Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 449 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 18  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 03.07.2008. 01:59:18 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01.02.2006. 12:11:05
Godina: Dipl.
Smer: IS
Vlacke je napisao:
Jedno pitanje za BCNF. Pogledajte primer iz sveske sa RasporedomVozila. Zasto je poslednja relacija TipVozila(SifraTipVozila, NazivTiptVozila) BCNF, kada je i preko NazivTipVozila mi mozemo da odredimo SifruTipaVozila (to je dato u poslednjoj funkcionalnoj zavisnosti u postavci zadatka), a NAzivTipVozila nije kandidat za kljuc?

Strag je napisao:
Zato sto moze da se bira sta cemo uzeti za kljuc rezultat je isti. To je i jedan razlog za uvodjenje BCNF-a, ovde nam se javljaju prklapajuci kanditati za kljuc. Posto mi na kraju imamo dve determinante i dva kandidata za kljuc u toj relaciji sve je ok. Dakle, nije greska uzeti bilo koje za kandidat za kljuc u ovom slucaju.

Nemam taj zadatak sa vezbi, ali u roku 4.12.2007. je ista situacija. Uradila sam ovde 1.zad sa BCNF, jel moze neko samo da potvrdi da je ok, tj. da je to ta fora? Hvala!

http://rapidshare.com/files/126679455/4 ... f.doc.html

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 03.07.2008. 03:53:25 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20.02.2006. 16:50:06
Godina: IV
April ONeil je napisao:
Resenje:
Projekat (SifraProjekta, NazivProjekta)
ProjektniTim1(ŠifraProjekta, JMBG, PeriodAngažovanja)
Radnik (JMBG, ImePrezime)
Sektor (SifraSektora, NazivSektora) ili Sektor (SifraSektora, NazivSektora)

Mislim da ti nedostaje jedno polje u relaciji Radnik: SifraSektora ili NazivSektora. Inace, da, to je ta fora,sa 'prividnim' razdvajanjem funkcionalnih zavisnosti. :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 03.07.2008. 07:24:58 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21.05.2005. 19:49:50
Kod:
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<xs:schema xlmns:xs="http://www.w3.org/2001/XMLSchema">
  <xs:element name="Kursevi">
    <xs:complexType>
      <xs:choice>
        <xs:element name="Kurs">
            <xs:sequence>
              <xs:element name="Sifra" type="xs:int"/>
              <xs:element name="NazivKursa" type="xs:string"/>
            </xs:sequence>
            <xs:attribute name="IDKurs" type="xs:ID" use="required"/>         
          </xs:complexType>
        </xs:element>
        <xs:element name="Student">
              <xs:element name="BRIND" type="xs:int"/>
              <xs:element name="ImePrezime" type="xs:string"/>
            <xs:atribute name="IDKurs" type="xs:IDREF" use="required"/>                                                         
      </xs:choice>
    </xs:comlexType>
</xs:schema>   

Kada bi ovaj primer prevodili iz xml-a u pmov na osnovu cega bi znali da je veza 1,M na strani Kursa??
mislim da fali "maxOccurs="unbounded"" negde da se stavi...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 03.07.2008. 09:15:42 

Pridružio se: 19.10.2005. 18:17:23
Godina: III
@Jagoda
Jel bi mogao da mi pojasnis, ako ti nije tesko, u ovom zadatku sa trigerima (28.08.2007 3.zadatak sa triggerima) pod b) sta radi ova linija:

AFTER UPDATE OF KolStanje IN ("Ulaz", "Izlaz")

@svi
Da li je neko mozda radio zadatak 4. iz roka BP2007-06-27?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 03.07.2008. 09:23:09 

@arfon
Koliko sam ja skapirao to znas na osnovu ovog reda u elementu student:

Posto stoji "xs:IDREF" to znaci da student uzima spoljni kljuc iz kursa, a to se desava kod preslikavanja 1,1 -> 1,m.

Jesam li u pravu?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 03.07.2008. 10:19:54 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04.01.2005. 17:43:00
@April

Par napomena u vezi:

http://rapidshare.com/files/126679455/4 ... f.doc.html

-Kada se javi prividno razdvajanje preporucljivo je da napomenes da ces od sada to da tretiras kao jednu funkcionalu zavisnost i onda ispises ponovo sve Fz-ove u ovom slucaju 4.

-U iteraciji 2 ProjektiTim treba da bude 2 a ne 1, mislim nece ti tu otici puno poena ali hoce par.

U iteraciji tri nemoras da stavljas ili etc., vec samo stavis -> 2 KK, 2D -> jeste u bcnf
to je centralni trik, na to bi izgubila dosta poena.

-U resenjnu ti netreba ovo ili etc. Isto tako pazi na numerisanje relacija, onaj ko pregleda mora biti svestan da si ti svesna da je to dekomponovana relacija stare relacije.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 03.07.2008. 10:25:54 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22.01.2006. 00:35:23
mijatix je napisao:
@Jagoda
Jel bi mogao da mi pojasnis, ako ti nije tesko, u ovom zadatku sa trigerima (28.08.2007 3.zadatak sa triggerima) pod b) sta radi ova linija:

AFTER odredjuje vremenski trenutak izvrsavanja akcije trigera u odnosu na izvrsavanje operacije azuriranja (UPDATE), tj kad se azurira kolona KolStanje u toj tabeli izvrsava se akcija treigera...

Kad sam ponovo pogledala ovo IN("Ulaz", "Izlaz") mi deluje kao greska....

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 03.07.2008. 11:29:19 

Pridružio se: 15.10.2005. 19:54:17
Evo super xquery addon za firefox https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/5515
Samo pronadjete na netu xml fajl ili ga sami copy/paste u donji prozor, da i iskljucite opciju output in a new window mnogo nervira :)
e da jos jedna stvar kada radite sa unetim xml-om idete samo doc() pa sve ostalo :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 03.07.2008. 11:35:55 
Korisnikov avatar

@Nemo, @Strag:
Hvala puno za BCNF! imam jos jedno pitanje u vezi onog zadatka gde se pojavljuje i konsolidacija (npr. 1.4.2006.): naglaseno je da relaciju treba normalizovati postupno ( a ne direktno), da li to znaci da prvo treba da je prevedem u 2nf, pa u 3nf, pa tek onda u bcnf?

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 03.07.2008. 12:01:57 
Korisnikov avatar

@April

Da jednio je tako i logicno, da je receno direktno oda bi bilo samo BCNF, mada najbolje je pitati na licu mesta za vreme ispita, siguran sam da nam ce nam asistentni odgovoriti na to pitanje.

OK sad transkakcije

BP2007-12-04.pdf zadatak 5.

a) Ovo ne znam gde se nalazi, ako neko moze da uradi ovaj deo zadatka.

b)

Pretrazujuci stare teme naleteo sam na http://www-stud.uni-due.de/~selastoe/?m ... ence#graph

Ok bilo mi je porebno malo vise vremena, ali mislim da sam shvatio kako se radi. Porbacu sto detaljnije da napisem i zamolio bih prisutne da pogledaju i prokomentarisu.

Posmatracemo prvo S1.

S1: r3(X) r3(Y) w3(X) r1(Y) w1(Y) r2(X) w2(X) w2(Y)

legenda:

r-read
w-write
X- transakcija // pretpostavlja se da su date transkacije razlicite tj da X!=Y
Y- transkacija // valjda....

Ok prvo stvar za koju ne treba razmisljati je da se ovo S1 podeli na sve r i w-ove u kojima se nalazi X pa onda Y tj, ovaj korak moze a nemora, pomocice vam u sagledavanju grafa, koristite gornji link kada vezbate da bi mnogo lakse razumeli ovo:

r3(X) w3(x) r2(x) w2(x)

r3(Y) r1(Y) w1(Y) w2(Y)

Ok prvi korak je gotov sada treba nacrtati graf i utvrditi da li je konflikt seriabilno ili nije. Ako j graf ciklican to znaci da nije konflikt-s, ako nije ciklican onda je konflikt-s. Iako smo odvojili transakcije one se crtaju kao jedan graf.

Cvor tj kruzic svakog grafa predstvalja ovo 1,2,3.

Citiraj:
-----------------------
Prvo par elemntarnih stvari vezanih za to kako se crtaju linijice. Ovo su primeri, predlazem da ih propustite kroz link koji sam dao radi biljg razumevanja.

Napomena: kada su brojevi isti tj R1 W1 na grafiku se nece nista desiti. tako da posmatramo samo situacije sa razlicitim brojvima:

R1(X) R2(X) = nista se ne desava, tj nema linijica.

R1(X) W2(X) = 1----->2 , dale linija ide iz kruzica 1 u 2.

W1(X) R2(X) = 1----->2 , takodje kao i u prvoj, to je konfuzni deo, bar za mene.

W1(X) W2(X) = 1----->2 , isto.

Ok sada sa 3.

R1(X) R2(X) R3(X) = nista, i bice nista za n elemenata ako ne postoji W.

R1(X) R2(X) W3(X) = 1 i 2 ulaze u 3 ali izmedju 1 i 2 nema komunukacije. isto vazi da je n puta R pa W

R1(X) R2(X) W2(X) = 1------>2 kao sto sam napomenuo posto ima R2 i W2 oni se ignorisu, tacnije R2 ne postoji (drugim recima mi ga nepisemo na grafu).

R1(X) R2(X) W1(X) = 2------->1 isto kao i predhodno samo sada je se ignorise R1.

R1(X) W2(X) W3(X) = 1<====>2 ciklicni, ovde je bukvalno unija 2 i 4 "pravila".

R1(X) W2(X) R3(X) = 1------>2----->3

W1(X) R2(X) R3(X) = 1 ulazi u 2 i 3, ali izmedju 2 i 3 nema komunikacije isto vazi i da je W pa n puta R.

W1(X) W2(X) R(3) = 1 ulazi u 2 i 3, 2 ulazi u 3. To znaci da ce R citati sve writeove iza sebe, kao sto ce i W, malo konfuzno ali nije tesko. probajte W1(X) W2(X) R3(X) R4(X) i shvatice te.

W1(X) W2(X) W3(X) = isto kao predhodno, oceigledo je da W poseduje slicne karakteristike kao R, ali da ne komplikojem previse.

vise od 3 kruzica necete imati, jer bi za tako nesto bilo potrebno vise vremena i definitivno nije ranga 10 poena.

-------------------------

Ok nazad na zadatak.

Znaci imamo,

R3(X) W3(x) R2(x) W2(x) , ako ponistimo ovde R duplikate, sto mozemo da uradimo ostaje 3---->2

R3(Y) R1(Y) W1(Y) W2(Y) , i ovde mozemo da eleminisemo R1 i dobijamo da 3 ide u 1 i 2, a 1 ide u 2.

Kada unifikujemo ova dva zasebna dijagrama, dobijamo da je on aciklican tj da 3 ide u 1 i 2, a 1 ide u 2. Stoga on jeste konflikt-seriabilan.

Sada

S2: R3(X) R3(Y) R1(Y) W1(Y) R2(X) W2(X) W2(Y) W3(X)

Odvajanje:

R3(X) R2(X) W2(X) W3(X) = 3<=====>2 ovde mozemo opet da ignorisemo R2.
R3(Y) R1(Y) W1(Y) W2(Y) = 3 ide u 1 i 2 a 1 ide u 2 R1 se ignorishe.

Kada se grafovi kombinuju dobijamo da je ciklican tj da ne vazi konflikt-serijabilnost

To je sto se tice 5 zad iz BP2007-12-04.pdf

Komentari? i neka neko uradi ono pod a molim vas.

EDIT v01:
Kod:
Pronasao sam ekstra lak nacin za resavanje ovih zadataka, sastoji se u tome da citate pocev od savkog simbola pa nadalje postojuci odredjena pravila:

- Kada citate sa pozicije Ri(X) ignoristere sve Rn(X)-ove
- Kada citate sa pozicije Wi(X) ne ignorisete nista.

Metod sam testirao nekoliko puta da bih proverio njegovu efikasnost i za sad je uspeh bio 100%.

Uzecu neki random duzi graf kako bih vam pokazao efektivnost metode.

R2(Y) R1(Y) W3(Y) R4(Y) R2(Y) W1(Y) W3(Y)

primtite da su svi sa Y sto znaci da nemoram da razdvajam (da su bili sa X i Y onda bih razdvajao ali crtao na istom grafu.)

Ok ici cu bukvalno, bez uvrede svima:

-Nacrtam onoliko kruzica koliko ima brojeva u ovom slucaju to su 4.
-Prvi element je R2(Y) dakle stavim olovku na R2 (jos jednom se izvinjavam na bukvalnosti)
-Igorisem sve R-ove jer sam na R.
-Sledeci element je W3(Y), dakle vucem liniju ka 3 i olovku ponovo postavljam na 2.
-Sledeci element je W1(Y) (R-ove preskacem) vucem liniju ka 1 i ponovo olovku postavljam na 2.
-Sledeci element je W3(Y) posto mi je olovka na 3 nikom nista.
-Zavrsio sam sa prvim elementom sada olovkom prelazim na drugi elemnt to je R1(Y) tj 1.
-Posto je R ignorisem R-ove
-Sledeci element je W3(Y) dakle vucem liniju ka 3, olovku postavljam na 1.
-Sledeci element je W1(Y) nikom nista.
-Sledeci element je W3(Y) nikom nista.
-Zavrsio sam sa drugim elementom sada olovkom prelazim na treci elemnt to je W3(Y) tj 3.
-Neignorisem nista
-Sledeci element je R4(Y) dakle vucem liniju ka 4, olovku postavljam na 3.
-Sledeci element je R2(Y) dakle vucem liniju ka 2, olovku postavljam na 3
-Sledeci element je W1(Y) dakle vucem liniju ka 1, olovku postavljam na 3
-Sledeci element je W3(Y) nikom nista.
-Zavrsio sam sa trecim elementom sada olovkom prelazim na cetvrti elemnt to je R4(Y) tj 4.
-Sledeci element je W1(Y) dakle vucem liniju ka 1, olovku postavljam na 4
-Sledeci element je W1(Y) dakle vucem liniju ka 3, olovku postavljam na 4
-Zavrsio sam sa cetvrtim elementom sada olovkom prelazim na peti elemnt to je R2(Y) tj 2.
-Sledeci element je W1(Y) linija ka 1 vec postoji tako da nikom nista, olovku postavljam na 2
-Sledeci element je W3(Y) linija ka 3 vec postoji tako da nikom nista, olovku postavljam na 2
-Zavrsio sam sa petim elementom sada olovkom prelazim na sesti elemnt to je W1(Y) tj 1.
-Sledeci element je W3(Y) linija ka 3 vec postoji tako da nikom nista, olovku postavljam na 3
-Kraj

Dobijeni graf proverite na linku, garantujem tacnost.

Poslednji put menjao Strag dana 03.07.2008. 19:03:46, izmenjena 2 puta

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 03.07.2008. 13:52:26 
Korisnikov avatar

Vlacke je napisao:
P.S.S. Jos jedna zanimljiva situacija, imate u nekim rokovima da je jedan objekat specijalizacija drugog, a da je ujedno vezan za njega binarnom vezom pa sam ga pitao st ima prednost. Prednost ima specijalizacija. NPR. B je spec A i vezan je binarnom vezom ab1 za A, a A ima samo atribut A1#. U relacionom ce to izgledati ovako B(A1#, A1#ab1)

Samo da proverim: rok 28.8.2007. pojavio se takav slucaj. Da li je resenje A(A1, A2), B (A1,B1,B2,A1ab)

Pitanje: U roku 15.06.2006. pojavljuje se veza objekta F sa samim sobom kardinalnosti gg1 = m, gg2 = m. U relacionom bi to bilo ovako: M(G1,G1)
Misljenja?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 03.07.2008. 13:55:18 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18.05.2007. 02:02:16
April ONeil je napisao:

Samo da proverim: rok 28.8.2007. pojavio se takav slucaj. Da li je resenje A(A1, A2), B (A1,B1,B2,A1ab)

Pitanje: U roku 15.06.2006. pojavljuje se veza objekta F sa samim sobom kardinalnosti gg1 = m, gg2 = m. U relacionom bi to bilo ovako: M(G1,G1)
Misljenja?

Ok je samo sto moras razlicito da nazoves atribut G1

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 03.07.2008. 14:12:48 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21.05.2005. 19:49:50
mijatix je napisao:
@arfon

Posto stoji "xs:IDREF" to znaci da student uzima spoljni kljuc iz kursa, a to se desava kod preslikavanja 1,1 -> 1,m.

Jesam li u pravu?

Ako pogledas postavku zadatka
Slika
nigde se ne navodi "IDKurs"
...
Odakle to?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 03.07.2008. 14:16:04 

Citiraj:
mijatix ::
@Jagoda

AFTER odredjuje vremenski trenutak izvrsavanja akcije trigera u odnosu na izvrsavanje operacije azuriranja (UPDATE), tj kad se azurira kolona KolStanje u toj tabeli izvrsava se akcija treigera...

Kad sam ponovo pogledala ovo IN("Ulaz", "Izlaz") mi deluje kao greska....

Da, da bas to IN("Ulaz", "Izlaz") mi i nije bilo jasno. Za after update of je ok, ali ovo bih izbacio, jer trebalo bi da update bude dovoljno da se pokrene triger. Neka me neko ispravi ako gresim.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 03.07.2008. 14:24:23 

ARfon je napisao:
mijatix je napisao:
@arfon

Jesam li u pravu?

Ako pogledas postavku zadatka
Slika
nigde se ne navodi "IDKurs"
...
Odakle to?

Aha. Pa ovako, ja mislim da je to nacin povezivanja u xml-u, kao sto kad prevodis u relacioni, ti bi u relaciju student ubacio spoljni kljuc sifraKursa, a u xml-u ti pravis atribut kojim referenciras kurs koji student pohadja. Zbog choice-a je gornja granica za studenta m, pa vise studenata moze pohadjati jedan kurs. Tako sam ja to shvatio, ponavljam, ako neko misli da gresim (sto je vrlo moguce :-)) nek me ispravi.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 03.07.2008. 15:25:32 
Korisnikov avatar

Imate gore uradjene transakcije. Komentari etc.

Meni je vecina stvari vezana za XMLSchema-u nejasna, ono sto sam napisao je bio copy-paste poslednjih vezbi, dakle tako je radjeno na vezbama, sto navodi na to da je to radio asistent, sto znaci da je "tacno". Iskreno retko ko ovde ima dovoljno (ili uopste) znanja o XMLSchema-i da bi mogao nesto konstruktivno da donese, inace bi to vec bilo doneseno, sto je steta (bez uvrede). Stoga predlazem da se koncntrisemo na nesto gde imamo vise resursa, kao naprimer sql trigeri gde mi se cini dosta vas ima dobro znanje (ja licno nemam blage veze...), i transakcije...

@April

Da u oba slucaja.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 03.07.2008. 16:07:15 

U pravu si, al kad vec moramo i to da ucimo, bar da ovo malo materijala sto imamo dobro odradimo. Ja u svakom slucaju, ako mi dodje u subotu, planiram ovako nekako da radim xml, ne verujem da ce nam zavlaciti neke detalje, kad smo vec ovako malo radili xml, sto se slazem da je steta. Kad si vec pomenuo trigere, jel ima ko da je radio onaj zadatak sa referenciranjem sto sam vec pitao u nekom postu? Pomagajte ljudi...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 03.07.2008. 16:30:11 
Korisnikov avatar

@mijatix
Ako mislis na 3ci zadatak to je verovatno ovo, http://www.fonforum.org/viewtopic.php?p=419970#419970 (drugi post sa vrha) @mijatixako nije onda ne znam.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 03.07.2008. 17:14:41 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03.06.2006. 18:01:18
Strag je napisao:

Pretrazujuci stare teme naleteo sam na http://www-stud.uni-due.de/~selastoe/?m ... ence#graph

e hvala ti za ovaj link super je proverila sam onaj moj na predhodnoj str

mada Vlacke kaze da ovo ne dolazi :zbun: :cool:
Vlacke je napisao:
P. S. Ja ne planiram da radim zadatke iz transakcija jer na sajtu pise da iz te oblasti dolazi teorijsko pitanje. :)

a sto se tice pod a) imas uslove na strani 292 ;)

Poslednji put menjao alias dana 03.07.2008. 20:53:25, izmenjena samo jedanput

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 03.07.2008. 19:05:13 
Korisnikov avatar

@alias

Ne zelim da rizikujem, zahvaljujuci tom linku pronasao sam mnogo laksi nacin za resavanje transakcija. See orignalni post for more. Komentari?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 03.07.2008. 19:41:07 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03.06.2006. 18:01:18
hahha algoritam ti je transakcije for dummies :D e meni radi ovo tvoje :) sad sam prosla par puta ... :cool: nema greske ;)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 03.07.2008. 20:46:44 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23.06.2005. 21:01:23
Ja sam rekao da ako dodje doci ce neki prost primer, i to kao pod c, a ne kao ceo zadatak.
Citiraj:
Stoga predlazem da se koncntrisemo na nesto gde imamo vise resursa, kao naprimer sql trigeri gde mi se cini dosta vas ima dobro znanje (ja licno nemam blage veze...),

Ja bas mislim obrnuto, XML mi je jedno 3 puta jasniji nego trigeri...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 03.07.2008. 21:29:06 
Korisnikov avatar

Ispit je u subotu u 15:00?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 03.07.2008. 21:36:53 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14.11.2005. 17:33:22
Godina: Apsolvent
^Da

Strag je napisao:
BP2007-08-28g2.pdf zadatak 6. tj XML prepisano sa scanova, hvala Jagodi.

a)
Kod:
<xs:sxhema xlmns:xs="http://www.w3.org/2001/XMLSchema">
  <xs:element name="Klijenti">
        <xs:element name="Klijent">
              <xs:element name="JMBG" type="xs:int"/>
              <xs:element name="PlatnaKartica" maxOccurs="unbounded">
                     <xs:element name="BrojKartice" type="xs:int"/>
                     <xs:element name="TipKartice" type="xs:string"/>
                     <xs:element name="Stanje" type="xs=float">
</xs:sxhema>

U scanu se nije nalazilo <xs:element name="Klijenti"> ali sam pretpostavio da je tu.
Zamolio bih nekoga da proveri ili potvrdi da li je ovo tacno. Ovo je sablon za sve jak objektat-slab objkat zadatke.

b)
Kod:
<Klijenti xmlns="http://www.randomstrana.co.yu/primer">
  <Klijent>
    <JMBG>12345678</JMBG>
    <ImePrezime>askldj daklsjd</ImePrezime>
    <PlatnaKartica>
      <BrojKartice>12</BrojKartice>
      <TipKartice>Kreditna</TipKartice>
      <Stanje>100000.00</Stanjje>
    </PlatnaKartica>
    <PlatnaKartica>
      <BrojKartice>122</BrojKartice>
      <TipKartice>Kreditna</TipKartice>
      <Stanje>1001000.00</Stanjje>
    </PlatnaKartica>
  </Klijent>
 </Klijenti>

Isto vazi i za ovo pod b, neka neko verifikuje tacnost ovoga.

c)

Kod:
< xs:unique name="JedinstvenostZaImePrezime">
  <xs:selector xpath = "Klijent"/>
   <xs:field xpath="imePrezime"/>

</xs:unique>

Zašto "<xs:element name="Klijenti">" gde su Klijenti u zadatku. Mislim da je to i xs:choice višak. Da li si video kako je Grizzly pokušao da reši sličan zadatak:
http://www.nemanjakovacevic.com/pages/BP2007-12-04.htm
Mislim da je njegov tačan pod a i b, a tvoj deluje dobro pod c. Tako mi se čini gledajući primer sa strane 231.
Dakle 2007-12-4 6.c) bi trebao ovako da izgleda(ovo se izgleda redovno ponavlja):
Kod:
<xs:unique name=”JedinstvenostZaImePrezime”>
   <xs:selector xpath=”Klijent”/>
   <xs:field xpath=”ImePrezime”/>

Strag je napisao:
BP2007-08-28g1.pdf zadatak 6.

a)
Kod:
<xs:schema xlmns:xs="http://www.w3.org/2001/XMLSchema">
  <xs:element name="Kursevi">
      <xs:choice>
        <xs:element name="Kurs">
              <xs:element name="Sifra" type="xs:int"/>
              <xs:element name="NazivKursa" type="xs:string"/>
            <xs:attribute name="IDKurs" type="xs:ID" use="required"/>         
        <xs:element name="Student">
              <xs:element name="BRIND" type="xs:int"/>
      </xs:choice>
    </xs:comlexType>
</xs:schema>   

- da li je xs:ID i xs:IDREF ili xs:id xs:idref ?, i naravno verifikacija.

b)
Kod:
<Kursevi xmlns="http://www.randomstrana.co.yu/primer">
  <Kurs IDKurs="ID1">
    <Sifra>12</Sifra>
    <NazivKursa>Kurs1</NazivKursa>
  </Kurs>
  <Kurs IDKurs="ID2">
    <Sifra>31</Sifra>
    <NazivKursa>Kurs2</NazivKursa>
  </Kurs>
  <Student IDKurs="ID1">
   <BRIND>12302</BRIND>
   <ImePrezime>lskda laskd</ImePrezime> 
  </Student>
</Kursevi>

pitam li se da li je ispravno staviti ovo xmlns...

c)
Kod:
< xs:unique name="JedinstvenostZaImePrezime">
  <xs:selector xpath = "Klijent"/>
   <xs:field xpath="imePrezime"/>

EDIT v01:

-Hvala alias za resenje pod ce i za 1 i za 2 tip zadatka, ovo je verovatno sve sto moze da nam dodje na pismenom od XML-a. Naravno uvek mogu doci nesto jos gore... ali nadajmo se da nece.

Jos neko samo da proveri sve ovo pa da finalizujem xml.

Opet, zašto <xs:element name="Kursevi"> ?

Mislim da sa slabim objektima neće biti problema na ispitu, ali bi bilo dobro da neko potvrdi kako se pravi veza između dva jaka objekta. Ovo xs:IDREF mi nešto ne pije vodu, a u knjizi nema nijedan jedini primer.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 03.07.2008. 21:44:54 
Korisnikov avatar

Zato sto Xml mora imati jedan i samo jedan koreni element. Setite se da kada ste radili MOV da smo imali npr Turisticka Agencija a nikada nismo imali taj objekat, jednostavno je to kontejner za sve ostalo. Zato se kaze dobro oformljen dokument.

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 449 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 18  Sledeća