Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 204 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 19.01.2007. 16:18:08 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25.09.2005. 19:00:05
Godina: Dipl.
Smer: ME
Mi iz ovoga i operacionih imamo usmeni istog dana, manje vise istovremeno i ne radi se pismeno nego se odgovara. Da li moze da se odlozi nesto od ova 2? Koga treba da pitamo uopste?

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 20.01.2007. 02:37:30 

Pridružio se: 06.01.2006. 00:12:22
Da li ima negde da se skine onaj praktikum od prosle godine , znam da ga ima u kopirnici al me tako mrzi da se cimam ...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 20.01.2007. 03:33:28 

Pridružio se: 25.01.2005. 00:20:29
Godina: Apsolvent
imas da skines zadatke sa vezbi i predavanja u download topic-u. Ja sam jednom od moderatora poslao poruku i obavestio za te zadatke, da ih prebaci u ff-ov download, kako bi mogli svi da ih koriste, u slucaju da dodje do brisanja sa onih URL-a.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 20.01.2007. 11:56:47 

Nisam mislio na to, nego na one zadatke i resenja od prosle godine(to je praktikum koji su oni imali pored ovih obicnih zadataka koje radimo na predavanjima i vezbama). Cini mi se da su nam do sad dolazili samo odatle zadaci.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 20.01.2007. 15:43:57 

Pridružio se: 17.12.2002. 18:27:32
Shomi je napisao:
Nisam mislio na to, nego na one zadatke i resenja od prosle godine(to je praktikum koji su oni imali pored ovih obicnih zadataka koje radimo na predavanjima i vezbama). Cini mi se da su nam do sad dolazili samo odatle zadaci.

Samo sto je taj praktikum pun gresaka...evo ja radim zadatke iz njega u jednom zadatku ista formula na jedan nacin a u drugom totalno suprotno........jer ima neko te primere sa predavanja koji su radjeni na casu ili da se kupi negde....hurry up..ispit je u u utorak....e sad ako ne dodjem do tih primera par pitanja za one kojih ih imaju:

Glava I Planiranje,Budzetiranje i Kontrola:

1.Troskovi administrativnih nabavki spadaju u opste? buduci da u primeru 3 uopste nisu svrstani ni u jedne
2. Budzet prodatih proizvoda u primeru 4..koliko vam je iznos posto u racunanju u praktikumu je greska ali mislim da su ok stavke..u primeru 5 isto neka greska u vezi amortizacije
3. U primeru 7 jedna formula pise a drugi brojevi:

stopa pr.rezijskih troskova = ukupan iznos pr.rez troskova/normalni pr. kapacitet
a u primeru je kroz planirani..dakle sta je tacno?

A posebna prica je likvidnost i novcani tokovi:
jel moze neko da mi objasni ...kako se oni odnosi predstavljaju...tipa prethodni mesec 50% a sledeci 20% jel ima to nposto u 2 primera u zbirci primer 2 kod nabavki 50%prethodnog i 50 tekuceg pise jedan nacin a u 3 primeru kod babavki za proizvod c na 2 nacin.......i jos mnogo toga........ :udri: :zbun:

i kako se racuna fin.kupaca u u primeru 3 pod a)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 20.01.2007. 15:44:05 

Pridružio se: 30.10.2006. 20:48:35
Godina: IV
o dobri ljudi, ja spremam ceo ispit iz tog praktikuma jer je prilicno sazvakan pa mi je mnogo jednostavnije, nabavila sam te vase papirice sa primerima i zadcima ali nemam resenja a za ono sto imam nista ne mogu da se snadjem i nije mi nije bas jasno kako ste vi to radili jer ima puno netacnog ili se meni samo tako zalomilo.....
da li negde na netu postoji neki download sa resenim zadacima (mislim na onih 11 sto su kao zadaci sa vezbi i onih 21sto su primeri sa predavanja) ??? :( :(( :(

ali ono sto mi posebno nije jasno su tipovi zadataka koji su dati primerima 12,13,14!
prvo, na koju foru se u upravljackom radi ta interpolacija, mi smo na investicijama radili nesto jako slicno ali preko nsv tako da mi nista nije jasno.....
imali neko da mi to posalje....mnogo sam se smorila....

inace ove finansijske tablice vam se nalaze u praktikumu a sigurno mozete da ih nadjete u kopirnici....

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 20.01.2007. 18:13:43 

http://www.fonforum.org/viewtopic.php?t=1714

ovde sam okacio zadatke sa predavanja i vezbi koji su se radili ove skolske godine 2006/07 u V semestru.
Praktikum jeste pun gresaka, i zato ove godine mi nismo imali taj praktikum.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 20.01.2007. 19:49:35 

djuro...divan si.....

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 21.01.2007. 05:31:06 

Pridružio se: 04.11.2001. 19:20:29
O hvala kolega! Ovo sam trazio :)
PS. da li treba "zadatak 5" za Jan rok? *ionako nema grafika u PDF-u* :P :yo:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 21.01.2007. 10:33:20 

Pridružio se: 17.12.2002. 18:27:32
Soultaker je napisao:
http://www.fonforum.org/viewtopic.php?t=1714

ovde sam okacio zadatke sa predavanja i vezbi koji su se radili ove skolske godine 2006/07 u V semestru.
Praktikum jeste pun gresaka, i zato ove godine mi nismo imali taj praktikum.

Za Kralja......... :hvala: :yo: ..

jel zna neko kako se kod transfernih cena ...kod nove cene racunaju var.troskovi.......posto u zbirci ima greska a ne znam gde da vidim..........

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 21.01.2007. 16:48:53 

primer 19,predavanja....
nasla sam formule u praktikumu
finansiranje zaliha=troskovi prodaje/365:br dana iz tabele
finansiranje dobavljca=troskovi prodaje/365:br dana iz tabele
finansiranjekupaca =planirana prodaja/365:br dana iz tabele
ali se to ne slaze sa resenjima :((
???

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 21.01.2007. 17:16:32 

cezar je napisao:
O hvala kolega! Ovo sam trazio :)
PS. da li treba "zadatak 5" za Jan rok? *ionako nema grafika u PDF-u* :P :yo:

http://www.4shared.com/file/9231651/2597e2b/grafik_5zad_vezbe.html
grafik iz 5-tog zadatka sa vezbi

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 21.01.2007. 17:30:37 

ecipeci je napisao:
primer 19,predavanja....
nasla sam formule u praktikumu
finansiranje zaliha=troskovi prodaje/365:br dana iz tabele
finansiranje dobavljca=troskovi prodaje/365:br dana iz tabele
finansiranjekupaca =planirana prodaja/365:br dana iz tabele
ali se to ne slaze sa resenjima :((
???

moguce je da se ne slazu brojke jer neces verovati ona je na predavanjima to non stop gresila, i na kraju nije ni ispravila. moguce da ja nisam imao tad vremena da ispravim resenja, ali cu sad pokusati da objasnim:

Finansiranje kupaca se racuna tako sto se planirana godisnja vrednost prodaje podeli sa (koeficijentom obrta kupaca - koji se racuna kao 360 ili 365/broj dana koji su dati u postavci zadatka)
finansiranje zaliha se racuna tako sto se troskovi prodaje podele sa koeficijentom obrta zaliha - koji se racuna kao 360 ili 365/broj dana koji su dati u postavci zadatka)
Finansiranje OS, %Am samo se iznos dat u postavci zadatka podeli sa %amortizacije i zatim se oduzmu iznos u postavci i dobijeni %Am.
Finansiranje dobavljaca se racuna tako sto se troskovi prodaje podeli sa koeficijentom obrta dobavljaca - 360 ili 365 / broj dana koji je dat u postavci zadatka

Bruto potrebna fin. sredstva = finansiranje kupaca + finansiranje zaliha + fin.OS - fin.dobavljaca
Neto potrebna fin.sredstva = bruto potrebna fin.sredstva - profit
rentabilnost ili profitabilnost = profit / neto potrebna fin.sredstva

Ponovo ponavljam da su u tom zadatku moguce racunske greske, jer je to prepisano iz sveske sa casova predavanja.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 21.01.2007. 17:36:01 

P.S. sad sam proverio u tom primeru 19. je uzeto 360 dana. Nije nikakva greska ako se uzme i 365 dana, sve jedno je.

Da li ce, ove godine biti Transferne cene na pismenom, posto to nismo radili na predavanjima i vezbama.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 21.01.2007. 20:04:16 

Soultaker je napisao:
P.S. sad sam proverio u tom primeru 19. je uzeto 360 dana. Nije nikakva greska ako se uzme i 365 dana, sve jedno je.

Da li ce, ove godine biti Transferne cene na pismenom, posto to nismo radili na predavanjima i vezbama.

mislim da nece biti transferne a cula sam da vrlo verovatno dolaze plan profita i plan n tokova! al ko ce ga znati....
bas kod toga mi nesto nije jasno....
npr primer 20: zasto kod olana novcanih tokova za proizvod b
el energija nije preskoceno placanje u mesecu martu kad se placa dvomesecno....???

u primeru 21,takodje plan novcanih tokova
u mesecu junu ona placa 2000 sto cini 40% nabavki meseca tekuceg odnosno januara i 60% nabavki iz meseca decembra koji se ne razmatra....
zar ne treba
jan 800
feb 2000
mart 2000
april 1200????
nadam se da me razumete
:fokus:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 21.01.2007. 20:07:01 

i naravno hvala za razresenje dileme....
1. da li mi sve moramo da pisemo kako smo izracunali nesto? soultaker,izlazis na ceo ispit? to su 2*3 zadatka? koliko se radi? ima li pauza izmedju ili odmah dobijemo oba testa? :(

2. zna li se da li nam oni daju koje sve pokazatelje koje treba da izracunamo (da li ih napisu jer npr kod pokazatelja fin strukture je dovoljan naziv da znas sta treba da delis sa cim) ili mi to treba sami da znamo.... a oni kazu izracunaj pokazatelje likvidnosti.aktivnosti i fin strukture??? ako nije tako mogu samo :udri: jer ovo necu nauciti do utorka..... :(

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 21.01.2007. 22:59:04 

u 20 primeru zasto bi preskakali placanje el.energije u mesecu martu kad u zadatku pise da se placa do 10. za protekli mesec.

zapravo koliko sam ja razumeo u 20 primeru dati su podaci dobijeni PLANIRANJEM I PROGNOZOM i razmatra se odluka o tome da li da proizvodimo proizvod A ili proizvod B. i na osnovu toga sastavljamo plan profita i plan NT za period od januara i aprila, pa se elementi u tom zadatku tumace od meseca januara (jer se pretpostavlja da ce se od tog trenutka taj proizvod proizvoditi). Kod zakupnina mogu obe varijante da se knjizi po 50.000 u Feb,Martu i Apr. za proizovd B ili da se 33.000 knjize u Feb i Apr za proizvod A i obrnuto (jer nije precizirano da li se taj iznos od 33000 ili 50000 odnosi na 2 meseca ili je to iznos zakupnina po jednom mesecu).

a kod primera broj 21. se pravi plan profita i plan NT za PREDUZECE (koje se pretpostavlja da posluje vec duze vreme) i to za period od jan-jun.
U januaru se ne predvidja da cemo imati naplatu od prodatih proizvoda u janauru (u zadatku pise 70% sledeceg meseca -feb i 30% drugog meseca -mart), i u tom mesecu nemamo priliva novcanih sredstava za taj mesec od prodaje proizvoda u tom mesecu
kod nabavke je drugacije jer u januaru smo imali za nabavku tih proizvoda u januaru izdatke u prethodnom mesecu, jer da bi proizveli neki proizvod mi moramo nabaviti neki materijal ranije tj. konkretno u primeru u decembru i tad smo platili 60% (a tice se proizvodnje proizvoda za januar mesec) i 40% cemo platiti u januaru, pa nam je odliv novcanih sredstava po pitanju nabavke za proizvodnju proizvoda zapravo 100% u januaru.

nadam se da sam uspeo da objasnim, ali tesko je objasniti recima, jer zahteva da se stvarno dobro razume.
sad verovatno bi pitali zasto prodaja iz decembra nije uzeta u obzir. Pa nije uzeta u obzir zato sto mi posmatramo prodaju od januara meseca.

[/quote]

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 21.01.2007. 23:54:35 

pogresila sam za el energiju,zapravo sam mislila na zakupninu.....
znaci moze da se knjizi za b po 50000 u feb i aprilu....kao sto smo radili za a....tako mi je logicnije.....
a ovo za nabavke mi uopste nije logicno al ajde.....
jel sad to znaci da ako se npr struja placa unapred....to znaci da knjizimo
jan 500
feb500
mart500
april 500
maj 500
jun 0
jer ti zapravo u decembru moras da "kupis" struju koja ti je potrebna za proizvodnju u januaru a posto ne razmatras jul mesec sto moze da se posmatra kao da tad neces ni raditi, ne moras nista ni da platis....
jesam li dobro skontala.....

i stvarno beskrajno ti hvala...pocinjem da sumnjam da si ti u stvari tijana.... ;)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 22.01.2007. 00:32:38 

da u tom primeru 50.000 moze da se knjizi u februaru i aprilu (napominjem: u tom zadatku nije specifirano da li se tih 50.000 odnosi na dva meseca ili 50.000 je zakupnina za jedan mesec).

sto se tice ostalih troskova: el.energije se uglavnom placaju od 01. do 15. u mesecu, troskovi zakupnine su fiksno odredjeni i placaju se za tekuci mesec.
Znaci samo obrati paznju na prodaju i nabavku!!!
:D :D :D :D Tijana!!! heheheheheheheheh - zar mislis da bi ona ovde kucala na forumu???

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 22.01.2007. 01:16:45 

to je bila kisela sala....
stvarno ti svaka cast.... :yo:
a znas li odgovor na drugo pitanje u mom prethodnom postu????

Poslednji put menjao ecipeci dana 22.01.2007. 01:53:41, izmenjena samo jedanput

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 22.01.2007. 01:40:13 

Da li je neko video one famozne tablice, kako se trazi faktor i kako na osnovu njega aproksimiram internu stopu prinosa ?
Zanima me posto nikad nisam video te tablice sta se nalazi u kolonama a sta u redovima ?

Mozda zvuce cudno ova pitanja, ali cuo sam da Vesna nije niti ce objasnjavati kako se upotrebljavaju ?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 22.01.2007. 01:59:23 

Shomi je napisao:
Da li je neko video one famozne tablice, kako se trazi faktor i kako na osnovu njega aproksimiram internu stopu prinosa ?
Zanima me posto nikad nisam video te tablice sta se nalazi u kolonama a sta u redovima ?

Mozda zvuce cudno ova pitanja, ali cuo sam da Vesna nije niti ce objasnjavati kako se upotrebljavaju ?

kao sto sam vec napisala one se nalaze u praktikumu a sigurno ih ima i u fotokopirnici...proste su za koriscenje tako da nece biti frka ni ako ih uzmes jutro pred ispit a mislim i da nema sanse da dobijes zadatak za koji ti je potrebna tablica posto je totalno tupavo da u tri pokusaja pokusavas da dobijes internu stopu prinosa i onda kazes da se nalazi izmedju 26% I 27%.....cak je i ne izracunas precizno vec kazes da se rcuna interpolacijom.....
A ZA KOMNENTAR O VESNI...NO COMMENT....

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 22.01.2007. 02:14:39 

ecipeci je napisao:
1. ima li pauza izmedju ili odmah dobijemo oba testa? :(

2. zna li se da li nam oni daju koje sve pokazatelje koje treba da izracunamo (da li ih napisu jer npr kod pokazatelja fin strukture je dovoljan naziv da znas sta treba da delis sa cim) ili mi to treba sami da znamo.... a oni kazu izracunaj pokazatelje likvidnosti.aktivnosti i fin strukture???

ako si mislila na ovaj post, za prvo nisam siguran jer nisam do sada izlazio na ovaj ispit. ali koliko se secam Sladja nam je rekla da ispit traje 3 sata i da se dobijaju po 3 zadatka odvojeno sa predavanja i vezbi * ukupno 6 zadataka.

a za drugo pitanje ponovo nisam siguran, ali ipak mislim da bi trebalo da znas sve pokazatelje, jer se oni kasnije uce i za usmeni ispit. Moguce je da ce ti naprimer dati neku grupu racia? Npr. izracunaj mi racia likvidnosti ili racia fin.strukture...
a moze da dodje i npr konkretno ti u postavci zadatka pise izracunaj rigorozni racio likvidnosti ili koeficijent obrta kupaca....

Neka neko napise ko je do sada izlazio na pismeni ispit iz upravljackog racunovodstva i objasni nam dilemu!

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 22.01.2007. 04:35:25 

Pridružio se: 04.11.2001. 19:20:29
1. odmah dobijate oba testa...mozes da ih radis odvojeno (kao ja sto sada izlazim samo na vezbe),ali onda ispit za tebe traje 1.5h.

2. moras da znas sve racije to dolazi 99.99% i trebaju ti za usmeni, a i nisu teski kada im uhavatis shablon

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 22.01.2007. 05:43:24 

^ znaci moje pretpostavke su ipak tacne :D

Racia nisu teska kad ih vise puta uvezbas, pogotovo racia profitabilnosti,likvidnosti i fin.strukture jer i sam naslov svih onih pokazatelja govori sta treba staviti u odnos.
nisu mnogo teska ni racia poslovne aktivnosti.
a najteza su meni za pamcenje racia investiranja, nekako su mnogo zeznuta... :cool:

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 204 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9  Sledeća