Započni novu temu Odgovori na temu  [ 11 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Rechargeable battery
PostPoslato: 06.07.2005. 22:22:03 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13.03.2005. 15:03:45
Godina: Padobranac
Smer: IS
Овако... већ доста дуго водим рат са "допуњујућим" батеријама. Пре годину и нешто купио сам Panasonic Ni-MH od 2000 mAh, од 1,2 V. У брошури коју сам добио уз њих, а исто тако и на нету, нашао сам да ове батерије трпе око 800-1000 пуњења. Међутим, за ово време нисам их пунио више од 90-100 пута, то знам сигурно, а ево већ су толико слабе, да после пуњења не могу да издрже ни сат времена (у питању је дигитални апарат). При томе, да не заборавим, уз њих сам тада купио оригинални Panasonic пуњач.
Дакле, шта ви препоручујете, које батерије да узмем и где (требају ми АА батерије)? Да ли негде могу да се нађу ове rechargeable батерије од 1,5 V? Ја покушавао и свуда тражио, али слаба вајда.

ugasiti, ni skratiti.
Samo ću, obično tako,
jedne slučajne zore,
svom nekom dalekom Suncu
zlatnih se očiju vratiti.

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.07.2005. 05:56:23 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04.09.2002. 14:12:18
Godina: Dipl.
Smer: ME
C.F.L. - nisu toliko losije koliko su jeftinije :)

Hladno pivo, Knjiga žalbe, Pitala si me, 2007.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.07.2005. 09:20:23 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26.09.2003. 09:43:08
Najbolje baterije i punjaci su ti Sanyo i Ansmann (ja njega imam). Kupuj na proverenom mestu jar pirati skoro identicno izgledaju.

Ja sam isto pre imao Panasonic pa nisu nista izdrzavale - jedva 100 fotki, dok sada sa ovim novim ansmann punjacem (puni za 3 sata -dV) i baterijama od 2350mAh aparat izdrzi i preko 300 fotki.

Ako te interesuje broj telefona tipa kod koga mozes da nabavis razne proverene punjace poslacu ti ga na pp.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.07.2005. 09:57:35 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15.11.2004. 11:43:49
Godina: Apsolvent
imam panasonic 1800mAh, i GP 1800mAh. potonje mi deluju izdrzljivije, plus sto znam profi fotografa koji se kune u njih, so... cena im je dosta povoljna.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.07.2005. 12:10:15 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24.05.2004. 08:06:14
Ubedljivo najbolje baterije AA rechargeable su Sanyo. Meni služe bez greške već 3 godine, čak nemam ni originalni punjač nego neki kineski. Potražiću gde ima trenutno da se kupe.

I never apologize
I'm sorry, but that's the way I am

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.07.2005. 14:29:45 
Moderator
Korisnikov avatar

Ja imam 4 Sanyo, 4 Ansmann, 2 Panasonic i mislim 8 CFL. Sve ih koristim preko 2 godine (sem ovih Panasonic) i sve jos uvek rade odlicno, manje vise priblizno....dakle bez zamerki....razlika je jedino u ceni :)
E, sada, ja imam digitalac sa LiIon, pa ne znam kako se baterije ponasaju kod digitalaca koji ne trose mnogo struje, vec hoce da povuku jaku struju od jednom....mozda je to problem zasto se baterije isprazne....

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.07.2005. 14:59:41 
Moderator
Korisnikov avatar

CFL su u stvari samo remarkirani Sanyo, kao i Varta, Sony... Niko od njih neproizvodi NiMH vec samo lepe svoje etikete. Jedini veci proizvodjaci su Sanyo, Ansmann i tako jos neki.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.07.2005. 17:40:21 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21.05.2003. 14:01:17
Hmm ja imam 1 pitanjce koje spada u ovu diskusiju... Hteo bih da kupim Canon IXUS-40 kao što sam već negde napisao! On ima Li-Ion bateriju koja traje recimo 140 snimaka (sa blicem i LCDom). Koliko ona traje? Mislim vremenski...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.07.2005. 18:17:48 
Moderator
Korisnikov avatar

Lisica, pa zasto onda dati 150-200 din za ansmann ili Sanyo, ako za 100 moze da se kupi CFL? :)

Ripper, G Smart koliko zanam, ima integrisanu bateriju i kada tikne, riknula je. Kazu da sa Ixus40 moze znacajno vise da se slika. Jedan kolega sa faksa tvrdi da je sa LCD-om uspeo da slika 400 fotki, e sada...
Ja imam trenutno 2 aparata sa LiIon baterijama. Prvi je star 5 godina i obe baterije su stare toliko (razmak nekoliko meseci). Jedna je izgubila vise od pola kapaciteta, a druga radi nesto slabije nego pre, ali OK. U pitnaju su Sony Info LiIon baterije.

Drugi aparat je Canon i ovih dana puni 3 godine. Origina baterija je stara isto toliko i drzi kao i prvog dana (zapravo, sigrno nesto manje, ali ne dovoljno da bih primetio i zalio se na to :)). Druga baterija, koju sam kupio u CompLandu nije original Canon, vec "Fits Canon" je od samog pocetka imala bubice da posle nekoliko desetina fotki pokaze battery empty i nastavi da slika jos bar toliko dok ne rikne (sve vreme trepce baterija u uglu kao da je prazna). E ova je jedina koja je pokazala znacajno smanjenje kapaciteta. U septembru ce joj biti 3 godine. Dakle, ove original se uglavnom drze, a ta "fits Canon" je izgubila deo kapaciteta.

Cena baterije za tog Ixusa kod nas je 50evra ako se ne varam i uvek je preporucljivo imati bar jos jednu ako putujes negde. Ne za Ixusa, vec za bilo koji aparat. Inace malisa Ima Digic II chip i stvarno je super. Samo smara sto je ama bas sve auto mod :(

Nisam dao odgovor na tvoje pitanje, ali iz mog iskustva pokusaj da zakljucis :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.07.2005. 19:54:53 
Moderator
Korisnikov avatar

Sanyo proizvodi baterije za veliki broj marki ali nisu sve baterije istog kvaliteta. Naime neke izdrzavaju mnogo vise ciklusa punjenja, a neke manje (nije vazno sta pise), a sto je jos vaznije neke vrste baterija nepodnose brzo punjenje (vise od 300-400mA) tj. temperaturu koja se tim punjenjem postize. Bolji modeli imaju kvalitetniju hemiju i specialne "hladnjake" (ako mozes tako da ih nazoves) koji smanjuju temperaturu i samim tim produzavaju vek baterijama. Ustvari ovde savrseno odgovara analogija sa TFT monitorima - Samsung proizvodi 50% panela, pa ipak monitori razlicitih proizvodjaca imaju sasvim razlicite performanse.

Baterija kod Ixusa 40 je jos idobra u poredjenju sa ostalim aparatima koji imaju LiIonke, ali nemogu da poverujem da je bilo ko uspeo da izvuce 400 fotki sa ili bez LCDa. Ta baterija ima ~800mAh, a ja sa 4x2350mAh jedva izvucem 350 u normalnoj upotrebi.

Inace dodatna baterija za Ixus je ~40€, ali ako se potrudis mozda nadjes i za manje.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.07.2005. 21:48:48 
Moderator
Korisnikov avatar

lisica, ni ja nisam mogao da verujem, ali kolega insistria da je uspeo. Baterija ima 700 i nesto mah. Oznaka je ako se ne avram NB-4L.

Inace, nedavno sam se uverio da Ixus V3 (NB-1L, 800mah) moze da slika 300+ fotki sa povremenim koriscenjem LCD-a.

Kazu da je Ixus40 znacajno stedljiviji...

E, nemam pojma...

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 11 Posta ]