Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 183 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 10.10.2007. 20:13:53 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13.09.2006. 07:37:57
Godina: III
Smer: IS
Juce smo imali predavanje iz PP.
Mogu da kazem da predmet nije najlakshi, ali je definitivno meni najzanimljiviji.
I zbog toga sam pomno pratio sve sto je profesor prichao na chasu. profesor se stvarno trudi da bude zanimljivo. Imam samo jednu primedbu: profesor je sve vreme prichao da ne treba nista da pisemo i da ce sve biti objashnjeno na sajtu pp.fon.bg.ac.yu. Medjutim odem tamo, kad tamo samo zadatak sa chasa, a nigde objashnjena zasto smo pisali public, void, int, kako da pogledam na kraju kako program izgleda(odnosno sta ce se napisati kad ga zavrshimo) itd. Ja jesam sve pratio, ali moram da priznam da bi mi bilo lakse da sam ponesto zapisao, jer na primer znam ja i bez njega da je public nesto sto je za sve a private samo za jednog ili manje clanova(vidljivo), ali kada to koristim u programu nisam siguran gde sta da stavim. Secam se da je spominjao Dzimija Hendrixa i kako je njegova lichna(private) stvar koliko ce clanova da stavi u bend. A vamo u zadatku imamo public. Ok pise na pocetku da smo autori: All of Us, pa je valjda zato public, znam i da int znaci celi brojevi, iskreno zaboravio sam sta je void. E sada sve ovo sto sam napisao je eto uvod u moj problem, (4 navedeni) ali moram nekom da se zalim, jer nigde nemam takodje zapisano kako da vidim sta ce na kraju program da uradi kada ga iscompiliram. Nemam syntaxnih greshaka, ali ne mogu na kraju da vidim kako sve izgleda, jer se ne secam kako je on to radio, mozda zbog toga sto je sve vadio sa vec spremljenog start menija koji se nije video sa onim projektorom, a mozda taj detalj kad klikne na jedno dugme u BlueJ-u za tu opciju nisam video. I druga zamerka onome ko je sklapao knjige na cdu. Mislim da ih ima previshe, ok mozda su sve korisne, ali ja u njih 15 ne mogu da nadjem kako da reshim ovako banalan problem. Mogli su da nam kazu u kojoj od njih 15 mozemo naci ono sto smo radili na prvom casu i gde. Moze li neko da mi kaze sta da uradim, pa da vidim sta program radi(trebalo bi da ispishe da bend ima 5 clanova i jos nesto)? hvala puno i izvinite ako sam smorio. Pozdraw

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 10.10.2007. 20:56:25 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02.02.2007. 11:36:48
Godina: Dipl.
Што се тиче кључних речи у Јави погледај овде, није нешто али може да се скапира http://en.wikibooks.org/wiki/Java_Programming/Keywords
Предлажем ти да купиш/фотокопираш књигу Thinking in Java, Bruce Ecker (преведено на српски) имаш више издања, гуглај мало, и немој толико да се цимаш што ти тренутно није јасно, доћи ће и вежбе па питај на вежбама.
едит: ни ова књига није лоша, Java J2SE 5:kompletan priručnik

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 10.10.2007. 21:07:31 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28.09.2006. 00:07:40
Hmm jel neko mozda vec imao vezbe i nabavio onaj disk sto dele?sta tacno tu ima, da znam dal da jurim, posto vecinu stvari sto su pominjali imam od ranije( netbeans, jdk, eclipse, java tutorijal, nekih knjiga imam u pdfu....)...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 10.10.2007. 22:07:54 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01.10.2006. 15:52:10
^aham :)
CD mozesh i da kupish - u kopirnici za 50dindzi, osim ako nemate pouzdanog kolegu u grupi da vam svima nareze ;)
ali tebi u principu treba samo BlueJ jer sve shto si naveo nalazi se na CD-u: tutorial, eclipse, netbeans i naravno jdk. Probaj BlueJ da skinesh sa interneta, na vezbama su rekli da se brzo downloaduje, a u pocetku cemo samo u njemu raditi..

P.S.Moja prrrrva poruka u II godini :rumeni:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 11.10.2007. 03:29:57 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28.03.2007. 05:52:20
Godina: II
i meni je najgotivniji ovaj predmet!jedva cekam da pocnemo da radimo :)
ok,poludela sam,ali smorili su me svi menadzment predmeti,radi mi se PURE informatika :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 11.10.2007. 06:11:10 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28.10.2004. 23:06:03
Godina: IV
Ne morate uopste da kupujete taj disk ako imate brandboard konekciju. Skinite samo jdk i eclipse i to vam je dovoljno. Ili neka vam neko to nareze. Probajte od pocetka da koristite Eclipse, BlueJ je najgori IDE.
Od literature preporucujem gore navedeni Java J2SE 5: kompletan priručnik, a nikako ne preporucujem Thinking on Java - to nije za pocetnike.

I ne zaboravite da postoje JavaPrimeri na kojima se nalaze reseni zadaci.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 11.10.2007. 11:43:40 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11.11.2004. 14:34:28
Godina: Apsolvent
bluej jeste najgori..
ali smatras da pocetnicima u javi treba nesto vise od 'kucaj kod' i 'kompajliraj kod' funkcionalnosti?

Opet bih uzeo kostim Večnog dečaka,
I opet bih smislio kako da prodangubim
Dok ona ne sleti niz hodnik Studenjaka...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 11.10.2007. 12:26:43 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21.08.2006. 22:21:10
salebab je napisao:
Ne morate uopste da kupujete taj disk ako imate brandboard konekciju. Skinite samo jdk i eclipse i to vam je dovoljno. Ili neka vam neko to nareze. Probajte od pocetka da koristite Eclipse, BlueJ je najgori IDE.
Od literature preporucujem gore navedeni Java J2SE 5: kompletan priručnik, a nikako ne preporucujem Thinking on Java - to nije za pocetnike.

I ne zaboravite da postoje JavaPrimeri na kojima se nalaze reseni zadaci.

Apsolutno se slazem sa saletom :D

Nemojte kupovati taj CD!
Prvo jer je na njemu neka stara verzija jdk i eclipse od pre 2-3 godine kada je narezan taj CD. Drugo jer ja taj CD nisam ubacio 2 puta mog CD-cigu... A trece apsolutno je nepotreban! Te "knjige" sto mozete naci na njemu ne verujem da ce bilo ko procitati od vas, a onaj koga to bude zanimalo moci ce da skine sa neta 10 puta vise takvih knjiga :P

A sto se tice tvog "zapisivanja" na predavanjim . . . :D :D :D :lol: :D :lol: :D :D
Verovatno ces zapisivati prvih par predavanja, a posle ces i sam shvatiti da apsolutno to zapisivanje nema veze i da nista ti ne vredi ako sam to ne pokusavas provaliti na kompu.

Dakle zaj*i knjige i te gluposti (to vam je verovatno i profa rekao), moj vam je savet da skinete mocnu eclipse i da sami pocnete malo da se igrate u njoj sada na pocetku :)
Java primeri su vam koristan sajt... API nemojte da zaboravite. I uzivajte :yo:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 11.10.2007. 17:26:28 
Korisnikov avatar

Ало бре ви старији, шта нас бре ложите да скинемо Eclipse :ljutko: :D , доћи ћемо и до тога. Неки људи су се и овако погубили, полако, прво BlueJ :)

Хвала Сале за линк, сад могу и да га бришу. :P

На оном ЦД-у имају неки туторијали, ако је неко узео тај диск, вреде ли шта? На крају крајева то је 50 кинти...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 11.10.2007. 20:27:21 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16.06.2007. 20:06:57
salebab je napisao:
BlueJ je najgori IDE.

Nije najgori... ali je jedan od gorih. :D

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 16.10.2007. 08:48:13 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03.07.2006. 09:16:11
Vezbe imamo NEDELJOM u terminima koji ce biti objavljeni. I tako ce biti ove i sledece nedelje. Posle toga ce izaci nov raspored. Predavanja su petkom u 18h.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 16.10.2007. 21:14:48 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23.10.2003. 22:38:54
Pošto već tri godine držim časove iz principa kolegama daću sebi za pravo da podelim par saveta sa nadom da će nešto pomoći. Ovja post je odgovor na pitanja čoveka koji je otvorio temu.

1. Mnoge interesuje u kom editoru je najbolje raditi. Vi ćete na predmetu krenuti iz BlueJ-ja što i nije tako loše, ni kada ste učili vožnju niste je učili na ferariju nego na corsi, 206-ici ili ne daj bože jugu. Ja sam na početku držao časove u BlueJ-ju skoro do kraja kursa pa smo tek kod GUI-ja prelazili u moćnije editore. Tokom godina sam shvatio da nema potrebe da mučim ni sebe ni vas pešačkim kucanjem kada moćniji editor može sam da ubaci gomilu šablonskog koda. Sada dolazimo na pitanje koji je najbolji editor. E pa zavisi od toga za koji klub navijate :) ili drugačije rečeno sve zavisi od ličnih afiniteta: Trebalo bi izabrati između Eclipse-a i NetBeans-a od kojih svaki ima svoje prednosti: Eclipse je editor koji se obrađuje u okviru predmeta "Principi Programiranja" dok je NetBeans bolji! Do sada ljudi koji su radili u NetBeans-u nisu imali probleme na ispitu, ali opet pošto je Eclipse preporučeni editor na predmetu ja vam ga ovom prilikom preporučujem(nisam verovao da ću ikad izgovoriti ovu rečenicu)

SAVET:
Počnite u BlueJ-ju ali vrlo brzo pređite u Eclipse, već posle dve do tri nedelje

2. Ipak je ovo predmet koji se ne nastavlja na neke poznate predmete iz srednje škole tako da ne može svaki termin odmah na prvom času da vam bude apsolutno jasan. Moraćete da se opustite i uživate u vožnji

SAVET
Opustite se i uživajte u vožnji :)

3. Što se tiče knjiga i literature uopšte pomalo je smešna situacija ovde. Na CDu vam je dato 15ak knjiga i još ovde svako izbaci neki svoj omiljen naslov pa ajde sad ti izaberi jednu od ponuđenih.
U stvari to je lažna dilema. Sve se svodi na to da li znate engleski ili ne. Ako znate tada PRE bilo koje knjige javu treba da učite iz Java tutoriala (oficijalni javin tutorial) koji je dat na cd mada ne bi bilo loše da skinete novu verziju ako to nije najnovija (od 1.og avgusta 2007). Ja sam odatle naučio 60% svega što znam (to znači da ne znam previše :) ), 30% sam sam isprobavao i naučio principom pokušaja i pogrešaka a svega 10% iz ostalih izvora. Ako ne znate engleski tada morate učiti iz jedne od dve prevedene knjige. Jedna je "Misliti na Javi" java gurua Brusa Eckela a druga ne znam tačno kako se zove čini mi se "Java 2". Iako ljudi glorifikuju prvi naslov meni nije prijao a drugi nisam ni pogledao tako da ne bih davao preporuke što se toga tiče.

SAVET
Učite iz javinog tutorijala!

4.Za ljude koji su informacioni:
OVO JE JEDINI PREDMET KOJI ĆE VAM REALNO TREBATI U ŽIVOTU SVIMA ostali su pod možda ili nikad. Najgore što možete da uradite je "znam da je ovo bitan predmet pa ću ja sad da jurim uslov a principe ću kad budem imao/la vremena samo za njih". Nikad nećete imati vremena samo za njih (osim ako niste super štreber) a strašno su bitni. Ja kao kralj kampanjaca tvrdim da je za principe najbitniji KONTINUIRAN RAD

SAVET
Kontinuiran rad

Za sad toliko, pitajte šta vas još interesuje...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 17.10.2007. 14:38:42 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01.10.2006. 15:52:10
^aha, i mi smo danas gubili.. Nego, izashao je raspored : )

Citiraj:
Termini za vežbe, po grupama (za tumačenje oznaka grupa videti raspored iz prethodne stavke):

Nedelja, 09-11 - grupe B1a, B1b, B1c
Nedelja, 11-13 - grupe B2a, B2b, B2c
Nedelja, 14-16 - grupe B3a, B3b, B3c
Nedelja, 16-18 - grupe B4a i ostale koje mogu da se formiraju tokom vremena

Ovi termini će važiti do objavljivanja novog rasporeda nastave za ceo fakultet

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 23.10.2007. 23:10:57 
Korisnikov avatar

Kod:
http://rapidshare.com/files/64708614/Java_2_Complete_Reference_5th_Edition.rar.html

Ponovo okaceno....

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 27.10.2007. 15:36:05 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22.08.2006. 20:36:27
Kako ja da znam koja sam grupa sutra? Nisam do sada bio na vezbama ali sam cuo da u svakoj sali ima i po 20tak ljudi vise od kompjutera! To mi uopste nije jasno s obzirom da ima 4 grupe, tj termina, i tri racunarska centra...sto znaci da bi situacija trebala da bude ista kao sa UISom ili IKTom tj jedan student za jednim kompom...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 28.10.2007. 09:37:04 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23.06.2005. 21:01:23
Ljudi, te vezbe su vam najbitnije vezbe u celoj drugoj godini. Razlog sto vam je nedeljom je to sto sada mozete da proveravate kod direktno na kompu a ne na papiru kao sto smo morali mi tako da iskoristite to. Znam da je smor sto je nedelja, ali sta je tu je; FON vam je to. Mesta jednostavno nema, III i IV godina idu na Vojnu Akademiju jer nema mesta na faksu, pa vi vidite, i plus imamo ukupno 6 radnih subota u ovom semestru (ovo koliko znam vazi samo za III).

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 29.10.2007. 18:51:49 

Pridružio se: 20.12.2005. 00:39:34
Kelegorm je napisao:
Nego jedno pitanje: Juce nisam bio na vezbama, pa me zanima kad ce taj prvi lolokvijum,tj test iz ppa?

Juce nam nista nisu rekli mada niko nije ni pitao (grupa b4a)...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 29.10.2007. 20:35:15 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13.10.2007. 17:54:29
Asistentkinja je sad u nedelju rekla za dve nedelje sto ti tacno dodje 11.novembar,ali nemoj to uzimati zdravo za gotovo posto su nam na pocetku rekli da to necemo raditi u terminu vezbi :(

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 31.10.2007. 18:47:33 

Pridružio se: 24.09.2007. 19:40:11
Godina: IV
Jel zna neko kako stariji polazu ovaj predmet?
Pise da ima i za nas grupa za vezbe i neki testovi?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 01.11.2007. 16:01:53 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23.10.2007. 00:14:01
Godina: Asistent
Moze li mi neko reci koji asistent drzi vezbe grupi B2? Hvala. :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 01.11.2007. 16:35:27 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15.02.2006. 11:14:07
Grupi B2a drzi Bojan Tomic, B2b Zoran Sevarac a B2C drzi Jelena Jovanovic.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 04.11.2007. 16:14:39 
Korisnikov avatar

Није ме дуго било а и ја бих желео нешто да кажем поводом тих субота и недеља, дакле... а нећу :) . Ја никада нисам био на тим вежбама па ме интересује шта им значи потпис?... осим што се шаље прдекану за наставу. :roll:

Хоће ли се моћи користити нека литература на тим тестовима који ће бити на вежбама (или неће бити на вежбама (читај:недељом :) )?)?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 04.11.2007. 18:12:42 
Korisnikov avatar

Да ли су старије генерације имале ова три теста и ако јесу како су изгледали задаци, јел као ови са вежби?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 04.11.2007. 18:14:08 
Korisnikov avatar

Ajd ljudi dosta vise stvarno, to sto ovde kukate nece nista promeniti situaciju....Pretpostavljam da ne postoji mogucnost da nas uglave u neki termin tokom radnih dana, znate i vi kakvi su problemi sa prostorom....
@manjak
Jelena je rekla da se jos ne zna dal ce moci literatura da se koristi, objavice na sajtu sredinom nedelje....Sto se tice poena, nemam pojma koliko sluze, pretpostavljam da ce na osnovu njih i aktivnosti deliti dodatne bodove....

TEST je inace sledece nedelje, tj 11.11.2007...

Poslednji put menjao Kelegorm dana 04.11.2007. 18:40:58, izmenjena 2 puta

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 04.11.2007. 18:19:05 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29.10.2007. 19:38:44
kolko sam ja skapirala, stariji nisu imali te testove/kolokvijume..
danas su na vezbama rekli da se test radi 45 minuta, bice 1 zadatak..
sto se tice literature, ranije je na ispitu mogla da se koristi, ali sad na testu izgleda nece moci, ali to se jos ne zna sigurno, bice na sajtu u toku nedelje..
a zadaci ce navodno biti u rangu ovih sa vezbi..[/b]

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 183 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Sledeća