Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 557 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 23  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 08.03.2007. 03:49:09 

Pridružio se: 22.05.2005. 18:35:31
da li bi neko mogao da objasni mrezno, tacnije crtanje... kada se uvode fiktivne i ikako se predstavljaju na grafu (mrezi).. moze i na tom 7. zadatku, koji je ovde, kako rekoste, pogresno nacrtan..

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 08.03.2007. 04:00:21 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17.10.2005. 03:47:09
Godina: Apsolvent
Smer: IS
@fallen

1) Meni je kod 1. iz mreznog suma delta C=180 (u 3. iteraciji sam skracivao I:7->5 E:8->6 jer su oni najjeftiniji a u 4. iteraciji I:5->4 B:5->4)

2) Da li trebaju da se rade slova v) i g) iz transportnog zadatka? Nije radjeno na konsultacijama.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 08.03.2007. 09:32:48 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04.01.2005. 16:01:12
Godina: Dipl.
Smer: ME
fallen je napisao:
Vidim da vlada opsta greska oko resenja za transport gde ste svi izracunali 60.000 a resenje koje su oni dali je 120.000. Moram da vas razocaram da su oni ipak u pravu, i da niste lepo procitali knjigu gde se na fiksne troskove dodaju i troskovi nabavke nakon svega ...

koji je to zadatak?? ni u jednom od ovih sto su dali za vezbu nemam takve rezultate...
kako si ti uradio 5-ti zadatak???aj napisi

fallen je napisao:
Odnela mi je drugarica resenja transporta ali nije tesko izracunati ono pod b) i c) u svakom zadatku ... Ako ima nekih pitanja, rado cu vam razjasniti ... Pitajte ... A sto se tice onog teta i epsilona po onome kako se dovijate i mislite da se to radi, neka vam je Bog u pomoci ... :)

zasto tako mislis? ja stvarno ne razumem, nisam radila zad pod b) i c) ali za nalazenje optimalnog resenja su ljudi u pravu, nama su asistentkinje i rekle na vezbama (jer sam pratila celi prvi semestar) da optimalno resenje u vecini slucajeva moze da se dobije u prvoj iteraciji ako stavimo epsilon na dobru poziciju..i da nam to skracuje muke..nismo to mi izmislili (ne bismo bili ovde gde smo da jesmo :D )..ne znam sta je tu pogresno...
ako stvarno jeste kolega onda barem pojasni i da vidimo sta to gresimo...
posto ja nisam vezbala te zadatke pod b) i c) eto ako nije problem mogao bi ukratko da objasnis kako se to radi, ono kad se menjaju vrednosti (smanjuju troskovi i slicno znam..) nego nisam radila kad npr traze da se isporuci ista kolicina...bilo bi lepo :)
fallen je napisao:
Problem (mada ne bi trebao da bude) nastaje kada treba da izracunas drugo marginalno resenje

zasto bi nastao problem? ako neko zna da pronadje optimalno resenje...zasto ne bi znao i to?

ajd ajd..
molim konkretne odgovore...
ispit je blizu

:)

Galthran je napisao:
da li bi neko mogao da objasni mrezno, tacnije crtanje... kada se uvode fiktivne i ikako se predstavljaju na grafu (mrezi).. moze i na tom 7. zadatku, koji je ovde, kako rekoste, pogresno nacrtan..

knjiga kaze ovako je napisao:

cesto je radi ocuvanja logicke konzistentnosti pri crtanju MD neophodno koristiti dodatne grane koje se po konvenciji oznacavaju isprekidanim linijama. One se nazivaju prividne ili fiktivne aktivnosti jer su to aktivnosti cije izvrsavanje ne zahteva nikakve resurse. One su samo pomoc u modeliranju, nemaju trajanje niti stvaraju troskove. Oznacavaju se sa p1,p2...ili f1,f2...

njihov broj na md nije ogranicen...vrijednost im je nula..ne uticu na trajanje, samo ti pomazu da prikazu zavisnost...

i jos nesto...
da li je neko uradio matrice igre 3. ?
znacilo bi mi da vidim kako ste redukovali tu matricu....

:)

tomorrow! tomorrow! I love ya, tomorrow
you're always a day away ..

Poslednji put menjao Tix dana 08.03.2007. 09:59:55, izmenjena samo jedanput

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: .
PostPoslato: 08.03.2007. 09:55:30 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16.04.2003. 10:34:07
Galthran je napisao:

A D
#### 2 #### 4
# *
# *S1
# B E * H
1### 3 #### 5 #################
# * #
# *S2 #
# C * F I #
######### 6 ####### 7 ####### KRAJ
# #
# G J #
######## 8 ########

ko ne shavti # normalna veza
* fiktivna

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: ...
PostPoslato: 08.03.2007. 09:57:23 
Korisnikov avatar

sorry...nisam znao da ce ovako da ispadne...slikacu kasnije pa cu da postavim negde

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 08.03.2007. 10:09:37 
Korisnikov avatar

kakav sam kreten... :lol: ali idem do genijalnosti....
evo lepo pise na sledecoj strani sta se redukuje kod ove matrice ato sam pitala.... c c c ...

a posto sam se vec dovoljno zbunila...mogao bi neko da mi pomogne! do kada mi mozemo da redukujemo matricu? dokle god imamo mogucnosti za to? i sad nisam sigurna..da li mi kad izbacimo jednu kolonu npr. posmatramo u redu samo one vrednosti koje su ostale u matrici (ili celi red koji je bio i pre redukcije) i gledamo da li postoji neki koji je <= ?
sto se ja tako lako izgubim...

:lol:

thnx

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: ..
PostPoslato: 08.03.2007. 10:21:30 
Korisnikov avatar

http://www.sendspace.com/file/2bfg6v

slika resenje 7 zadatka sa 2 fiktivne...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 08.03.2007. 10:47:49 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09.12.2006. 00:56:56
Smer: OM
laden je napisao:
@fallen

1) Meni je kod 1. iz mreznog suma delta C=180 (u 3. iteraciji sam skracivao I:7->5 E:8->6 jer su oni najjeftiniji a u 4. iteraciji I:5->4 B:5->4)

2) Da li trebaju da se rade slova v) i g) iz transportnog zadatka? Nije radjeno na konsultacijama.

1) Moja greška, potpuno si u pravu ... delta C je 180
2) Pod v) i g) sam ja provežbao ali nemam ni najmanju ideju kako da vam objasnim ovde bez crtanja

X* = L*X' + (1-L)*X'' gde je L - alfa, a X' vrednost prvog resenja na X'' vrednost drugog rešenja
Otprilike to znači da kada dobijete na prvom resenju npr. da je kamen X11 = 5000, a X12 =0, a na drugom da je X11=0, a X12=4000, ubacite ove vrednosti u dve formule i kada ih izjednacite dobicete koliko je L. Onda izracunate sve kamenove koji su se promenili (X11 i X12, mada vodite racuna da moze da se izmene i drugi zbog novog L) i viola ! Resili ste zadatak

Ono što sam vam rekao za teta, morate mudro da odredite koji ce od onih silnih nula za Dij da vam postane novi kamen, gledajte da vam epsilon bude na +teta, da vam minimalni teta bude broj a ne epsilon. Ne smete da dobijete drugo marginalno resenje da vam ono pod v) npr. veleprodaja V1 i V2 (tj. X11 i X12) budu iste vrednosti ... Npr. (5000,0) i (5000,0)

Popisite sve uredjene parove tj. resenja iz prvog i drugog marginalnog resenja (bilo da je kamen u prvom ili drugom resenju). Tamo gde vam je uredjeni par isti (6000,6000) tamo se vrednost kamena ne menja.

Pokusao sam da budem smislen sto je vise moguce, pitajte ako nesto ne razumete ...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 08.03.2007. 10:57:34 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09.12.2006. 00:56:56
Smer: OM
Moj sedmi mrežni izgleda ovako ...

iCvorova ima od 0 do 8, u sredini sam redom u jednu liniju stavio 0 pa 1 (A) pa 3 (D) pa fiktivnom povukao do 5 (to je S1) pa do 7 (G) i na kraju 8 cvor (J).
Iznad grafikona od 0 do 5 cvora se vuce C. Iz 5 do 6 ide F, a od 6 nazad u 8 ide I. Ostaje jos samo
donji red, a on glasi ovako ... Iz 0 do 2 ide B, iz 2 u 3 ide E iz 3 do 8 ide H.

Nisam znao lepše da nacrtam, ima samo jednu fiktivnu ...
Ako je neko od kolega to već nacrtao i poslao sliku ja se izvinjavam, nisam skidao ništa od tih crteža ...

Koga ne mrzi neka proveri pa neka kaže zamerke ...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 08.03.2007. 11:46:22 

Pridružio se: 25.05.2004. 14:57:07
Nema zamerki, u sustini si uradio isto kao kolega djomla81 samo sto si izbacio fiktivnu aktivnost S1 koja je visak.(zavrsetak D i E se vezuje na isti cvor)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 08.03.2007. 12:08:16 

Pridružio se: 11.01.2004. 01:04:04
radim zadatak iz trasporta iz zbirke i nikako da dobijem njihovo resenje...... pa evo zadatka:
tabela je 5X4
troskovi po redovima: 8, 9 , 9, 9 ; 4, 6, 7, 6 ; 7, 9, 9, 7 ; 7, 10 , 10, 11 ; 9, 12, 7, 8.
Redovi su pogoni za mesanje betona s kapacitetima 25, 22, 20, 25, 20
Kolone su gradilista s potrebama 20, 15, 18, 20.

Da li moze neko da resi ovo pls?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: mrezno
PostPoslato: 08.03.2007. 12:08:27 

Pridružio se: 04.03.2007. 20:36:53
Smer: UK
http://www.sendspace.com/file/29q3i9

tu je okacen mrezno sedmi zadatak-proveren kod asistenta crtez!!!

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: pomoc
PostPoslato: 08.03.2007. 12:09:52 

da li neko moze da objasni ukratko kako se rade tabele ST-0 i ST-1 iz SIMPLEXA

:(

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: Re: ..
PostPoslato: 08.03.2007. 12:14:39 

Pridružio se: 22.05.2005. 18:35:31
djomla81 je napisao:

hvala ti, djomla81
imam samo nekoliko mitanja..
1. da li, ako B zavisi od A... a C zavisi od B.. i D zavisi od B i A, da li bi se iz istog kruga izvlacilo i C i D?
takle, A(/)... B(A)...C(B)...D(A,B)

2. da li je greska, kada se npr. u ovom 7 zadatku D i E direktno spoje u jedan krug (sta uopste krug predstavlja?), bez S1 ...jer mi se cini da sam negde procitao da se ne mogu aktivnosti direktno spojiti, vec preko fiktivne?

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 08.03.2007. 12:33:13 
Korisnikov avatar

Galthran je napisao:
djomla81 je napisao:

hvala ti, djomla81
1. da li, ako B zavisi od A... a C zavisi od B.. i D zavisi od B i A, da li bi se iz istog kruga izvlacilo i C i D?

2. da li je greska, kada se npr. u ovom 7 zadatku D i E direktno spoje u jedan krug (sta uopste krug predstavlja?), bez S1 ...jer mi se cini da sam negde procitao da se ne mogu aktivnosti direktno spojiti, vec preko fiktivne?

1. ja mislim da mogu da pocnu iz istog dogadjaja, to je i mene bunilo, i dalje nisam sto posto sigurna..ali sam provalila prema crtezima sa vezbi...da moze da zavisi a i ne mora..tj. ako imamo A-> B->C-> aktivnost C ,moze da zavisi od A a i ne mora...ali mozda je ipak bolje da se uvede fiktivni dogadjaj....
kolege..???

2. krug je dogadjaj, i dve aktivnosti ne mogu da pocnu u istom i zavrse u istom dogadjaju, to je najbitnije pravilo.. tu se mora uvesti fiktivna...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 08.03.2007. 12:50:35 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07.09.2005. 15:48:48
evo jednog laganog pitanja vezanog za matricne igre:

1. Da li da redukujemo matricu uvek na pocetku, ili se to radi samo kada redukciju traze? Ovo pitam jer sam redukovao jedan zadatak pa posle toga ne dobijam dobra resenja, a sama redukcija se nigde nije trazila.

2. Posto su vrednosti unutar resenja za npr Q*=(x1,x2,x3,x4) ustvari verovatnoce, onda zakljucujem da se one moraju nalaziti izmedju 0<x1,x2,x3<1 ??????

3. Znam da kada se 3 ili vise frafika seku u jednoj tacki, da su tada vrednosti igre za onog drugog igraca kojeg nismo radili preko grafa visestruke. Sta je sa slucajem kada se npr 2 grafa seku u 1 tacki?
Kako da znamo sta je najbolje da igra onaj drugi igrac? Da li je to npr ona vrednost koja je vezana za graf koji ne ucestvuje u presecnoj tacki?

jedini domaci sajt posvecen filmskim sladokuscima!

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 08.03.2007. 13:06:06 
Korisnikov avatar

Da li u 3. zadatku iz matricnih igara iko dobije rezultat kao oni?

Ja dobijem identicni rezultat koji se dobije kada se vrednosti ubace u onaj program preko neta , a to su:
The value is -1.
An optimal strategy for Player I is:
(0.66667,0.33333,0)
An optimal strategy for Player II is:
(0,1) ---> mislim da ovde treba (0,0,1,0)

kakva su vasa resenja?

I MOLIM VAS napisite tacne pocetne matrice za 4,5 i 6 zadatak iz matricnih igara.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: simplex
PostPoslato: 08.03.2007. 13:13:43 

neka mi neko napise kako se odredjuje kod simpleksa sta je vece...npr (19M-66)*150 ili (9M-40)*250...kakva su pravila za M ..i kada se gleda apsolutna vrednost

:udri:

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 08.03.2007. 13:23:00 

Galthran je napisao:
djomla81 je napisao:

hvala ti, djomla81

aktivnosti se spajaju naravno mogu da ulaze dve u jedan dogadjaj ali ne dve koje pocinju iz istog dogadjaja..jer to nije logicno.krug je dogadjaj a crta je aktivnost..pa zamisli situaciju..dogadjaj npr.paljenje auta iz tog dogadjaja moze da krene aktivnost vozim ali i jos puno aktivnosti pored voznje..npr.pusim cigaru,slusam muziku i one se zavrsavaju u nekom drugom dogadjaju.
dakle ne moze da krenu dve iz istog dogadjaja i da se dve te iste zavrse u istom dogadjaju

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 08.03.2007. 13:26:33 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30.11.2006. 14:33:14
Galthran je napisao:
djomla81 je napisao:

hvala ti, djomla81

1. B izlazi iz A; C i D izlaze iz B (tako D posredno zavisi i od A i od B!)

2. D i E se zavrsavaju svaki u svom krugu (dogadjaju), saljes fiktivnu S1 od kraja E do kraja D, iz D ide fiktivna S2 (kao i aktivnost H koja ide do kraja, by the way :-)), a iz C ide S3; S2 i S3 se zavrsavaju u istom krugu odakle pocinju F i G... itd. Zavisnost od A i B se postize posredno preko D i E!
Ako treba mogu da okacim scan dijagrama, samo ne znam kako, navikla sam na attach... :D

poz!

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 08.03.2007. 13:26:41 

[quote="Tix"][quote="Galthran"][quote="djomla81"]http://www.sendspace.com/file/2bfg6v

a..da ..pravila za crtanje postoje u knjizi upravljanje projektima ima ih 9.
a sto se tice komplikovanijih crteza,fora je da se uvek nacrtaju prvo one aktivnosti koje zavise od jedne aktivnosti pa gradacijski onda one koje imaju 2,3 i na kraju ce se najlakse videti kako se crtaju one koje zavise od 4-u sedmom zadatku ili 3 aktivnosti.
nadam se da ces se snaci ;)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 08.03.2007. 13:46:13 

Pridružio se: 24.02.2005. 23:48:59
@nisly13 (19M-66)*150 ili (9M-40)*250

M je neki mnogo veliki broj (mislim oko 10 na sesti) tako da 19M*150= 2850M, a 9M*250=2250M sto znaci da je ovo prvo vece, i pod apsolut. vrednoscu se podrazumeva da ako je max u bazu ulazi promen. kod koje je vece^ a ako je min onda veca negativna vrednost

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 08.03.2007. 13:57:58 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30.11.2006. 14:33:14
@ dezire (myself):
Skapirala sam... :aaa: S3 je visak, C se zavrsava u istom krugu gde i S2, odakle pocinju F i G...
:P

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 08.03.2007. 14:05:20 
Korisnikov avatar

bizzare_masta je napisao:
evo jednog laganog pitanja vezanog za matricne igre:

1. Da li da redukujemo matricu uvek na pocetku, ili se to radi samo kada redukciju traze? Ovo pitam jer sam redukovao jedan zadatak pa posle toga ne dobijam dobra resenja, a sama redukcija se nigde nije trazila.

2. Posto su vrednosti unutar resenja za npr Q*=(x1,x2,x3,x4) ustvari verovatnoce, onda zakljucujem da se one moraju nalaziti izmedju 0<x1,x2,x3<1 ??????

3. Znam da kada se 3 ili vise frafika seku u jednoj tacki, da su tada vrednosti igre za onog drugog igraca kojeg nismo radili preko grafa visestruke. Sta je sa slucajem kada se npr 2 grafa seku u 1 tacki?
Kako da znamo sta je najbolje da igra onaj drugi igrac? Da li je to npr ona vrednost koja je vezana za graf koji ne ucestvuje u presecnoj tacki?

prvo cu ti ispisati matrice...mada zar ja to nisam vec pisala???

4.zad
0 0 12 12
-20 10 5 0
10 20 30 25

5.zad.
redukovala bi se smao poslednja kolona i dobili bismo amtricu 3x3 koja bis e resavala simpexom..ali to ne dolazi u ovom roku, pa ne brini oko toga za sada

6.zad
-5 -10 5 -5
10 5 -10 5
10 10 -15 15

1.pitanje..hm...sto se tice redukcije mislim da se uglavnom vrsi, daj mi matricu pa cu pokusati i ja da resim..jer kad sam bila na konsultacijama receno mi je da cemo za matricne igre dobiti samo ovakav tip zadatka...znaci da resavas gaficki a da bi resavao graficki jedan igrac mora da ima manje strategija u odnosu na drugog...matricu 3x3 npr. ne mozes na taj nacin da resis, moras prvo da je redukujes!
2. da, moraju se nalaziti izmedju 0 i 1...vjerevatnoca ne moze biti negativna
3. kad se tri prave seku u jednoj tacki resenje za onog drugog igraca ce biti visestruko...
a sto se tice toga sta je najbolje da bira drugi igrac..je upravo ono sto ucestvuje u optimalnom resenju..jer one koje ne ucestvuju u tom resenju ne uticu na rezultat igre, to znaci da su one dominirane strategije

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 08.03.2007. 14:58:35 
Korisnikov avatar

tix hvala na ovim iscrpnim odgovorima, ali ja ti moram postaviti jos1 pitanje:

Ono sto se tice redukcije sam pitao pre svega zbog drugog zadatka, u kome kada redukujemo prvu kolonu opet imamo 3x3 matricu. Takodje kada u 6-tom redukujem 2 red i 1 i 4 kolonu, opet imam 2x2 matricu ??

ova tvoja matrica za 4. zadatak mi nije jasna. Citao sam ono sto si napisala za ovaj zadatak, ali ako pratis tu analogiju i gledas za koliko se onaj prvi broj povecao ili smanjio u odnosu na 60, kako si onda u prvom redu pa drugoj koloni gde u textu zadatka pise 45 ti dobila 0? Po analogiji tu bi trebalo da bude -15.

Takodje znaci + i - mi deluju skroz izmesano u ovoj matrici koju si ti napisala.. Zar ne bi trebala cela 2 kolona da bude negativna jer su u njoj svi clanovi ispod 60?

hvala ti i za ovo unapred

Poslednji put menjao bizzare_masta dana 08.03.2007. 15:14:20, izmenjena 3 puta

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 557 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 23  Sledeća