Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 304 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 29.03.2010. 21:40:55 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27.09.2007. 14:33:24
Godina: Dipl.
Smer: IS
Jel treba knjiga? Jesu pominjali nešto?

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 29.03.2010. 22:26:23 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07.02.2008. 10:08:31
Godina: Apsolvent
rekla je ceca da je knjiga stara i da nam koristi za pojmove.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 31.03.2010. 23:33:11 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28.09.2006. 00:07:40
Rekla je Ceca danas da ce okaciti koje clanove iz krivicnog zakonika treba. Iz druga dva zakona, bice ono sto je obradjivano na predavanjima i vezbama, tj caseovima. Probacu da nadjem od prosle godine koji su clanovi tada izdvojeni kao najvazniji, ne mogu sad da nadjem.... Budite srecni sto ne ucite iz one knjige kao prethodnih godina :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 01.04.2010. 09:00:11 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28.09.2006. 00:07:40
Koliko zahvalni? :P
Prosle godine su clanovi trebali samo za case, dok je za test spremano iz knjige, ali kapiram da su te glave i sad najbitnije:

Zakon o autorskom i srodnim pravima: 2, 16, 17, 18, 19, 20

Zakon o zaštiti podataka o ličnosti: 5, 9, 11, 13, 30, 32, 33

Krivični zakonik: Glave 20 (članovi: 198-202) i 27 (članovi: 298-304) i članovi: 141, 142, 143, 145, 146, 346

Na vezbama je Ceca rekla da u sustini iz svakog zakona treba prouciti uvodne glave, koje definisu pojmove na koje se zakon odnosi, i one koje su koriscene u caseovima.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: .
PostPoslato: 02.04.2010. 09:37:00 

Pridružio se: 26.02.2008. 19:16:51
Forma prvog kolokvijuma:
1. Teorijska pitanja-zatvorena i poluotvorena (20 pitanja x 1poen, minimum 10poena)*
2. Studija slučaja- resavati po uzoru na primer zadatka u materijalima (20 poena, nema minimuma)

Kolokvijum se radi sat vremena. Prvih pola sata se moze raditi test, nakon toga se predaje, a dvadeset minuta od pocetka kolokvijuma dobija se studija slucaja, koja se radi preostalih 40 minuta.

*nema negativnih poena :)

Sta uciti?

1. Prezentacija sa predavanja (Jedna jedina) "Pojam prava i pravne drzave"- odatle moze da dodje jedno pitanje
2. Krivicni zakonik RS - clanovi 1, 2, 4, 5, 6, 8, 9, 14, 25, 26, 34, 35, 43, 112 (17-20), 128, 130, 141, 142, 143, 144, 145, 146, 198, 199, 200, 201, 202, 240, 298, 299, 300, 301, 302, 303, 304, 317, 346
3. Zakon o zastiti podataka o licnosti
4. Zakon o autorskim i srodnim pravima

Opste preporuke:

- Kod svakog zakona treba znati prvih 10 do 12 clanova, to su uvodni clanovi koji govore o tome na sta se zakon odnosi, definisu najvaznije pojmove...
- Krivicni zakonik RS- dakle posebno obratiti paznju na 20 i 27 glavu ovog zakona. Kod ovog zakona za svaki clan treba znati koje su sankcije tj. kolike kazne se propisuju za svaki od datih clanova.
- Zakon o zastiti podataka o licnosti - posebno obratiti paznju na pojmove: privatnost, tajna, tajni podatak, posebno osetljivi podaci... Uce se clanovi koje smo koristili i pominjali na vezbama i predavanjima (blago onom ko zna koji su to clanovi ;))
- Zakon o autorskim i srodnim pravima - obratiti paznju na trajanje prava, sta su moralna a sta imovinska prava... Uciti samo clanove koji se odnose na IT oblast; kod srodnih prava samo clanove koji se odnose na baze podataka. Opet, uciti one clanove koji su pominjani na vezbama i predavanjima (i opet blago onima koji znaju...)
- Studiju slucaja- resavati po uzoru na zadatak u materijalima na sajtu predmeta, obrazloziti tj. navesti krivicna dela koja se prepoznaju u tekstu (navesti koji je zakon prekrsen), obrazloziti da li je bilo namere, umisljaja..... Presuda ne mora da ima formu kao u zadatku, vec samo u jednoj recenici obrazloziti na koje se zakone pozivamo (tj. krsenje tih zakona) i izreci presudu tj. odrediti tezinu kazne. Podsecam, kazna se ne racuna kao zbir svih izrecenih kazni po pojedinim povredjenim clanovima, vec se izrice najveca od svih kazni (mada to znate...).

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 04.04.2010. 09:32:01 
Korisnikov avatar

Baš lepo!! Članove krivičnog zakona smo mogli i sami da uočimo koji su bitni a koji ne (osim onih nebuloza kao što su zločinačko udruživanje i raspirivanje nacionalne ili etničke mržnje)

a šta je sa ostala dva zakona? Kao, mi ćemo da pročitamo 70 strana članova i da uočimo one koji su bitni?? A njihovo 'bitno' očigledno nema veze sa našim 'bitno' (zločinačko udruživanje, npr :aaa: ) Ne znam samo kako su to zamislili...

To što pominjete od prošle godine, možete da batalite, jer očigledno se dosta razlikuje od toga što traže ove godine (uporedite članove krivičnog zakonika, dok u autorskom i srodnom pravu nigde nisu pominjali baze podataka).

Drugo, koje crne prezentacije?! Na koje se prezentacije misli uopšte, kad je do sad samo na jednim predavanjima džordž nešto pričao a ostalo je sve bilo neko zajevabanje.. Šta sad da jurimo ove kolege i da tražimo prezentacije od njih? I mislim da niko od njih nije uopšte ni gledao zakon o autorskimisrodnim pravima i podacimaolicnosti kad su se radili ti 'caseovi' vec su se svi pozivali na krivicni zakonik, tako da te fore 'zakon o autorskim pravima - ono sto je rađeno na predavanjima' opet nemaju veze sa vezom...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 05.04.2010. 14:47:53 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15.09.2007. 13:02:34
Godina: IV
U Zakonu o zastiti podataka i licnosti, koji se clanovi uopste odnose na privatnost i tajni podatak?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 06.04.2010. 11:22:00 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07.10.2006. 15:06:53
http://www.4shared.com/file/258133383/4 ... Blond.html

Izvolte izdvojene clanove, dodala sam ovo sto je neko iznad ispisao da je bitno :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 06.04.2010. 14:52:07 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26.09.2007. 22:50:11
treba obe prezentacije, pitala sam je ja danas na predavanju. I rekla je da iz Zakona o autorskim i srodnim pravima ucimo samo autorska, i to od 1. do 66. (opet naravno ne sve) + 102. i 103., dok iz Zakona o zastiti podataka o licnosti ucimo od 1. do 23. + 46,47,48. i 57. Jos je naglasila da je najbitnija 27ma glava iz Krivicnog zakonika, i da skoro napamet treba da je znamo, a za ostalo je kao dovoljno naziv clana, prepoznavanje, i kazna. Toliko od mene :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 06.04.2010. 16:07:32 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24.06.2007. 09:15:04
A sta je bitnije iz one konvencije?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 06.04.2010. 17:12:59 
Korisnikov avatar

Ako mislis na Konvenciju o Cyber kriminalu, to nam ne treba za prvi kolokvijum.
Evo i ja sam kao sklopila neku skriptu, pa vi vidite jel vam odgovara. Iz zakona o autorskim i srodnim pravima sam izbacila par clanova koji se ticu arhitekture i pozorista, jer pretpostavljam da nam to nece trebati, ostalo je sve tu kao sto je Ceca rekla. Mozda i dalje ima clanova koji ne moraju da se uce, ali to procenite sami.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 06.04.2010. 18:04:51 
Korisnikov avatar

Ček ček, a šta je sa bazama podataka iz zakona o autorskim i srodnim pravima? :zbun: To potpada pod III srodna prava, a bila je priča da jedino to sigurno dolazi iz tog zakona

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 06.04.2010. 18:29:14 
Korisnikov avatar

jeste bila prica, ali danas je na predavanju rekla da ce to biti tek na drugom kolokvijumu. Za ovaj samo autorska prava. A to pise i na njihovom moodle forumu ;)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.04.2010. 08:50:48 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07.10.2006. 15:06:53
Au fak, ja sam razumea da iz zakona o autorskim i o ovom o zastiti licnosti treba samo prvih 10-12 dobro da se zna... i plus sam dodala ove sto je neko napisao da su bitni.. :(

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 09.04.2010. 20:56:29 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22.02.2008. 19:21:40
Уколико се сутра не изађе на први колоквијум да ли може касније да се изађе на други колоквијум?
(знам да ако се падне први може се изаћи на други, али да ли то исто важи ако сутра уопште не изађем)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 10.04.2010. 20:41:07 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10.01.2008. 18:41:20
Izasli rezultati!
Ceca je kraljica, davala je i sakom i kapom ove poene. A pritom je pregledala 253 testa za 9 sati. Bez teksta sam! :respect:

Poslednji put menjao Milic@ dana 10.04.2010. 20:46:00, izmenjena samo jedanput

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 10.04.2010. 20:43:57 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18.07.2007. 21:01:16
edit. Zaboravih nesto: Svaka cast ljudima sa predmeta na pozrtvovanosti i azurnosti - ovako ekspresno obradjen kolokvijum jos se nije desio na fonu. SVAKA CAST !

Ceca rekla na forumu

"Dragi moji,

bilo je previše lako. Ili ste vi najbolja generacija do sada smile. U svakom slučaju, test ste uradili sjajno, poeni su davani i šakom i kapom, tako da molim onih par lica koji su pali da ne dolaze i ne traže poene, jer od toga nema ništa.

Studiju slučaja ste uradili slabije, ali to je stvar vežbe, čestitam pojedincima koji su analizu uradili kako treba smile.

Na vežbama ćemo prokomentarisati slučajeve i sve što treba...

Pošto sam propustila koncert, molim vas da ne pitate ništa večeras, sutra možemo da održimo online konsultacije od 12h do 13h... "

Kad vidite rezultate pitacete se kakve su bile ostale generacije kad smo mi ovakvi najbolji :-D

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 10.04.2010. 20:51:55 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24.11.2007. 20:40:18
nije samo ceca pregledala,ali slozio bih se sa gornjim komentarom,zapitao sam se kakve su ostale generacije :D i ova studija slucaja.. ne znam,bas sam mislio da sam pokidao to,kad ono 10 poena.. mda kad vidim ostale,nekako sam i vise nego srecan :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 10.04.2010. 21:36:49 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19.06.2007. 20:50:12
Šta je bre vama ljudi?! Šta je ovde super? Osakatili nas za taj case (kejs), a imam osećaj da i na testu nisu bili darežljivi.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 10.04.2010. 21:40:01 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10.10.2007. 14:27:49
Pa dobro, ti se onda zali. Nekako bih rekla da su rezultati mozda i vise nego realna slika naseg znanja. Za kejs ti treba prakse, ali mnooogo dobro reprodukovanje Krivicnog da bi dobio maksimum-sto je i logicno. Mislim da je Ceca ispala najkorektnija za ove nase tri godine studija! Ceco, svaka cast tebi i ekipi!

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 10.04.2010. 21:45:29 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19.06.2007. 20:50:12
Definitivno imamo sukob mišljenja u koji ne želim da se upuštam. Pozdrav

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 10.04.2010. 21:59:28 

Pridružio se: 18.11.2009. 12:36:59
Godina: III
Pa kako mozete da budete tako nesolidarni. Vas par je dobilo 15 i vise poena na case-u i sad se tu ulizujete. Za brzinu svaka cas, ali za poene ne razumem zasto su tako skidali. Mozda su se prosle generacije zadovoljavale sa po 5,6 poena ali mi smo ucili i ovo nije u redu.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 10.04.2010. 22:03:07 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10.10.2007. 14:27:49
Ja imam 9 na kejsu, ako nekog bas zanima :) i 15,5 na testu. Da ne bude da se iko ikom ulizuje ili vec sta...u cemu je nesolidarnost? U svesti o tome kakvi su rezultati u odnosu na kolicinu ucenja? Da nismo malo sami sebi previse spustili kriterijum o tome koliko nam znanja treba za kakvu ocenu?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 10.04.2010. 22:17:37 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10.01.2008. 18:41:20
pocahontas je napisao:
Pa kako mozete da budete tako nesolidarni. Vas par je dobilo 15 i vise poena na case-u i sad se tu ulizujete. Za brzinu svaka cas, ali za poene ne razumem zasto su tako skidali. Mozda su se prosle generacije zadovoljavale sa po 5,6 poena ali mi smo ucili i ovo nije u redu.

Nesolidarni? Hmm, ako sam ocekivala da imam 10-ak poena na case-u, a u rezultatima vidim 15 naravno da cu da budem zadovoljna jer ocigledno da nisu skidali poene tamo gde sam ocekivala da hoce, tj. cenilo se razumevanje gradiva a ne ucenje clanova napamet (bar u mom slucaju).
Sto se vi koji niste zadovoljni ne solidariste sa nama kada ste tako kolegijalni... Ne ulazim u to zasto su vama skinuti poeni, za te stvari postoji uvid. Osim toga, svako ima pravo na svoje misljenje, ne vidim zasto se vi osecate uvredjenim..

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 10.04.2010. 22:36:42 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03.07.2007. 18:48:06
pocahontas je napisao:
Za brzinu svaka cas, ali za poene ne razumem zasto su tako skidali.

Koleginice, koleginice... :P :P :P

@milica, pa dobro, mozda si ti ocekivala da ti skinu vise nego sto je realno. Kada se pogleda prosek poena i za test i za case, potpuno je razumljivo zasto svi kukaju. evo moj primer: koleginica koja je imala isti case kao i ja (a samim tim joj je i isti asistent pregledao) je iz sva tri zakona pobrojala po 3-4 clana (od kojih se za jedan ni ceca nije setila i zbog toga joj rekla da ce dobiti najvise poena), uz sasvim realnu kaznu i ima isti broj poena kao i ja koji sam nabrojao citava 2 clana iz sva tri zakona ukupno i maximalnu kaznu zatvora + novcanu kaznu sto nije ni malo realno kada sada razmislim. A taj broj poena je toliko mali, da je glupo da ga napisem.

Tako da ubuduce govori u svoje ime i nemoj da se uzbudjujes ako neko misli drugacije.

Testove i case nije pregledala samo ceca, vec njih cetvoro (ne znam ni sam kojih cetvoro, ali je to ceca sama rekla).

Svi su srecni zbog brzine pregledanja,a mozda ne bi trebali biti...

Ali ok je, na samom startu su nas i ceca i stariji studenti upozorili da se visoke ocene jako tesko dobijaju, tj da ceca hoce da skida sakom i kapom a ne da daje sakom i kapom. A tu je i poravni u junskom roku..

@Booris, ja ni ne vidim drugi nacin da se kazne za svaki clan nauce osim napamet...

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 304 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Sledeća