Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 557 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 23  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 07.03.2007. 18:45:53 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15.11.2004. 11:43:49
Godina: Apsolvent
Smer: ME
Moma je napisao:
dame i ostali, ja nekako uvek ubodem optimalno resenje kada psotavljam €-lone :( tako da nema nista ne dobijam od tettki

zato sto postoji fora kako da provalis gde da turis epsilone tako da ti bude odmah i optimalno... ako budete dobri, mozda vam i kazem :)

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.03.2007. 19:12:50 
Korisnikov avatar

evo da probam da objasnim, verujem da niko nece skapirati jer ni sam ne znam kako da krenem...

elem, dobijete pocetno resenje, ispisete sve troskove, stavite kamenove i dobijete d(i,j) za ona polja za koja imate jednacine.
Sada fale jos 2 v i 2 u (uglavnom v1, v2, u1 i u2 u onim primerima za vezbu).

onda pogledate postojece u3, u4, u5, v3, v4 i v5 i troskove transporta na poljima gde se oni ukrstaju.

poenta fore je da svi u1, u2...u5 budu nenegativni, a svi v1, v2...v5 budu negativni ili nula. tj, namestate epsilon tako da zbir "u nesto" i odgovarajuceg "v nesto" bude manji od troskova transporta na tom polju na kojem se oni ukrstaju. mislim, jasno je da se tako dobija da je d(i,j) za to polje pozitivno.

da biste izveli to, treba da proverite kakav treba da bude recimo u2 za max(v3, v4, v5), da bi na tom polju bio pozitivan d(ij). najlaksi nacin da izvedete ovo je da vidite za koja polja je trosak transporta NIZI od odgovarajuce vrednosti v(AKO JE V pozitivno) odnosno NIZI od odgovarajuce vrednosti u(AKO JE U pozitivno) i da na njega postavite epsilon. Samim tim, onda ce odgovarajuce u() tj v() biti negativno i dobice se pozitivne vrednosti za sve ostale d(i,j).

poenta je da svi v<=0 a svi u=>0, ili svi u<=0 a svi v>=0 i tako ce se u velikom broju slucajeva dobiti sve pozitivne d(ij).

ovo verovatno NIJE NIKAKVO pravilo, ali mnogo su vece sanse da nabodete optimalno resenje iz cuga, i iako zahteva nesto vise vremena eliminise teta i ostale iteracije i zavrsavate zadatak odmah.
ja sam ovako svaki zadatak zavrsio u prvoj iteraciji.

nadam se da je bar neko skapirao ovako nabacano, ali sta cu kad ne znam kako drugacije da objasnim. jedino da napravim podcast pa da objasnjavam slikom. ionako je ovo moj verovatno najduzi post ovde...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.03.2007. 19:25:42 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16.04.2003. 10:34:07
Godina: Dipl.
Smer: IS
jojo je napisao:
makili je napisao:
ja ne znam da nacrtam mrezno broj 7. :((

Resen sedmi zadatak iz mreznog:

http://rapidshare.com/files/19590962/Mrezno_7._zadatak.zip.html

ovo resenje nije dobro....nigde ne postoji zavisnost da h zavisi od c... a to je prikazano na ovom grafiku...treba uvesi dve fiktivne...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.03.2007. 19:33:59 

Pridružio se: 04.02.2005. 01:13:18
Jel je neko pokusavao da resi 3. zadatak simpex. Jel on uopste moze da se resi?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.03.2007. 19:35:48 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04.01.2005. 16:01:12
cika_Crni je napisao:
evo da probam da objasnim, verujem da niko nece skapirati jer ni sam ne znam kako da krenem...

elem, dobijete pocetno resenje, ispisete sve troskove, stavite kamenove i dobijete d(i,j) za ona polja za koja imate jednacine.

onda pogledate postojece u3, u4, u5, v3, v4 i v5 i troskove transporta na poljima gde se oni ukrstaju.

poenta fore je da svi u1, u2...u5 budu nenegativni, a svi v1, v2...v5 budu negativni ili nula. tj, namestate epsilon tako da zbir "u nesto" i odgovarajuceg "v nesto" bude manji od troskova transporta na tom polju na kojem se oni ukrstaju. mislim, jasno je da se tako dobija da je d(i,j) za to polje pozitivno.

da biste izveli to, treba da proverite kakav treba da bude recimo u2 za max(v3, v4, v5), da bi na tom polju bio pozitivan d(ij). najlaksi nacin da izvedete ovo je da vidite za koja polja je trosak transporta NIZI od odgovarajuce vrednosti v(AKO JE V pozitivno) odnosno NIZI od odgovarajuce vrednosti u(AKO JE U pozitivno) i da na njega postavite epsilon. Samim tim, onda ce odgovarajuce u() tj v() biti negativno i dobice se pozitivne vrednosti za sve ostale d(i,j).

poenta je da svi v<=0 a svi u=>0, ili svi u<=0 a svi v>=0 i tako ce se u velikom broju slucajeva dobiti sve pozitivne d(ij).

ovo verovatno NIJE NIKAKVO pravilo, ali mnogo su vece sanse da nabodete optimalno resenje iz cuga, i iako zahteva nesto vise vremena eliminise teta i ostale iteracije i zavrsavate zadatak odmah.

nadam se da je bar neko skapirao ovako nabacano, ali sta cu kad ne znam kako drugacije da objasnim. jedino da napravim podcast pa da objasnjavam slikom. ionako je ovo moj verovatno najduzi post ovde...

uglavnom sam razumela ;)
a ja do sada sam uglavnom dobijala resenje iz prve iteracije, a uopste nisam pokusavala da "nastimujem" epsilon...sreca..heh
ali eto...od sada cu da pripazim...
thnx.. :)

tomorrow! tomorrow! I love ya, tomorrow
you're always a day away ..

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.03.2007. 20:14:08 

Pridružio se: 25.05.2004. 14:57:07
djomla81 je napisao:
jojo je napisao:
makili je napisao:
ja ne znam da nacrtam mrezno broj 7. :((

Resen sedmi zadatak iz mreznog:

http://rapidshare.com/files/19590962/Mrezno_7._zadatak.zip.html

ovo resenje nije dobro....nigde ne postoji zavisnost da h zavisi od c... a to je prikazano na ovom grafiku...treba uvesi dve fiktivne...

Kolega je apsolutno u pravu treba da se dodaju dve fiktivne aktivnosti od D i E za H.Doduse iteracije su potpuno iste i skracivanje je moguce samo do 18, samo sto ne postoje putevi A-D-H, B-E-H i C-H (umesto njih treba da budu A-S1-H i B-S2-H).Izvinjavam se kolege.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.03.2007. 20:18:11 

Pridružio se: 29.04.2002. 10:50:50
cika_Crni je napisao:
zato sto postoji fora kako da provalis gde da turis epsilone tako da ti bude odmah i optimalno...
izvalio sam je ;) bilo mi cudno sto dole dobijam <= a desno =>0

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.03.2007. 20:22:51 

Pridružio se: 05.03.2007. 23:33:43
Smer: UK
jel moze neko da objasni 3 i 4 zadatak iz transporta..... :udri:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: Re: zalihe FORMULE
PostPoslato: 07.03.2007. 21:11:31 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06.10.2006. 23:38:41
nisly13 je napisao:
ako je potrebno mogu okaciti mrezno svih 7 zadataka

jao car si!!!!!! daj pa da se isproveravamo ko je kako i sta dobio.... :yo: :yo: :yo: a i zalihe bi dobro dosle :stid: :stid: :stid:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.03.2007. 21:43:50 

Pridružio se: 24.02.2005. 23:48:59
ja sam dobila 3. zadatak iz simplexa isto kao i oni, fora je da u prvoj tabeli u bazu ulazi promenljiva x3 iako je vrednost f-je cilja -M... a iz baze izlazi vestacka, da bi res uopste bilo dopustivo. Nemam sad zad kod sebe, tako da ne znam tacno kako idu vrednosti, ali ako bude trebalo, javljam.

Da li je neko resio 4. zad iz transporta?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.03.2007. 22:26:22 
Korisnikov avatar

uradila sam ja 4.zad iz transporta i dobila sam tacno resenje....sta ti je problem?
a jel mozda neko uradio 5-ti? ja dobijam potpuno drugacije resenje... :zbun:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.03.2007. 22:29:19 

ja vec rekoh ranije za 5.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.03.2007. 22:33:18 

Pridružio se: 05.03.2007. 23:33:43
Smer: UK
sta treba da radim sa ovom nabavnom cenom od 10 nj.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.03.2007. 22:44:59 
Korisnikov avatar

Moma je napisao:
ja vec rekoh ranije za 5.

super kad bih ja to mogla da nadjem... :stid:

evo probat cu ponovo...

al ako ne uspem...os mi ponovit?? :trep:

p.s. radim zadatke vec 12 sati bez pauze...ne znam kako se zovem...

edit:

Citiraj:
sta treba da radim sa ovom nabavnom cenom od 10 nj.

ja dobijam tacno kao i oni zadatak bez te cene...
a nisam radila pod b) , bas ni ne znam kako se to radi...pa mozda za taj dio zadatka treba...
mozda je slicno kao i kod zaliha :D ...vidjeli ste vjerovatno da je u nekim zadacima dat podatak jedinicna nabavna cena, koja se ne dodaje fiksnim troskovima kad racunamo prvi dio zadatka (Q,n..i ostalu ekipu) sto meni nije bilo logicno..i otisla sam na konsultacije..ona mi je rekla da se ta nabavna cena dodaje fiksnim troskovima samo kada se racunaju ukupni troskovi...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.03.2007. 22:55:38 

kako ne vidis, Tix, ispred nosa ti je, na 5. strani? ;) http://www.fonforum.org/viewtopic.php?p=269378#269378

makili, tu nabavnu cenu pomnozis sa nabavljenom kolicinom i od nje oduzmes troskove nabavke... valjda :zbun:

to pod b je postoptimalna analiza i lepo je odradjena u zbirci (e,da sam imao zbirku pre subote ne bih ni morao da idem na tadasnje konsultacije nego bih dao pismeni iz TO) kad vec spomenuh zbirku, da li je izasla OI2?

p.s. ja radim zadatke sa 12 sati pauze i znam kako se zovem... Dalibor :D

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.03.2007. 23:05:03 
Korisnikov avatar

Moma je napisao:
u postavci pise "на њиве Н4 и Н5 по 50 кг" a u rešenju "са складишта С1 треба транспортовати 60кг до њиве Н4 и 10кг до Н5"
i,da, da li je to rešenje koje su naveli optimallno ili početno?
ako je početno ja sam onda mnoooooooogo pogrešio

napisao si to...
hm...dobro...bilo mi je isppred nosa...:glupsam:
pa jel to onda greska>\?
ja sam u prvoj iteraciji dobila potpuno drugacija resenja...cak mislim da mi se vrednosti kamena u vecini slucajeva ne poklapaju, sto mi je skroz nelogicno.. a njihovo resenje jeste pocetno, jer se trazi pod a)...
ajd mi napisi kako tvoi kamenovi idu...
ajd pliz...
ja cu tebi moje...
:lol:

i zvacu te dalibor...:PP

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.03.2007. 23:23:21 

Pridružio se: 27.06.2005. 21:35:20
http://www.math.ucla.edu/~tom/gamesolve.html

na ovom sajtu mozete resavati matricne igre cisto provere radi

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.03.2007. 23:55:25 

Pridružio se: 11.01.2004. 01:04:04
Yovana je napisao:
@ozzy hvala puno na odgovoru, ali da li bi moglo malo detaljnije objasnjenje? Pliiiz. Kada mnozim cenu sa kolicinom, delim sa brojem litara i oduzimam troskove? Kako bi mi izgledala poc. tabela? Hvala

To je na kraju.... kad izracunas f(x*) tj. minimalne troskove..... meni je receno da se u zadatku gde je data cena podrazumeva da se trazi maksimalna dobit u resenju, a to se dobija na gore opisani nacin.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 08.03.2007. 00:17:42 
Korisnikov avatar

cika_Crni je napisao:

bas se lepo nasmeja...u ove kasne sate...pa sta bre mislis da oni slucajno rade iteracije...ako zelis da ti resenje bude tacno i da ti oni priznaju...radi postupno a ne da trazis neku pravilnost kako ces iz prve da dobijes optimalno resennje...toliko od mene

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: ...
PostPoslato: 08.03.2007. 00:41:36 
Korisnikov avatar

a da za "one" koji jos ne znaju kako se stavlja epsilon...ako je u pitanju npr minimizacija...u redovima i kolonama za koje ne mozemo da nadjemo u i v trazimo minimalni jedinicni trosak pa tu stavimo epsilon pod uslovom da to nije u preseku reda i kolone koje ne mozemo da odredimo...ako je taj slucaj uzima se sledeci jedinicni trosak... :aaa:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 08.03.2007. 00:55:42 
Korisnikov avatar

^pa to za najmanji jedinicni trosak sam provalila..ali nema tu sta da se radi nepravilno kao sto ti rece..jer odakle oni znaju da li si razmisljao o tome da "nastimujes" epsilon ili nisi..ti si samo bio srecan da dobijes optimalno resenje u prvoj iteraciji..i oni ti moraju priznati, nemoj da pricas bezveze...a inace na vezbama(redovnim) su rekli da se na ispitu dobija uglavnom optimalno resenje u prvoj iteraciji, ali visestruko(znaci da negdje imamo nule)..tako da onda trazis prvo marginalno...sto ti dodje na isto...!

cika crni rulz...
:yo:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 08.03.2007. 01:08:59 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17.10.2005. 03:47:09
@jojo

Ja sam sa asistentkinjom uporedjivao tvoje i moje resenje(sa fiktivnim vezama) i rekla je da su i jedno i drugo OK, samo da je tvoje elegantnije. :stid:
Jer i kada bi vukao fiktivne od D i E za H ti moras i od C fiktivnu ka tim D i E zbog F pa opet sve zavisi i od C.[/quote]

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: Re: ...
PostPoslato: 08.03.2007. 01:15:51 
Korisnikov avatar

djomla81 je napisao:
a da za "one" koji jos ne znaju kako se stavlja epsilon...ako je u pitanju npr minimizacija...u redovima i kolonama za koje ne mozemo da nadjemo u i v trazimo minimalni jedinicni trosak pa tu stavimo epsilon pod uslovom da to nije u preseku reda i kolone koje ne mozemo da odredimo...ako je taj slucaj uzima se sledeci jedinicni trosak... :aaa:

bas da vidim ko ce da te obori sto si u samom startu dobio optimalno resenje... poenta zadatka je naci optimalno resenje, a to je ono koje za postavljene kamenove daje pozitivne d(ij). ako se to uradi u prvoj iteraciji, tim bolje po tebe. resenje je tacno u bilo kom slucaju ili kako se to kaze: kako god okrenes, dupe ti pozadi...

mazohisti kao ti neka slobodno rade u 100 iteracija sto se mene tice...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 08.03.2007. 02:45:16 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09.12.2006. 00:56:56
Smer: OM
Moram da se javim posto sam tek skoro otkrio ovu temu ...
Vidim da vlada opsta greska oko resenja za transport gde ste svi izracunali 60.000 a resenje koje su oni dali je 120.000. Moram da vas razocaram da su oni ipak u pravu, i da niste lepo procitali knjigu gde se na fiksne troskove dodaju i troskovi nabavke nakon svega ...

Da ne drvim ...

Ja sam uradio skoro sve zadatke (mrezno, transport i zalihe) i naleteo sam na par greskica, ali su one ocihledne i svi ste ih primetili ...

Evo mojih resenja MREZNOG koje nema u njihovim resenjima:

1. suma delta C = 186,6 Ukupni troskovi projekta su 1690 a po fazama iznose 1705, 1740, 1830, 1876,6 (usiljen do 16)
2. suma delta C = 130, procenat ustede = 4,62% (usiljen do 17)
3. suma delta C = 180, Ukupni troskovi projekta po fazama su 2025, 2137,5 i 2180 (usiljen do 16)

Evo resenja ZALIHA koje nema u njihovim resenjima:

1. isto kao njima samo sto oni nisu dali resenje za ukupne godisnje troskove zaliha vec samo za 200 dana, pa se to racuna tako sto se podeli sa 200 pa pomnozi sa 364 (nisam bas siguran)
2. isto kao i njima
3. ISTO KAO I NJIMA (vodite racuna da je trosak nabavke 600+jedinicna nabavna cena a taj iznos od 60.000 se dodaje tek na kraju kada izracunate kompletne fiksne troskove ... formula je Cs * N/Q)

Odnela mi je drugarica resenja transporta ali nije tesko izracunati ono pod b) i c) u svakom zadatku ... Ako ima nekih pitanja, rado cu vam razjasniti ... Pitajte ... A sto se tice onog teta i epsilona po onome kako se dovijate i mislite da se to radi, neka vam je Bog u pomoci ... :)

Kad dobijem nazad svoje papire prepisacu vam i rezultate ostatka (cisto da uporedimo ako je neko zainteresovan).

Pozz

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: Re: ...
PostPoslato: 08.03.2007. 02:49:03 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09.12.2006. 00:56:56
Smer: OM
cika_Crni je napisao:
djomla81 je napisao:

bas da vidim ko ce da te obori sto si u samom startu dobio optimalno resenje... poenta zadatka je naci optimalno resenje, a to je ono koje za postavljene kamenove daje pozitivne d(ij). ako se to uradi u prvoj iteraciji, tim bolje po tebe. resenje je tacno u bilo kom slucaju ili kako se to kaze: kako god okrenes, dupe ti pozadi...

mazohisti kao ti neka slobodno rade u 100 iteracija sto se mene tice...

A sto se tice ubadanja, nema sta tu da se ubada i nema iteracija, nema tempiranja Ui i Vj kad kako god da uradis (a da nisi pogresio u sabiranju) dobijas pozitivne Dij. Problem (mada ne bi trebao da bude) nastaje kada treba da izracunas drugo marginalno resenje ... I tada treba da se dovijas sa teta, inace ti pod a) i b) to uglavnom ne treba. Postoji caka i za to, da resenje dobijes iz prve, ali to ti samo praksa moze pomoci i malo zdravog razuma kada dobijes dodatni uslov da veleprodaja V1 i V2 mora da se snabdeva istom kolicinom iz S1 ili kako god ...

Pozdrav !

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 557 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 23  Sledeća