Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 539 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 22  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 20.11.2009. 01:50:42 

Pridružio se: 18.11.2009. 12:36:59
Godina: III
Smer: IS
Ako moze samo neko da mi kaze gde se u knjizi pominju duzine bitova na linku i to vise puta posto ja ne mogu da nadjem

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 20.11.2009. 09:43:27 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27.09.2007. 14:33:24
Godina: Dipl.
Vercundus je napisao:
Sto se tice programiranja soketa, mogu da kazem sa sigurnoscu od 99% da to nece biti na kolokvijumu, s obzirom da je to detaljno radjeno na vezbama, i da je to materijal za domace zadatke. Opet, ne drzite me apsolutno za rec, jer jos mnogo faktora tu igra bitnu ulogu, ali zaista ne bi trebalo.

Hvala na odgovoru.

Citiraj:
Ako moze samo neko da mi kaze gde se u knjizi pominju duzine bitova na linku i to vise puta posto ja ne mogu da nadjem

To, i imaju još dva pitanja:

Kod virtual-circuit packed switched mreža, switch održava stanje za svaku konekciju koja prolazi kroz ruter
a) Da
b) Ne

Pretpostavimo da su dva računara međusobno udaljena 10.000 kilometara i da su povezani direktnim linkom brzine R=1 Mb/s. Takođe ćemo predpostaviti i to da brzina propagacije linka iznosi 2,5 * 10^8 m/s. Od računara A do računara B treba poslati datoteku od 350000 bitova. Predpostavimo da se ova datoteka šalje kao jedna velika kontinuirana poruka. Koji je maksimalan broj bitova koji u bilo kom trenutku može da se nađe na linku ?
a) 35000 bitova
b) 30000 bitova
c) 45000 bitova
d) 40000 bitova

PS Jel DNS koristi TCP protokol?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 20.11.2009. 10:36:32 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01.07.2007. 18:59:57
Dominator je napisao:
PS Jel DNS koristi TCP protokol?

Ja bih rekao da DNS radi preko UDP protokola. Proveri jos ovo, ali rekao bih da je tako.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 20.11.2009. 10:42:20 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20.08.2008. 18:28:12
Godina: IV
DNS koristi UDP protokol... Zašto? Prosto je...

Zamislite situaciju da je DNS podržan preko TCP protokola na transportnom sloju. Ja bih onda seo za računar, upalio Google Chrome ili Firefox, otvorio postojanu konekciju (TCP) sa DNS serverom i malo surfovao netom... Onda bih ustao sa računara i otišao, bez gašenja broser-a. Tako bi uradio i neko drugi i treći. Na kraju, tu bi bilo nekih milion otvorenih konekcija sa serverom....

Dakle, UDP funkcioniše putem paketa, pa server odgovara na UDP zahtev za pretvaranje kanoničkog imena u IP adresu. On računa - ako paket odgovora ne stigne iz prve do korisnika, što je moguće s obzirom da je UDP takav protokol - korisnik će poslati DNS upit ponovo...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 20.11.2009. 11:02:55 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29.05.2008. 13:54:32
Godina: Padobranac
Odgovori na SVA postavljena pitanja se nalaze u knjizi. Neki su vrlo uocljivi, do drugih se dolazi posredno, ako pazljivo procitate ono sto pise. Istovremeno, na vezbama se takodje govorilo o ovome.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 20.11.2009. 11:11:26 

Pridružio se: 18.09.2007. 20:18:05
Dominator je napisao:

Pretpostavimo da su dva računara međusobno udaljena 10.000 kilometara i da su povezani direktnim linkom brzine R=1 Mb/s. Takođe ćemo predpostaviti i to da brzina propagacije linka iznosi 2,5 * 10^8 m/s. Od računara A do računara B treba poslati datoteku od 350000 bitova. Predpostavimo da se ova datoteka šalje kao jedna velika kontinuirana poruka. Koji je maksimalan broj bitova koji u bilo kom trenutku može da se nađe na linku ?
a) 35000 bitova
b) 30000 bitova
c) 45000 bitova
d) 40000 bitova

odgovor pod d)
10.000km/250.000km/s = 0.04s -> znaci tom brzinom (250.000km/s) bitovi prodju preko te udaljenosti za 0.04 sekunda. Ako ti mozes da progruas milion bita u sekundi (1Mb/s) onda znaci za te 0.04 sekunde mozes da proguras
1.000.000bita/s * 0.04s = 40000bita

Cini mi se da ne gresim u ovome.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 20.11.2009. 11:17:09 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01.10.2004. 13:34:36
Pogledajte na sledecem linku poznate brojeve portova kao i aplikacije i protokole koji ih koriste.

http://www.webopedia.com/quick_ref/portnumbers.asp

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 20.11.2009. 11:43:50 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09.10.2007. 16:55:15
Vercundus je napisao:
Pogledajte na sledecem linku poznate brojeve portova kao i aplikacije i protokole koji ih koriste.

http://www.webopedia.com/quick_ref/portnumbers.asp

Evo jedan dobar! PES2010 :5739 :yo:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 20.11.2009. 13:28:11 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19.06.2007. 20:50:12
Kako bi mi neko objasnio šta je gateway? Po Wikipedii ruter je takođe poseban slučaj gateway-a, ali mi nije baš najjasnije.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 20.11.2009. 13:39:28 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09.10.2007. 16:55:15
Boris_ZR je napisao:
Kako bi mi neko objasnio šta je gateway? Po Wikipedii ruter je takođe poseban slučaj gateway-a, ali mi nije baš najjasnije.

Pa izlaz preko kojeg tvoj racunar izlazi na internet! Nisam bas siguran, ali rekao bih da svaki provajder ima neki svoj poseban izlaz na internet mrezu. Mozda gresim, ovo je iz glave...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 20.11.2009. 13:50:07 

Ne bih da se prepucavam sa asistentima ali mislim da niste korektni.Ja sam procitala knjigu 3 puta i to temeljno jer m je ova materija ranije bila nepoznata i na pola pitanja od proslih god nisam nasla odgovor u knjizi.A o vezbama bolje da ne pricamo.Protrcavali ste kroz gradivo.Mi nismo duzni da to vec znamo a vi jeste duzni da nam objasnite.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 20.11.2009. 13:58:16 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19.06.2007. 20:50:12
Pocahontas je malo stroga, ali je činjenica da stvarno nema odgovora na sva pitanja (čak ni indirektno) u knjizi. Pri tome mislim na neka od pitanja od prošlih godina, jer sam razumeo da se baza pitanja dopunjuje, a ne pravi nova ispočetka. Pratio sam sva predavanja i sve vežbe i iščitao knjigu par puta. Možda i ne treba da postoje odgovori na sva pitanja (hej, pa imamo mi google, wikipediu i sl) ali nemojte da govorite da postoje u knjizi ili da je rečeno na vežbama, jer nije fer.
Inače, pohvala za rad cele katedre. Profa je faca :cool:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 20.11.2009. 14:08:38 
Korisnikov avatar

pocahontas je napisao:
Ne bih da se prepucavam sa asistentima ali mislim da niste korektni.Ja sam procitala knjigu 3 puta i to temeljno jer m je ova materija ranije bila nepoznata i na pola pitanja od proslih god nisam nasla odgovor u knjizi.A o vezbama bolje da ne pricamo.Protrcavali ste kroz gradivo.Mi nismo duzni da to vec znamo a vi jeste duzni da nam objasnite.

Mi jesmo duzni da objasnimo - sto i cinimo. Ovakva nastava se izvodi vec 3 godine i do sada nije bilo prituzbi na nacin na koji se izvode vezbe. Sva pitanja se kontrolisu od strane ostalih kolega koje rade na ovom ispitu, bas zato da bi se proverilo da li postoje u knjizi. Do sada nije bilo ni jednog pitanja koje nije ulazilo u gradivo. Ako ste zaista procitali knjigu, ne postoji sansa da dodjete u situaciju da ne znate odgovore na pitanja. Od pocetka semestra studenti znaju kada je kolokvijum i iz koje se knjige uci. Vremena je bilo sasvim dovoljno.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 20.11.2009. 14:59:27 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25.12.2006. 20:22:17
zevonja je napisao:

Da li je ssl nezavistan protokol
a) da
b) ne
nije nezavistan,on je samo prosirenje

rts/cts protokoli se koriste kod
a) wifi
b) wimax
odgovor pod a

gde se nalazi ovo u knjizi majke ti?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 20.11.2009. 15:06:03 

Pridružio se: 22.06.2007. 23:11:23
Godina: Apsolvent
О SSL протоколу имаш на 92. страни у оквиру приче о безбедности TCP протокола. За ово друго питање се не сећам.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 20.11.2009. 15:29:47 
Korisnikov avatar

tnx

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 20.11.2009. 19:36:56 

Ne bih rekla da nije bilo prituzbi,mozda se vama licno niko nije zalio.A knjigu sam pocela da citam pre mesec dana da bih bila u toku na vezbama posto nista nisam znala.Tako da se ja ne plasim za sebe i svoj ucinak ali svakako bi mogli da budete malo otvoreniji za pomoc studentima,pogotovu po pitanju projektnih zadataka.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 20.11.2009. 20:16:32 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27.09.2007. 14:33:24
Bokkie je napisao:
За ово друго питање се не сећам.

Pa kako se ne sećaš, piše lepo na 535. strani, 6. glava :P

Što se tiče ostalih pitanja (tj. zadataka sa dužinama,širinama bitova) ima ih u knjizi.Pitanja, al odgovora - ne. Posle rezimea prve glave, kreću pitanja i zadaci,e pa tu se nalaze.
Kad smo već tu,jel zna možda neko, treba li na intervjue da obratimo pažnju? :D

- Ja razumem, vas, asistente/saradnike, ali pokušajte i vi nas da razumete. Jeste glupo da se žalimo za svaku sitnicu, "toga nema u knjizi/to nismo pominjali itd..", ali i vi ste bili studenti (zapravo,velika većina vas i jeste još uvek), i ne verujem da ste se u svoje vreme radovali nekim začkoljicama iz drugih predmeta. Al ajde, da ostavimo to po strani..

Pošto ste se malo dotakli načina predavanja i koncepcije ovog predmeta hteo bih da dodam neke stvari...
Mi smo na ovaj predmet došli BEZ IKAKVIH predznanja o računarskim mrežama. A evo npr, prve vežbe koje smo imali započeli smo soketima. Šta prosečan student treće godine FONa može da zna šta je soket? Laboratorijske vežbe su u velikoj meri vezane za programiranje koje smo imali u drugoj godini, ali onaj ko se malo više udubio u programiranje tek na predmetu PP (a takvih je 90%) nije mogao da postane ne znam ni ja kakva programerčina za jedan semestar pa da mu tek tako lako padne mrežno programiranje i da skapira kako to sve funkcioniše. Moje mišljenje je da smo na PP naučili teoretski koliko smo mogli i da treba da budemo zadovoljni time, više za toliko malo vremena nije moglo.

Onda, bila je priča na prvim vežbama, gde smo se tek upoznavali sa predmetom, da već nekoliko dana nakon toga treba da odaberemo projekat koji ćemo da radimo (ako to želimo). Kako, na osnovu čega? Nakon tri-četri nedelje jedan od asistenata/saradnika se isčuđavao što smo svi iz grupe uzeli projekat a na vežbama se vidi da nemamo znanje iz mrežnog programiranja! A što ne bismo želeli da dobijemo visoku ocenu (uslovljava nas projektni zadatak), ma koji predmet bio u pitanju? Što ne bismo makar pokušali, jel nam brani neko?

Glavni problem što mi nemamo predznanja da ispratimo sve ovo kako valja nije u vama već u tome što stvarno nismo mogli da naučimo nešto Bog zna šta korisno na prethodnim predmetima koje smo imali, a kao što su OIKT,AROS,UIS..
da ne objašnjavam sad kakva je "knjiga" iz OIKTa,kakva su predavanja koja se zasnivaju na principu "... navedite servise koje izvršava mikrokernel nivo u arhitekturi operativnog sistema Windows 2000... ... evo hoćete vi kolega (koji ste tek juče završili srednju školu i nemate blage veze šta vas pitam) ?...
onda isti princip na AROSu, gde je to već postalo toliko smešno da nema apsolutno nikakvog smisla, al ajde tu smo imali knjigu pa smo mogli da naučimo neke stvari.

I tako dalje i tako dalje..

Dakle, bez ikakvih predznanja, krenuli smo da razmatramo nešto tako kompleksno kao što je internet.. Za pred(ne)znanja sa jedne strane krivi mi, studenti, a s druge strane sam fakultet i način učenja.

Da ne bude da ja nešto imam protiv ovog predmeta i protiv ovakvog načina predavanja, ja ga u stvari i podržavam. Ovo je jedini način da se stvarno nauči nešto korisno, uopšte iz oblasti IT! Imamo projektni i prvi put ćemo uraditi neku mrežnu aplikaciju i videti kako to zapravo funkcioniše! I sreća je što učimo po knjizi koja je tako dobro napisana pa možemo dosta da naučimo iz nje.Asistenti koji drže vežbe se trude da objasne, ali vide i oni sami koliko ćutimo i nemamo pojma kada nas pitaju neka pitanja... I da se ne lažemo, ovo će nam biti verovatno nešto najkorisnije što ćemo naučiti računajući prve tri godine FONa.

Eto,osećao sam potrebu da to kažem pa će te nas možda malo bolje razumeti, ako ne , nikom ništa...

Poslednji put menjao Dominator dana 19.08.2010. 12:06:01, izmenjena samo jedanput

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 20.11.2009. 20:32:10 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29.02.2008. 13:14:27
sjajno receno,apsolutno se slazem.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 20.11.2009. 21:37:25 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20.09.2007. 13:37:37
^^+1.. :taptap:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 20.11.2009. 22:03:45 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20.11.2009. 21:55:18
U potpunosti se slazem sa Dominatorom. Smatram da bi asistenti koji nam drze vezbe trebalo da imaju malo vise razumevanja za nas. Prvenstveno zato sto su i oni studenti ili su zavrsili fakultet pre koju godinu i stoga mogu da se stave u nasu poziciju.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 20.11.2009. 22:08:11 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01.10.2004. 13:34:36
Za projekte ste imali mesec i po dana da se odlucite i prijavite. Na prvim vezbama je bilo receno da razmislite sta cete da radite, a ne da izaberete.

Gradivo je takvo, kakvo je. Mislim da je opsirno, al' zasto da ne bude? Sam koncept ovog, pa i svakog fakulteta, podrazumeva rad na sebi van predavanja i vezbi. A vecina ljudi ne samo da ne radi sa strane, vec jedva nauci i ono sto treba.

Da je svako od vas naucio PP kad je trebalo (ne prepisao na ispitu, vec zaista naucio) video bi da je gradivo sa prvog seta vezbi samo mala nadogradnja. Mi se zaista trudimo da vam sve objasnimo i stalno vas pitamo da li je sve jasno, niko se ne buni. S obzirom da u svakoj grupi na vezbama se nadje po neko ko uradi zadatke, ko razume gradivo, onda ocigledno nije problem u samoj materiji, obimu i tezini, vec u generalnoj nezainteresovanosti da se bilo sta nauci.

Ako iko od vas zaista zeli da bude strucnjak u svojoj oblasti, onda mora pokazati daleko veci stepen interesovanja i angazovanja.

pocahontas je napisao:
ali svakako bi mogli da budete malo otvoreniji za pomoc studentima,pogotovu po pitanju projektnih zadataka.

Da li ste jednom dosli na konsultacije? Da li ste postavili pitanje mailom? Da li ste mene (ili ikoga) zaustavili na hodniku da nesto pitate? Nesto nisam ubedjen... Uostalom, konsultacije za projekte pocinju kad se nastavi sa nastavom posle ove male pauze.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 20.11.2009. 22:17:02 
Korisnikov avatar

Drage kolege, tekst koji sledi pisem, pre svega, ne kao neko ko radi na predmetu, vec kao bivsi student ovog fakulteta. Bicu maksimalno otvoren - gledajte na ovo kao na prijateljski savet, ali istovremeno i savet nekoga malo starijeg i iskusnijeg.
Za pocetak, voleo bih da se vratim malo unazad, na to kako je sve izgledalo kada sam ja bio student. Veliki broj studenata moje generacije se sa racunarima upoznao mnogo pre srednje skole. Po zavrsetku srednje, svako od nas je imao priliku da vidi barem dva operativna sistema, radi u nekom programskom jeziku i koristi ogroman broj softvera za sve i svasta. Neki su vec odrzavali svoje Web sajtove, neki drugi poznavali hardver u sitna crevca. Poznavali smo ogroman broj informatickuh termina i koncepata. Sto se fakulteta tice, program se promenio - postao je laksi. Mnogi predmeti koji su sada jednosemestralni, trajali su dva semestra i nije bilo izbora izmedju predmeta A i predmeta B - ucilo se sve. Principi programiranja su bili u prvoj godini, trajali su dva semestra i nisu bili nimalo naivan predmet. Da bi polozili PP, morali ste da napisete aplikaciju koja je radila vrlo konkretnu stvar (tada se radilo u PASCAL-u). OIKT nije postojao. Umesto njega, na pocetku druge godine se radio test opste informaticke pismenosti, gde ste imali dva sata da uradite zadatke iz vezane za Windows, Word, Excel, PowerPoint i odgovorite na nekih 20ak teoretskih pitanja vezanih za upotrebu racunara. Nije postojala nikakva prethodna priprema. NIKO iz moje generacije nije pao taj test. Cisto napomene radi, smer se tada birao od trece godine, tako da su ovaj test polagali studenti svih smerova. Svako od kolega na ISIT-u je, pored PASCAL-a, znao barem jos jedan programski jezik, pre nego sto se susreo sa C#-om ili JAVA-om (u trecoj godini). Veliki broj njih se upoznao sa programiranjem jos u srednjoj (ukljucujuci i mene). Strukture podataka su se slusale u C-u, koji je znalo 10% ljudi, pa se niko nije bunio. Jednostavno su ga naucili, bez mnogo frke i buke. Moje kolege su se iz hobija bavile Web dizajnom ili izradom aplikacija za potrebe nekih preduzeca i tako zaradjivale novac tokom studija. Sami smo ucili, odakle god smo stigli - casopisi, knjige, sajtovi, od drugara, nije nam bilo bitno. I tu dolazimo do kljucnog koncepta - imali smo istrazivacki duh. I to ne pojedinci, nego skoro svi. Veliki broj nas se bavio jos mnogim drugim stvarima pored studiranja - moje dve kolege (jedan od njih takodje radi na fakultetu) su svirale gitaru, jedan je objavio knjigu, ja sam se bavio ilustracijom. Ali smo stalno nalazili vremena da sebe unapredjujemo i da se zanimamo za oblast koju smo odabrali - jer smo zeleli jos znanja. To nije fraza - zaista je bilo tako. Razmenjivali smo zanimljive materijale, upucivali jedni druge na sajtove/knjige/casopise, istrazivali i kopali svako za sebe. Imali smo utisak da znanja nikada nije dosta.
Sto se ispita tice, imali smo i mi onih koji su nam bili teski, ali nam nije padalo na pamet da kukamo. Sami smo nalazili resenje. I uvek bi ga pronasli. Jednostavno, ispit je takav, trazi se to i to - boze moj, naci cemo nesto i nauciti.
Projketni iz mreza, polovina moje generacije je odbranila u programskom jeziku C. Na vezbama se nisu pokazivale prakticne stvari. Nije bilo price o programiranju soketa. Taj deo smo sami otkrivali. Niko se nije zalio. Cekali smo u redovima ispred 008 da branimo radove.
Toliko o tome kakva smo generacija bili.
I tu dolazimo do glavne stvari. Za to sto nemate predznanje krivi ste samo i jedino vi. Ne zaboravite, ovo NE GOVORIM kao asistent. Fakultet sluzi za to da vas usmeri u odredjenom pravcu, ne da vam ukucava znanje u glavu. Ucimo vas stvarima koje treba da vam daju dobru osnovu. Ali nadgradnju morate sprovesti vi i samo vi. Fakultet ne stvara gotove strucnjake. Strucnjak se postaje zestokim radom i disciplinom. Hoces da budes informaticar? Onda shvati na vreme da te ceka NEPREKIDNO usavrsavanje i konstantno ucenje. Jer, to je jedini nacin da ostanes u igri. Ne svidja ti se? Zao mi je, onda si odabrao pogresno zanimanje.
Nedopustivo je da neko ko zeli da se bavi informatikom kaze da nema potrebno predznanje. Pa na osnovu cega zelis da se bavis? Lep si, zgodan, svetlis u mraku? Nekakvo predzanje je apsolutno neophodno. A to predznanje moras da steknes sam, na zalost. Istovremeno, za svako dalje usavrsavanje, potreban je licni rad i zalaganje. Kada mislite da se usavrsavate i radite na sebi ako ne sada? Iskustvo cete steci samo na takav nacin.
Bojim se da vasa generacija jos uvek nije shvatila vaznost ovih principa. Ne posedujete istrazivacki duh. Tehnologija vam je dostupnija nego sto je nama bila, a ne koristite je uopste. Zanima te kako nesto funkcionise? Pa procitaj! Nista te ne sprecava. Nece biti nikoga pored vas da vas drzi za rucicu, tapse po glavi i govori vam "sad malo ovako, a sad malo onako...". Ili znas, ili ne znas. Ako ne znas - nauci. Mi ne mozemo da ucimo ljude onome sto oni sami nisu naucili kako treba tokom ranijih godina.
Cim se pojavila prva prepreka, prvi malo ozbiljniji ispit, odmah je pocelo kukanje. Zato jer sada vise nema provlacenja i bubanja, nego moraju da se zavrnu rukavi, da se razmislja i radi. A to se, ocigledno, nekima bas i ne svidja.
Umesto sto na vezbama posecujete Facebook profile i igrate Travian, ucinite sebi uslugu i pitajte nekoga od saradnika da vam preporuci neku knjigu, tutorial, sajt... sta god vas zanima. Svi ce biti vise nego voljni da pomognu. Nadjite neku oblast koja vas zanima i posvetite se njoj, istrazujte malo. A ako nesto ne znate, ne zapocinjite sa drekom odmah, vec probajte da sami nadjete odgovor. Nema u knjizi? Ima na internetu.
Ako usvojite bilo koji od ovih principa, neke stvari ce vam pasti mnogo lakse. Desetke u indeksu vam ne znace nista ako vam je glava prazna.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 20.11.2009. 22:47:30 
Korisnikov avatar

^ Slazem se sa tobom skroz, svako od nas treba da uci sto vise sa strane i samo tako mozemo postati strucnjaci u svojoj oblasti. Jedino sto ja zameram je to sto su prakticne vezbe malo bezveze organizovane, jer mislim da je prebrzo dati ljudima drugi cas prakticnih vezbi gomilu koda za mail client i reci im da nadju gde fali i da ga ucine funkcionalnim. Jednostavno za jedan cas vezbi to nije moguce sa znanjem koje vecina ima. Ako vec niste hteli da odradite taj kod step by step na vezbama, bilo bi bolje da ste to dali u formi domaceg, pa da onaj ko to uradi dobije neke nagradne poene. Tako bi ljudi sami seli i odradili natenane.. Ovako je na jednom casu vezbi to potpuno tracenje vremena jer ljudi nemaju koncentracije ni vremena da se dublje ukljuce u kod i da sami provale neke stvari...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 21.11.2009. 00:17:54 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01.07.2007. 18:59:57
@Baphometh

Pazi, ja razumem skroz tvoj nacin razmisljanja, i recimo da se u 90% stvari slazem sa tobom. Shvatam da problem postoji, i shvatam da je jedini nacin da se tu nesto promeni da se zasucu rukavi... I to za razlicitosti u generacijama je takodje tacno.

Ali, postoji jedna bitna razlika. U vase vreme, sam "stil" studiranja je bio totalno drugaciji nego danas. Danas mnogo vise ljudi studira, greske se mnogo skuplje placaju nego pre (i bukvalno a i metaforicki), i jednostavno je pritisak na studentima mnogo veci. Ovo ne mozes da kazes da nije tacno. Pa ja bih najvise od svega voleo da mogu sebi da dozvolim da ovaj fax zavrsim za 5-6 godina umesto za 4 kao sto planiram, i da se u medjuvremenu mnogo vise posvetim nekim stvarima koje me zanimaju, da naucim bar jedan programski jezik toliko dobro da mogu da kazem da ga sabijam, da vise istrazujem itd. Jos bolje bi bilo da i fax zavrsim u roku, a i da maksimalno shljakam sa strane, to bih voleo vise od svega, ali to je fizicki neizvodljivo, glavu ti dajem da je tako. Ok, ti sad mozes da kazes kako si ti fax zavrsio u roku, sa finim prosekom itd. (sto pretpostavljam da je tako, cim si asistent), ali opet, kazem ti, bila su drugacija vremena. Konkurencija nije bila toliko zestoka, plus i sam si rekao, fakultet je jednostavno bio ozbiljniji i od pocetka te terao da radis, sto danas, nazalost nije situacija.

I jos jedna strana price koju takodje nisi uzeo u obzir. Sta ako ja recimo ne zelim da se bavim mreznim programiranjem? To nikako ne znaci da meni ne treba dati sansu da nesto naucim, pa i da dobijem dobru ocenu, sto da ne? Jer, ako treba da se vodim tim "ako te ne zanima, nemoj da ucis", pa onda bi logicno bilo i da ne upisem fakultet, vec da ceo zivot sam ucim samo ono sto me zanima... Ili da ni ne pogledam gomilu totalno nepotrebnih ispita koji je vala brdo kod nas... Jednostavno tako ne moze da se radi, prevelike su posledice... Opet, ne kazem da me ovo sve ne zanima, ali jednostavno ne mogu ni da kazem da me zanima, kad na vezbama nisam video nista skoro od svega toga sto bi me zainteresovalo, a vec su prosle...

Podrzavam u potpunosti to sto ste vi resili da ucinite ovaj predmet ozbiljnim, jer zaista moze da bude jako koristan i zanimljiv, ali jednostavno smatram da niste za to izabrali pravi nacin. Al dobro, uostalom rezultati ce pokazati... Ok, mozda sam sve ovo prerano rekao, videcemo jos, svakako cu moci konacno misljenje da dam kad ovaj ispit i polozim. :)

I na kraju bih jos samo napisao da se nadam da ovaj moj "tekst", ako si ga procitao (voleo bih da jesi, i zahvaljujem ti na odgovoru unapred, znacilo bi mi da ga procitam), nisi shvatio kao neki napad, protest ili bilo sta slicno, jer si na takav nacin protumacio post kolege Dominatora, a smatram da ni on nije imao puno razlicitu poruku od ovog mog. Jeste da sam napisao mahom stvari sa kojima se ne slazem, ali to je samo zato sto se jednostavno sa svime ostalim sto si rekao u potpunosti slazem, pa nije bilo potrebe da ponavljam. Ja pozdravljam promenu, ali samo ukoliko ona zaista bude dobra. A vreme ce pokazati...

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 539 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 22  Sledeća