Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 352 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 28.09.2010. 14:28:19 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11.06.2006. 19:44:46
Godina: IV
Smer: IS
Drage kolege, ako neko ima rokove (novije) najlepse molim da mi posalje na email:

mirash_bg@yahoo.com

Hvala

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 28.09.2010. 14:30:49 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17.03.2008. 23:11:55
Godina: Apsolvent
Jedino za šta sam ja čuo je ovo. Tu sam se i ja prijavio.
Kod:
projektovanje.softvera@yahoo.com

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 30.09.2010. 07:23:48 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19.05.2010. 16:35:44
Hvala! :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 30.09.2010. 22:58:45 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16.06.2007. 22:41:14
BettyBoop je napisao:
Je l' moze neko da okaci zadatak iz oktobra?

Oktobar 1
19.09.2010.

Napraviti klijent-server program (server i vise klijenata) koji medjusobno komuniciraju preko soketa.
Klijent program predstavlja aplikacija sa grafickim korisnickim interfejsom koja sadrzi glavni meni koji sadrzi stavku (opciju) menija: Izmeni rezultate ispita

SERVERSKI PROGRAM takodje predstavlja Java aplikacija sa grafickim korisnickim interfejsom.

Ekranska forma za unos rezultata ispita sadrzi:

Opadajucu listu iz koje se bira predmet
Tabelu u kojoj se prikazuju sve studenti koji su polozili izabrani predmet
Dugme prikazi
Dugme obrisi
Dugme sacuvaj

Klikom na dugme prikazi u tabelu koja se nalazi na ekranskoj formi prikazuju se svi studenti koji su polozili izabrani predmet. (25 poena)

Klikom na dugme obrise, klijent program brise (iz memorije, ne tabele) selektovanog studenta sa spiska studenata koji su polozili izabrani predmet. (25 poena)

Klikom na dugme sacuvaj, klijent program salje izmenjeni ispitni spisak koji sadrzi podatke o predmetu i svim studentima koji su polozili taj predmet server programu da evidentira izmene koje su nastale u ispitnom spisku (30 poena)

Omoguciti klijentu da moze da vidi samo spiskove koje je on menjao. (20 poena)

Date su tabele:

TStudent (BrInd, Ime, Prezime)
TPredmet (SifraP, Naziv)
TSpisak (SRok, BrInd, SifraP, Ocena, Skorisnik)
TRok (SRok, Naziv)
TKorisnik (SKorisnik, IKorisnik)

Je l ima neko septembar?

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 01.10.2010. 12:58:52 

Pridružio se: 03.11.2008. 16:24:36
grk je napisao:
Klikom na dugme obrise, klijent program brise (iz memorije, ne tabele) selektovanog studenta sa spiska studenata koji su polozili izabrani predmet. (25 poena)

Sta ovo znachi? Ne razumem ovaj deo "iz memorije, ne iz tabele".
Da li si hteo da kazes da "treba izbrisati selektovanog studenta sa tabele na ekranskoj formi i iz liste za koju je ta tabela vezana, a ne iz baze podataka"?

p.s. Septembarski rok potrazi na prethodnim stranama. Neko je vec napisao sta je bilo.

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 01.10.2010. 13:38:28 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16.06.2007. 22:41:14
nisam hteo da kazem nsita, samo sam prekucao rok od reci do reci - to je instrukcija koju ti oni daju
jos uvek nisam u toku sa programiranjem u javi, ali pretpostavljam da to ima veze sa necim sto mozes naci u njihovom praktikumu

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 02.10.2010. 04:09:17 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28.09.2006. 00:07:40
Godina: Dipl.
^^da to znaci, tako je asistent rekao.

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 02.10.2010. 19:18:00 

Pridružio se: 08.09.2003. 19:03:58
Sad vidim da se pominju vezbe (a nije ni pocela godina!?) ali nigde nista zvanicno nisam nasao. Ako moze neki opsirniji info bilo bi super.

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 03.10.2010. 10:13:07 

Pridružio se: 28.12.2004. 09:27:37
El ima neko malo vremena za jedan quick brainstorming posto mi se cini da ovaj tekst zadatka nema veze sa zivotom. Nisam bio na ispitu i ne znam kakva su dodatna objasnjenja davali ali sam tekst ima puno nelogicnosti.

Naime, u modelu baze se vidi da je TSpisak agregacija koju jedinstveno odredjuju rok, brInd, predmet i ocena. Ovo je nonsens br. 1 jer ispada da u jednom roku, jedan student za jedan predmet moze da ime dve ocene??? Dalje, u zadatku se kaze:

Citiraj:
Dugme prikazi
Dugme obrisi
Dugme sacuvaj

Klikom na dugme sacuvaj, klijent program salje izmenjeni ispitni spisak koji sadrzi podatke o predmetu i svim studentima koji su polozili taj predmet server programu da evidentira izmene koje su nastale u ispitnom spisku

Omoguciti klijentu da moze da vidi samo spiskove koje je on menjao

Pre svega, kakav sad ipspit? Ispit ne postoji kao entitet u bazi. Ako su mislili na spisak onda fali odabir roka jer ovako ce se odabirom na primer samo mate1 prikazati svi studenti koji su polozili matu1 u svim rokovima sto je u suprotnosti sa pojmom "spisak" koji predstavlja listu svih studenata sa ocenama koji su polagali odredjeni predmet u odredjenom roku. Drugo, da li se osim brisanja moze jos nesto uraditi sa tim spiskom? Da li se mogu dodavati studenti koji su polozili? Ako da, kako se bira student? Da li treba ubaciti drop down listu kao kolonu u tabelu? Trece, po ovom modelu moguce je da za isti rok, za isti predmet, za dva razlicita studenta, dva razlicita korisnika sistema unesu ocenu:
srok:002; brInd:333/03;sifraP:666;ocena:8;sKorisnik:009
srok:002; brInd:444/04;sifraP:666;ocena:9;sKorisnik:010

Ima li ovo smisla?

Opet, ogradjujem se jer nisam bio na ispitu pa ne znam sta su pricali ali nikakva dodatna objasnjenja im ne mogu oprati za ovakav losh tekst. Moje misljenje je da bi relacioni model u postavci zadatka trebalo da izgleda ovako:

TPredmet (SifraP, Naziv)
TSpisak (SRok, SifraP, Skorisnik)
Tspisak_Ispit(SSpisak, BrInd, Ocena, )
TRok (SRok, Naziv)

Zalim sve one koji su polagali ovaj ispit u oktobarskom roku :(

Any comments?

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 03.10.2010. 10:41:02 
Korisnikov avatar

Za te nelogicnosti necu ti odgovarati, nisam tada ima vremena da analiziram, radio sam kako sam znao preko datih tabela, tj preko join upita (spisak, predmet, student- jer sam shvatio da treba i ime i prezime studenta, tj svi podaci). jedan kolega je pitao jel treba preko joina, asistent je rekao moze a i ne mora(kako je mislio da moze bez joina sa datim tabelama ne znam). Ne znam sta da ti kazem. Do tog poslednjeg boldovanog dela nisam stigao.

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 03.10.2010. 10:58:26 

^ Mozes li mi reci kako ti izgleda forma? Sta od kontrola imas i sta prikazujes u tabeli? Takodje, koji sve use case-ovi se mogu izvrsiti na toj formi?

Hvala

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 03.10.2010. 11:07:43 
Korisnikov avatar

Reci cu ti kad uradim zadatak, ovo su utisci sa ispita :) Tada mi zadatak nije radio.

Ako se secam, tabela je trebalo da pokazuje ime, prezime i broj indeksa studenta.Forma je imala taj combo box, odakle se birao predmet. Klikom na prikazi se prikazuju podaci o studentima koji su polozili predmet selektovan u comboboxu. Dugmetom brisi je trebalo izbrisati selektovanog studenta u tabeli sa liste studenata, ali ne iz tabele u bazi. Ako sam razumeo asistenta, trebalo je da u klasi postoji ta neka lista studenata, iz koje bi se brisalo, a tek klikom na dugme sacuvaj prosledjivala bi se ta lista i vrsio update upit na tabelom u bazi.

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 03.10.2010. 11:18:14 

Kad budes pokusavao da ga uradis, obrati paznju na ono sto sam napisao pa mi napisi impresije o tome kako ti sada izgleda postavka zadatka.

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 03.10.2010. 16:08:47 

Pridružio se: 26.04.2007. 23:09:15
Rok je bio uzasno konfuzan! Jos je kod mene u ucionici bio onaj mali smotani koji inace nema pojma, pa nam niko nije ni objasnio sta se gde trazi!
A ovo za klijenta nemam pojma kako moze da se odradi jer nigde nema logovanja, i ne znam kako da pamtim korisnicko ime tog ulogovanog klijenta...
Sve u svemu uzas....

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 03.10.2010. 17:26:02 

Ajde to za logovanje jos moze i da se kaze da se podrazumeva jer je u vecini prethodnih rokova to bio jedan od zahteva mada bi i to trebalo napomenuti u tekstu ali ajde...

Medjutim, sam srz zadatka, centralni objekat u sistemu nije bio lepo definisan i zadatak ovako kako su ga oni postavili nije bilo moguce resiti. Tjst. to resenje ne bi imalo smisla, a ni sami use case nisu bili jasno definisani. U jednom trenutku napisu:"Ekranska forma za unos rezultata ispita sadrzi:", a ispade da nikakav unos nije trebao da se radi vec samo delete.

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 03.10.2010. 18:51:57 

Pridružio se: 26.04.2007. 23:09:15
Ajde ako neko uspe da odradi ceo rok neka ga postavi ili bar kaze kako se sta radi. Ja sam uradila prva 2 zahteva i dalje ne znam... Ono dugme sacuvaj izmene mi je prilicno zbunjujuce...

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 04.10.2010. 01:11:49 

Evo da probam ja na brzinu da odgovorim. Nemam mnogo vremena da analiziram, niti sam nekada bio na ovom ispitu. Ali onako, zdravom logikom :)

edi je napisao:
Naime, u modelu baze se vidi da je TSpisak agregacija koju jedinstveno odredjuju rok, brInd, predmet i ocena. Ovo je nonsens br. 1 jer ispada da u jednom roku, jedan student za jedan predmet moze da ime dve ocene???

Pretpostavljam da ocena ne treba da bude deo kljuca. Na taj se resava problem o kome pricas.

Citiraj:
Citiraj:
Dugme prikazi
Dugme obrisi
Dugme sacuvaj

Klikom na dugme sacuvaj, klijent program salje izmenjeni ispitni spisak koji sadrzi podatke o predmetu i svim studentima koji su polozili taj predmet server programu da evidentira izmene koje su nastale u ispitnom spisku

Omoguciti klijentu da moze da vidi samo spiskove koje je on menjao

Pre svega, kakav sad ipspit? Ispit ne postoji kao entitet u bazi. Ako su mislili na spisak onda fali odabir roka jer ovako ce se odabirom na primer samo mate1 prikazati svi studenti koji su polozili matu1 u svim rokovima sto je u suprotnosti sa pojmom "spisak" koji predstavlja listu svih studenata sa ocenama koji su polagali odredjeni predmet u odredjenom roku. Drugo, da li se osim brisanja moze jos nesto uraditi sa tim spiskom? Da li se mogu dodavati studenti koji su polozili? Ako da, kako se bira student? Da li treba ubaciti drop down listu kao kolonu u tabelu? Trece, po ovom modelu moguce je da za isti rok, za isti predmet, za dva razlicita studenta, dva razlicita korisnika sistema unesu ocenu:
srok:002; brInd:333/03;sifraP:666;ocena:8;sKorisnik:009
srok:002; brInd:444/04;sifraP:666;ocena:9;sKorisnik:010

Ima li ovo smisla?

Ovako. Mislim da si mnogo zakomplikovao sam sebi trazeci vezu ovog zahteva sa stvarnim svetom :D Po mom misljenju stvar je mnogo prosta. TSpisak predstavlja tabelu svih studenata koji su ikada polozili bilo koji ispit u bilo kom roku. U zadatku je postavljen zahtev da isfiltriras ovu tabelu po polozenom predmetu i da prikazes na ekranu. Jedino sto mozes uraditi sa tim prikazom na ekranu (u datagridview-u u C#, verovatno ima neki ekvivalent tome u javi) je da selektujes odredjene studente i da ih izbrises sa ekrana (cime si ujedno "oznacio" ponistavanje tih polozenih ispita za ta te studente). Kada kliknes dugme sacuvaj, potrebno je da apdejtujes bazu tako da one koje si "oznacio" izbrises iz baze (izbrises ih iz tabele Tspisak).
Nisu naveli da se osim brisanja moze raditi bilo sta drugo. Sumnjam da se moze dodavati bilo sta jer bi to znacajno zakomplikovalo stvari, a ispit se radi samo 3 sata. I ovako je prilicno malo vremena da se odradi sve sto traze, jer je ovde rec o klijent-server multithread aplikaciji, gde cesto postoji dvosmerna komunikacije izmedju threadova (kada daju kao zahtev diskonektovanje klijenata sa servera).
Sad se postavlja pitanje chemu onda polje SKorisnik u Tspisak. Postoje dva moguca objasnjenja:
a) nakon sto izbrises selektovane studente iz baze, potrebno je preostale koji su izlistani ubaciti u bazu ali sa promenjenim SKorisnikom. Ovo zvuci glupavo :)
b) Pored brisanja studenata na ekranskoj formi, moguce je menjati i ocene za izlistane (predmete, studente, rokove). Na taj nacin promenom ocene za nekog (studenta, predmet, rok) automatski se menja polje Skorisnik za dati slog, i onda to treba apdejtovati u bazu.
Sto se tice pitanja da li ima smisla da za isti rok, isti predmet i dva razlicita studenta razliciti korisnici unesu ocenu - ima smisla. Klasican primer je kad asistenti podele pregledanje ispitnih svesaka i onda svako unosi ocene za studente koje su oni ocenjivali.

Citiraj:
Opet, ogradjujem se jer nisam bio na ispitu pa ne znam sta su pricali ali nikakva dodatna objasnjenja im ne mogu oprati za ovakav losh tekst. Moje misljenje je da bi relacioni model u postavci zadatka trebalo da izgleda ovako:

TPredmet (SifraP, Naziv)
TRok (SRok, Naziv)

Meni recimo u tvom modelu nije jasna tabela Tspisak_Ispit. Sta ti predstavlja SSPisak? Ako je SSpisak (SRok, SifraP) onda to to dodje na isto kao ovo gore sto sam ja napisao da samo treba ocenu izbaciti iz kljuca :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 04.10.2010. 08:55:04 

Ono u cemu se ti i ja, a ocigledno i ja i kreatori ispita razilazimo je shvatanje pojma "spisak". Ja sam pojam spisak shvatio kao listu svih studenata sa ocenama koji su polagali odredjeni predmet u odredjenom roku. Takodje, logicno mi je bilo da se kao kreator spiska potpise samo jedna osoba, odnosno jedan korisnik sistema. Zato sam u onom mom modelu uveo entitet Spisak koga jedinstveno odredjuje rok i predmet, a korisnik moze biti samo jedan za jedan spisak. Spisak_ispit je sada agregacija spiska i studenta + ocena.

Sada, kapiram da njihov spisak u stvari predstavlja listu svih studenata koji su polagali odredjeni predmet u svim rokovima, a kada kazu "Omoguciti klijentu da moze da vidi samo spiskove koje je on menjao" onda se pod spiskom podrazumeva jedan red u tabeli TSpisak.

Dodatnu zabunu je unela recenica:"Ekranska forma za unos rezultata ispita sadrzi". Mislim, kako shvatiti ovo osim da na toj formi treba da se implementira Dodavanje novog rezultata ispita. Kako si ti ovo shvatio? Sada nastaje konfuzija kako izabrati rok, kako izabrati studenta...

Ovo za tabelu SKorisnik sam ja shvati ovako. Svaki red u tabeli TSpisak ima id korisnika koji je taj red uneo. Znaci, pre svega treba inicijalno popuniti tabelu TSPisak sa nekoliko redova. Kada se korisnik uloguje njegov ID se non stop cuva i dodaje se u WHERE upita koji vraca listu objekata koji se prikazuju u tabeli. Ono opet unosi konfuziju recenica:"Omoguciti klijentu da moze da vidi samo spiskove koje je on menjao". Da li se pod "menjao" podrazumeva i "kreirao". Ako da onda je ovo moje shvatanje OK. Medjutim, nigde nisu naveli da treba da se implementira logovanje :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 04.10.2010. 11:16:55 

edi je napisao:
Ono u cemu se ti i ja, a ocigledno i ja i kreatori ispita razilazimo je shvatanje pojma "spisak". Ja sam pojam spisak shvatio kao listu svih studenata sa ocenama koji su polagali odredjeni predmet u odredjenom roku. Takodje, logicno mi je bilo da se kao kreator spiska potpise samo jedna osoba, odnosno jedan korisnik sistema. Zato sam u onom mom modelu uveo entitet Spisak koga jedinstveno odredjuje rok i predmet, a korisnik moze biti samo jedan za jedan spisak. Spisak_ispit je sada agregacija spiska i studenta + ocena.

Zato sam ti i rekao da ne pokusavas da povezes problem sa stvarnim svetom, nego da ga gledas bas onako kako su ga zadali. :) U sustini mozes i da ignorises "problematiku zadatka", vec samo posmatraj tabele koje su zadali i sta je sa njima u sustini moguce izvesti. Ja se slazem sa tobom da naziv tabele spisak jeste zbunjujuci, jer navodi da je rech o ispitnom spisku za odredjeni rok, ali ako posmatras samo tabele jasno je o cemu se radi. Sto se tiche tabele Spisak_Ispit, ako te dobro razumem imas sledece:

Mene je zbunila stavka SSpisak koja je nedefinisana, pa sam skapirao da je to ustvari:
Tspisak_Ispit(SRok, SifraP, BrInd, Ocena, )

Ako je tacno ovo kako sam ja razumeo, onda se to svodi na isto ono sto su oni napisali (samo bez ocene kao kljucha):

Ako obratis paznju, to sto si ti napisao je samo jedna od normalnih formi (ne secam se koja, prosle su godine od kada sam polozio baze :P ) ovoga sto su oni napisali :)
Drugim rechima, uradis onako kako su ti zadali. Sto se mene tiche ja bi uradio i sa ocenom kao delom kljucha. To sto ce se u bazi pojaviti za istog studenta i isti ispit dve ocene, to mene ne zanima. Dobio sam takvu postavku zadatka (koja je konkretna, jer posmatramo samo tabele i iz njih je sve jasno sta je sve moguce a sta ne) i radim tacno ono sto su mi zadali da uradim. A to je da omogucim filtriranje po zadatom predmetu i da omogucim brisanje slogova koji su mi izlistani. Eventualno jos mogu da omogucim promenu ocene jer je trivijalno, i nista vise od toga, jer zadatak nista vise ne zahteva eksplicitno. Implementacija dodavanja je apdejt preostalih slogova i brisanje izbrisanih, i to je to. Uradio sam sve sto su rekli, nije nash problem ukoliko su oni mislili drugacije (a ne verujem da su mislili drugacije, jer ne verujem da je poenta ispita da te cimaju sa SQL naredbama, jer jedino sto se komplikuje sa usloznjavanjem tabela jesu samo komplikovaniji SQL upiti).

Citiraj:
Sada, kapiram da njihov spisak u stvari predstavlja listu svih studenata koji su polagali odredjeni predmet u svim rokovima, a kada kazu "Omoguciti klijentu da moze da vidi samo spiskove koje je on menjao" onda se pod spiskom podrazumeva jedan red u tabeli TSpisak.

Tako je, kada kazu da omogucis da se vide samo spiskovi koje je menjao korisnik, to je da filtriras sve iz TSpisak prema korisniku.

Citiraj:
Dodatnu zabunu je unela recenica:"Ekranska forma za unos rezultata ispita sadrzi". Mislim, kako shvatiti ovo osim da na toj formi treba da se implementira Dodavanje novog rezultata ispita. Kako si ti ovo shvatio? Sada nastaje konfuzija kako izabrati rok, kako izabrati studenta...

Ja sam to shvatio kao prepravljanje zadataka iz prethodnih rokova, pa im je ostao taj nespretni naziv forme :)
Bitno je sta pishe da je potrebno implementirati na formi, njen naziv je u sustini nebitan. Uostalom unos rezultata ispita mozemo shvatiti i kao promenu ocene za nekog studenta, ili ponistavanje ispita za nekog studenta. Dakle ignorisi slobodno naziv ekranske forme :)

Citiraj:
Ovo za tabelu SKorisnik sam ja shvati ovako. Svaki red u tabeli TSpisak ima id korisnika koji je taj red uneo. Znaci, pre svega treba inicijalno popuniti tabelu TSPisak sa nekoliko redova. Kada se korisnik uloguje njegov ID se non stop cuva i dodaje se u WHERE upita koji vraca listu objekata koji se prikazuju u tabeli. Ono opet unosi konfuziju recenica:"Omoguciti klijentu da moze da vidi samo spiskove koje je on menjao". Da li se pod "menjao" podrazumeva i "kreirao". Ako da onda je ovo moje shvatanje OK. Medjutim, nigde nisu naveli da treba da se implementira logovanje :)

Dobro si to shvatio. U sustini oni su se malo zeznuli jer su zaboravili da ubace logovanje. Tako da je bez logovanja sve ovo prilicno besmisleno. Ali to opet nije nas problem :D
Ako bi postojalo logovanje, onda bi recimo prilikom slanja zahteva serveru jedan od parametara bio i username korisnika koji bi se na serveru ubacio u WHERE prilikom upita. Drugi nacin je taj koji si ti rekao, da se to dodavanje automatski odradjuje na serveru, sto je svakako sa stanovista security-ja sigurnija varijanta. Ali sa stanovista ispita je svejedno, vazno je da radi :)
Pod "menjao" se podrazumeva svaki red iz tabele TSpisak koji sadrzi ID tog korisnika.

Eto, tako ja shvatam prethodni rok :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 04.10.2010. 11:59:07 

Zool je napisao:
edi je napisao:

Mene je zbunila stavka SSpisak koja je nedefinisana, pa sam skapirao da je to ustvari:
Tspisak_Ispit(SRok, SifraP, BrInd, Ocena, )

Ako je tacno ovo kako sam ja razumeo, onda se to svodi na isto ono sto su oni napisali (samo bez ocene kao kljucha):

Ako obratis paznju, to sto si ti napisao je samo jedna od normalnih formi (ne secam se koja, prosle su godine od kada sam polozio baze :P ) ovoga sto su oni napisali :)

Nije isto zato sto "moj" model omogucuje da u jednom roku, za jedan predmet samo jedan korisnik moze da ubacuje rezultate, a njihov podrzava da razni korisnici mogu da ubacuju rezultate jednog ispita u jednom roku. Medjutim, vec smo ustanovili da je moja logika tu bila malo u krivu.

Inace, ja sam odavno polozio ovaj ispit i zavrsio faks samo sam hteo da ukazem na nepreciznosti i aljkavost asistenata prilikom sastavljanja ovog roka. Nisu se bas potrudili da olaksaju bar razumevanje zahteva.

P.S. Zool, el ti radis negde? Javi mi se na PP ako si planiras da trazis posao

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 06.10.2010. 12:13:34 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19.05.2010. 16:35:44
Kolege, zna li se nešto o početku vežbi za apsolvente? Gde i kada? :zbun:

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 06.10.2010. 16:34:54 

Pridružio se: 11.11.2007. 12:20:30
Ljudi, sta od materijala sme da se koristi na ispitu?

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 07.10.2010. 12:38:23 

Pridružio se: 08.09.2003. 19:03:58
zvončica je napisao:
Kolege, zna li se nešto o početku vežbi za apsolvente? Gde i kada? :zbun:

I mene isto interesuje, da nije bilo foruma ne bih ni znao da ih organizuju :pitamse:

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 08.10.2010. 12:17:17 

@edi

Izgleda da su chitali ovo sto smo kucali na forumu pa su izvrshili odgovarajuce izmene :D
Okachice vec neko kako je precizno ishao tekst za oktobar 2, ali evo onako otprilike:

Rok je jako slican oktobarskom, s tim da su u potpunosti izbacili tabelu TKorisnik, za koju smo vec bili utvrdili da nema nikakvog smisla (posto u zahtevu nema logovanja).
Druga stvar, poslusali su edija pa su na klijentskoj formi potrebna dva combobox-a, jedan da se odabere predmet, a drugi da se odabere rok.
Prva tri zahteva su identicna:
a) pritiskom na dugme1 (ili bese izbrom opcije iz menija?) vratiti sve studente koju su polozili odabrani predmet (ali ovaj put i u odabranom roku).
b) pritiskom na dugme2 izbrisati iz memorije/datagrida na klijentskoj formi odabrani red (oznaciti ga za brisanje iz baze)
c) pritiskom na dugme3 izbrisati iz baze (iz tabele TSpisak) sve oznacene slogove

Cetvrti zahtev je bio drugaciji. Izbacili su ono da treba prikazati spiskove koje je menjao korisnik (jer kao sto smo rekli to je besmisleno kad nema logovanja). Kao novi zahtev su postavili da je potrebno omoguciti klijentu da obavesti sve druge klijente da ce uslediti menjanje baze podataka.

To je to. A sad da iznesem neke svoje utiske o ovom ispitu. Po mom misljenju koncepcija ovog pismenog ispita je potpuno pogresna. Radi se samo 2 sata i 15 minuta. Da bi se odradili zahtevi koji su postavljeni za tako malo vremena, otprilike se mora znati unapred sta ce doci na ispitu, jer je toliko vremena potrebno otprilike samo da se iskuca code, bez vremena za neko razmisljanje o problemu. Dakle, to povlachi da morate otprilike unapred znati sta ce doci, odnosno pretpostavlja jednu od dve situacije:

a) Isli ste na vezbe i radili bas ovakve zadatke na vezbama - u tom slucaju ste ispit polozili preko laboratorijskih vezbi, pa se i ne mozete naci u grupi ljudi koja izlazi na pismeni :D

b) Ispiti se ponavljaju iz roka u rok kao sto i jeste slucaj sada - u ovom slucaju ispit se svodi na to da na ispitu vezbate brzo kucanje, jer vremena za razmisljanje nema. Svako ko je programirao zna da ako se prvi put suocavas sa nekim problemom moras prvo malo da razmislis kako ces to da odradis. Takodje zna da gotovo nikada neki program (osim ako nije potpuno trivijalan) ne proradi kako treba iz prve, nego treba malo da se debug-uje. Dakle, poenta je da ljudi koji na ovaj ispit izadju bez znanja o zadatku koji ih tamo ceka, prakticno nemaju sanse da ga odrade, jer vremena za razmisljanje i debugovanje nema.

Koliko je to korisno za studente nisam siguran, ali mislim da bi mnogo bolje bilo da ispit insistira vishe na razmisljanju, a manje na brzom kucanju unapred naucenih zadataka. U ovakvom obliku kakav je sad ispit vise odgovara ljudima koji zele samo da ga otaljaju, u fazonu nauce napamet jedan tipski zadatak, provezbaju malo brzo kucanje istog i to je to. Ali za ljude koje zanima da se bave programiranjem ovakva koncepcija svakako nije ni blizu savrsene.

Na kraju moram da pohvalim asistente, koji su super korektni, video sam da su pomagali ljudima kad im je nesto zatrebalo, i bili su maksimalno fer. Kao sto rekose ispit traje samo 2 sata i 15 minuta jer je to neko novo pravilo fakulteta ili sta vec.

Eto toliko od mene :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 08.10.2010. 15:54:00 
Korisnikov avatar

Slazem se u potpunosti. Ja juce dadoh, iz treceg puta,prva 2 puta sam pao, ne zato sto nisam znao kako bih odradio zahtev, vec nisam stigao da otkrijem gresku u kodu i uradim sve.

Inace, na vezbama se ne rade ovakvi zadaci, barem mi na c# nismo(ne kazem da su sustinski razliciti, ali nisu kao ispitni, kraci su). Jer se tek poslednji cas-dva rade zadaci koji obuhvataju sve sto treba za pismeni, i uradi se svega primer-dva.

Naravno, pohvala za asistente, ja sam juce bas smarao :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 352 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15  Sledeća