Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 118 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 13.05.2006. 00:51:11 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03.02.2004. 10:08:21
Godina: IV
Smer: ME
Ej bre,skroz ste me zbunili za ovu X glavu... :zbun: :(( :(( na prvoj strani u ovoj temi pise jedno a vi kazete drugo (ustvari samo se poklapa da ne treba pod 2. upravljanje zalihama,a i to me zbunjuje :) jel to znaci da ne treba ni 2.1. ni 2.2. ili je to sam moja pusta masta :) )...
ajuta me.... :)

:angel:

Na svetu postojima samo JA a TI si predstava moje svesti !!!
...A na kraju opet ostaje da si moja bajka!!

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 13.05.2006. 09:40:18 

Pridružio se: 06.01.2006. 00:12:22
Na 264str kod otkupa potraživanja postoji jedna greška , piše : „Banka nema više nikakvih potraživanja od kupaca ...“ ( zar ne bi trebalo da piše od klijenata).
Da li bi neko mogao da objasni kod dodeljivanja potraživanja drugi deo drugog pasusa piše : “Kada se obavi isplata banka za sebe uzima...“ Zašto banka uzima kada je potraživanje bilo samo kao zalog, i šta predstavlja ostatak uplaćenih sredstava koji se vraća klijentu ?
Uzgred ja sam za X glavu čuo da je Tijana rekla da ne treba 2 i 3 (sem 3.3 – to treba).

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 13.05.2006. 11:05:28 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12.07.2004. 20:16:10
Godina: Dipl.
Smer: IS
Moze li neko da pojasni zadatak iz trgovinskog kredita na strani 256.
Zasto se racuna:
365/20 a ne 365/30, pa
365/50 a ne 365/60 a onda
365/90 zasto i ovde ne deli sa 80.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 13.05.2006. 11:07:44 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08.01.2005. 16:26:56
deli se sa 80, rece sladza da je to greska, a za ovo iznad ne znam...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 13.05.2006. 11:27:17 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07.12.2004. 12:40:46
Smer: OM
Imam i ja jedno pitanje:
Na poslednjoj strani(495.),kod slike Neto cash flow,kada je priliv novca veliki a istovremeno je veliki i odliv,neto tok je neutralan(kao i kad su oba odliva istovremeno mala),ALI,kada tokovi nisu istovremeno veliki i mali,zar ne bi trebalo da budu pozitivni(kada je veci priliv nego odliv),i negativni(kada je veci odliv nego priliv).
Takodje i meni nisu jasni oni zadaci oko kamata,zasto se deli sa 80,zasto se zaokruzuje... :udri:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 13.05.2006. 11:56:58 
Korisnikov avatar

Shomi je napisao:
Na 264str kod otkupa potraživanja postoji jedna greška , piše : „Banka nema više nikakvih potraživanja od kupaca ...“ ( zar ne bi trebalo da piše od klijenata).
Da li bi neko mogao da objasni kod dodeljivanja potraživanja drugi deo drugog pasusa piše : “Kada se obavi isplata banka za sebe uzima...“ Zašto banka uzima kada je potraživanje bilo samo kao zalog, i šta predstavlja ostatak uplaćenih sredstava koji se vraća klijentu ?
Uzgred ja sam za X glavu čuo da je Tijana rekla da ne treba 2 i 3 (sem 3.3 – to treba).

Kod otkupa potrazivanja,pise ti na kraju pasusa da banka pri otkupu potrazivanja igra ulogu agenta..i ne treba da stoji od klijenata jer kao i u gornjem( dodeljivanju potrazivanja) imas 3 strane,klijenete,banku i kupce)..banka otkupi potrazivanje od klijenata,i onda to potrazivanje prodaje kupcima...i zato onda pise da banka snosi rizik neuspeha pri naplati (kupcu) otkupljenog (od klijenta) potrazivanja...znaci da li ce joj se na kraju isplatiti ili ne...

Kod dodeljivanja potraz...potrazivanje jeste kao zalog ali pri davanju hipotekarnog kredita,tj na pr ti kao klijent das potrazivanje kao zalog banci da bi uzeo hipotekarni kredit...pa samim tim i imas kamatu na taj kredit koju kasnije banka uzima.
..pa kad posle tog odredjenog vremena kupac uplati svoje dugovanje na bankarski racun, banka uzima tu kamatu i ostale troskove (to moze i da bude troskovi nekog transporta,ili troskovi nekih usluga koje je banka dala klijentu,ima ih raznih :) ...) i onda kada od tih uplacenih srestava oduzmes sve ove troskove i kamatu od tog hipotekarnog kredita dobijes ostatak uplacenih sredstava koje ide klijentu....sve u svemu koliko sam ja shvatila ovde banka 'posluje' umesto klijenta,i uzima naravno svoj procenat (kamatu,troskove)....i pise "ako potrazivanje postane nenaplativo (tj ako banka nema koristi od tog potrazivanja) ona ga prenosi na klijenta...
ma bre..gadjaju se sa tim potrazivanjem kao blesavi... :)

Nadam se da sam pomogla.... ;)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 13.05.2006. 12:00:19 
Korisnikov avatar

Golub je napisao:
Imam i ja jedno pitanje:
Na poslednjoj strani(495.),kod slike Neto cash flow,kada je priliv novca veliki a istovremeno je veliki i odliv,neto tok je neutralan(kao i kad su oba odliva istovremeno mala),ALI,kada tokovi nisu istovremeno veliki i mali,zar ne bi trebalo da budu pozitivni(kada je veci priliv nego odliv),i negativni(kada je veci odliv nego priliv).

Pa imas strelicu finansiranje tamo gde ti je priliv novca veliki (a odliv mali) ti 'prenosis' novac,ulazes tamo gde je priliv novca mali a odlivi veliki...pa ti je zato svuda neutralan tok novca... bar sam ja tako shvatila...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 13.05.2006. 12:12:06 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07.12.2004. 12:40:46
Smer: OM
E,strelicu nisam razmatrao!Thanks!

Jasno je da treba finansirati od izvora gde je priliv veci od odliva,ka pravcu gde je odliv veci od priliva,samo su to trebali da odrade u dve slike,da bi bilo jasnije.
Zakljucak je da finansiranjem treba neto tok uciniti neutralnim...valjda :(

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 13.05.2006. 13:05:38 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20.06.2003. 01:21:05
Godina: Apsolvent
Skripta
Izvolte :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 13.05.2006. 13:23:00 

Koliko ja shvatam , klijent daje kupcima kredit za kupljenu robu (kupci sada duguju klijentu) ,pa u tekstu kaže klijent ima potraživanja prema kupcima (to valjda znači da klijent ‘traži’ da mu vrate pare-dug kupaca). Znači kada banka otkupi od klijenta ova ‘ potraživanja ’(dugovanja kupca) , onda ona traži od kupaca da njoj isplati dug koji je pre dugovala klijentu . Samim tim banka ima potraživanja prema kupcima ,e sad u tekstu stoji potraživanja od kupca možda je to nešto drugo ... I naravno da snosi rizik od ne naplate duga od kupaca.
Bravo za skriptu :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 13.05.2006. 13:37:43 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08.08.2005. 12:52:36
Macro je napisao:
Moze li neko da pojasni zadatak iz trgovinskog kredita na strani 256.
Zasto se racuna:
365/20 a ne 365/30, pa
365/50 a ne 365/60 a onda
365/90 zasto i ovde ne deli sa 80.

u postavi zadatka pise da ako se plati do 10 dana, imas popust, a ako se plati do 30 (od 10 do 30) nemas popust. dakle, nemas popust 20 dana
i onda je 365/20. isto vazi i za rok dospelosti od 60 dana. do 10 imas popust, sledecih 50 nemas popust (60-10)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 13.05.2006. 13:56:40 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12.07.2004. 20:16:10
TNX exult :)
Evo jos jedno pitanje u vezi sa zadatkom na 256 str. tamo na kraju primera pise:
Citiraj:
"Preduzece treba da prihvati popust u svim alternativama sem kod 1% 90 dana, jer tada imamo mogucnost da bude kreditirano od dobavljaca po godisnjoj kamatnoj stopi od 4.06%, koja je znatno niza od bankarske (7.5%).

Rekao bih da je i ovde greska u knjizi, zar ne treba bas zato sto je 4,06% kamata mnogo niza od ostalih a niza je i od bankarske 7,5% da se prihvati, a ne odbije. :zbun:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 13.05.2006. 14:55:06 

Pitanje je da li da se prihvati popust u prvih 10 dana , a ne produžavanje kredita - koji bi u slučaju sa 90 pa čak i sa 60 trebalo produžiti.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 13.05.2006. 15:07:32 
Korisnikov avatar

pitanje je da li treba popust da se prihvati

mi resavamo zadatak - sta bi se desilo ako popust ne prihvatimo. dakle, ako popust ne prihvatimo, skoro u svakom slucaju cemo platiti po kamatnoj stopi vecoj nego u banci. zato popust prihvatamo (jer nam se u drugom slucaju ne isplati, zato sto je sve vece od 7.5%)

u slucaju 1% za 90 dana, ako ne prihvatimo popust, imacemo kamatnu stopu manju nego u banci. dakle, necemo prihvatiti popust, jer, zasto bi platili za 10 dana, kad nam se isplati da platimo i za 90.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 13.05.2006. 15:52:36 

Produžava se kredit( ne prihvata se popust ) i u slučaju kada imamo 1% na 60 dana, jer koliko ja znam 7,21% je manje od 7,5% .
Zašto kada okače da će raspored izaći do 16h on izađe znatno posle , i to ama baš svaki put.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 13.05.2006. 16:04:59 
Korisnikov avatar

jeste, i to vazi... to sam zaboravila da napisem... vazi za sve manje od bankarskog kredita.. a u knjizi verovatno nisu napisali zato sto je priblizno ista cena, ili zato sto su hteli da izaberu samo jednu ponudu gde mozes da cekas do mile volje :D

a za raspored.. pa stvarno.. velika mi je razlika dal je ujutru, il popodne.. da je ujutru, sad bi se nakanila da radim nesto, a da je predvece, sada me ne bi grizla savest sto nista ne radim :)
a kao, izabrali su nedelju zato sto im je ceo fakultet na raspolaganju.. pa sta razmisljaju sada tolko?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 13.05.2006. 18:00:20 

Sve zadatke sam shvatio ali na 284 str. zajam sa jednakim plaćanjem - nema šanse :udri: Sve sam shvatio kako posle dobija brojeve i konačno rešenje, ali ovaj prvi broj na kome se sve bazira nikako . Kako su dobili 68.255 :udri: :udri: :udri:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 13.05.2006. 18:24:08 
Korisnikov avatar

a sto se nerviras? to ti a-p-s-o-l-u-t-n-o ne treba! dakle, ti ces dobiti tabelu, a treba da prepoznas sta je u pitanju. rekla je asistenkinja da nece biti nikakvog izracunavanja vezano za rocne zajmove

inace, ako pogledas text zadatka, videces da pise clear deo s vremenskom vrednoscu na svom kalkulatoru podesi end, pa bla bla brojke i pritiskanje nekih cuda, sto nem' pojma sta je PV, i, n

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 13.05.2006. 18:29:10 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08.01.2005. 16:26:56
e imam i ja pitanjce... :)

vako...

na 266. str, kaze "ako bi transportno preduzece moglo da zadrzi 40k $ na kraju svakog 45. dana koliko ce se promeniti kam stopa?"

pitanje: od cega da zadrzi? kad njemu banka placa na svakih 45 dana deo onog sto je njoj kupac klijentov vratio...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 13.05.2006. 22:28:35 
Korisnikov avatar

tabele iz 8 glave ce biti da se prepoznaju stavke, ne da se upisuju brojke >> plan prodaje, plan troskova, plan novcanih tokova
i rocni zajmovi >> jednaka placanja, jednaka amortizacija, balon i metak zajam - dakle, ne resavanje, nego prepoznavanje stavki, ili nesto slicno. mozda da se objasni.. ko zna kako ce ga oni formulisati

u bre.. umesto da ucim nesto, ceo dan se zamlacujem sa odgovorima :lol: mrrrrrziiii meeeeeee da uciiiimmmm!

@ mandarina > mozda sam i ja nekad... zzzzzzz.. greeese ljudi :)

dajte, ljudi, objasnite neto novcani tok i stanje novca. 5 strana, a meni svaka recenica gluplja od one prethodne..

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 13.05.2006. 22:51:01 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11.07.2004. 02:41:21
Godina: III
Je l treba EPS?

beat the machine that works in your head

The road to truth is long, and lined the entire way with annoying bastards

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 13.05.2006. 23:13:01 

Pridružio se: 05.01.2003. 12:56:41
Godina: I
Macro je napisao:
TNX exult :)
Evo jos jedno pitanje u vezi sa zadatkom na 256 str. tamo na kraju primera pise:
Citiraj:
"Preduzece treba da prihvati popust u svim alternativama sem kod 1% 90 dana, jer tada imamo mogucnost da bude kreditirano od dobavljaca po godisnjoj kamatnoj stopi od 4.06%, koja je znatno niza od bankarske (7.5%).

Rekao bih da je i ovde greska u knjizi, zar ne treba bas zato sto je 4,06% kamata mnogo niza od ostalih a niza je i od bankarske 7,5% da se prihvati, a ne odbije. :zbun:

e ja ne mogu da shvatim kako se ovo radi da ga j***!!

aj jel moze neko opet da objasni poshto ja ovo shto ste kolege pisali nisam shvatio!!!

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 13.05.2006. 23:20:00 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11.07.2004. 02:41:21
Godina: III
pazi to p koje ti dobijes je stopa po kojoj bi placao AKO NE UZMES taj popust.

Dakle sve do trenutka kada je banchina stopa veca ti CES UZETI taj popust.

beat the machine that works in your head

The road to truth is long, and lined the entire way with annoying bastards

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 14.05.2006. 03:51:13 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07.09.2005. 16:38:33
@mandarina:

mi treba da dobijemo 2.000.000 45. dana, al banka od nas otkupi to potrazivanje (umanjeno za 200.000 posto to imamo u rezervi) i onda mi dobijemo PRVOG dana 1.746.000 (posto se oduzmu sve one zavrzlame), a banka 45. dana dobije razliku od 54.000. to je kao prvi deo...

e sad u ovom kao drugom zadatku, banka 45. dana ne dobije tih 54.000 nego 14.000 posto je iz nekog (nama ovde nepoznatog) razloga odlucila da mi zadrzavamo 40.000 tog 45. dana. Bitno ovde je da mi ne dobijamo tih 40.000 1. vec 45. dana.

ja se nadam da sam ti odgovorila na pitanje...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 14.05.2006. 17:05:50 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11.11.2004. 14:34:28
Pazite zadatak... Ako je tacna moja teorija da smo svi bili ista grupa, onda ste ga svi imali, ali ponovicu ga:

Citiraj:
Preduzece A je od Prve banke diglo kredit od 1000$ sa promenljivom kamatom od 7%. Od Druge banke je kupilo kragnu u opsegu 5-9%. Ako se kamata u medjuvremenu spustila na 4%, kome i koliko duguje preduzece A i kome duguje Druga banka?

Moze li neko da mi potvrdi da preduzece A placa 4% Prvoj banci i 1% Drugoj banci, a Druga banka ne placa nikom nista... Tako? :D

Opet bih uzeo kostim Večnog dečaka,
I opet bih smislio kako da prodangubim
Dok ona ne sleti niz hodnik Studenjaka...

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 118 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća