Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 627 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 26  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 01.07.2007. 21:03:20 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16.11.2004. 14:25:38
Godina: Apsolvent
Smer: ME
jel iko gleda ovu temu???
ima li iko rok i jedan od ove godine???

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 01.07.2007. 21:44:05 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21.06.2005. 21:02:53
Godina: Dipl.
@Saska

Kod neparametarskih testova je hipoteza data u tekstualnom obliku, a kod parametarskih u vidu jednacine..

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 02.07.2007. 16:36:17 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03.04.2006. 17:50:02
Smer: IS
Aplauz za rok stvarno svaka cast :ljutko: :ljutko: :ljutko: :bljak:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 02.07.2007. 17:46:30 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23.06.2005. 21:01:23
@cujem da je ipak bila deskriptivna...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 02.07.2007. 18:13:38 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16.01.2007. 15:46:40
Godina: IV
Jeste :( Hvala kolegama koji su prosirili neproverenu informaciju.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 02.07.2007. 20:55:18 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21.06.2005. 21:02:53
Sorry svima.. :(

Nama je Sale rekao da nema deskriptivne..
Izgleda je to važilo samo za predrok :((

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 02.07.2007. 21:13:54 
Korisnikov avatar

rok nije bio uopste tezak, ko je vjezbao lagano je mogao poloziti,
ja idiot nisam uradio onaj sa novcicem, ubio me gospod nisam se sjetio vjerovatnoce, a ne da je lagan zadatak bio...jbga. deskriptivnu nisam ni jednom prosao, a uradio sam je, nije nesto teska, samo formule, ostali zadaci nista nisu bili posebno teski, ne znam zasto se bunite...
pa evo da kazem kolegama koji su ostavili statisitiku za septembar koji su zadaci bili,
znaci
1. deskriptivna
2. hi kvadrat test (binomna raspodjela) pita da li je novcic homogen
3. interval povjerenja za P
4. hipoteza za m1 i m2
5. regresija
pozdrav

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 02.07.2007. 21:37:58 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11.07.2004. 02:41:21
Godina: III
a koje je parametre trebalo staviti kada se testira da li novcic ima Binomnu?

beat the machine that works in your head

The road to truth is long, and lined the entire way with annoying bastards

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 02.07.2007. 21:44:17 
Korisnikov avatar

h0(novcic je sacinjen od homogenog materijala)
h1(novcic nije sacinjen od homogenog materija)
vjerovartnoce izracunas kako se rade u binomnoj a p=0,5 i picis dalje :D

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 02.07.2007. 21:47:24 
Moderator
Korisnikov avatar

znaci B(n, 0.5)

a n = 4? :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 02.07.2007. 23:52:28 

Pridružio se: 02.07.2007. 23:47:40
Godina: I
sajva je napisao:
h0(novcic je sacinjen od homogenog materijala)
h1(novcic nije sacinjen od homogenog materija)
vjerovartnoce izracunas kako se rade u binomnoj a p=0,5 i picis dalje :D

Ne ne decko/devojcice homogenost ne znaci da se ispituje binomna raspodela vec pravilnost novcica a to se radi sa uniformnom tako da je pravo resenje tog zadatka da je verovatnoca svuda 0.2 i da novcici nisu sacinjeni od homogenog materijala sto se i moglo zakljuciti i na osnovu frekvencija koje su date.A dobili smo broj pojavljivanja glave i frekvencije a bacaju se 4 novcica 100x tako da su sa razlogom stavili 0 tj da se glava ne pojavi 1 da se pojavi jedanput itd. do 4

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 03.07.2007. 00:12:11 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30.10.2006. 18:22:48
@iznogud
Ja nisam uradio taj zadatak, ali to tvoje ne stoji. Čim imaš više novčića, raspodjela je binomna. ;)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 03.07.2007. 00:55:50 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03.04.2006. 17:50:02
sajva je napisao:
rok nije bio uopste tezak, ko je vjezbao lagano je mogao poloziti,

Bullshit ja sam presao resene zadatke i dobro sam znao pa necu poloziti rok je bio bas za****

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 03.07.2007. 01:00:39 

Pridružio se: 13.01.2007. 15:17:30
@Lijo i @Erin's_Child KAKO ste tako opusteno prosle na usmenom???kazete maltene da je skroz lako a meni je ovaj usmeni najgori koji sam ikad spremala..i lagano sam pala u predroku..ne kapiram vise kako da upamtim one glomazne formule,jer stvarno ne vredi,maltene svako pitanje ih ima..dajte neki savet ako moze:(

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 03.07.2007. 01:15:38 

leopold je napisao:
@iznogud
Ja nisam uradio taj zadatak, ali to tvoje ne stoji. Čim imaš više novčića, raspodjela je binomna. ;)

Ne znam da li si upoznat sa terminom homogenost, konkretno u ovom zadatku to znaci da od 100 bacanja 4 novcica verovatnoca da se glava pojavi 0 puta, 1 put ,2 puta, 3 puta ili sva 4 puta je podjednaka sa binomnom raspodelom ti to ne mozes da dokazes jer X moze imati binomnu raspodelu ali to ne znaci da ces ti od 100 puta dobiti podjednak broj da se glava javi 0 .1 ,i tako dalje jer moze novcic da bude ne regularan citaj ne homogen i da stalno pada pismo tako da binomna raspodela nije slucaj u ovom zadatku.Kod binomne raspodele jedno je sigurno a to je da ce pasti ili glava ili pismo ali ne mozes tvrditi da ce se isti broj puta javiti i glava i pismo jer novcic mozda nije homogen!Slican zadatak ti je bio sa kockicom i traba s da sipitas da li je kockica homogena.Sa tvojim postupkom ili onaj ko je radio na taj nacin verovatno je dobio da je novcic homogen ali ako samo opgledas frekvencije u tom zadatku mozes bez racunanja da zakljucis da nije homogen.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 03.07.2007. 08:46:32 
Korisnikov avatar

Ajde da pogledamo postavku tog zadatka:
Dakle, imaš četiri novčića i bacaš ih uvis. Kolika je vjerovatnoća da će od njih četiri biti nula, jedno, dva, tri ili četiri puta biti izvučena glava? Klasična binomna vjerovatnoća.
Homogenost u datom slučaju predstavlja razliku između očekivanog i dobijenog rezultata. Ako je ta razlika manja od 0.05, u seriji od 100 bacanja, možemo reći da je novčić homogen.
Zar se nisi zapitao zašto su frekvencije za dva pojavljivanja glava onoliko visoke? Zato što je tu najveća vjerovatnoća. I suprotno, najmanje su za nula, odnosno četiri puta. :D

Elem, ne znam zašto ti pričam sve ovo, kad ja nisam uradio ništa od toga... :aaa:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 03.07.2007. 10:51:12 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07.12.2004. 12:40:46
Smer: OM
Bas lepo sto ce rezultati biti tek u utorak,10-tog ,a usmeni je 14-tog.
Sad nit' znam da li sam polozio,a treba da spremam usmeni.
Da li je ona User-ova skripta i dalje aktuelna,tj. da li su pitanja ostala nepromenjena(onih 53)?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 03.07.2007. 11:11:04 
Moderator
Korisnikov avatar

za termin rezultata no comment...
hoce li bar biti na netu?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 03.07.2007. 11:28:34 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06.03.2007. 12:39:59
@Sandra1986- Da budem iskrena ja sam u jednom trenutku htela da odustanem i vratim pitanja jer sam mislila da nisam dovoljno napisala. Međutim ostala sam i odgovarala negde pred kraj tako da mi Selena i nije nesto mnogo gledala šta sam pisala već je više pričala samnom o pitanju. Bitno ti je da razumeš za šta se npr. koriste parametarski a za šta neparametarski testovi i sl. A glomazne formule gledaj da učiš iz delova, ne znam šta drugo da ti kažem. Da bi mi bilo lakše ja sam ih pamtila prema nekim asocijacijama, možeš to da probaš.

@Golub- aktuelna je Userova skripta samo pazi ima par grešaka u formulama :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 03.07.2007. 13:04:15 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07.12.2004. 12:40:46
Smer: OM
@Erin's_Child
tnx :D

@mad_man
rekli su da ce biti na netu.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 03.07.2007. 13:48:30 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16.01.2007. 21:51:58
jel moze neko da mi posalje userovu skriptu na mail?
ne mogu da je skinem...

hitno!

if your head is high you'll never fear at all!

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 03.07.2007. 14:23:53 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27.10.2003. 00:30:23
iznogud je napisao:
Ne ne decko/devojcice homogenost ne znaci da se ispituje binomna raspodela vec pravilnost novcica a to se radi sa uniformnom tako da je pravo resenje tog zadatka da je verovatnoca svuda 0.2 i da novcici nisu sacinjeni od homogenog materijala sto se i moglo zakljuciti i na osnovu frekvencija koje su date.A dobili smo broj pojavljivanja glave i frekvencije a bacaju se 4 novcica 100x tako da su sa razlogom stavili 0 tj da se glava ne pojavi 1 da se pojavi jedanput itd. do 4

Homogenost sama po sebi ne znači da se ispituje Binomna raspodela, ali broj padanja grba u jednom izvođenju experimenta sa 4 novčića podleže Binomnoj raspodeli. Da pojasnim:
Homogenost može da se veže za Uniformnu raspodelu (ako bi Uniformna raspodela razmatrala i slučajne promenljive prekidnog tipa), u smislu da je verovatnoća da padne pismo jednaka verovatnoći da padne glava i iznosi 0.5. Pošto su verovatnoće jednake na celom skupu mogućih vrednosti ({pismo, glava}), to bi se možda moglo nazvati Uniformnom raspodelom, mada se obično naziva a priori verovatnoćama.
Međutim, rezultat bacanja 4 novčića ima Binomnu raspodelu, a to znači da slučajna veličina "broj padanja grba" uzima vrednosti od 0 do 4 sa verovatnoćama koje su date binomnim obrascem, gde su n i p jednaki 4 i 0.5, respektivno.

Ako sada eksperimet bacanja obavimo 100 puta, tada ćemo dobiti broj pojavljivanja 0 grbova, 1, 2 grba itd. i taj broj predstavlja apsolutne frekvencije (koje su date u zadatku). Ako bismo podelili dobijene frekvencije sa 100 dobili bismo relativne frekvencije za promenljivu "broj padanja grba". Naš zadatak je da utvrdimo da li je odstupanje tih relativnih frekvencija od teorijskih verovatnoća za homogen novčić dovoljno malo. Ako se sećaš Bernulijevog zakona velikih brojeva ili empirijske verovatnoće, znaš da za dovoljno veliki broj izvođenja nekog experimenta relativna frekvencija realizacije nekog događaja teži njegovoj verovatnoći.

iznogud je napisao:
Ne znam da li si upoznat sa terminom homogenost, konkretno u ovom zadatku to znaci da od 100 bacanja 4 novcica verovatnoca da se glava pojavi 0 puta, 1 put ,2 puta, 3 puta ili sva 4 puta je podjednaka sa binomnom raspodelom ti to ne mozes da dokazes jer X moze imati binomnu raspodelu ali to ne znaci da ces ti od 100 puta dobiti podjednak broj da se glava javi 0 .1 ,i tako dalje jer moze novcic da bude ne regularan citaj ne homogen i da stalno pada pismo tako da binomna raspodela nije slucaj u ovom zadatku.

Hm... kako misliš podjednaka verovatnoća sa Binomnom raspodelom...? I šta je u tvom slučaju X?

iznogud je napisao:
Kod binomne raspodele jedno je sigurno a to je da ce pasti ili glava ili pismo ali ne mozes tvrditi da ce se isti broj puta javiti i glava i pismo jer novcic mozda nije homogen!

Naravno da ne možeš tvrditi, zato i vršiš testiranje, pretpostavljajući da su verovatnoće jednake i na osnovu te verovatnoće računaš (binomne) verovatnoće za broj pojavljivanja grba. Dakle, mi upoređujemo vrednosti koje bi imala naša Binomna raspodela (sa parametrima 4, 0.5) sa vrednostima izvedenim iz tabele koja je data u zadatku. I zato nam Binomna raspodela, posredno, služi da pokažemo da li verovatnoća p koju smo upotrebili u računanju binomnih verovatnoća ima smisla, tj. da li se novčići u zadatku ponašaju u skladu sa teorijom verovatnoće (za slučaj homogenosti).

iznogud je napisao:
Slican zadatak ti je bio sa kockicom i traba s da sipitas da li je kockica homogena.

U tom zadatku, ako se dobro sećam, slučajna veličina jeste stranica koja je pala, čije su moguće vrednosti od 1 do 6.
Ako je kocka homogena, verovatnoća da padne bilo koji broj na kocki je 1/6. Tamo smo upoređivali relativne frekvencije padanja svakog broja sa verovatnoćom od 1/6.
Ovde nije isti slučaj, tj. data slučajna veličina je broj pojavljivanja samo jedne strane novčića, ili, u slučaju kocke, samo jedne strane na kocki, i to kada se baca više kocki u jednom izvođenju.

"And from the ashes a phoenix rose, with wings made of gold it gently touched me, a touch of relief. I was ready to start a new circle, hoping it would never come to an end. "Never too late for hope" - The grey ice melted - slowly..."
T.S.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 03.07.2007. 14:33:17 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16.01.2007. 21:51:58
hoces da kazes da je trebalo 4; 0,5?
cool

if your head is high you'll never fear at all!

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 03.07.2007. 15:39:04 

DarkShine je napisao:
iznogud je napisao:

Homogenost sama po sebi ne znači da se ispituje Binomna raspodela, ali broj padanja grba u jednom izvođenju experimenta sa 4 novčića podleže Binomnoj raspodeli. Da pojasnim:
Homogenost može da se veže za Uniformnu raspodelu (ako bi Uniformna raspodela razmatrala i slučajne promenljive prekidnog tipa), u smislu da je verovatnoća da padne pismo jednaka verovatnoći da padne glava i iznosi 0.5. Pošto su verovatnoće jednake na celom skupu mogućih vrednosti ({pismo, glava}), to bi se možda moglo nazvati Uniformnom raspodelom, mada se obično naziva a priori verovatnoćama.
Međutim, rezultat bacanja 4 novčića ima Binomnu raspodelu, a to znači da slučajna veličina "broj padanja grba" uzima vrednosti od 0 do 4 sa verovatnoćama koje su date binomnim obrascem, gde su n i p jednaki 4 i 0.5, respektivno.

Ako sada eksperimet bacanja obavimo 100 puta, tada ćemo dobiti broj pojavljivanja 0 grbova, 1, 2 grba itd. i taj broj predstavlja apsolutne frekvencije (koje su date u zadatku). Ako bismo podelili dobijene frekvencije sa 100 dobili bismo relativne frekvencije za promenljivu "broj padanja grba". Naš zadatak je da utvrdimo da li je odstupanje tih relativnih frekvencija od teorijskih verovatnoća za homogen novčić dovoljno malo. Ako se sećaš Bernulijevog zakona velikih brojeva ili empirijske verovatnoće, znaš da za dovoljno veliki broj izvođenja nekog experimenta relativna frekvencija realizacije nekog događaja teži njegovoj verovatnoći.

iznogud je napisao:
Ne znam da li si upoznat sa terminom homogenost, konkretno u ovom zadatku to znaci da od 100 bacanja 4 novcica verovatnoca da se glava pojavi 0 puta, 1 put ,2 puta, 3 puta ili sva 4 puta je podjednaka sa binomnom raspodelom ti to ne mozes da dokazes jer X moze imati binomnu raspodelu ali to ne znaci da ces ti od 100 puta dobiti podjednak broj da se glava javi 0 .1 ,i tako dalje jer moze novcic da bude ne regularan citaj ne homogen i da stalno pada pismo tako da binomna raspodela nije slucaj u ovom zadatku.

Hm... kako misliš podjednaka verovatnoća sa Binomnom raspodelom...? I šta je u tvom slučaju X?

iznogud je napisao:
Kod binomne raspodele jedno je sigurno a to je da ce pasti ili glava ili pismo ali ne mozes tvrditi da ce se isti broj puta javiti i glava i pismo jer novcic mozda nije homogen!

Naravno da ne možeš tvrditi, zato i vršiš testiranje, pretpostavljajući da su verovatnoće jednake i na osnovu te verovatnoće računaš (binomne) verovatnoće za broj pojavljivanja grba. Dakle, mi upoređujemo vrednosti koje bi imala naša Binomna raspodela (sa parametrima 4, 0.5) sa vrednostima izvedenim iz tabele koja je data u zadatku. I zato nam Binomna raspodela, posredno, služi da pokažemo da li verovatnoća p koju smo upotrebili u računanju binomnih verovatnoća ima smisla, tj. da li se novčići u zadatku ponašaju u skladu sa teorijom verovatnoće (za slučaj homogenosti).

iznogud je napisao:
Slican zadatak ti je bio sa kockicom i traba s da sipitas da li je kockica homogena.

U tom zadatku, ako se dobro sećam, slučajna veličina jeste stranica koja je pala, čije su moguće vrednosti od 1 do 6.
Ako je kocka homogena, verovatnoća da padne bilo koji broj na kocki je 1/6. Tamo smo upoređivali relativne frekvencije padanja svakog broja sa verovatnoćom od 1/6.
Ovde nije isti slučaj, tj. data slučajna veličina je broj pojavljivanja samo jedne strane novčića, ili, u slučaju kocke, samo jedne strane na kocki, i to kada se baca više kocki u jednom izvođenju.

ok nema veze,ali sa tom tvrdnjom da se ispituje binomna raspodela dobice se da su novcici sacinjeni od homogenog materijala a to mi nikako nije logicno s obzirom na date frekvencije jer bi po meni trebale da se razlikuju za jako mali broj sto u zadatku nije bio slucaj.Ja jednostavno ne shvatam zasto je pri bacanju tih novcica veca verovatnoca da se dobiju dve glave u odnosu da se nedobije ni jedna odnosno 1 ili 3 ili 4 :(( Sve u svemu mozda gresim ali videcemo kada izadju rezultati.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 03.07.2007. 16:00:22 
Korisnikov avatar

@DarkShine
Koleginice, svaka čast. :D

@iznogud
Vrlo je prosto...za sve četiri izvučene glave postoji samo jedna kombinacija ostvarenja tog događaja, a za dvije njih šest. :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 627 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 26  Sledeća