Због спајања ове теме коју је покренуо nidzi и теме računovodstvo - nedoumice, па касније брисања "сенке" теме, обе теме су биле обрисане. Захваљујући backapu Момина тема ће бити враћена. Ова друга тема је била нова и није обухваћена backup-oм. Али, срећом мени су те странице остале у cache-у, па ћу тему поново покренути у форми цитата.
Извињење, колеги nidzi-ју, послао сам ти и пп са детаљним објашњењем.
nidzi je napisao:
Ljudi, zlopatim se sa ovim zadacima iz racunovodstva vec neko vreme i ima par stvari, za koje ne mogu da nadjem objasnjenje ni u beleskama sa vezbi, ni u knjizi, a iz zbirke ne mogu da provalim kako je radjeno. Dakle...
Zadatak 9.1 (zbirka), cetvrta promena:
- Obracunati godisnju amrotizaciju primenom metoda otpisa knjigovodstvene vrednosti, uz primenu linearne stope ako je procenjeni vek trajanja osnovnih sredstava 9 godina. Proknjiziti mesecni trosak amortizacije. (da dodam... vrednost osnovnih sredstava je 90 000)
Zadatak 9.3 (zbirka), prva promena:
- Obracunati godisnju amrotizaciju primenom metoda otpisa knjigovodstvene vrednosti, uz primenu dvostruke linearne stope ako je procenjeni vek trajanja osnovnih sredstava 6 godina. Proknjiziti mesecni trosak amortizacije (vrednost OS je 30 000).
Po nekoj logici, linearna stopa bi trebalo da je = vrednost OS / vek trajanja OS. Knjigovodstveni otpis se vrsi na neotpisanu vrednost OS, sve do one godine dok se ne dostigne polovina veka trajanja OS, a posle se primenjuje linarni metod.
I kada primenim sve u ovo u pomenutim zadacima ja dobijam totalno drugacija resenja od onih u zbirci.
Pored toga... u ovako formulisanim zadacima... iznosi amortizacije se za godine prve polovine veka trajanja OS razlikuju, kako da izracunam mesecni trosak amortizacije, kada se ne kaze koja je trenutno godina koriscenja OS?
`ajde, ako neko zna ovo da mi objasni... bio bih veoma zahvalan.
zbunjena je napisao:
Ivvana je napisao:
Treba od osnovnih sredstava da oduzmes IVOS!
9.1.
(90000-22500)/9=7500 godisnji trosak
7500/12=625 mesecni trosak
9.3.
(30000-7500)/6=3750 god. tr.
3750/12=312.5
312.5*2=625 dvostruka lin stopa
Srecno!
Хехе... ово како си ти Ivvana објаснила је баш онако како су они радили у збирци. Само, постоји ту један проблем. Ако би се радило како би требало да се ради, онда се не добија решење као у збирци. То како је у збирци урађено, то је чист линеарни метод и нема везе са методом отписа књиговодствене врднсоти, који је сасвим нешто друго. Што је вероватно и проблем, који мучи колегу.
Наиме, метод отписа књиговодствене вредности се своди на то да се сваке године неотписана вредност основних средстава, умањује за вредност годишњег отписа. И све тако док се не достигне половина века трајња ОС. Онда се даље наставља линеарном методом.
Годишња стопа (у овом случају линеарна стопа) није исто што вредност годишњег отписа. Стопа се изражава у процентима.
Дакле, овде би стопа била (90 000 - 22 500)/9 = 7 500, даље... 7 500/67500 = 11,11%
Дакле, прве године би трошак амортизације био
67500*11.11% = 7 500
Пошто се у методу отписа књиговодствене врдности стопа отписа рачуна на неотписану вредност, у другој години би трошак амортизације био:
(67 500 - 7 500)*11.11% = 6666
Самим тим годишњи трошкови амортизације се разликују, па онда и месечни трошкови... логично.
Да је у задацима речено да се отпис основних средстава врши на основу линеарне вредности трошка амортизације било, онда би било онако како су у збирци урадили.
У сваком случају, тако је како... мора човек да ради по њиховом, ако хоће да положи.
Пошто је моја кева шеф рачуноводства, ја када сам спремао испит, наилазио сам на неке нејасне ствари и онда питао њу. Чак се и она као стручњак стварно пар пута нашла у чуду, због неких небулоза. Једном ми је рекла... "Ако ти то дође на испиту, ти реци да се ово у пракси никад није користило"
.gif)
Реко` да... и онда ће профа да ми каже "У праву си, ево ти 10"