Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 226 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 10  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 10.01.2009. 01:19:21 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18.12.2007. 11:44:50
Godina: Dipl.
Smer: ME
bice zakljucak knjiga, a zakljucni list nece

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 10.01.2009. 13:39:56 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03.01.2009. 21:20:23
Godina: III
ja koliko znam, bice pochetni bilans, glavna knjiga, dnevnik (OBAVEZNO), krajnji bilans i bilans uspeha, zakljucni liste nece biti :D
e sad potvrdite mi to za osmu glavu molim vas jer ja ne znam kako cu sve stici :udri: :udri: :udri:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 10.01.2009. 21:44:37 

Pridružio se: 02.09.2008. 17:30:50
Godina: Apsolvent
Je l' zna neko da mi objasni izracunavanje amortizacije kad je u pitanju "metod otpisa dvostruke linearne stope"? Npr Primer 9.6 cetvrta promena ili primer 9.11 treca promena

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 11.01.2009. 09:34:05 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03.01.2009. 21:20:23
ljudi bice samo linearni metod, naj prostiji... :D :D :D
srecno danas...pa aj polomite noge :yo: :yo:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 11.01.2009. 18:58:13 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30.06.2007. 15:51:54
Da... Mogli bi da pustite koji info iz predroka... Naravno, ne ochekujemo sve promene da ispishete :D , vec samo kakva je otprilike tezina bila, iz koje glave su vecina promena, koliko ih je bilo, ima li neshto shto je bilo za*****ano na shta treba da se obrati paznja? Fala ko odgovori :P

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 11.01.2009. 20:26:22 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08.06.2008. 21:55:19
Bile su uglavno promene iz zbirke, mozda cak sve. Identicni brojevi kod pojedinih. Imali smo 15 promena i bilans uspeha na kraju. I sudeci po komentarima ljudi kad su izasli nisu mnogo zadovoljni jer je delovalo lako, a nije bilo uopste. POslacu vam i promene koje se setim kad mi zbirka bude pri ruci (sad trenutno nije)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.01.2009. 11:32:02 
Korisnikov avatar

bile su:
3.promena str. 30
15. i 16. promena kao jedna str. 78
promena u vezi isplate akontacije za sluzbeni put, to je bila najlaksa promena, nosila je 1 poen
slicna promena 8. promeni str. 120
19.promena str. 121
5.promena str 120.
12. promena str. 114
to je to sto sam uspela da se setim
deluje lako,al kad krene da se radi bez zbirke nije jednostavno

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.01.2009. 19:29:43 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18.12.2007. 11:44:50
nema tu sta mnogo da se prica. Sve promene koje su bile, bile su iz zbirke iz dela za vezbanje, znaci ne iz 9 glave. Sad ce neko da kaze sprdnja, ali u opste nije, jer kad vezbas kuci pa bacas pogled na resenje stvarno je lako, a kad treba tamo to da sastavljas 2,5 sata onda je bas zjb.
par iznenadjenja samo u pocetnom bilansu npr goodwill ( za koji nikad nisam cuo al sam ga nasao u kontnom planu i ispostavilo se da je aktiva ), prava na modele (aktiva takodje) i to je to. Moj predlog je dobro provezbati sve zadatke od 1-8 glave, i posebno obratiti paznju na : odredjivanje prave cene materijala/robe tj kalkulacije, kupovinu i prodaju akcija, revalorizaciju, koriscenje robe za reprezentaciju... Ali sedite i stvarno radite te zadatke, pisite ih od pocetka do kraja, jer verujte mi nije isto kad samo gledas i kontas, i kad krenes da pises. Ja sam 1 zadatak kuci "pogledom" resavao za 20 min a tamo sam jedva stigao za 2,5 sata i ne znam dal cu proci
eto, toliko od mene. :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.01.2009. 20:03:24 
Korisnikov avatar

Ja sam bila skoro sigurna da znam pre nego sto sam dobila test i krenula da radim,jer sam,kao sto kaze nik2yu, kontala sve kad procitam promenu i pogledam resenje,ali kad treba sam da procitas i pises bez ikakve provere bude bas zjb. Radite detaljno, to je i moj savet

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.01.2009. 20:26:34 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12.09.2006. 14:25:29
nije chudo shto je veljko insistirao onoliko na onoj rečenici na vežbama "piiiiiiiišite, biće vam lakše, vizuelno da zapamtite, nemojte samo u zbirku gledati"... thanks na infos kolege

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: .
PostPoslato: 19.01.2009. 00:13:23 

Pridružio se: 25.09.2007. 12:39:14
Godina: I
izvinjavam se ako je ovo pitanje vec bilo, ali jel moze neko da mi kaze sta dolazi za zadatak za one koji nisu polozili kolokvijum, jesl se izostavlja prva i treca glava ili sve dolazi, tj citava knjiga?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 19.01.2009. 16:08:38 

Dolazi ti cela knjiga i cela zbirka.. Evo ti copy/paste sa njihovog sajta

"Ispit se polaže pismenim putem.
Računovodstvo (Menadžment):
- metodološki deo (zadatak)
- teorijski deo (10 pitanja iz knjige)"

Meni je u predroku bilo 15 promena u zadatku (petnaesta je bila bilans uspeha nosila je 4 poena), onda bilans stanja koji je nosio isto 4 poena sa tim da ce i u roku opet da daju neka nebulozna konta kao sto su goodwill koji se nikad ne koristi... Ostale promene nose od 1 do 2,5 poena... Promene se boduju i polovicno,za konta je najbitnije da znas da li su aktivna ili pasivna,broj je pozeljan ali nije strasno i da se ne zna pa je po meni bolje da ta konta tek na kraju trazis po kontnom planu jer oduzimaju dosta vremena... Mi smo radili preko 2 ipo sata ispit i jedva sam stigao da uradim sve iako mi se na pocetku cinilo da je prosto i smesno..

Jel se zna kad su ovi termini sa njihovog sajta?

"Na formiranje/zaključivanje ocena ćete dolaziti lično u terminu koji budemo odredili - da ne bi bili oštećeni po pitanju poena na ime aktivnosi. Poznato vam je da kolokvijumi + predrok maksimalno nose 90 poena, a prisustvo i aktivnost 10. Za ocenu "10" neophodno je ostvariti 91 poen, a za ocenu "6" 51 poen - kao što je i bilo rečeno na početku školske godine."?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 21.01.2009. 14:31:50 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16.04.2008. 18:09:06
a ovih 10 pitanja iz knjige, jel ce to biti otvorena ili kao neki test? i jedan zadatak a ne dva?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 21.01.2009. 22:34:06 

Da,samo jedan zadatak! a za teoriju nemam pojma, jedino neko od starijih generacija da kaze...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 23.01.2009. 09:11:31 
Korisnikov avatar

Ljudi, jedno pitanje za vas koji ste polagali u predroku:
Da li su bili zakljuchna knjiga i zakljuchni list? Da li je dosh'o samo linearni metod amortizacije (kao shto je neko rek'o u temi da je trebalo da bude), ili je bio josh neki?
Da, ovo su ipak 2 pitanja :P

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 23.01.2009. 10:58:34 
Korisnikov avatar

nije bilo ni zakljucnog lista,ni zakljucne knjige, a ni amortizacije, ali to ne znaci da nece doci u roku

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 23.01.2009. 11:59:47 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15.09.2008. 15:10:36
A jesu li vam promene u predroku bile kao iz zbirke tj.bas iste,eventualno nesto malo izmenjeno...?
Kao sto je bilo na prvom kolokvijumu!

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 23.01.2009. 12:01:17 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15.09.2008. 15:10:36
Zaboravih da pitam i odakle da ponesem kontni okvir? Moze li da se iskopira onaj iz zbirke? :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 23.01.2009. 12:14:55 
Korisnikov avatar

Bile su neke potpuno iste,a neke kombinovane tj. od dve iz zbirke Velja sastavi jednu. Iscepaj iz zbirke, uglavno su to radili ljudi

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 26.01.2009. 00:45:09 
Korisnikov avatar

E, radi li neko zadateke iz ovoga? :D Treba mi mala pomoc...
Ja malochas predjoh zadatke iz 1-8 glave, i neke promene sam izdvojio koje su mi malo nebulozne. Pa da pocnemo, promene: :)

5. (str. 96) - Ako je vrednost od 20.000 evra bila 1.200.000, a posle promene kursa 1.250.000 dinara, kako je to negativna kursna razlika na deviznom rachunu? Valjda je pozitivna?
15. (str. 97) - U glavnoj knjizi, manjkovi i potrazivanja su ok, ali zar ne bi trebalo da razlika u ceni i roba na zalihi promene mesta? Prvo sam mislio da je shtamparska greshka, ali vidim da je zaokvadratljeno( :D ), tako da sigurno ima neka fora.
9. (str. 120) - Zar ne bi trebalo da je zatezna kamata 0.3% da bi ispala kao njima u knjizi? Greshka?
20. (str. 120) - Zar ne bi trebalo i 100.000 plasmana da se uknjizi prvo?
8. (str. 134) - Zashto su roba i manjkovi robe opet zamenili mesto i zaokruzeni su?
12. (str. 147) - Kako smo deo dobitka pretvorili u obaveze za zarade - kako profit pretvaramo u dugovanje nekom?
Nisam bio zadnja 2 dvochasa vezbi, pa bi bilo lepo da neko objasni ovo, poshto pretpostavljam da je prich'o Veljko na vezbama...
Sve ostalo mi se uklapa, pa ako nekom treba neka pomoc sa nechim osim ovim, neka pita u temi. Fala :)

Poslednji put menjao Dzmidz_ZP dana 26.01.2009. 07:08:31, izmenjena samo jedanput

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 26.01.2009. 02:05:44 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22.06.2007. 12:05:47
Kako se radi stopa amortizacije? :fokus:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 26.01.2009. 07:27:41 

Pridružio se: 23.01.2009. 17:30:13
Godina: IV
pa to gledas kao trosak neki... jer si prvo trebao da isplatis 1200000 a sad moras za 50000 vise, i nadoknadjujes razliku sa deviznog racuna... da je bilo obrnuto, uplacivao bi na devizni racun i bila bi ti pozitivna kursna razlika.
a to za manjkove je verovatno neka fora, i izgleda da tako treba... moj drug je sabirao i kad saberes dugovnu stranu i oduzmes u ovom slucaju 30000 (roba na zalihi) dobijes tacan broj dole tj. 11099140, inace se ne dobija ni u kom drugom slucaju i isto tako i sa potraznom stranom... tako da to zapamti :)
i ja mislim da treba da bude zatezna kamata 0.3. Inace je zbirka prepuna gresaka.
Revalorizaciju ne znam. Dobitak pretvaras u obavezu, jer svakako kad poslujes s dobitkom tebi se on u bilansu uspeha nalazi na strani rashoda... u ovom slucaju je izrazen preko sopstvenog kapitala, obzveza za zarade i obaveza za porez na dobitak.... To bi otprilike bilo to...
Ja imam jedno pitanjce... U cemu je razlika izmedju onih metoda za obracunavanje rezultata? ima po prodatim ucincima, ukupnim troskovima itd. ako bi neko znao da mi objasni u kratkim crtama, posto je u knjizi skroz nejasno :( i da li postoje pravila za razgranicene obracunate troskove?
Stopa amortizacije :
1. digitalni otpis
2OS/12*n(n+1)*(procenjeni vek trajanja- tekuca godina eksploatacije), s tim sto tekucu godinu eksploatacije uvek uzimas za jednu manje!!!
2.linearni otpis (linearna stopa)
OS-IVOS/procnjeni vek trajanja i sve to podelis sa 12 da bi dobio amortizaciju za jedan mesec.
a ako trazi dvostruku linearnu stopu, samo pomnozis sve ovo gore sa dva.
3.funkcionalno otpisivanje
nabavna vrednost sredstva/ocekivani obim usluga= c
c*planirana proizvodnja/12

to su te koje ja znam... ne znam da l ima jos...
Pozdrav! :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 26.01.2009. 10:50:11 
Korisnikov avatar

KrisS je napisao:
U cemu je razlika izmedju onih metoda za obracunavanje rezultata? ima po prodatim ucincima, ukupnim troskovima itd. ako bi neko znao da mi objasni u kratkim crtama, posto je u knjizi skroz nejasno :( i da li postoje pravila za razgranicene obracunate troskove?

Stvarno te ne razumem na shta mislish ovde za ove metode... Nisam chito celu knjigu... Gde je to u zbirci? Razgranicheni obrachunati troshkovi su ti pasivna vremenska razgranichenja. Ono shto nam je unapred placeno su AVR (pishemo u aktivi), a ono shto dugujemo iz prethodnog perioda su nam PVR (pishemo u pasivi), i tako ih knjizimo dalje. MISLIM, nisam siguran, to je malo mutno...

thnx na odgovoru, mada nije mi jasnije ono shto nije bilo :D Valjda nisam tol'ki user da me ove promene zakache :P
Kod deviznog kursa ne ispalcujemo nikom nishta (devizni rachun nije obaveza), samo je dinar oslabio, a to ne bi trebalo da bude negativno za devizni rachun... Ovo za manjak robe vidim da se tako poklapa, ali chemu tako nakaradno da se radi kad' je normalnije da zamene mesta? :zbun: Za dobitak nema veze gde se pishe na bilansu uspeha, to je samo da bi se izjednachile strane, uvek se dobitak/gubitak pishu na suprotnoj. Bilo bi jasno da se ono shto smo zaradili pishe sa suprotne strane obaveza za plate (zaradom ispalcujemo plate), ali ovde je suprotno - pare koje smo zaradili nam se pretvaraju u josh vece obaveze za plate. :zbun: Nema veze, nije ni bitno, verujem da nece biti problem da odradim kako mislim da je logichnije, bitno da na kraju shtima rachuniuca :P

Lazarevic je napisao:
Kako se radi stopa amortizacije? :fokus:

Mislim da ce od ovih formula shto je ispis'o kolega iznad biti samo linearna, jer samo ona ima kao primer u zadacima (bar ono shto sam ja odradio)... Inache vrednost amortizacije uvek oduzimash od IVOS-a (on joj je uvek suprotan konto kad knjizish), jer nam on govori za koliko ce "opasti" vrednost OS koja se treba nadoknaditi troshkovima amortizacije. Takodje, amortizacija se uvek vrshi na OS-IVOS vrednost. Rachuna se za jedan mesec.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 26.01.2009. 13:10:18 

Pridružio se: 23.01.2009. 17:30:13
Godina: IV
pa to sto sam pitala su neke stvari u devetoj glavi za koje se podrazumeva da se znaju... a to za avr i pvr stoji, al ima jos nekih stvari... ne mogu sad objasnjavam... :)
ja sam pokusala da ti pomognem... sad sam skontala za one plate, i sad vise nista ne znam totalno si me zbunio... :)
Srecno!

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 26.01.2009. 16:09:48 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04.07.2007. 00:59:25
u zbirci se nalazi skraceni konto i nemaju svi racuni koje se koriste u zadacima, kolika je greska koja se pravi ako koristimo samo konto iz zbirke i one racune koji se na njemu nalaze?

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 226 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 10  Sledeća