeste. :)

Ništa, prijavi se ponovo, sa imenom onoga na koga se vodi tel. linija. Možda ti traže i JMBG, pa pripremi.

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 35 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2