Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 16 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 06.09.2005. 18:58:51 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25.11.2001. 01:30:19
Godina: Dipl.
Smer: IS
Interesuje me sta mislite o danasnjem ispitu!

Mislim da ono sto su uradili sa eliminacionim stvarno nije fer. Dati onako lako pitanje (mislim na smer IS), a onda oboriti sve one koji nisu odgovorili rečima kojima je isto napisano u knjizi je stvarno glupo.
O vremenu da i ne govorim. Čini mi se da nisam ni trepnuo kad sam čuo... "ostao vam je još samo jedan minut". (Inače koleginica sa kvaliteta reče da su oni radili 10 minuta, dok smo mi radili 5-6 min.)
Ja sam napisao sve 3 formule i 2 stavke vezane za kriterijum roka vraćanja, i dobio objašnjenje kako to "nije dovoljno". Naravno u obzir nisu uzeli da je 1 moja stavka objašnjava više nego 3 iz knjige...

Glupo je što u celoj toj priči oko Bolonjske deklaracije, koju ljudi sa faksa ne vade iz usta, još uvek postoje ispiti na kojima se više cene ljudi koji štrebaju napamet 600 strana od onih koji uče sa razumevanjem. Mislim da bi stvarno trebalo dati šansu i nama koji nismo dovoljno pametni da 2 knjige "iskopiramo" u glavu da "svojim rečima" odgovaramo!!!

O celoj tematici koju pokriva predmet stvarno ne znam šta se može reći.
Čitajući knjigu Upravljanje Projektima naleteh i na deo u kom čovek kaže kako IS projekti nisu komplikovani, pa kao takvi ni značajni, pa neće biti deo razmatranja knjige...
Pa jel ovo ispit na smeru IS na FONu, ili na građevinskom fakultetu?!?!
:zbun:
Inače po novom planu i programu ovaj ispit je izbačen sa IS smera :zbun: ...

pozdrav.

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 06.09.2005. 20:59:28 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14.03.2002. 19:35:19
Smer: UK
Sta je bilo bilo je .... i da je profesor jaci - jeste! I uvek ce biti! :ljutko:
Mislim da je bolje nezapocinjati ovu temu jer ko zna kakve posledice mogu da budu (uostalom kao na jos nekim ispitima) kada se mi 'jadni studenti' izjadamo medjusobno, a i sami znamo da svako ima pristup forumu, pa cak i ... SVI!
Da, i ja sam danas pala eliminacioni... i to po xy put. I idemo dalje (za iste pare :(( )
Nepravdu sa fakulteta necemo isterati, bar ne skoro :(

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.09.2005. 00:54:12 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07.12.2001. 21:48:50
Godina: Profesor
Mislimo sve najbolje! :yo:

Mada imam jednu zamerku, ako moze ubuduce eliminacioni da traje 23 sec. i da bude 453 detaljna pitanja i podela ali stiktno od reci do reci se tolerise kao tacan odgovor.

Naravno i za projekte isto tako , da slucajno niko ne bude povlascen.
Eto idu projekti krajem nedelje pa cemo videti da li nastavljaju tradiciju...

Btw. pa kad se vec uvodi taj novi sistem zar im nije cilj da malo olabave kriterijum da ociste ovu saku jada studenata koja zuri da zavrsi???

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.09.2005. 07:27:19 
Korisnikov avatar

djogani je napisao:
Btw. pa kad se vec uvodi taj novi sistem zar im nije cilj da malo olabave kriterijum da ociste ovu saku jada studenata koja zuri da zavrsi???

Bojim se da im je cilj da sebi olaksaju i ne ispituju 200 nego 50 studenata....
a za ostale postoji sledeci rok
srecno!

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.09.2005. 08:02:35 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11.12.2003. 00:09:55
O.K. je da postoji eliminacioni, mislim da se ne desava da 100 ljudi vrate kvitice, ali takav nacin pregledanja... Pa to je mislim bruka za fakultet. Ko da ce neko sutra da vas tera da znate svaku stavku nekog biznis plana ili investicione studije? Ko da ce neko terati da znas sve ovo napamet?

Uzas... Srecne su nove generacije koje upisuju IS! Da se ja pitam (a ne pitam se), ja bi ovde uveo neki case study... Daj ljudima da rade neku investicionu studiju izvodljivosti ili bilo sta, pa da vidimo kako ce da se snadju.

Nek bulevari sveta pamte muziku tvojih koraka

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.09.2005. 10:12:12 
Korisnikov avatar

bockey je napisao:
djogani je napisao:

Bojim se da im je cilj da sebi olaksaju i ne ispituju 200 nego 50 studenata....
a za ostale postoji sledeci rok
srecno!

Pa zato im se i gomilaju studenti svaki rok, jer niko nije u stanju da nauci sve napamet. Pa onda od tih 50 prodje 20-ak.

I jos jedan mali komentar i razmisljenje moje malenkosti - zar postoje ljudi (u vecem broju, izuzeci uvek postoje) koji izlaze na investicije i projekte a da ne znaju nista ili slabo znaju? Ipak je to jedan od poslednjih ispita vecini ljudi i mislim da svi ipak mlao bolje spreme to. Mozda gresim...

Case :cool: mozda, ali juce, eh.....

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.09.2005. 11:02:41 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23.09.2002. 18:43:05
Prvo, ne znam odakle pojedinim kolegama ideja kojom pravdaju postojanje i uvođenje eliminacionog, koji inače ne stoji u "opisu" polaganja ispita i koji je naknadno uveden samo kako bi se smanjio broj ljudi koji trebaju biti ispitivani i koji godinama žele da polože ovaj ispit i odu na svoja radna mesta sa diplomom u rukama?! Ja zaista ne znam čime se ovakvo postupanje opravdava? Čime, najozbiljnije me zanima, pojedine kolege opravdavaju uvođenje i postojanje eliminacionog ispita koji je uveden samo, i podvlačim samo kako bi se smanjio broj studenata koji će toga dana biti ispitivani i time, svakako, olakšao posao samim ispitivačima, jer onda sam ja preskočio par koraka u nekoj logici, pa izveo pogrešan zaključak i osudio takvo, po meni jako bezobrazno, ponašanje?! Mene je jako zabrinulo čuvši da pojedine kolege na licu mesta prihvataju sve što im se servira zdravo za gotovo. Problem je, zapravo, sa celom nacijom, koja se sistematski uništavala idejom da su njihovi životi suviše mali i beznačajni i da ne mogu ništa uraditi u borbi protiv (kvazi)autoriteta; no, to je priča za drugi forum, za druge teme...

Po mome mišljenju, ovakvo ponašanje je nedopustivo. Voleo bih da me neko ispravi i da dokaže da grešim, pokazujući mi gde piše i na osnovu čega je ovakvo ponašanje, uvođenje eliminacionog zarad smanjivanja broja studenata i olakšavanja posla profesorima, dozvoljeno. Možda sam ja u zabludi.

Tamo su svi došli na usmeni ispit. I svi su došli da pokušaju da odgovore na već dovoljno komplikovana i frustrirajuća 3 pitanja koja se dobijaju na usmenom ispitu. Čemu dodatno stvaranje konfuzija i pre svega frustracija [kroz čekanje i polaganje dodatnih eliminacionih ispita u trajanju od 7 minuta koji malo ko prođe], nije mi jasno.

Putuje bez puta
I put se za njim rađa.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.09.2005. 15:17:38 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24.05.2004. 08:06:14
Koliko znam eliminacioni postoji i u marketingu, bio je i na osnovama organizacije davne godine kad sam bio prva godina. To nije ništa novo.

E sad, ja nisam ni za, ni protiv eliminacionog. Osnovne stvari se moraju znati, (recimo NSV, to mora u pola noći) ali ono što je definitivno loše to je da su mnogi otpali, iako su napisali i formulu i definiciju, a nisu znali prednosti i mane. Takve studente su trebali da puste. (za razliku ako recimo, neko nije napisao definiciju)

Trebali ste malo da se pobunite. Par kolega su se pobunili i insistirali da vide urađeno po svaku cenu. Ispostavilo se na kraju da su prošli. Tako da nemojte sledeći put sedeti skrštenih ruku nego malo se i izborite za svoja prava.

Mada, ono što je u junu bilo na eliminacionom, i ovo sad, ko' nebo i zemlja (ovaj rok je bio neuporedivo lakši).

Inače, na ispitu nema 3 pitanja, nego 2, pošto se ono pitanje sa testa računa kao jedno pitanje.

Nek' je sa srećom!

I never apologize
I'm sorry, but that's the way I am

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.09.2005. 16:07:19 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18.05.2003. 22:19:50
Godina: Padobranac
Pa posle frustrirajućeg eliminacionog i red je bilo da smanje za jedno pitanje.

I ja se, kao kolega Adept, protivim eliminacionom jer se radi o USMENOM ispitu. Btw, eliminacioni iz marketinga je smejurija u odnosu na ovaj.

@downt:
Koliko se ja sećam nikad nije bilo eliminacionog iz Osnova org. Uostalom, ta ekipa ljudi (Dulanović, Jaško & asst.) je jako fer i nije iz te priče. Mislim investicione :)

A evo i moja 0.02€
Učenje napamet i po utvrđenom redosledu svih koraka u, recimo, predinvesticionoj analizi je notorna BUDALA

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.09.2005. 16:43:59 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10.04.2002. 00:45:02
djogani je napisao:
I jos jedan mali komentar i razmisljenje moje malenkosti - zar postoje ljudi (u vecem broju, izuzeci uvek postoje) koji izlaze na investicije i projekte a da ne znaju nista ili slabo znaju? Ipak je to jedan od poslednjih ispita vecini ljudi i mislim da svi ipak mlao bolje spreme to. Mozda gresim...

Postoje! Evo i ja sam jedan od njih. Kada sam prvi put izasao najbolje sam znao. Kasnije sve manje i manje, a izlazio sam ne znam ni sam koliko puta. Polozio sam na cistu srecu, u stvari, ni dan danas mi nije jasno kako mi je to poslo za rukom.
Problem je naci motivaciju za ucenje posle toliko neuspesnih pokusaja.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.09.2005. 18:36:09 
Korisnikov avatar

Ovako, sto se tice eliminacionog, slazem se sa Adeptom, 'To nije ništa novo' (downt) tacno! Ali njegovo uvodjenje usred skolske godine!!!! Niti je dosla nova generacija niti je promenjen profesor (pa i da ima neko opravdanje)... nego je postojeci profesor na ispitu bio veoma nervozan na prethodna tri roka i dosao na ideju (!!) eliminacionog. Sto se mene tice ja ni bez tog testa nisam mogla da polozim! Jer posle nekoliko neuspelih pokusaja (sa sve VISESATNIM cekanjem u hodniku) uvek nekako padnem na red kod profesora.... (mozete li da zamislite tu mesavinu umora, treme i nervoze) a profesor se seca likova sa prethodnog roka (!), i nezaboravite da NEPOSTOJE ispitne kombinacije (!!!!), mozda da bi se sprecilo njihovo sakupljanje i kopiranje i sl. Ali pritome isti taj profesor postavlja pitanja gledajuci studenta u oci (!!) ... koliko je to objektivno? Naravno sve to vazi i za ostale koji postavljaju pitanja i ispituju.....
Gde li je ovome kraj?! I da li mi ikako mozemo uticati na ovu situaciju osim samo strebanjem strebanjem strebanjem!!??.....
Oh, da! Jako dobro oni znaju da nam to nece trebati u praxi! I da cemo uvek imati neku literaturu ili (ako bas zatreba) neciju pomoc! Bar dok smo novi u poslu. A kad vise nisi nov u poslu, imas staz i iskustvo... malo je opustenije, i tesko da ce neko da te pita koja je tacka posle bilansa uspeha u investicionom programu!

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.09.2005. 18:42:03 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23.09.2002. 18:43:05
Slažem se da eliminacioni nisu nikakva novost ali, ispravite me ako grešim, u marketingu se on najavljuje od samog starta i za njega se zna i prihvata se kao nužno zlo. Ovde, u ovom konkretnom slučaju, eliminacioni je uveden bez, opet me ispravite ako grešim, prethodne najave i prethodne praxe i to samo i isključivo iz razloga smanjenja broja studenata koji izađu u ispitnom roku i to, opet, samo iz razloga kako bi se profesoru olakšalo i samim tim skratilo ispitivanje.

Nemam ništa protiv eliminacionih, ali neka se najave; neka uđu u redovnu proceduru polaganja ovog ispita; neka razlog uvođenja ne bude ogroman broj studenata po roku, jer to je nebuloza i sumnjam da je legalno.

Dalje, pričati da li je neki eliminacioni bio lakši ili ne nema smisla. Koliko znam, u junu je zadatak bio nacrtati tabelu iz sadržaja investicionog programa... to zaista i nije toliko teško (što je individualno, složiću se) ukoliko se učilo. Ono što, ipak, dovodim u pitanje jeste nenajavljeno uvođenje eliminacionog ispita samo iz razloga što ima mnogo studenata i što bi ispitivanje, s obzirom na tempo, moralo da se odloži, za pojedine studente, i za sledeći dan kao i samu tehniku pregledavanja i ocenjivanja eliminacionog testa. Za 7 minuta navesti odnosno ispisati formule, karakteristike, za i protiv određenog kriterijuma je zaista problem. I to "fizički" problem, ako ga tako mogu nazvati i okarakterisati (u smislu brzine pisanja, koncentracije u tom momentu i sl.), a ne problem toga da li je neko spremio ili ne taj ispit. Pa pričamo, na kraju krajeva, o investicijama u kojima se na ispitu traži da znamo broj znakova interpunkcije po strani - ko izlazi na taj ispit bez da zna i to?! Malo karikiram, ali nemam izbora.

A o tromosti kolega koje sve prihvataju zdravo za gotovo, neću ni da pričam...

A i ne bih želeo dalje da pričam, jer usled svega ovoga može samo postati još gore, dok stvar u svoje ruke ne preuzmu studentske organizacije, kao što je to bio slučaj sa TS. A primer o tome kako su pojedine kolege naknadno prošle, dovoljno govori sam za sebe...

Putuje bez puta
I put se za njim rađa.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 08.09.2005. 00:01:05 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18.05.2003. 22:19:50
Godina: Padobranac
bockey je napisao:
...Ali pritome isti taj profesor postavlja pitanja gledajuci studenta u oci (!!)

Ovo nisam shvatio. Pa gde treba da ga gleda?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 08.09.2005. 10:42:31 
Korisnikov avatar

Pirossi je napisao:
bockey je napisao:
...Ali pritome isti taj profesor postavlja pitanja gledajuci studenta u oci (!!)

Ovo nisam shvatio. Pa gde treba da ga gleda?

Ako je koleginica "dobra" imao sam prilike da vidim gde pojedini profesori i asistenti gledaju... :aaa:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 08.09.2005. 16:25:58 
Korisnikov avatar

Da naravno da gledaju 'tamo'.... ali poenta price je u objektivnosti! Kada je i kolega u pitanju (musko)! I dalje ga gledaju u oci (kako bese pocetak price). Ne izvlace se pitanja! Capisci?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 08.09.2005. 19:43:56 
Korisnikov avatar

Pa ja sam drvio vec o tome, kad sam pricao kako postoje pojedini ("vezice i veze") koji dobijaju ona lagana pitanja i ostali ("ostali") koji dobijaju sva ostala.....ali ne mogu vise o tome..... :udri:

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 16 Posta ]