Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 544 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 22  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 06.09.2010. 11:22:01 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23.10.2007. 17:17:05
Godina: Dipl.
Smer: ME
^ ja mislim da vazi do kraja godine tj do oktobra 2.

Da li bi neko bio ljubazan da kaze kako su izgledali ti zadaci koje su davali na ispitu, sta je sve dato i sta se racuna??? to me najvise zbunjuje, valjda nece da uvale nista specijalno...

Hvala!

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.09.2010. 01:21:39 

Pridružio se: 22.01.2009. 18:55:52
Godina: II
Smer: UK
Ljudi, ajde ako moze neko da zapise odgovor na pitanje Fuzzy LP. Ili makar da mi kaze da li tu treba samo da navedem koji su koraci...?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.09.2010. 08:58:17 

Pridružio se: 02.10.2009. 12:09:27
Godina: III
zar se uci fuzzy linearno programiranje??? ja sam mislila da to ne treba.... :zbun:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.09.2010. 11:51:24 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24.07.2006. 16:33:51
Smer: IS
Ajd stvarno ljudi, u kom obliku dolazi zadatak iz placanje/zaljenje/bajes? Gledam ovo u knjizi i kapiram donekle, ali ne bih bas da se iznenadim neprijatno na ispitu. :D

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.09.2010. 13:33:43 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04.07.2007. 00:59:25
Godina: Apsolvent
vidi slajdove sa predavanja cenim da takvi neki zavuci dolaze

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.09.2010. 16:06:17 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12.01.2009. 17:42:20
koliko sam ja skapirala dolaze ti tabele placanja/zaljenja i onda racunas sve one gluposti.

jedino ne znam kako dolazi bayes-ova formula?

ajde ako neko zna nek kaze! jel dolazi kako u knjizi ili kao na slajdovima?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.09.2010. 19:47:43 
Moderator
Korisnikov avatar

Pa preko bajesove formule racunas one neke apriori verovatnoce i slicno. Valjda.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.09.2010. 23:22:56 

Pridružio se: 11.03.2010. 18:21:37
Dajte ljudi, please, objasnite onima koji ne znaju sta da uce za zadatke, sta treba, i kakva je to tabela!!!!!!! jel je to analiza odlucivanja sa uzorkovanjem ili bez, i da li postoje tabele placanja i zaljenja zajedno?

zahvaljujem se unapred :udri:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 08.09.2010. 01:09:45 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26.12.2008. 11:33:11
U vezi sa drugim zadatkom obavezno predji primer iz knjige koji prati sve lekcije iz II oblasti. Tabelu koju ćeš naći na 73. strani i koja započinje ceo taj lanac je otprilike slična onoj koju ćeš dobiti na ispitu i na osnovu nje moraš izračunati sve parametre i tako do kraja. Druga tabela je tabela uslovnih verovatnoća iz nje računaš Bajesovu formulu i na osnovu te formule ostale gluposti koje slede. E, sad oni će reći šta se traži u zadatku tačno. Uglavnom kad otpratiš taj primer iz knjige i naučiš obrasce, obavezno predji preko slajdova ( http://odlucivanje.fon.rs/images/storie ... 5_ao_2.pdf ) i provežbaj i primer sa slajdova. To će ti dati uvid u to šta se otprilike radi vezano za taj drugi zadatak. I taj drugi zadatak 100% dolazi na ispitu.

Nisam siguran, ali ja mislim da za 6 na tom pitanju je dovoljno da ispišeš formule i nisi dužan da izračunaš, ali si dužan da u neke, makar one prostije, upotrebiš podatke iz datih tabela.

Inače u junu je došlo 5 pitanja iako je jasno nekoliko puta navedeno da dolazi četiri samo. Uglavnom struktura koliko sam ja skaprao (ne mora da znači):
I pitanje - iz I oblasti ili iz grupnog odlučivanja
II pitanje - 100% zloglasna tabela i obrasci iz II oblasti
III pitanje- NOVINA Bajesova formula (a ja tipujem da će biti neki prostiji zadatak iz VI oblasti)
IV pitanje - iz analize rizika ili analize korisnosti (nekoliko pitanja koja se vrte)
V pitanje- fuzzy skupovi, fuzzy lp programiranje (javlja se, iako kažu da se ne javlja), grubi skupovi ili neka metoda tipa AHP, STEM, PROMETHEE, ELECTRE itd. ili u slučaju da dodje u prvom pitanju iz I oblasti može doći grupno odlučivanje u ovom pitanju...

Ako učiš iz skripte korisno je da predješ preko slajdova što su oni okačili, jer ima tamo po koja stvar koja nema u knjizi, a ni u skripti i oni to umeju da zavuku.
I svako pitanje treba 50% i jako je malo vremena, jer svako pitanje zahteva dosta toga da se napiše, tako da... :/

To je koliko sam ja upoznat sa tim. Nek' me ispravi neko ako grešim, kako ne bih širio dezinformacije. :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 08.09.2010. 08:57:02 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28.01.2008. 18:50:14
Godina: IV
kako cemo znati da li da prijavimo ovo za oktobar ako je zadnji dan prijave ispita bas deveti..? :zbun:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 08.09.2010. 09:19:40 

Pridružio se: 05.10.2008. 11:05:43
PA moraces da ga prijavis a zatim da cekas rezultate iz odlucivanja, jos ako si samofinansirajuci student onda ti upadas u onu grupu omiljenih studenata FON-a koji (ne)namerno uvek imaju ispite posle roka za prijavu pa shodno tome moraju dauplate po koji dinar vise na racuna za svaki slucaj :(( :(( :((

Ja sam cuo da su u junu dali 5 zadataka iz razloga jer su asistenti procenili da je ostatak pitanja previse lak :udri: :udri: :udri: :udri:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 08.09.2010. 12:01:51 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06.04.2008. 11:58:55
Fuzzy LP je smrt.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 08.09.2010. 13:35:51 
Moderator
Korisnikov avatar

Jel moze neko da mi objasni kako se dobije ona OZ matrica kod Bajesove formule na slajdovima? Ono kod Pada/Ne pada sneg...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 08.09.2010. 14:24:57 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16.04.2010. 18:05:12
znaci ovako, koleginica koja je radila u junu mi je rekla da dolazi bajesova formula i da je lako da dobijes sve samo da je izracunas tipa kao teorija verovatnoce.. pa sad sta je to!!!

Me, I'm dishonest, and you can always trust a dishonest man to be dishonest. Honestly, it's the honest ones you want to watch out for, 'cause you can never predict if they're going to do something incredibly stupid.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 08.09.2010. 15:01:02 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06.04.2008. 11:58:55
Gorbash je napisao:
Jel moze neko da mi objasni kako se dobije ona OZ matrica kod Bajesove formule na slajdovima? Ono kod Pada/Ne pada sneg...

Sneg? Koji slajdovi? Koji br slajda?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 08.09.2010. 15:11:09 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25.12.2007. 11:27:53
Znam da nema veze sa temom al me interesuje sta ako prijavim ispit za oktobar sutra (jer ne mogu biti siguran kakav ce biti ovaj sad), kako se to racuna? Ako ne izadjem jel nikom nista ili kako vec? Stvarno ne razumem zasto se zavrsava prijava a da nisu prosli ispiti a kamoli rezultati.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 08.09.2010. 16:37:16 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12.01.2009. 17:42:20
jel vazi ono sto pise u sep roku da je ispit u 3 ili ce izbaciti neko obavestenje?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 08.09.2010. 16:55:58 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21.01.2010. 19:21:07
Јел нам је дат онај ред из табеле, V(XпресекS), тј. трећи ред, за чије рачунање се користи биномна формула?
И ако може неко да објасни како се добија онај задњи ред? :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 08.09.2010. 17:42:36 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04.04.2006. 15:05:54
Mislis V(X|s)? Pa Bajesovom formulom.

Ja ne kapiram cemu sluyi V(XpresekS) kad je potpuno beskorisno :zbun:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 08.09.2010. 17:51:47 
Korisnikov avatar

^^^ Ukapirao, evo, da dam odgovor i na tvoje i na moje pitanje....
V(XpresekS) se racuna binomnom formulom, koja je isto data na slajdovima, sa ciljem da se dobije verovatnoca za svako stanje i ti rezultati se sabiraju, tj u toj tabeli njihova suma iznosi 0,265 za slucaj kada pada sneg i 0,735 za slucaj kada ne pada ( sto nam kasnije predstavlja verovatnocu koja se koristi za racunanje ocekivanog rizika optimalne strategije ). A Bajesovom formulom se odredjuje V(S/X), tj zadnji red i to npr: za stanje S1=(0.1*0.05)/0.265
Gde 0.265 predstavlja upravo sumu iz treceg reda. I tako za sva stanja. I za drugi slucaj, tj. za drugu tabelu isto tako.....
BTW.... Pobedili smo Spance :D

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 08.09.2010. 18:15:28 
Korisnikov avatar

Damn, u prvoj recenici sam htela da napisem V(s|X), al dobro vidim da si i sam skapirao. Hvala na pojasnjenju sa drugu misteriju :)

Dakle da sumiram: jedan zadatak ce biti primena Bajesa, drugi izracunavanje OVPI, OCDU i sl. iz tabela i 2 teoretska. I misterija je da li ce biti 5.zadatak..

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 08.09.2010. 19:07:18 

Pridružio se: 26.02.2008. 19:16:51
zar se V(X presek S) ne racuna kao V(X) puta V(S)? kakva binomna formula? mislim znam sta je binomna formula al zasto se muciti? mora da sluzi za nesto drugo

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 08.09.2010. 19:25:27 
Korisnikov avatar

Vidi, to se zove zajednicka verovatnoca, to {V(X presek S)} je u knjizi predstavljeno kao V(Sj)V(X/Sj),
i to se racuna jer je suma tih potrebna za odredjivanje aposteriorne verovatnoce, jer predstavlja donji deo razlomka kod Bajesove formule... dakle trebalo bi da se racuna i kao V(Sj)V(X/Sj)....
E sad posto je tablica na slajdovima malo drugacije koncipirana, to bi trebalo da bude V(X=1/S) * V(S). E sad kada tako pomnozim, meni izbacuje na digitronu, npr za prvo stanje 5^-03, sto ja ne znam da citam :zbun:
A kada to odradim binomnom formulom, dobijam upravo 0.005... To je, ja mislim jedina razlika ;)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 08.09.2010. 19:35:10 
Korisnikov avatar

Kao drugi zadatak, tj. Bayes, trebalo bi da dodje nesto vrlo slicno Mamografu sa slajdova, tako je bilo u junu. Pokusacu da uradim to sada, ali nek pokusa jos neko, jer mi ne ide bas najbolje ova verovatnoca i ako neko uradi neka postavi rezultate...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 08.09.2010. 20:00:14 
Korisnikov avatar

Ja sam taj donji deo Bajesove formule racunala peske u smislu sve izmnozim i saberem i ispadne mi validan rezultat. Mislim da je to isto sto i binomna formula, samo je ona da kazem fensije brze resenje, ali ko to ne ume da racuna moze da dobije dobro resenje i ovako.

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 544 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 22  Sledeća