Kada me vec VITA pominje, rekoh da se i ja ukljucim u pricu posto sam, jel’ da, prvi uradio postavljeni zadatak ( kucam to ne bez ponosa), i to na meni svojstven nacin u skladu sa mojim 1. zivotnim pravilom “Zasto prosto kad moze komplikovano?”.
UPOZORENJE: Prvom (a posle i ++) ko mi pridje i pita me nesto u stilu “Sta si se onoliko raspisao” udaricu “propeler zviz”. Odmah da vam kazem, ko nece da cita ne mora, i onako verovatno nema nista pametno, a vrlo je obimno i pola teksta uopste ne treba studentima (Ko je rekao “Upravljanje tehnologijom?”). Takodje, udaricu po nekoliko samara (broj samara odredjuje RANDOM metoda) svakom ko u mom prisustvu nastavi da vredja kengure. Koji je to nacin?
Ovo je moje resenje, koje
nije bas
najtacnije, zato sto radi samo sa velikim slovima, ali kada sam video da proveravam duzi string, znaci onaj u upperCase-u, nisam imao vremena da proveravam ASCII cod i za mala slova a znao sam da mi nece asistenti praviti probleme...
zadatak: String "Danas ucimo Javu" potrebno je...
a) izdeliti na s2, s3, s4 svaki po jednu reci bez spejsa
b) uporediti duzinu stringova s2 i s4 i duzi prebaciti u velika a kraci u mala slova
c) za s2 frekvenciju pojavljivanja karaktera
Kod:
public class Vezba1 {
public static void main (String[] args) {
String s1 = "DaNaS uCiMo JaVu";
String s2 = s1.substring(0,5);
String s3 = s1.substring(6,11);
String s4 = s1.substring(12,16);
System.out.println(s2);
System.out.println(s3);
System.out.println(s4);
if (s2.length() > s4.length()) {
s2 = s2.toUpperCase();
s4 = s4.toLowerCase();
} else {
s4 = s4.toUpperCase();
s2 = s2.toLowerCase();
}
System.out.println(s2);
System.out.println(s4);
char d = 65;
int k = 0;
for (int i = 65; i < 89; i++) {
k = 0;
for ( int j = 0; j < s2.length(); j++){
if (d == s2.charAt(j)){
k++;
}
}
System.out.println("Karakter " + d + " se pojavljuje " + k + " puta!");
d++;
}
za string “PRINCIPI PROGRAMIRANJA” dobije se resenje slicno ovome dole...
Karakter A se pojavljuje 3 puta!
Karakter B se pojavljuje 0 puta!
Karakter C se pojavljuje 1 puta!
Karakter D se pojavljuje 0 puta!
Karakter E se pojavljuje 0 puta!
Karakter F se pojavljuje 0 puta!
Karakter G se pojavljuje 1 puta!
Karakter H se pojavljuje 0 puta!
Karakter I se pojavljuje 4 puta!
Karakter J se pojavljuje 1 puta!
Karakter K se pojavljuje 0 puta!
Karakter L se pojavljuje 0 puta!
Karakter M se pojavljuje 1 puta!
Karakter N se pojavljuje 2 puta!
Karakter O se pojavljuje 1 puta!
Karakter P se pojavljuje 3 puta!
Karakter Q se pojavljuje 0 puta!
Karakter R se pojavljuje 4 puta!
Karakter S se pojavljuje 0 puta!
Karakter T se pojavljuje 0 puta!
Karakter U se pojavljuje 0 puta!
Karakter V se pojavljuje 0 puta!
Karakter W se pojavljuje 0 puta!
Karakter X se pojavljuje 0 puta!
Izgleda da bas nemam celu abecedu, ah taj ASCII, sta cete kucao sam superbrzinom...
Nadovezao bih se na prethodnu pricu (vise raspravu) izmedju Vite, Cara, Runnera i ne znam koga jos...
1. VITA je u pravu kada kaze da je neprijatno iznenadjenje to sto na prvom casu radimo stringove, a na sledecem cemo nizove... To bi stvarno trebalo da se zna! Ali ima i ljudi koji i to ne znaju, neki potpuno svojom krivicom, a dobar deo tog neznanja je i rezulat strukture rada u I semestru...
NE MOZE SE PROGRAMIRANJE RADITI IZ SVESKE rece Devedzic prvog casa i posla nas na vezbe da u iste te sveske ispisujemo stranice koda resavajuci zadatke zajedno sa asistentom. I on kao i neko od gornjih forumasa rece nema mesta, naime tad imaju vezbe I i IV godina... Da se razumemo, cini mi se da je tu i ponajmanje kriv Devedzic, ali sta to briga ljude koji su dali po 80 000 dinara za godinu na ovom fakultetu. NAPRAVITE MESTA. Nije valjda da nemate para?
Jedna digresija, ovo naizgled nema veze sa PP, ali videcemo vec...
Komplet knjiga iz “Uvoda u finansije i racunovodstvo” kosta nesto malo manje od 2 500 dinara. Mozda gresim, ali cini mi se da mi neko rece da nas ima 800 na drugoj. Pretpostavimo da ce od tih 800 bar 500 kupiti knjige zbog neverovatnog bezobrazluka sa “prekopotrebnim” i “neophodnim” svescicama za kolokvijume. To je 1 250 000 dinara. Evo bas juce je jedna kolegenica kupila kompletan komp, sasvim solidan za mnogo vise od sitnog programiranja, za oko 30 000 din. Operacijom deljenja dolazimo do informacije da se za te novce moze kupititi 41 racunar i jos jedan bez monitora... Skoro pa dovoljno za jos jednu grupu dnevno...
To nekako priznaju i na fakultetu, ali onda se kaze kako fizicki nema mesta... Ne bi se smelo dogradjivati, jer je zgrada kulturni spomenik i zasticena, jer je zgrada dar kraljevske porodice. Slazem se da ne bi trebalo ruziti zgradu, samo ne mogu da verujem da onolike klime nakacene na zgradu poboljsavaju njen izgled? Ili sta se to onda gradi svuda oko faksa?
Grade se potrebne prostorije jer nema mesta za sve jadne vojnike , oficirski kadar na srednjoj lestvici koji se nije dovoljo uspeo na njoj da bi mogao da odlucuje o sopstvenoj sudbini, a sada su suvise matori da bilo sta korisno rade za vojsku... Zbog toga ih je vojska izbacila (samo su to mnogo “bezbolnije” srocili) i da se nisu pojavili “rasipni” Britanci i dali donaciju da se ti ljudi doskoluju ko zna sta bi bilo. Eto otkud toliko starijih ljudi na i oko FON-a. Da se razumumo, nemam nista protiv doticnih, ali siguran sam da je dobar deo nedostatka mesta prouzrokovan i njima. Licno sam ih video u racunarskim ucionicama nekoliko puta (doduse vecinom van semestra), i jos najgori crnjak: jedan cicica pita asistenta da mu pokaze nesto posto on nema kod kuce ni racunar a kamoli internet, a asistent (ne znam, mozda je i neki profesor suvise je mator za prvo a suvise mlad za drugo), da bi ga sto brze otkacio kaze mu: “Ma evo dodjite ovde kad god hocete, (pritom pokazujuci na ona dva racunara dole kod fonisa) to su racunari povezani na internet, radite tu slobodno...”
2 (i slovima
DVA ) racunara, na TEHNICKOM fakultetu, koji ima smer ZA INFORMACIONE SISTEME je mnogo za 3000 (ovo sam lupio, nemam pojma koliko FON ima upisanih studenata) studenata, pa su nam tu jos nabacili i ko zna koliko nizih i srednjih staresina iz renomirane VSiCG.
Cisto poredjenja radi, NAJTEHNICKIJI (sto znam taj srpski) od svih TEHNICKIH fakulteta (pogadjate vec da mislim na)
FILOZOFSKI ima po mojoj slobodnoj proceni oko 30 racunara, koji su potpuno besplatno, samo na pokazivanje indeksa sa tog faksa, na raspolaganju svim istoricarima, etnolozima i svakom drugom ko ne moze da provali iz naziva metode
toCharArray() cemu li ona dodjavola sluzi...
Da se vratimo na FON.
Sumnjam da dobri ljudi sa FON rade za ViSCG samo da bi ih se ovi setili na dan bezbednosti, vec tu SIGURNO ima i DOBRE kinte. A nema mesta za vezbe u III semestru iz PP-a!
Neki kolega spomenu i zadatak za domaci koji ukjucuje rekurziju. I mi smo pitali Vlajica za to, a on nam je odgovorio “Studenti ste, pa studirajte”. I potpuno je bio u pravu. Nisam radio u JAVA-i pre III semestra, cak da sam jedva i cuo ista o njoj (osim cuvene multiplatformnosti) ali posto imam komp (postoje i ljudi koji nemaju, ili nisu u mogucnosti da ga donesu u BG, za njih sve ovo mora biti PAKAO) i radio sam ponesto i kod kuce (vrlo malo) i iscackao kako se koristi ta REKURZIJA (a uz to jos i ne smatram sebe BAJOM). Ispravite me ako gresim da sam iscackao, jer prilazem kod svog resenja.
zadatak:
Naci koliko se neki znak pojavljuje u nekom nizu rekuzivnom funkcijom.
Kod:
import java.io.*;
public class Rekurzija {
char[] niz;
int k = 0;
int b = 0;
char r;
// metoda koja broji ponavljanje zadatog karaktera u nizu i to stampa na ekran
void izbrojPojavljivanje(char c) {
if (niz[k] == c) {
b++;
}
k++;
if (k >= niz.length) {
System.out.println("Clan " + c + " se pojavljuje " + b + " puta!");
b=0;
k=0;
} else {
// ovo je sustina rekurzije, metoda samu sebe poziva
izbrojPojavljivanje(c);
}
}
// bezveze metoda koja prima string sa tastature i pretvara ga u niz karaktera
void napraviNiz() throws IOException{
String s;
BufferedReader br = new BufferedReader (new InputStreamReader (System.in));
System.out.println ("Unesi elemente niza");
s = br.readLine();
niz = s.toCharArray();
}
// bezveze metoda koja prima trazeni karakter
void unesiKarakter() throws IOException {
String s;
BufferedReader br = new BufferedReader (new InputStreamReader (System.in));
System.out.println ("Unesi karakter za brojanje");
r = br.readLine().toCharArray()[0];
}
public static void main (String [] args) throws IOException {
// main metoda kreira objekat klase Rekurzija i broji ponavljivanje dva karaktera po zelji
Rekurzija rek = new Rekurzija();
rek.napraviNiz();
rek.unesiKarakter();
rek.izbrojPojavljivanje(rek.r);
rek.unesiKarakter();
rek.izbrojPojavljivanje(rek.r);
}
}
resenje: za string PRINCIPI PROGRAMIRANJA i trazeni karakter P se dobije nesto slicno ovome
Clan P se pojavljuje 3 puta!
Napomena: ovaj program pravi razliku izmedju velikih i malih slova
Cinjenica je da je laborant nama u sredu dao mnogo tezi zadatak nego u ponedeljak, i cinjenica je da to nije u redu. Ako je mislio da cemo cuti zadatke iz ponedeljka naravno da jesmo, ali onda je trebalo da zada iste tezine zadatak ali sa drugim problemom, ali moramo i mi biti svesni da to uopste nije tako lako kako izgleda i da je i njima ovo prava godina kako asistiraju na JAVA-i kao i nama sto je slusamo. Trebalo bi da pruzi sansu da se taj plus nadoknadi u sledecoj nedelji. Kako je on sam rekao (da parafraziram) “Video sam da vi znate vise nego ovi u ponedeljak, pa sam hteo da vidim koliko ce vas uraditi zadatak”. Cak su se i kladili, i dobio je jedan laborant koji je rekao da ce troje studenata uraditi. Tako smo dosli u PARADOKSALNU situaciju da grupa koja bolje zna ima svega 3 plusa, a da ljudi koji nisu znali (ili se pravili da nisu znali :-)) imaju gotovo svi odreda pluseve.
@ cara
Ne svidja mi se tvoj ton kada odgovaras Viti, i pretpostavljam da je to zato sto ga ne poznajes. On cesto kaze ono sto ne misli, a jos cesce ne misli i tacka(.) Al’ je dobar momak, i smeker za matematiku i prirodne nauke (ovde ubrajam i programiranje) samo je promasio faks, trebao je ici na PMF ili ETF. Kazes vec cetiri godine si laborant, pise da si apsolvent pa bi mogao da probas da mu pomognes da se izvuce iz tog tripa (mada je, opet kazem, i dobrim delom u pravu), a ne da ga nipodastavas, kao sto on nipodastava druge kolege. Njemu se moze oprostiti zbog neiskustva a nije ni laborant...
@ Zbunjena
Ne znam dal’ “Damnjan” i “Milos” dele pluseve za ubutavanje, ali ako dele polozila si :-)
@ fonforum
Ako zelite resenja domacih zadataka na forumu, samo kazite, obecavam da ce biti kratki i ****tacni.
Toliko od mene za ovu godinu...