Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 679 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 28  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 22.09.2007. 23:12:27 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30.10.2006. 18:22:48
Godina: Dipl.
Smer: IS
Pa mora da ti da pokazivač na korijen...kad jednom prođeš kroz strukturu, onda samo pozivaš rekurziju :D

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 22.09.2007. 23:29:23 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11.09.2005. 20:43:10
Zadatak glasi: Napisati funkciju koja vraca roditelja datog cvora.

Ne pise da postoji bilo kakav pokazivac na koren.. to me i buni
ne ide mi u glavu da je ikako moguce doci na roditelja ako nema koren stabla.

Nemam pojma, mozda se to podrazumeva.. svejedno
kapiram da je nemoguce bez njega, jer to je kao da zelite da saznate ko vam je cale, a ne znate nikoga od predaka vec samo znate svoju decu :D

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 23.09.2007. 00:37:26 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01.01.2006. 22:03:06
Godina: II
jel moze zadatak koji glasi ovako:pronadji cvor stabla i vrati referencu na njega da se resi ovako:
public static CvorStabla pronadjiCvor(CvorStabla koren,CvorStabla a){
if ((koren==null)&&(koren==a))
return koren;
CvorStabla levo=pronadjiCvor(koern.levo,a);
if(levo!=null){
return levo;
return PronadjiCvor?(koren.desno,a);
}

ili da koristim podatak?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 23.09.2007. 10:04:21 
Korisnikov avatar

@uzas

Postoji još jedna mogućnost, a to je da ti da pokazivač na trenutni čvor i na čvor roditelja. :)

edit: Ipak sam našao nešto slično...sam definišeš korijen:
Kod:
private CvorStabla nadjiRoditelja(CvorStabla Cvor)
   {
      CvorStabla roditelj = null;
      CvorStabla pom = Koren;

while (pom != null && pom != Cvor)
      {
         roditelj = pom;
         if (pom.Podatak > Cvor.Podatak)
            pom = pom.Levi;
         else
            pom = pom.Desni;
      }
      return roditelj;

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 23.09.2007. 12:48:48 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11.09.2005. 01:43:21
Što se tiče tog zadatka i uopšte zadataka, koliko sam ja primetio, ako ti ne kaže da ti je dat pokazivač na neki čvor u stablu ili na neki član niza, liste..., onda se podrazumeva da krećeš od korena, početka niza i slično. :)

Neko je zaista tu za tebe kad si dole, to je puno, puno, puno...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 23.09.2007. 14:46:04 
Korisnikov avatar

@leopold

pa stvar je u tome sto si ti opet iskoristio neki Koren koji je definisan negde, nisi ga sam definisao...

pom=Koren; a gde je definisano sta je Koren??

definitivno mora biti dato dva pokazivaca jedan na koren drugi na cvor ciji se roditelj trazi;

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 23.09.2007. 20:08:49 
Korisnikov avatar

Ovo je riješenje sa sajta, potražio sam ga jer ni sam nisam bio siguran.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 23.09.2007. 20:58:08 
Korisnikov avatar

ako je sa sajta verovatno je kosta radio...

a s' obzirom da on preglada priznace tako uradjeno, a koliko je tacno bas i ne znam...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 23.09.2007. 21:56:09 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16.01.2007. 15:46:40
Godina: IV
U svakom stablu uvek postoji pokazivac na koren koji se moze iskoristiti. Isto kao sto kod npr.dvostruko spregnute liste uvek postoje Head i Tail. Ja mislim da tu gresite.

I ovaj zadatak sto ste dali jeste tacan, osim sto fali jos jedna } posle return roditelj, ali to i nije bitno ovde toliko. Pokazivac na koren postoji uvek, a on ga je samo nazivao pom. Ostalo je razmljivo.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 23.09.2007. 22:45:06 
Korisnikov avatar

da li moze neko da mi kaze da li u vaze kolovijumi polozeni u junu?sada u oktobru?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 25.09.2007. 02:16:54 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25.09.2007. 00:44:03
Godina: III
jel moze neko da okaci septembarski rok :yo: please...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 25.09.2007. 06:18:40 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11.09.2005. 01:43:21
Citiraj:
I deo - linearne strukture

1. dat je pokazivač na neki čvor jednostruko spregnute ciklične liste. napisati funkciju int Count(CvorDListe cvor) koja prebrojava koliko ima elemenata liste koji su veći od elementa u datom čvoru (cvor.podatak). ne koristiti pokazivače head i tail već samo dati pokazivač cvor. (13 poena)

2. napisati iterativni algoritam za binarno pretraživanje niza celih brojeva sortiranog u rastućem redosledu. (11 poena)

3. dat je stack celih brojeva. napisati funkciju koja će ispisati sadržaj steka u obrnutom redosledu. nije dozvoljeno korišćenje nikakvih pomoćnih struktura!!! moguće je korišćenje samo operacija nad stackom: ubaci(int), izbaci(), boolean prazan(). po završetku operacije početni stek treba da ostane nepromenjen. (16 poena)

4. objasniti razliku između linearne i nelinearne strukture. (10 poena)

II deo - nelinearne strukture

5. pokazati postupak formiranja B stabla celih brojeva reda 2 (ima dva elementa u cvoru), kada se u prazno stablo ubacuju elementi 107, 174, 20, 35, 27, 55, 1, 18, 89, a zatim iz dobijenog stabla izbace elementi 18, 55 i 35. svaki korak svake operacije posebno nacrtati! (13 poena)

6. dato je binarno stablo celih brojeva. napisati funkciju koja će izračunati zbir sadržaja unutrašnjih čvorova stabla (čvorova koji nisu listovi). (12 poena)

7. dat je pokazivač na koren binarnog stabla celih brojeva. napišite funkciju koja će vratiti broj čvorova koji su po sadržaju manji od sadržaja svih svojih potomaka. (15 poena)

8. šta je hashing i kako se rešava problem kolizije ključeva otvorenim adresiranjem? (10 poena)

Neko je zaista tu za tebe kad si dole, to je puno, puno, puno...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 25.09.2007. 18:11:20 
Korisnikov avatar

@ Milex
Hvala puno ;)
izgleda da ce mi ovo trebati za oktobar II ako ga bude jer od ovog danas nema vajde.
Jel uradio neko 3. zadatak danas na ispitu mislim da je bio isti za obe grupe i nosi naravno najvise poena :udri:

Data je dvostruko spregnuta (DS) lista ciji su elementi cvorova pokazivaci na pocetak jednostruko spregnute (JS) liste . Napisati klasu koja opisuje cvor ovake DS liste, a zatim napisati algoritam za ubacivanje novog elementa u ovako definisanu strukturu, koji funkcionise po sledecem principu: krece se od pocetka DS liste. Ako je element koji se ubacuje manji od prvog elementa JS liste trenutnog cvora DS liste, onda se taj element ubacuje na kraj JS liste. U suprotnom, prelazi se na sledeci cvor DS liste i algoritam se ponavlja. Ako se stigne do kraja DS liste, onda se kreira novi cvor i u njegovu JS listu se ubacuje novi element. Pocetna metoda prihvata pokazivac na pocetak DS liste i ceo broj koji se ubacuje.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 26.09.2007. 20:49:13 

Pridružio se: 24.09.2007. 19:40:11
Verovali ili ne izasli rezultati

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 27.09.2007. 01:20:19 
Korisnikov avatar

Kako izgleda taj usmeni iz struktura?Kakvi su zadaci i iz kog dela moras da radis zadatke?Ja sam recimo radila samo drugi deo jer sam prvi polozila preko kolokvijuma.Iz kog dela cu dobiti zadatak ili ja mogu sama da biram....

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 27.09.2007. 02:23:47 

Pridružio se: 31.08.2007. 23:21:06
Kako izgledaju ti zadaci koje radimo mi uslovnjaci? :udri:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 27.09.2007. 11:03:39 

Pridružio se: 25.02.2002. 09:43:50
Jel moze neko da okaci rok iz oktobra?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: oktobar
PostPoslato: 27.09.2007. 12:36:15 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27.11.2005. 23:56:26
Godina: Apsolvent
    OKTOBARSKI ROK '07
    II grupa

I deo

1. Dat je pokazivac na neki cvor dvostruko sregnute liste. Napisati funkciju za izbacivanje cvora koji se nalazi pre datog pokazivaca. Zanemariti pokazivace Head I Tail. (12 poena)

2. Dat je pokazivac na vrh staka celih brojeva, koji je implementiran kao jednostruko spregnuta lista. Napisati funkciju Prebroj(CvorListe vrh) koja ce vratiti koliko elemenata staka ima vrednost manju od elemenata na vrhu staka. (12 poena)

3. Data je dvostruko spregnuta (DS) lista ciji su elementi cvorova pokazivaci na pocetak jednostruko spregnute (JS) liste. Napisati klasu koja opisuje cvor ovakve DS liste, a zatim napisati algoritam za ubacivanje novog elementa u ovako definisanu strukturu, koji funkcionise po sledecem principu: krece se od pocetka DS liste.Ako je element koji se ubacuje manji od prvog elementa JS liste trenutnog cvora DS liste, onda se taj element ubacuje na kraj te JS liste. U suprotnom, prelazi se na sledeci cvor DS liste I algoritam se ponavjla. Ako se stigne do kraja DS liste, onda se kreira novi cvor I u njegovu JS listu se ubacuje novi element. Pocetna metoda prihvata pokazivac na pocetak DS liste I ceo broj koji se ubacuje. (16 poena)

4. Recite da li postoji slucaj kada je interpolciono pretrazivanje brze od binarnog pretrazivanja. Objasnite ga. (10 poena)

II deo

5. Pokazati postupak formiranja B* stabla celih brojeva koje ima maksimalno 2 kljuca u cvoru, kada se u prazno stablo ubacuju elementi: 103, 114, 147, 181, 164, 125, 143, 150, a zatim iz dobijenog stabla izbace elementi: 103, 125, 164. Svaki korak operacije posebno nacrtati! (13 poena)

6. Pokazati postupak formiranja AVL stabala celih brojeva, kada se u prazno stablo ubacuju elementi 103, 114, 147, 181, 164, 125, 143, 150. Svaki korak operacije posebno nacrtati! (12 poena)

7. Dat je pokazivac na koren binarnog stabla celih brojeva. Napisite algoritam koji ce dato stablo urediti tako da za svaki cvor vazi da je element u njemu manji od elemenata njegove dece (misli se samo na njegovo levo I desno dete). (15 poena)

8. Sta je graf (mreza) I koji su njegovi elementi (opisite ih). (10 poena)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 27.09.2007. 14:06:23 
Korisnikov avatar

ljudi jel isao neko na casove iz ovih struktura ili zna nekog ko drzi casove please help izgleda da ce mi ovo ostati za uslov ako bude oktobar II ako ne bude puko sam :((

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 27.09.2007. 16:10:09 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13.06.2005. 01:20:42
OKTOBARSKI ROK '07
I grupa

I deo

1. Dat je pokazivac na neki cvor dvostruko sregnute liste. Napisati funkciju za ubacivanje novog elementa pre datog pokazivaca. Zanemariti pokazivace Head I Tail. (12 poena)

2. Dat je pokazivac na vrh staka celih brojeva, koji je implementiran kao jednostruko spregnuta lista. Napisati funkciju int Prebroj(CvorListe vrh) koja ce vratiti koliko elemenata staka ima vrednost vecu od elemenata na vrhu staka. (12 poena)

3. Data je dvostruko spregnuta (DS) lista ciji su elementi cvorova pokazivaci na pocetak jednostruko spregnute (JS) liste. Napisati klasu koja opisuje cvor ovakve DS liste, a zatim napisati algoritam za ubacivanje novog elementa u ovako definisanu strukturu, koji funkcionise po sledecem principu: krece se od pocetka DS liste.Ako je element koji se ubacuje manji od prvog elementa JS liste trenutnog cvora DS liste, onda se taj element ubacuje na kraj te JS liste. U suprotnom, prelazi se na sledeci cvor DS liste I algoritam se ponavjla. Ako se stigne do kraja DS liste, onda se kreira novi cvor I u njegovu JS listu se ubacuje novi element. Pocetna metoda prihvata pokazivac na pocetak DS liste I ceo broj koji se ubacuje. (16 poena)

4. Recite da li postoji slucaj kada je interpolciono pretrazivanje sporije od binarnog pretrazivanja. Objasnite ga. (10 poena)

II deo

5. Pokazati postupak formiranja B* stabla celih brojeva koje ima maksimalno 2 kljuca u cvoru, kada se u prazno stablo ubacuju elementi: 3, 14, 47, 81, 64, 25, 43 i 50 , a zatim iz dobijenog stabla izbace elementi: 3, 25 i 64. Svaki korak operacije posebno nacrtati! (13 poena)

6. Pokazati postupak formiranja AVL stabala celih brojeva, kada se u prazno stablo ubacuju elementi 3, 14, 47, 81, 64, 25, 43 i 50 . Svaki korak operacije posebno nacrtati! (12 poena)

7. Dat je pokazivac na koren binarnog stabla celih brojeva. Napisite algoritam koji ce dato stablo urediti tako da za svaki cvor vazi da je element u njemu veci od elemenata njegove dece.
(15 poena)

8. Sta je graf (mreza) I koji su njegovi elementi (opisite ih). (10 poena)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 27.09.2007. 18:41:44 

Pridružio se: 25.02.2002. 09:43:50
Hvala puno.

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 28.09.2007. 13:10:33 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16.05.2007. 12:35:18
Da li neko zna kako izgleda taj uslovni ispit za one koje imaju izmedju 40 i 50 poena, koji zadaci se rade i koliko zadataka. Bilo koja informacija znaci. Pozz

edit:
Poruka prebačena u ovu temu.
Uzgred, sve što si napisao krupnim slovima, mogao si i normalnim
filip

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 28.09.2007. 23:36:41 
Korisnikov avatar

Rade se elementarni zadaci, tipa ubaci izbaci iz Lista i stabla... prolazak kroz stablo (nalazenje najmanjeg, najveceg elementa i tako to)

Tako kaze Kosta, i teorija... naravno

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 29.09.2007. 17:30:34 

Pridružio se: 25.12.2006. 13:09:28
Jel moze neko da uradi " Recite da li postoji slucaj kada je interpolciono pretrazivanje brze od binarnog pretrazivanja. Objasnite ga"
Uradio sam kako pise u userovoj skripti al poena nula i Kosta kaze nije tacno

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 29.09.2007. 17:53:00 
Korisnikov avatar

Kada je raspodela elemenata uniformna.

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 679 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 28  Sledeća