Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 458 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 19  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 22.06.2011. 13:14:54 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24.12.2009. 10:12:00
Godina: Dipl.
Smer: IS
tatamata je napisao:
@ miljana
Clan 139.
Proizvođač baze podataka je fizičko ili pravno lice koje je sačinilo bazu
podataka, tako što je u kvalitativnom, odnosno kvantitativnom smislu učinilo značajno
ulaganje
u pribavljanje, proveru ili prezentaciju njenog sadržaja.

edit: Setih se jos 1 pitanja: Da li je Access baza podataka? Odg. je NE jer cl. 138:
Bazom podataka ne smatra se računarski program koji se koristi za njeno
stvaranje ili rad.

Pa da, znam to, ali sta ti onda dodje autor baze? i on je onaj onda ko je sacinio tu bazu?

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 22.06.2011. 14:45:54 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12.02.2009. 06:32:24
Godina: IV
ма баш је фора са оним жиговима, то је у презентацији Zigovi, Internet i sukob zakona која није уврштена у материјал за други колоквијум..

зна ли неко шта значи ово: Izuzetno, podaci koji se odnose na pripadnost političkoj stranci, zdravstveno stanje i primanje socijalne pomoći, mogu se obrađivati bez pristanka lica, samo ako je to zakonom propisano.

овим законом то није прописано, значи није дозвољено обрађивати без пристанка лица..? чему служи онда ова реченица..?

Poslednji put menjao lexy dana 22.06.2011. 17:24:23, izmenjena samo jedanput

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 22.06.2011. 15:40:53 

Pridružio se: 03.09.2009. 14:28:50
Godina: III
^^ Moje misljenje: ako napravis bazu podataka za neko preduzece, ti si autor baze a to preduzece je proizvodjac baze (obezbedilo je sredstva itd...)

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 22.06.2011. 17:40:49 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20.06.2007. 17:59:56
Meni je doslo pitanje : Koliko traju moralna prava proizvodjaca baze podataka ?
zna li iko ? :D

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 22.06.2011. 18:06:58 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05.02.2007. 11:26:08
Godina: II
da li moze ovaj predmet da se polaze parcijalno? Jedan kolokvijum sada, drugi u septembru/oktobru...

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 22.06.2011. 18:41:54 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07.10.2006. 22:56:20
ako si položio neki kolokvijum, sada radiš samo onaj koji nisi. ako ga ne položiš ni sada, briše ti se i taj položen i u sledećem roku radiš ispit koji ima 20 pitanja ukupno (obuhvata oba kolokvijuma) - dakle, ne može parcijalno.

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 22.06.2011. 18:56:08 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05.02.2007. 11:26:08
Ok hvala

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 22.06.2011. 19:20:14 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05.09.2008. 22:30:03
Godina: Apsolvent
Sta mislite, koji su tacni odgovori na ovo pitanje?

Kontakt telefon moze biti objavljen:

a. u telefonskom imeniku bez pristanka lica
b. na Skype-u
c. na spisku delegata Share konferencije
d. na Facebook-u na profilu

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 22.06.2011. 19:31:07 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24.12.2009. 10:12:00
^ Na facebook-u i skype-u moze, jer mislim da se podrazumeva tu da ja sama na svom profilu postavljam sta hocu, a i na facebooku i postoji deo gde moze da stoji broj telefona. A za ovaj Share nisam sigurna, mada ne verujem.

A je l' se seca neko mozda pitanja sa drugog kolokvijuma nesto oko prenosa autorskih prava ugovorom ili tako nesto? Ne mogu da se setim tacno pitanja pa ako se neko seca neka napise. :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 22.06.2011. 19:32:40 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19.04.2011. 09:38:02
xla je napisao:

b. na Skype-u

To je bilo trik pitanje na prvom kolokvijumu, s tim što mislim da pod a) nije glasilo "bez pristanka lica", i tačni su svi odgovori, Ceca je to rekla na uvidu, a i na vežbama, jer to zavisi samo od tebe, gde želiš da objaviš kontakt telefon.

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 22.06.2011. 20:09:43 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29.09.2008. 17:33:54
normalno da zavisi samo od tebe, zato te i pitaju da li organizator Share konferencije može da objavi tvoj telefon na spisku delegata. evo, ja prvi ne bih zaokružio da sme, a oni to pitanje posmatraju iz potpuno drugog ugla. kad već toliko pokušavaju da ovaj predmet učine teškim, evo zaokružiću svaki odgovor jer telefon MOŽE biti objavljen bilo gde, ja MOGU da ubijem bilo koga, ja MOGU da ukradem bilo šta, e sad druga stvar je što to nisam smeo!
užas.

Bata je napisao:

trebalo bi da moralno pravo u opštem slučaju važi zauvek, nema veze da li je u pitanju baza podataka ili nešto drugo.

Citiraj:
Moralna prava za nemoralno autorsko delo traju?

ja mislim da "nemoralno autorsko delo" ne postoji kao takvo u zakonu. neka me neko ispravi ako grešim.

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 22.06.2011. 20:12:33 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02.07.2008. 12:27:58
Bata je napisao:

ako je po ovom kako smo zakljucili
tatamata je napisao:
ako napravis bazu podataka za neko preduzece, ti si autor baze a to preduzece je proizvodjac baze (obezbedilo je sredstva itd...)

proizvodjac ni nema moralna prava, to ima samo autor

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 22.06.2011. 20:35:09 

Pridružio se: 13.09.2010. 11:32:32
Pa valjda ako se pominje baza podataka tada, postoji samo srodno pravo. Tako da sa tim oko autora ne vidim logigu.

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 22.06.2011. 20:40:09 
Korisnikov avatar

Nikolina je napisao:
xla je napisao:

b. na Skype-u

To je bilo trik pitanje na prvom kolokvijumu, s tim što mislim da pod a) nije glasilo "bez pristanka lica", i tačni su svi odgovori, Ceca je to rekla na uvidu, a i na vežbama, jer to zavisi samo od tebe, gde želiš da objaviš kontakt telefon.

pitanje je glasilo bas ovako, identicno! telefon moze biti objavaljen bilo gde, a druga je stvar da li je to krivicno delo. U pitanju to nigde nije naglaseno!!!

Doca je napisao:
normalno da zavisi samo od tebe, zato te i pitaju da li organizator Share konferencije može da objavi tvoj telefon na spisku delegata. evo, ja prvi ne bih zaokružio da sme, a oni to pitanje posmatraju iz potpuno drugog ugla. kad već toliko pokušavaju da ovaj predmet učine teškim, evo zaokružiću svaki odgovor jer telefon MOŽE biti objavljen bilo gde, ja MOGU da ubijem bilo koga, ja MOGU da ukradem bilo šta, e sad druga stvar je što to nisam smeo!
užas.

Bata je napisao:

trebalo bi da moralno pravo u opštem slučaju važi zauvek, nema veze da li je u pitanju baza podataka ili nešto drugo.

Citiraj:
Moralna prava za nemoralno autorsko delo traju?

ja mislim da "nemoralno autorsko delo" ne postoji kao takvo u zakonu. neka me neko ispravi ako grešim.

drustevna nemoralnost zavisi od trenutne drustvene situacije, kulture i stanja u drustvu. Ono sto je sada nemoralo to mozda nekad bude moralno. U srednjem veku, verovali ili ne, je bili nemoralno, a takodje i grh da ljudi vide svoja obnazena tela. Kupali su se 3 puta godisnje sa povezom za oci!!! Elem, svako autorsko delo, bilo ono moralno ili ne, i glasi na autora, daje tom autoru iskljucivo moralno pravo koje traje i posle prestanka vazenja imovinskog prava, ili na srpskom zauvek.
MilOoSs je napisao:
Bata je napisao:

ako je po ovom kako smo zakljucili
tatamata je napisao:
ako napravis bazu podataka za neko preduzece, ti si autor baze a to preduzece je proizvodjac baze (obezbedilo je sredstva itd...)

proizvodjac ni nema moralna prava, to ima samo autor

Clan 98. zakona o autorsko i srodnom pravu kaze :
"(1) Ako je autor stvorio delo tokom trajanja radnog odnosa, izvršavajući svoje radne obaveze, poslodavac je ovlašćen
da to delo objavi i nosilac je isključivih imovinskih prava na njegovo iskorišćavanje, u okviru svoje registrovane
delatnosti, u roku od pet godina od završetka dela, ako opštim aktom ili ugovorom o radu nije drukčije određeno.
Autor ima pravo na posebnu naknadu, zavisno od efekata iskorišćavanja dela.
(2) Autor dela stvorenog u radnom odnosu zadržava na tom delu sva autorska prava osim prava iz stava 1. ovog
člana.
(3) Posle isteka roka iz stava 1. ovog člana, isključiva imovinska prava na delu stiče autor.
(4) Ako je autorsko delo računarski program, trajni nosilac svih isključivih imovinskih prava na delu je poslodavac,
ako ugovorom nije drukčije određeno. "

ne postoji moralno pravo poslodavca!

Poslednji put menjao xla dana 22.06.2011. 20:56:47, izmenjena samo jedanput

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 22.06.2011. 20:52:16 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22.10.2007. 22:39:12
Која конфузија око тих права за базе података. Још сам негде рочитао како је Цеца на увиду рекла да је аутор = произвођач базе података.
Хоће ли неко одмрсити већ једном ово па да полажемо као људи :udri:

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 22.06.2011. 20:59:27 
Korisnikov avatar

Corey je napisao:
Која конфузија око тих права за базе података. Још сам негде рочитао како је Цеца на увиду рекла да је аутор = произвођач базе података.

mislim da je to sustina! Autor je isto sto i proizvidjac, poslodavac je nesto trece

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 22.06.2011. 21:43:28 
Korisnikov avatar

А шта је са преношењем имовинских права? Рецимо уговором?

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 22.06.2011. 21:56:42 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28.01.2010. 00:13:59
^ To pitanje sam ja postavio jos na prosloj strani. Pise u Zakonu o autorskim i srodnim pravima (naravno u nekom od clanova koji nije trebalo da se uci) da se imovinska prava MOGU prenositi ugovorom pa valjda to znaci da to vazi i za bazu podataka.

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 22.06.2011. 22:29:11 

Pridružio se: 12.06.2009. 17:37:48
Citiraj:
Član 5.
Autorskim delom smatra se i zbirka, koja s obzirom na izbor i raspored sastavnih delova, ispunjava uslove iz člana 2. stav 1. ovog zakona (enciklopedija, zbornik, antologija, izabrana dela, muzička zbirka, zbirka fotografija, grafička mapa, izložba i sl.).
Autorskim delom se smatra i zbirka narodnih književnih i umetničkih tvorevina, kao i zbirka dokumenata, sudskih odluka i slične građe, koja s obzirom na izbor i raspored sastavnih delova ispunjava uslove iz člana 2. stav 1. ovog zakona.
Zbirkom se smatra i baza podataka, bez obzira da li je u mašinski čitljivoj ili drugoj formi, koja s obzirom na izbor i raspored sastavnih delova, ispunjava uslove iz člana 2. stav 1. ovog zakona.
Zaštita zbirke ni na koji način ne ograničava prava autora dela koja su sastavni deo zbirke.

pa shta drugo moze da bude autor nego proizvodjash, naravno da je tako....

a po ovom chlanu ja smatram da se baza posmatra kao i sve ostalo, nema nishta u zakonu shto se izdvaja posebno za baze.....

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 22.06.2011. 22:42:26 

Pridružio se: 26.08.2008. 16:54:33
dokument na osnovu kog se komp program svrstava u autorsko delo?
Tipovi ugovora?
Onaj ko prikuplja podatke je?

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 22.06.2011. 22:46:10 
Korisnikov avatar

prof.dr je napisao:
(naravno u nekom od clanova koji nije trebalo da se uci)

Туга. Предпоставио сам да има и тога, пошто одговори на нека питања нису у оквиру датог градива за учење.

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 22.06.2011. 23:11:20 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22.09.2008. 13:53:53
xla je napisao:
Corey je napisao:

mislim da je to sustina! Autor je isto sto i proizvidjac, poslodavac je nesto trece

Autor NIJE isto što i proizvođač, već je autor isto što i vlasnik. Tako je Ceca rekla meni na uvidu.

Koliko traju imovinska prava vlasnika kolektivnog autorskog dela kada je u pitanju baza podataka?

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 22.06.2011. 23:12:27 

Pridružio se: 17.12.2009. 23:13:22
xla je napisao:
Corey je napisao:

Meni je na uvidu rekla nikad necu poloziti jer sam je pitao u cemu je razlika izmedju autora i proizvodjaca. :P Po njenim rijecima autor ima autorska, a proizvodjac srodna prava, kako god se to tumacilo.

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 22.06.2011. 23:15:21 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19.04.2011. 09:38:02
xla je napisao:
Corey je napisao:

Autor nije isto što i proizvođač. Da se reši više ta konfuzija.

Prava proizvođača baze podatka su isključivo imovinska!!!

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 22.06.2011. 23:16:11 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12.02.2009. 06:32:24
ja сконтах да аутор базе података има ауторска права јер по члану 5: Autorskim delom smatra se i zbirka...Zbirkom se smatra i baza podataka (па имовинска права трају за живота аутора +70 год, морална увек).
Произвођач базе података има сродна права (члан 1 закона о ауторским и сродним правима). онда нађеш заједничке одредбе о сродним правима па члан 147 где каже:
Pravo proizvođača baze podataka traje 15 godina od dana nastanka baze podataka. Ako je baza podataka učinjena dostupnom javnosti na bilo koji način tokom tog roka, pravo traje 15 godina od tog dana.
(не пише које право, имовинско или морално или оба). онда видиш Član 137: Proizvođač baze podataka ima imovinska prava u skladu sa ovim zakonom, и видиш да само интерпретатор има морална и имовинска права у складу са овим законом а код свих осталих сродних права пише да имају имовинска. из чега ја закључујем да имовинска права произвођача базе трају 15 год а да морална права произвођач нема.

што се тиче преноса права:
6.2.1. Moralna prava autora
Član 60.
Moralna prava autora ne mogu se prenositi ugovorom.
6.2.2. Imovinska prava autora
Član 61.
Autor, odnosno njegov pravni sledbenik može ustupiti pojedina ili sva
imovinska prava na svome delu drugom licu.
Član 145.
Srodna prava su prenosiva, osim ličnih prava interpretatora. (дакле имовинска су преносива, морална не, па је логично да су сродна права преносива јер су само имовинска, опет се издваја интерпретатор који има ова "лична" која су ваљда морална па се не преносе)

а шта ћемо с тим што ови чланови не треба да се уче ја не знам, али ако су могли жигови да дођу па што не би и неки члан овако изокола улетео..

Poslednji put menjao lexy dana 22.06.2011. 23:37:20, izmenjena samo jedanput

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 458 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 19  Sledeća