Započni novu temu Odgovori na temu  [ 15 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Projektni radovi
PostPoslato: 09.10.2008. 11:07:33 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22.08.2008. 01:21:20
Godina: Dipl.
Smer: UK
Posto mi se cini da nigde ne postoji objedinjena tema o projektnim radovima, a kako su nas vec isprepadali na predavanjima koliko su oni bitni, nadam se da ce se naci neko od starijih studenata da odgovori na par pitanja:
1) U kojoj meri nas izbor kompanije za koju cemo raditi projektne radove odlucuje nasu buducnost, posto sam negde procitao da sada, kada odaberemo kompaniju iz odredjene delatnosti, mi se u stvari u velikoj meri specijalizujemo za standarde i slicne stvari iz te delatnosti (da ne kazem da se specijalizujemo za tu delatnost).
2) Da li ima uopste ljudi koji su se odlucili da rade projektne za kompanije za koje nisu imali vezu i kakva su njihova iskustva?
3) Da li ima onih koji su radili "drugi pristup" prema podacima koji dodeljuju iz prethodnih projektnih radova i kakva su njihova iskustva?
4) Koliko "poseta" kompaniji je potrebno da bi se pribavili podaci za sve predmete?
5) Iz kojih se sve predmeta radi projektni (konkretno mislim na drugu godinu) i u kolikoj se meri podaci razikuju za razlicite predmete. E sad, savrseno bi bilo kada bi se nasao i neko ko ima vec tacno izdvojene spiskove potrebnih podataka po predmetima, i kad bi mogao sve te zahteve (naravno sistematski) da prosledi. Ovo mi je vazno, kao i drugima pretpostavljam, zbog toga sto moram da znam koji tip "veze" u kompaniji da trazim i da ne pocinjem projektni za firmu koja mi mozda nece dati sve podatke koji mi trebaju. Znaci da bi uopste pitao te svoje "veze" koje-cu-naci-pojma-nemam-kako, da li mogu da mi pomognu, moram da znam sta da ih pitam. Koliko sam ja razumeo mi cemo te zahteve dobijati postepeno a ne odjednom, te tu automatski dolazi do problema da im ja trazim da pristanu da mi ucine uslugu, a da im tek naknadno saopstim sta je ta usluga.

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 09.10.2008. 23:03:50 

Pridružio se: 18.01.2008. 23:08:14
Godina: I
stvarno bi mogao neko ko je vec imao iskustva sa tim projektim radovim ada napise nesto vise o njima...
ja mogu da ti odgovorim na ovo 4. - prof iz inz. procesa je rekoa da je dovoljno otici 2-3 puta u kompaniju i uzeti sve potrebne podatke, tako da ti ne moras da visis stalno tamo.. a ako odaberes kompaniju sa kojom nemas neku vezu, tj nemas nikog ako je zaposlen tamo, valjda fakultet salje molbu da ti dobijes neke potrebne informacije, koje su naravno javne...
i jos su rekli da sad to ne treba da bude preterano veliki poslovni sistem... ali bilo bi lepo kada bi neko napisao nesto na ovu temu ko je vec to radio...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 10.10.2008. 00:49:38 
Korisnikov avatar

Znam za to sto je rekao da je 3 puta dovoljno, ali to je samo za njegov predmet, a mene zanima ukupno koliko puta. Sto se tice molbe, to bi u teriji trebalo tako da ide: ti odneses molbu oni pristanu i cakum pakum, sve imas. Ali ja sam recimo iz UISa imao problem kada sam pisao rad a radilo se takodje o "javnim informacijama", pa ipak je ovo Srbija :P
Da li je moguce da na celom forumu nema nikog od starijih sa kvaliteta tj nikog ko zna ove informacije :zbun:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 10.10.2008. 01:16:09 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09.01.2004. 02:11:42
Ja, na žalost, nemam vremena sad da pišem, evo kad prođe oktobar II napisaću "esej" na temu projektnih.. :)

Do tad, čini mi se da ima ljudi (Belgrade boy npr) koji bi mogli nešto da napišu na tu temu..

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 10.10.2008. 01:22:23 

Pridružio se: 26.09.2007. 09:58:57
Godina: IV
nemojte da se zaludjujete sa tim odlazenjem, nema od toga nista.Slazem se da bi trebalo da se tako radi u realnom sistemu ali........ako nemate nikog u nekoj firmi Prof ili asist ce vam dati neke osnovne ideje o firmi tj. kako funkcionise a za ostalo mora da nabadate i da lupate glavu kako to stvarno izgleda, i izmisljace te u hodu kako bi zavrsili projektni sto pre i otkacili taj predmet. Slazem se da ne treba tako ali to je realnost.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 13.10.2008. 19:23:21 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08.02.2006. 19:26:56
Ja ću sutra napisati nešto malo više o projektnim radovima...

Da bodriću do smrti njih.
Računajte na nas !!!

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 14.10.2008. 16:10:40 

Pridružio se: 14.10.2008. 15:39:44
Godina: III
Ako neko sa trece ili cetvrte ima taj projektni mogao bi da okaci posto nama mladjima nista nije jasno :pitamse: .. Bili bismo veoma zahvalni :D

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 16.10.2008. 09:46:26 
Moderator
Korisnikov avatar

@lazy_panda

1) Ti se na UK smeru specijaliziraš za standarde serije 9000, 14000, 18000 i sl. koji su generički (primenjivi u svim delatnostima, bilo da se tvoje preduzeće bavi konultantskim uslugama ili proizvodnjom automobila). Ne uče se pojedinačni, tj. negenerički standardi.

2) Koliko ja znam, većina ljudi je uzimala preduzeće za koje može da uzme neke podatke (npr. prostorni plan, katalog procesa, sastavnice proizvoda i sl.). Još ne znam nikoga da je uzeo neko preduzeće i onda se posle nekog vremena smorio jer ne može da nađe podatke koji mu trebaju.

3) Pojasni

4) 95% projektnih radova ćeš sam raditi, znači bez pomoći nekog iz tvo preduzeća. Tih 5% možeš da nabaviš ili da izmisliš, nije ni bitno.

5) Projektne radove ćete raditi iz svih predmeta sa smera UK, znači nekih 15-tak do kraja studija.

Zaključak:
Kapiram da ste malo preplašeni celom tom pričom oko projektnih radova i podataka i sl. Ali mogu da vam kažem da nemate potrebe za tim. Najveći problem je uraditi tih 95% projektnog rada, dok ćete autentične podatke iz preduzeća moći da nabavite odlaskom u preduzeće XY ili jednostavno da dođete do asistenata i kažete da nemate pristup nikakvim podacima i da im tražite pomoć (nećete ostati uskraćeni, verujte mi).
Što se tiče samog izbora preduzeća, izaberite ono u kome imate nekoga ko može da vam sredi neke osnovne podatke (ništa što vi njima tražite nije poslovna tajna). Možete da izaberete i neko malo preduzeće, npr. trafiku, ali ne bih preporučio. Iz iskustva mogu da kažem da je bolje uzeti veliko preduzeće.

To je to...
Još neko pitanje? :)

Računajte na nas !!!

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 16.10.2008. 21:48:32 
Korisnikov avatar

belgrade_boy je napisao:
@lazy_panda
2) Koliko ja znam, većina ljudi je uzimala preduzeće za koje može da uzme neke podatke (npr. prostorni plan, katalog procesa, sastavnice proizvoda i sl.).

To me zanima. Da li mozda imas listu dokumenata koje mi treba da trazimo od preduzeca, znaci dokumenti kao taj prostorni plan, sastavnivca... Bilo bi super kad bi mogao da nabacas sto vise istih, kako za II tako i za ostale godine. Problem mi je jer ja ne mogu da pitam coveka da mi pomaze sledece 3 godine, a da onda kad me pita a sta ce to meni tacno trebati kazem : "pa obavestavacu vas vec svake nedelje posle vezbi". Malo bzvz, zar ne :glupsam:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 17.10.2008. 16:43:18 
Moderator
Korisnikov avatar

Nećeš ti nikoga smarati 3 godine.
Ja sam npr. išao u GSP po podatke 2 puta.
Trebaće ti:
- katalog procesa
- katalog usluga ili katalog proizvoda (u zavisnosti od toga da li radiš proizvodno ili uslužno preduzeće)
- prostorni plan
- organizaciona šema preduzeća
- sastavnica proizvoda (ako radiš proizvodno preduzeće)
* možda još nešto...
Sve od ovoga će ti trebato za inženjering procesa i osnove kvaliteta (osim poslednje stavke), tako da već kad prvi put odeš traži sve to. Možeš i sastavnicu, to će ti trebati za upravljanje kvalitetom.
Opet ponavljam, nema potrebe za panikom!!!

Računajte na nas !!!

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 19.10.2008. 15:45:11 

Pridružio se: 24.11.2007. 20:17:49
a gde moze da se vidi kako taj projektni izgleda....? mislim, meni nikako nije jasno sta bi tu trebalo da se radi

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 19.10.2008. 18:48:04 

Pridružio se: 03.10.2008. 18:18:37
Godina: Apsolvent
Moj savet je da uzmete proizvodno preduzece, jer ja sam uzela usluzno i za neke projektne sam morala da izmisljam tako neke gluposti da je to strasno, npr. za projektni iz osnova industrijskog inzenjerstva koje cete imati u 4 semestru.
Nije tesko, samo pazite sta uzimate. Ne morate bas neko preduzece koje proizvodi ili radi puno stvari. Za razliku od kolege ja stalno idem u moje preduzece oko nekih podataka da mi razjasne, jer ne razumem te svari. Ali sve u svemu bez panike i pitajte sta vam nije jasno.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 19.10.2008. 18:52:13 

Sto se tice toga da okacimo projektne, mislim da to nije bas potrebno, jer svako svoj projektni radi na svoj nacin i ako vas uhvate da ste uzimali od nekoga necete se lepo provesti, a oni znaju nasa preduzeca, jer to radimo vec 3 godina. Znam da je neizvodljivo da ne kopirate kada imate primer projektnog. Pitajte sve sto vam nije jasno, rado cu odgovoriti kada imam vremena.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 19.10.2008. 22:36:41 

Pridružio se: 24.11.2007. 20:17:49
ja i nisam trazila da od nekog prepisem to

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 19.10.2008. 23:41:07 

Verujem ja da ti ne bi prepisala, ali bi se previse obazirala na to, sta je tu pisano i ne bi mogla sama da uradis kako treba taj rad. Veruj mi da ni mi nismo imali ni odkoga rad, osim sto nam je iz osnova kv. dala neki glupi primer Ivana. Opusteno znaces ti to samo polako.

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 15 Posta ]