Započni novu temu Odgovori na temu  [ 113 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 23.06.2005. 19:11:33 

Pridružio se: 12.06.2003. 11:49:19
Godina: Dipl.
Smer: IS
Каменко :) , ја ништа не знам о томе, у ствари, први пут сад чујем од тебе, али ако је истина, веома сам заинтересован да се појавим!

Ако неко нешто сазна, било би лепо да то објави овде.

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 23.06.2005. 20:33:38 

Pridružio se: 08.03.2004. 23:09:30
Videla sam obavestenje da se pojave svi koji su polozili pismeni (C#) od januara do juna 2005. u ponedeljak 27.06. u 13 sati - valjda da nas evidentiraju (?!), nije mi najjasnije zbog cega. Uglavnom, nikakav upis ocene nije spominjan.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 23.06.2005. 20:52:31 

Pridružio se: 25.03.2002. 15:22:48
Samo nas ubacuju u bazu koliko sam ja shvatio

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 23.06.2005. 21:37:16 

Pridružio se: 01.04.2004. 22:31:23
Stefanela je napisao:
Videla sam obavestenje da se pojave svi koji su polozili pismeni (C#) od januara do juna 2005. u ponedeljak 27.06. u 13 sati - valjda da nas evidentiraju (?!), nije mi najjasnije zbog cega. Uglavnom, nikakav upis ocene nije spominjan.

To je to. Samo sam hteo da budem siguran, da ne bude da odem(o) do fakulteta i da nema nikog.

Hvala koleginice

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 27.06.2005. 02:19:56 

Pridružio se: 14.09.2004. 18:19:54
Da li neko (iko) zna:
Poslednji termin za odbranu projekta (i kod koga)?
Pitanja iz ranijih rokova (i sa proslog, apsolventskog)?
I da li i dalje moze na "usmenom" da se koristi Sinisina skripta?
:D

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.08.2005. 12:24:56 

Pridružio se: 30.01.2004. 10:15:26
Ja sam pokusao da vam prevedem ovaj primer iz skripte na c#, pridrzavajuci se dokumentacije koliko sam bio u stanju.

U planu je bilo da se napravi i primer sa DataSet-om ali zbog drugih obaveza ja zaista trenutno ne mogu to da postignem.

http://solair.eunet.yu/~vlajkoyu/SeminarskiSkripta.zip

I u ovom primeru je ostalo da se uradi validacija unosa korisnika (ceo ili decimalni broj i sl.) kao i da se u model dodaju proizvod i Partner.

Pitanja postavljajte na forumu ( ne mojte da mi saljete mail - osim ako je nesto konkretno sto ne zanima nikog drugog) da ne bih odgovarao vise puta na ista.

Ako neko ima iskustva u radu sa DataSet-om (ili zeli da nauci) slobodno moze da ga koristi u seminarskom - a bilo bi i pozeljno.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 09.08.2005. 19:51:15 

Povezivanje preko DataSet-a ako nekog interesuje:

Kod:
using System;
using System.Data;
using System.Data.SqlClient;

class SelectIntoDataSet
{

public static void Main()
   {

// step 1: formulate a string containing the details of the
      // database connection
      string connectionString =
         "Integrated Security=SSPI;Persist Security Info=False;User ID=sa;Initial Catalog=Northwind;Data Source=Ime vaseg servera";//ovde promenite naziv servera

// step 2: create a SqlConnection object to connect to the
      // database, passing the connection string to the constructor
      SqlConnection mySqlConnection =
         new SqlConnection(connectionString);

// step 3: formulate a SELECT statement to retrieve the
      // CustomerID, CompanyName, ContactName, and Address
      // columns for the first ten rows from the Customers table
      string selectString =
         "SELECT TOP 10 CustomerID, CompanyName, ContactName, Address " +
         "FROM Customers " +
         "ORDER BY CustomerID";

// step 4: create a SqlCommand object to hold the SELECT statement
      SqlCommand mySqlCommand = mySqlConnection.CreateCommand();

// step 5: set the CommandText property of the SqlCommand object to
      // the SELECT string
      mySqlCommand.CommandText = selectString;

// step 6: create a SqlDataAdapter object
      SqlDataAdapter mySqlDataAdapter = new SqlDataAdapter();

// step 7: set the SelectCommand property of the SqlAdapter object
      // to the SqlCommand object
      mySqlDataAdapter.SelectCommand = mySqlCommand;

// step 8: create a DataSet object to store the results of
      // the SELECT statement
      DataSet myDataSet = new DataSet();

// step 9: open the database connection using the
      // Open() method of the SqlConnection object
      mySqlConnection.Open();

// step 10: use the Fill() method of the SqlDataAdapter object to
      // retrieve the rows from the table, storing the rows locally
      // in a DataTable of the DataSet object
      Console.WriteLine("Retrieving rows from the Customers table");
      mySqlDataAdapter.Fill(myDataSet, "Customers");

// step 11: close the database connection using the Close() method
      // of the SqlConnection object created in Step 2
      mySqlConnection.Close();

// step 12: get the DataTable object from the DataSet object
      DataTable myDataTable = myDataSet.Tables["Customers"];

// step 13: display the columns for each row in the DataTable,
      // using a DataRow object to access each row in the DataTable
      foreach (DataRow myDataRow in myDataTable.Rows)
      {
         Console.WriteLine("CustomerID = " + myDataRow["CustomerID"]);
         Console.WriteLine("CompanyName = " + myDataRow["CompanyName"]);
         Console.WriteLine("ContactName = " + myDataRow["ContactName"]);
         Console.WriteLine("Address = " + myDataRow["Address"]);
      }

}

}

Rec je o Northwind bazi koja dolazi sa SQL Serverom.

Jedino sto treba da promenite je naziv servera u konekcionom stringu.

Pozdrav

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 11.08.2005. 16:58:29 

Pridružio se: 11.06.2003. 23:34:43
Hvala kolega kameni ali svi mi umemo (valjda) da citamo help :) , te i ovaj primer. Poenta sa DataSet-om je da se uklopi u ovu pricu tj. da se drzi u DataBroker-u a da mu se pristupa iz nizih kotrolera ( poslovne logike , konInterfejsa...).

Pitanje za Vlajka: Posto si se namucio sa ListView-om, da li mi mozemo da koristimo DataGrid u kombinaciji sa DataSet-om i da li mozda imas ideju kako bi to moglo da funcionise u ovoj strukturi resenja ( veoma je lako ako se zaobidju svi nivou i grid sa forme se direktno poveze sa DataSet-om :) )

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 11.08.2005. 18:26:01 

...

Poslednji put menjao kamen dana 13.08.2005. 11:28:52, izmenjena samo jedanput

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 11.08.2005. 18:47:38 

Naravno da mozete da koristite Dataset i DataGrid.

Interfejs dobija Dataset od KAL-a, a dalje vezujete grid na njega najnormalnije. Na Save isti taj DataSet se prosledjuje KAL-u, a ovaj dalje zna sta da radi s njim, tj. ide preko SO i brokera u skladiste.

Broker bi trebalo da radi nad tabelom i da zna kako da je mapira u skladiste (mada cete verovatno imati preslikavanje 1-1 DS sa DB, pa mu je posao trivijalan - kreiranje komandi i povezivanje sa odgovarajucom uskl. procedurom ili zadavanje upita komandi ako ne radite sa uskl.proc). Bitno je da broker podrzava transakcije tj. da sa SO moze da se pozove vise brokera pod istom transakcijom.

Bilo bi vrlo pozeljno da broker bude genericki tj. da zajednicku funkcionalnost izdvojite u apstraktnu klasu.

Tipizirani DS poprilicno olaksava rad ako se izuzmu neki bagovi dizajnera.
Ako pravite tipizirani DataSet po slucaju koriscenja mozete da ucitavate podatke selektivno i da iskoristite relacije u DS. Ako pravite jedan DS koji sadrzi sve tabele onda ih ili sve ucitavate i drzite ( kao neku vrtsu kesa ) na srednjem sloju ili ne koristite ogranicenja (EnforceConstraints = false).

Ne pada mi trenutno nista vise na pamet...

P.S. Ja pozdravljam postavljanje svakog interesantnog primera koda.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: cemu ljutnja
PostPoslato: 12.08.2005. 14:16:09 

Izvinjavam se kolegi Kamenom ali nije mi bila namere da obezverednim njegovu pomoc vec da cisto produbim pricu dalje, tj. da definisemo kako ovde mozemo da koristimo DataSet ( posto kao sto vidite , ovo nije bas standarno koriscenje DS-a). Naravno svaka pomoc je dobro dosla.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 13.08.2005. 02:40:56 

Pitanje za Vlajka:
stvarno se mucim da DataSet uklopim u ovu pricu ali imam sledece nedoumice:
1. Ako koristim untyped DataSet ne znam sta ce mi onda domenski objekti ( kad DataSet ima svoje DataTables a one dalje svoje DataRows), jedino mogu da ih budzim u DataRows ali to onda nije to sto se trazi u seminarskom jer onda mi DataSet zamenjuje kompletno sve
2. Ako koristim typed DataSet da li to znaci da bi trebao da pravim XML Schemu za svaku domensku klasu na osnovu koje bi generisao izvedene DataSet klase i da li onda izvedene DS klase trebaju da mi predstavljaju domenske klase ( ovo drugo vec ima nekog smisla )
Kad resimo ovu dilemu imam jos pitanja ( izvini za cimanje ali DS nije predvidjen za ovakve strukture solutiona, ali bi voleo ako bi mogli nekako da ga ubacimo )

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 13.08.2005. 11:06:38 

Pridružio se: 04.10.2004. 11:11:27
Godina: Apsolvent
Imam ja jedno pitanje za vas, administrativne prirode... ja sam izabrao javu i jel obavezno to upisivanje u indeks da sam polozio pismeni deo (plusici na vezbama) i ako je obavezno kad to moze da se uradi (valjda nije kasno). Ko je zaduzen za to, kome da posaljem mail?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 13.08.2005. 15:11:36 

drasko82 je napisao:
Imam ja jedno pitanje za vas, administrativne prirode... ja sam izabrao javu i jel obavezno to upisivanje u indeks da sam polozio pismeni deo (plusici na vezbama) i ako je obavezno kad to moze da se uradi (valjda nije kasno). Ko je zaduzen za to, kome da posaljem mail?

Koliko ja znam nije kasno a obavezno je. Posalji mail Duletu.

bjeli je napisao:
1. Ako koristim untyped DataSet ne znam sta ce mi onda domenski objekti ( kad DataSet ima svoje DataTables a one dalje svoje DataRows), jedino mogu da ih budzim u DataRows ali to onda nije to sto se trazi u seminarskom jer onda mi DataSet zamenjuje kompletno sve
2. Ako koristim typed DataSet da li to znaci da bi trebao da pravim XML Schemu za svaku domensku klasu na osnovu koje bi generisao izvedene DataSet klase i da li onda izvedene DS klase trebaju da mi predstavljaju domenske klase ( ovo drugo vec ima nekog smisla )

Nisam bas siguran da sam razumeo ni prvo ni drugo pitanje ali cu pokusati da ti odgovorim nekako.

Ako koristis DataSet neces imati softverske domenske klase tj. konceptualne klase ce biti implementirane pomocu Dataset-a, bez obzira na to da li je tipiziran ili ne.
DataRow predstavlja instancu domenske klase a DataColumn svojstvo, DataTable kolekciju instanci, a DataRelation relaciju izmedju klasa. DataSet je samo kontejner.

Tipizirani DataSet olaksava rad, ili se meni barem meni tako cini, i u pogledu kreiranja DataSet-a, tj. tabela i postavljanja relacija kroz dizajner (rucno ili prevlacenjem tabela iz baze), i kasnije u njegovom koriscenju, kroz tipizirana svojstva i metode umesto kastovanja i pristupanja kolonama po indeksu ili imenu.

Ne znam kakva ti je tacno ideja vezana za drugo pitanje. Ako si radio nesto slicno ili imas neki kod postavi ga.
bjeli je napisao:
izvini za cimanje ali DS nije predvidjen za ovakve strukture solutiona...

Zasto mislis da nije ?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 13.08.2005. 18:55:47 

Znaci ako sam te dobro razumeo , dovoljno je da napravim tipizirani DS i u njemu cuvam obe tabele iz modela ( i jak i slab objekat i relaciju izmedju njih) i da kasnije ovu klasu korstim kao sto bi koristio domenske klase.
Ili moram da pravim tipizirane DS-ove za svaki objekat iz baze pojedinacno?
I gde bi trebao da cuvam instancu DS-a , posto on bi trebao non stop da bude u memoriji ( zbog automatskog update-a, itd...)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 13.08.2005. 19:59:55 

Jedan DataSet za jedan (ili vise) slucaj(eva) koriscenja.

Mozes da ga cuvas na Kontroleru Interfejsa. On ga dobija od KAL-a, povezuje sa formom i na kraju ga salje nazad KAL-u (ceo DataSet ili samo izmene) da se sacuvaju izmene.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 15.08.2005. 21:51:06 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24.01.2005. 22:28:43
Jel se znaju termini za odbranu seminarskog sad u septembru?? Jel u terminu pismenog ili usmenog? Tnx, i nadam se da ne pitam (opet) neshto opste poznato :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 16.08.2005. 01:40:40 

Odbrana seminarskog je do sad uvek bila u terminu pismenog, tj. za one koji nisu polozili pismeni - posle njega.

Inace ovaj primer koji sam postavio nije zvanicna literatura i ne mozete da se pozivate na njega. To je samo pokusaj male pomoci.
Takodje, deo koda vezan za izmenu stavke (combo i TextBox u Listview-u) je napisan na brzinu i mislim da je ostao prilicno nesredjen. Vi to mozete da implementirate na bilo koji nacin - u novom prozoru, sa staticnim kontrolama na postojecoj formi...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 19.08.2005. 23:22:13 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20.02.2004. 00:59:23
Zanima me kako izgleda odbrana seminarskog...da li se analizira kod ili nesto slicno tome??

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 22.08.2005. 11:55:59 

Delija je napisao:
Zanima me kako izgleda odbrana seminarskog...da li se analizira kod ili nesto slicno tome??

Gleda se dokumentacija i gleda se kod koji mora biti u skladu sa onim sto pise u dokumentaciji.
Ja pokusavam da prodjem kroz najslozeniji slucaj koriscenja, od interfejsa do brokera, i vidim kako je sta kodirano. Kod se analizira se u smislu sta je bila ideja i zasto je tako radjeno, ili kako bi nesto moglo biti uradjeno. Mozes i da dobijes zadatak da na licu mesta nesto doradis (mada se to ne desava cesto).

I naravno - program mora da radi i morate znati da ga instalirate.
Jedan savet za korisnike Access-a: kada snimite datoteku sa CD-a ona je oznacena kao Readonly. pa da biste mogli da uradite naku promenu u bazi morate prethodno da skinete ovo svojstvo kroz proozor 'Properties '.
Mozda zvuci glupo ali u svakom roku se pojavi neko kome program puca zbog toga ('ne znam sta mu je, radio je juce kod mene kuci !?!' )

Toliko od mene, mozda bi ti vise znacili utisci onih koji su odbranili seminarski ( nazalost za sad ih je jako malo ).

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 22.08.2005. 17:36:27 

Kolega Vlajko mogu da te obavestim da sam uspeo da se iscupam sa DataSet-om i gridom , a da se pritom drzim svih zahteva vezanih za arhitekturu aplikacije. Mada sam sam dosta snage izgubio na kontrolisanje unosa u gridu ( Table i ColumnStyles i tome slicno ) , a najveci je problem na odrzavanju relacija unutar DataSeta ( typed DataSet sa dve tabele i jednom relacijom , iako sam iskljucio EnforceConstraints) i povezivanja sa BindingManagerom .
Mada bih iskreno preporucio koriscenje DataSet-a ( i to typed, tj. klase koja nasledjuje DataSet i prilagodjava ga slucaju koriscenja ), jer su mnoge kontrole u C# prilagodjene za rad sa DS-om.

Vlajko interesujeme sta je sa nama koji nismo polozili pismeni ( tj. koji nismo dolazili na lab. vezbe). Kad cemo mi braniti seminarski da li odmah posle pismenog , ili cete nam dati neke zadtke da odradimo dok branimo seminarski? Takodje me interesuje da li je moguce i pismeni i seminarski da se brane na sopstvenom lap-top-u).

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 24.08.2005. 00:28:27 

Citiraj:
Vlajko interesujeme sta je sa nama koji nismo polozili pismeni ( tj. koji nismo dolazili na lab. vezbe). Kad cemo mi braniti seminarski da li odmah posle pismenog , ili cete nam dati neke zadtke da odradimo dok branimo seminarski?Takodje me interesuje da li je moguce i pismeni i seminarski da se brane na sopstvenom lap-top-u.

Do sad je praksa bila da se seminarski brani odmah posle pismenog i ne verujem da ce se to menjati.
Za lap-top ne znam, ali ne vidim ni jedan razlog zasto ne bi moglo. Ponesi ga, a ako ti je bitno da znas unapred posalji mail Saletu. Cini mi se da su neki vec polagali proletos pismeni (iz principa prog.) na lap-top-u.

Inace, ja ne znam ni da li cu uopste biti na ispitu, tako da je sve ovo sto ovde pricam potpuno nezvanicno.
Mozda je to trebalo da kazem ranije ?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 25.08.2005. 00:24:34 

Vlajko, jel znas mozda na sta bi trebali jos da obratimo paznju ( sto se pismenog tice) sem na datoteke i na kolekcije, tj. u vezi cega jos bi mogli da dodju zadaci, i da li nam je dozvoljeno da korstimo koje god klase zelimo , u resavanju zadatka ( vezano za kolekcije i datoteke) ili moramo bas one koje oni navedu i koje su koriscene na vezbama?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 26.08.2005. 00:45:54 

Pridružio se: 26.08.2005. 00:33:59
Zna li neko da li ce ocene sa pismenog vaziti nakon oktobra?Hvala

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 26.08.2005. 15:10:46 

*Ivana* je napisao:
Zna li neko da li ce ocene sa pismenog vaziti nakon oktobra?Hvala

Ako mislis na pismeni polozen preko vezbi, ocena vazi zakljucno sa decembarskim rokom.

bjeli je napisao:
Vlajko, jel znas mozda na sta bi trebali jos da obratimo paznju ( sto se pismenog tice) sem na datoteke i na kolekcije, tj. u vezi cega jos bi mogli da dodju zadaci, i da li nam je dozvoljeno da korstimo koje god klase zelimo , u resavanju zadatka ( vezano za kolekcije i datoteke) ili moramo bas one koje oni navedu i koje su koriscene na vezbama?

U zadatku moze da se trazi da napravite sopstvenu listu, a u suprotnom koristite klasu framework-a koja najvise odgovara zahtevu. Nista nije vezano za vezbe.
Osim kolekcija i datoteka za vecu ocenu moze da se trazi i komunikacija sa bazom, i tu "ne bi trebalo" da bude ogranicenja u pogledu klasa koje se koriste.
Ranije su bili i zadaci sa stringovima za 6: pronadji sva pojavljivanja podstringa, broj pojavljivanja svakog slova, ukupan broj slova ili cifara i sl.
Nizovi.

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 113 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća