Započni novu temu Odgovori na temu  [ 10 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Strong VS Weak Types
PostPoslato: 07.12.2007. 20:24:36 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10.03.2007. 11:41:42
Godina: Dipl.
Smer: IS
Imao sam prepirku sa nekim ortakom danas o tome da li je bolji PHP ili Java. Ja sam se odmah uhvatio za PHP weak typing jer mi se okrene zeludac kada vidim neku funkciju a ne znam kog tipa je parametar niti znas sta funkcija vraca... On, nasuprot tome tvrdi da je to OGROMNA prednost PHP-a u odnosu na javu. I nikako da ga ubedim, mada boli njega uvo, ima 2 soma evra mesecno na PHPu tako da ima i zasto da ga brani...

Imao li je neko od vas tih misli?

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.12.2007. 20:57:48 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05.10.2005. 11:37:14
Godina: Apsolvent
Ja licno vise volim da razmisljam na tvoj nacin, odnosno da znam koji je objekat koje klase, odnosno da preciznije razmisljam.... E, sad.........ko kako voli...Meni je ovo zanimljivije nego php, php je jednostavan za ucenje, ako iole poznajes kako funkcionise stvar sa web programiranjem...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.12.2007. 21:07:45 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13.11.2001. 08:45:08
Ja bih rekao da obojica grešite :)

Ima jezika u kojima se ne zna šta metoda prima i vraća a nisu weak typed. Npr. Python je strong typed, ali je i dynamic typed, što znači da se u run-time-u određuje tip (to je ono dynamic) ali kad se tip odredi on se više ne menja (to je ono strong).

Znači svaki jezik spada u static/dynamic i weak/strong grupu (sve 4 kombinacije su poznate, sa gomilom prelaznih formi).

A što se tiče toga koji je bolji jezik sve zavisi od namene jezika. Što je jezik strožiji (više vuče na static i strong) to je pogodniji za veće i glomaznije projekte, programira se formalnije, više se linija koda napravi i složeniji su programi. Za jezike koje idu na dynamic i weak stranu je karateristično da su laki, da se brzo kodira, da su super za neke manje projekte, da su to uglavnom skript jezici sa interpreterom ili bajt kodom u složenijem slučaju.

Oni hipotetički kostrukti o kojima se može govoriti kao o konzistentnim i relativno trajnim dinamičkim sistemima koji objašnjavaju veći deo procesa motivacije, obuhvatajući i ciljeve i motive kroz njihove međusobne relacije, čime se mogu uslovno..

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 08.12.2007. 00:30:42 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13.10.2003. 14:04:31
Godina: II
zlatko je napisao:
Ja bih rekao da obojica grešite :)

Ima jezika u kojima se ne zna šta metoda prima i vraća a nisu weak typed. Npr. Python je strong typed, ali je i dynamic typed, što znači da se u run-time-u određuje tip (to je ono dynamic) ali kad se tip odredi on se više ne menja (to je ono strong).

Znači svaki jezik spada u static/dynamic i weak/strong grupu (sve 4 kombinacije su poznate, sa gomilom prelaznih formi).

A što se tiče toga koji je bolji jezik sve zavisi od namene jezika. Što je jezik strožiji (više vuče na static i strong) to je pogodniji za veće i glomaznije projekte, programira se formalnije, više se linija koda napravi i složeniji su programi. Za jezike koje idu na dynamic i weak stranu je karateristično da su laki, da se brzo kodira, da su super za neke manje projekte, da su to uglavnom skript jezici sa interpreterom ili bajt kodom u složenijem slučaju.

^ :word:

But thats not the shape of my heart

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 10.12.2007. 16:57:35 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10.03.2005. 04:03:40
zlatko je napisao:
Npr. Python

Ко о чему :D Златко о питону... :sexinbed:

zlatko je napisao:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 10.12.2007. 18:01:10 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06.04.2003. 15:23:01
Godina: IV
Daj da i ja malo kenjam :)

Elem ja radim profesionalno vec 3 godine sa C#/ASP.NET/MSSQL kombinacijom, tako da mi weak typing malo ide na nerve. Ipak mislim da je to sve stvar ukusa. PHP/MySQL je mocna tehnologija ali koliko sam ja upoznat zahtjeva mnogo budzenja ako hocesh da koristish neke malo ozbiljnije stvari koje se na drugim platformama podrazumjevaju. Npr. nedavno sam napravio neki sajtic u PHP/MySQL-u i poshto sam veliki zagovornik troslojne arhitekture, sve pozive na bazu sam uradio iskljuchivo kroz stored procedure. Na kraju se ispostavilo da sam se u startu zahebo, jer slabo koji hosting dozvoljava SP iako podrzava MySQL 5+. npr godaddy.com podrzava samo DETERMINISTIC SP-ove tj samo SP-ove koji za iste parametre vracaju uvijek isti rezultat. :glup:
I ne bude mi mrsko, ostanem cijele noci budan i sve prebacim u MSSQL. I sutradan otvorim Visual Web Developer i malo vizardi, next,next, next. I dobijem isto samo sa velikom ustedom vremena.

mene lichno najvishe nervira kod php-a shto je mothafuckin interpretitran! Kad radish sa kompajliranim jezikom, jednostavno uradish compile i odmah znash da li imash neki sintax error ili ne, a sa PHP-om moras sve duplo da testirash.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 11.12.2007. 00:27:56 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13.10.2003. 14:04:31
Godina: II
ne moras...imash ugradjen web server u samo razvojno okruzenje i odmah proverish + samo okruzenje te proverava..a na kraju krajeva drzis projekat odmah u nekom od poddirova webroota i samo ctrl+S i prebacis na browser i proveris...

But thats not the shape of my heart

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 11.12.2007. 11:49:24 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06.04.2003. 15:23:01
Godina: IV
@VITA
jest, ali kao shto sam reche opet morash da provjerish... :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 11.12.2007. 13:46:43 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02.02.2004. 02:25:50
^ tako je, mnogo je teze 'debagovati' takav kod.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 11.12.2007. 19:31:49 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10.03.2007. 11:41:42
Recimo veliko ogranicenje weak tipova je posledica toga sto funkcije nemaju povratnu vrednost. Na primer Moodle ima fine biblioteke za rad sa odredjenim delovima sistema, na primer dodavanje kategorija i slicno... Medjutim, to radi u jakoj integraciji sa ostatkom, tako da, ako dodje do greske sama funkcija koja bi trebala da predstavlja api ne vrati false ili baci exception (:-) sta je to?) nego redirektuje sistem na error stranu...

Dok bi takav sistem u javi recimo imao API i poslovnu logiku u nekom MiddleWare-u i jako lako bi se vrsila integracija sa na primer eclipsom ili bilo kojim drugim sistemom, lako bi se pravili web servisi i slicno... Ovako je to nocna mora manje vise... pa i kada se napravi da li ce biti kompatibilno sa sledecom verzijom i tako dalje

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 10 Posta ]