Započni novu temu Odgovori na temu  [ 410 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 17  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 26.06.2012. 10:16:30 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25.11.2010. 09:37:52
Godina: II
Smer: IS
el ce da bude isto bilans stanja, dnevnik glavna knjiga? ili ce da bude i zakljucni list ili jos nesto ?

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 26.06.2012. 10:51:20 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06.01.2011. 23:28:54
Godina: III
Smer: UK
Zna li neko kako se zove asistentkinja koja nam je drzala vezbe na kraju semestra? Potreban mi je njen mail, ali na sajtu predmeta postoje Tijana i Milica... :ovaj:

ali sresces samo stranca,
slucajnog prolaznika i pogled leden,
iako te taj neznanac nekada voleo vise od sebe...

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 26.06.2012. 12:47:04 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24.07.2006. 16:33:51
Godina: Dipl.
n_Emanja je napisao:
el ce da bude isto bilans stanja, dnevnik glavna knjiga? ili ce da bude i zakljucni list ili jos nesto ?

I bilans uspeha.

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 26.06.2012. 12:58:57 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12.01.2011. 22:51:07
beauty je napisao:
Zna li neko kako se zove asistentkinja koja nam je drzala vezbe na kraju semestra? Potreban mi je njen mail, ali na sajtu predmeta postoje Tijana i Milica... :ovaj:

Andrijana se zove ;) Nema njenog maila jer je bas nova...

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 26.06.2012. 14:26:40 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06.01.2011. 23:28:54
^ako si sigrurna da se tako zove, onda je verovatno njen mail lakicevic.andrijana@fon.bg.ac.rs (sa sajta FON-a). Hvala!

ali sresces samo stranca,
slucajnog prolaznika i pogled leden,
iako te taj neznanac nekada voleo vise od sebe...

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 26.06.2012. 21:43:52 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04.10.2009. 22:42:51
Da li neko zna kakva ce teorija doci sada u cetvrtak na ispitu?
koliko pitanja i ostalo..
Hvla unapred

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 26.06.2012. 22:45:31 

Pridružio se: 06.06.2011. 11:17:59
Ako sam polozila preko kolokvijuma zadatke, a na drugom pala teoriju , ako padnem opet teoriju da li ce mi ponistiti zadatak?

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 26.06.2012. 23:06:35 

Pridružio se: 11.02.2012. 16:47:05
zadatak vazi zakljucno sa okt2.

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 26.06.2012. 23:14:06 

Pridružio se: 06.06.2011. 11:17:59
ali jel se ne ponistava ako izlazim na teoriju i padnem? jel zavise jedno od drugog?

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 26.06.2012. 23:23:01 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10.08.2010. 12:10:31
Godina: IV
A da pogledas na sajt predmeta?

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 27.06.2012. 01:30:02 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11.06.2010. 18:54:40
Godina: Apsolvent
molim za odgovor: da li na ispitu dolaze zakljucni list i bilans uspeha?
hvala!

njnjnj

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 27.06.2012. 01:46:02 

Pridružio se: 06.09.2011. 10:20:39
Zakljucni list - ne
Bilans uspeha - da

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 27.06.2012. 01:52:27 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10.02.2012. 15:29:48
Moze li neko da mi objasni kako pravim bilnas uspeha? Ne mogu da shvatim kako znam sta mi ide u sredstva a sta u izvore sredstava?

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 27.06.2012. 02:17:03 
Moderator
Korisnikov avatar

Moj ti je savet da, ako vec do sad to nisi naucila, da batalis i da se skoncentrises na ostale promene.

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 27.06.2012. 02:20:07 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10.06.2009. 21:25:10
btw, jel samo u mojoj grupi, ili generalno na kolokvijumu nisu trazili da se bilans sastavi po nekoj odredjenoj metodi?

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 27.06.2012. 10:09:35 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26.01.2010. 16:26:33
Koje metode postoje?

*Pisallica* je napisao:
Moze li neko da mi objasni kako pravim bilnas uspeha? Ne mogu da shvatim kako znam sta mi ide u sredstva a sta u izvore sredstava?

Nešto si pomešala. Kod bilansa uspeha računi troškova i prihoda pišu jedni pored drugih i u zavisnosti koji je zbir veći zaključujemo da li je ostvaren dobitak ili gubitak.

A sredstva i izvori sredstava su kod bilansa stanja.

A krajnji bilans stanja se ne radi na ispitu.

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 27.06.2012. 12:03:28 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10.02.2012. 15:29:48
^Ok, to znam, imam onda racun gubitka ili racun dobitka....Ali kako recimo na 159.str u knjizi u ovom bilansu uspeha oni rasporedjuju?

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 27.06.2012. 12:11:13 

Pridružio se: 22.08.2011. 17:13:50
Oni koji rade samo teoriju dolaze u 14:15?

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 27.06.2012. 12:21:25 

Pridružio se: 05.07.2010. 19:28:35
Tako je.

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 27.06.2012. 12:32:47 
Korisnikov avatar

Kokosanceros je napisao:
Koje metode postoje?

pa ono, metoda prodatih ucinaka, i metoda...necega, svaki put zaboravim.

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 27.06.2012. 12:59:51 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15.02.2010. 15:48:15
jel moze neko da mi objasni zasto u 6.1 (proizvodno preduzece) kod uzimanja gotovih proizvoda sa skladista se radi jedna promena, a kod 6.2 (trgovinsko preduzece) se radi promena iz dva dela (nabavna vrednost, roba na zalihi)?

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 27.06.2012. 14:44:01 
Moderator
Korisnikov avatar

Pa zato sto su dva razlicita tipa preduzeca. Jedni prave svoje proizvode pa ih prodaju, dok drugi samo preprodaju. Samo nauci da se po tome razlikuju, za te tipove promena, i to je to.

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 27.06.2012. 14:59:15 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09.08.2011. 12:39:33
Gorbash je napisao:
Rekao je da ce biti malo teze nego u junu. I da ce onda svaki sledeci rok biti sve teze.

Sto se tice teorije, ja sam za oba kolokvijuma samo naucio pitanja iz prethodnih godina (a ni to nesto preterano dobro) i na oba kolokvijuma minimum za prolaz. :D Ne bih preporucio da se samo na to oslanjate zato, ali moguce je i tako (mozda) proci.

Gde da nadjem ta pitanja od prethodnih godina?

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 27.06.2012. 15:32:16 
Korisnikov avatar

jel dovoljno knjiziti na racunu troskovi materijala, ili u nekim situacijama mora na troskovi rezijskog materijala? posto mi se cini da ni u samoj zbirci nisu sigurni sta kada i kako

(konkretno, promene 5.2.2, 5.2.5, 5.2.17. za 5.2.2 mi je jasno jer pise specificno rezijski materijal, ali zasto u 5.2.17?)

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 27.06.2012. 17:25:07 
Moderator
Korisnikov avatar

TanjaKira je napisao:
Gorbash je napisao:
Rekao je da ce biti malo teze nego u junu. I da ce onda svaki sledeci rok biti sve teze.

Sto se tice teorije, ja sam za oba kolokvijuma samo naucio pitanja iz prethodnih godina (a ni to nesto preterano dobro) i na oba kolokvijuma minimum za prolaz. :D Ne bih preporucio da se samo na to oslanjate zato, ali moguce je i tako (mozda) proci.

Gde da nadjem ta pitanja od prethodnih godina?

Kacena su vec u ovom topicu, ako hoces kompletna. Evo pitanja sa izvucenim odgovorima koja sam ja naucio, ali ponavljam, moguce da ovo nece biti dovoljno, jer sam i ja jedva prosao sa time. Cisto da ne bude zabune:

Prvi deo:

Spoiler: show
1. Inventar – knjigovodstvena evidencija u koju se detaljno unosi popis celokupne imovine jednog preduzeca na odredjeni dan.
2. Obrtna sredstva u obliku prava - kratkoročne HOV, tekuća potraživanja od kupaca, nekalkulisani troškovi i nedospeli rashodi, nepokrivene akontacije iz naslova buduće dobiti.
3. Knjigovodstveni sistem – jednostavni sistem, dvojni sistem, kameralisticki sistem, konstantni sistem
4. Pozajmljeni kapital – Dugorocni krediti, kratkorocni krediti, kapital od emisije obaveznica
5. Pojam racunovodstva – nauka o beleženju poslovnih događaja (vrši analizu imovine i promena u njoj radi donošenja poslovnih odluka).
6. Osnovne ekonomske kategorije – sredstva i obaveze prema izvorima sredstava i prihodi i rashodi
7. Osnovne knjigovodstvene evidencije – Dnevnik i glavna knjiga
8. Obrtna sredstva u obliku stvari - zemljište, građevine, oprema, šume i zasadi i osnovno stado.
9. Definicija i uloga racuna – grafički prikaz koji služi za ubeležavanje početnog stanja i svake promene određenog imovinskog dela.
10. sinteticki i analiticki
11. Sta obuhvata racunovodstvo – knjigovodstvo, racunovodstveno planiranje, racunovodsventa kontola, racunovodstvena analiza, racunovodstveno informisanje
12. Osnovna sredstva u obliku prava – materijalna prava, osnivacka ulaganja, potazivanja u vezi sa izgradnjom OS
13. Dnevnik – u njega se unose sve dnevne poslovne promene, da bi se zatim sistematski razvrstale na odgovarajuće račune Glavne knjige.
14. Vrste knjigovodstvenog bilansa stanja – osnivacki, zavrsni, likvidacioni, fuzioni, poreski
15. Saldo – ostatak stanja jednog imovinskog dela, posle dopisivanja i otpisivanja svih nastalih promena.
16. Knjigovodstvo – metoda prikupljanja podataka pomoću dokumenata. Zasniva se na jednakosti leve i desne strane.
17. Nedospeli rashodi – troskovi proizvodnje koji su utroseni u sledecoj fazi procesa proizvodnje.
18. Dugorocni plasmani – novcane pozajmice jednog preduzeca drugom na vise od godinu dana.
19. Na kojoj stani pasivnih racuna se belezi povecanje izvora sredstava? Desnoj.
20. Evidentiranje materijala se vrsi u finansijskom, materijalnom i magacinskom knjigovodstvu.
21. Sistematska evidencija je hronoloska
22. Izvanbilansni racuni oni na kojima se evidentiraju sredstva drugih preduzeća koja su data u vidu garancija, ili na čuvanje
23. Nabavna vrednost - ulaganje potrebno za njegovo pribavljanje i uvođenje u upotrebu
24. Finansijsko racunovodstvo - obezbeđuje informacije o preduzeću spoljnim pojedincima i grupama
25. Likvidaciona vrednost osnovnih sredstava - Trzisna vrednost rashodovanog osnovnog sredstva umanjena za eventualne troskove rashodovanja
26. Osnovna sredstva u obliku novca - izdvojena novcana sredstva za investiranje
27. Pravne forme preduzeca: 1. inokosno, 2. komanditno 3. ortacko 4. DOO, 5. Akcionarsko
28. Evidentiranje zaliha i kretanje materijala se vrsi u knjigovodstvu i u magacinima preduzeca
29. Ulaganja u HOV - 1. ostvaruje se kupovinom HOV drugih emitenata i 2. ulaganje u HOV se vrsi u cilju ostvarenja prinosa na plasirani kapital i obezbedjenja likvidnosti
30. Pasivni racun pokazuje stanje i kretanje izvora sredstava
31. Plasmani sredstava - - Potraživanja po osnovu kratkoročno datih kredita, Potraživanja po osnovu dugoročno datih kredita, Potraživanja po osnovu uloženih sredstava sa drugim jedinicama rač obuhvatanja, Uložena sredstva u HOV
32. Pojam knjigovodstvenog bilansa - podrazumeva sumaran prikaz celokupnog imovinskog stanja jednog preduzeća u određenom trenutku
33. Sitan inventar u sirem smislu - Alati, uređaji i druga oprema koja ne ulazi u osnovna sredstva, zatim odvojiva povratna ambalaža, kao i naknadno nabavljene autogume
34. Tehnicko evidentiranje materijala je trojako – po vrednosti, po kolicini i vrednosti, po kolicini
35. Knjiga blagajne - knjigovodstvena evidencija u kojoj se upisuju sve promene koje nastaju u stanju gotovine

Drugi deo:

Spoiler: show
1. Podela troškova po prirodi (otvoreno)
Troskovi materijala, otpisa osnovnih sredstava, proizvodnih usluga, neproizvodnih usluga, licnih dohodaka.
2. Računovodstvena kontrola
Eksterna kontrola ima zadatak da otkrije eventualne propuste poslovanja, dok interna kontrola ima zadatak i da da doprinos kvalitetu upravljanja poslovanjem.
3. Otvoreno formula i objašnjenje aritmetičke degresije.
Aritmeticka degresija zahteva da se visina otpisa smanjuje iz godine u godinu za isti iznos. D = 2*OS/n(n+1)
4. Ako kupac vrati robu kupljenu na kredit, dobavljac mu izdaje kreditni memorandum koji potvrdjuje povratak robe i umanjuje dugovni iznos za cenu vracene robe.
5. Troskovi neproizvodnih usluga podrazumevaju dnevnice za sluzbena putovanja, kirije, zakupnine, bankarske usluge, advokatske usluge, premije osiguranja i poreze i doprinose koji ne zavise od poslovnog rezultata.
6. Od ponudjenih izabrati poslovne prihode
Prihodi od prodaje robe, proizvoda i usluga; prihodi od aktiviranja ucinka; prihodi od subvencija, dotacija, kompenzacija i povracaja dazbina; promena vrednosti zaliha ucinaka; ostali poslovni prihodi
7. Zakljucak knjiga
Postupak odvajanja poslovanja jednog od narednog obracunskog perioda i vrsi se nakon sto se zavrse predzakljucna knjizenja. Preduzece sastavlja zakljucni list i vrsi formalan zakljucak racuna stanja i rezultata.
8. Predzaključna knjiženja
Postupak svodjenja knjigovodstvenog na stvarno stanje kako bi se dobili tacni i istiniti podaci za sastavljanje bilansa stanja i bilansa uspeha i zavrsnog racuna u celini.
9. Vrednovanje prihoda
Vremenska alokacija i iskazivanje prihoda u bilansu uspeha. U tu svrhu se koriste principi:
Vrednovanja prihoda na bazi proizvedenih ucinaka, na bazi naplate prodatih ucinaka i na bazi prodatih ucinaka.
10. Metod ukupnih troskova zasniva se na shvatanju da periodicni rezurtat obracunava na osnovu (zatvoreno)
Podataka o ukupnim prihodima, tekucim troskovima i zaliha do tog obracunskog perioda.
11. U zavisnosti od toga sta se smatra rashodom razlikujemo dva oblika periodicnog rezultata :
Finansijski rezultat i dohodak.
12. Knjigovodsteveni oblici neutralisanja inflacije
Metod ubrzanog otpisivanja, metod gvozdenih, kontinualnih zaliha i LIFO metoda za zalihe.
13. Prema funkcionalnom podrucju, troskovi se dele na..
Troskovi nabavke, proizvodnje, prodaje, upravljanja i finansiranja.
14. Faktura
Racun za prodatu robu za gotovinu ili na kredit. Ulazna – ispostavljena od strane dobavljaca za isporuceni materijal. Izlazna – ispostavlja se kupcu za kupljenu robu.
15. Korekcija salda racuna stanje
Podrazumeva knjizenja kojima se uskladjuje kn jigovodstveno sa stvarnim stanjem na racunima blagajne, materijala, sitnog inventara, nedovrsene proizvodnje, gotovih proizvoda i potrazivanja.
16. Metodi obracuna periodicnog rezultata
Metod ukupnih troskova, metod prodatih ucinaka.
17. Klasfikacija predzakljucna knjizenja
Korekcija salda racuna stanja, dekompovanje salda aktivno-pasivnih racuna, vremensko razgranicenje rashoda i prihoda, revalorizacija osnovnih sredstava i zaliha.
18. Klasifikacija prihoda prema mestu nastanka
Dele se na prihode proizvodnih, trgovinskih, saobracajnih, osiguravajucih, bankarskih i drugih preduzeca.
19. Vremensko razgraničavanje troškova
Preduzece moze da prima menice od kupaca i na ovaj nacin se kratkorocna potrazivanja od kupaca pretvaraju u menicna potrazivanja, a kako je rok naplata menice duzi od roka naplate potrazivanja, to preduzece ima pravo na kamatu u toku tog vremenskog perioda.
20. Klasifikacija prihoda
Mogu se klasifikovati prema mestu nastanka i prema redovnosti i osnovi nastanka.
21. Revalorizacija osnovnih sredstava i zaliha
Postupak aktuelizacije nabavnih vrednosti osnovnih sredstava i zaliha na njihovu tekucu trzisnu vrednost na osnovu indeksa cena.
22. Poslovni ciklusi i poslovna dokumentacija
Ogleda se u cetiri finansijske aktivnosti. Prodaja proizvoda kupcima, kupovina robe od dobavljaca, naplata i isplata. Dokumenta – narudzbenica, dugorocni memorandum, kratkorocni memorandum, faktura.
23. Pokrice gubitka
Moze se pokriti dotacijom, otpisom potrazivanja poverilaca, smanjenjem rezervi, smanjenjem sopstvenog kapitala.
24. Analiticko knjigovodstvo
Uskladjuje stanje na racunima glavne knjige sa stanjima u odgovarajucim iskazima analitickih evidencija:
Analiticko knjigovodstvo materijala, osnovnih sredstava, proizvodnje, gotovih proizvoda, kupaca, dobavljaca, licnih zarada.
25. Vanredni rashodi su sva smanjenja sredstava ili povecanja obaveza po osnovu kojih se ne ocekuje nastanak bilo kakve protivvrednosti i koja se javljaju sporadicno. (dopunjavanje)
26. Objasniti princip impariteta
Zahteva da se evidentni i moguci gubici prikazu u bilansu uspeha, nezavisno od toga da li su realizovani.
27. Redovni i vanredni TR
Redovni nastaju u vezi sa poslovanjem i mogu biti poslovni i finansijski. Vanredni nastaju usled nepredvidjenih okolnosti i mogu biti i i poslovni i finansijski.
28. Metod geometrijske digresije
Nalaze izracunavanje godisnjeg otpisa primenom konstantne stope otpisa na neotpisanu vrednost osnovnog sredstva. Stopa otpisa koja se primenjuje na opadajucu osnovicu i koja uzima likvidacioni ostatak utvrdjuje se kao: stopa otpisa = 1-sqrt(likvidacioni ostatak/nabavna vrednost).
29. Računovodstveni informacioni sistem
Bilo koje metode koje se koriste u upravljanju poslovanjem se baziraju na informacijama. Upravljacke informacije mogu da se grupisu u tri podrucja. Informacije za potrebe strateskog planiranja, za potrebe kontrole upravljanja i za potrebe tekuceg poslovanja.
30. Metodi otpisa osnovnih sredstava
Metod vremenskog otpisivanja koji se deli na linearno, progresivno i degresivno. I metod funkcionalnog otpisa.
31. Razvijanje salda aktivno-pasivnih racuna
Ovakva salda javljaju se na sintetickim racunima kupci i dobavljaci. Da bi razvijanje salda bilo moguce, potrebno je poci od salda na analitickim racunima kupaca i dobavljaca, s obzirom da se na osnovu salda sinteticki racuna kupci i dobavljaci ne moze sagledati pravo stanje potrazivanja i obaveza
32. Trgovinski popusti
Instrumenti prodajne politike proizvodnog preduzeca i utvrdjuju se kupoprodajnim ugovorom. Rabat i bonifikacija.

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 410 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 17  Sledeća