Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 552 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 23  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 25.12.2006. 22:38:09 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21.06.2005. 21:02:53
Godina: Dipl.
Smer: ME
VILENJAK je napisao:
Da li moze taj 60. za binomnu posto je 8*0.5=4<10 da se aproksimira Poasonovom raspodelom, po da bube P{0<Sn<=3}== P(3)-P(0)=0.415156 isto kao i ((4^1\1!*)e^-4)+((4^2/2!)*e^-4)+((4^3/3!)*e^-4) isto se dobija...

Ne da mozhe, nego mora! UVEK kada je kod binomne np<10 (kao i u ovom sluchaju) aproksimiramo Puasonovom raspodelom :D

Ib, nadam se da si sada zadovoljan :)
dugujem cvetic JOLLY-ju i VILENJAKU :cvetic:

Ajde, vas trojica, srecno vam sutra :jeah: Drzhim vam palcheve. A vi budite dobri, pa nam javite sutra kakvi su bili zadaci :trep:

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 25.12.2006. 23:38:36 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24.10.2004. 00:25:28
Godina: Padobranac
Smer: IS
Mala teta Lija je napisao:

2) Igrač A ima 3 dinara, a igrač B 2 dinara. Igrač A baca kockicu za igru, a igrač B pogađa koliko će biti tačkica na gornjoj strani kocke. Ako pogodi, B dobija 1 dinar, a ko ne pogodi on daje 1 dinar igraču A. Igra se završava kada jedan od igrača ostane bez novca ili posle petog bacanja. Neka X predstavlja broj odigranih partija do kraja igre. Odrediti:
a) zakon raspodele slučajne promenljive X
b) E(x), disperziju(x)
c) verovatnoću da će broj odigranih partija biti manji od E(x)

ovaj zadatak sam počela da radim i baš sam mislila da mi je tačan, međutim zakon raspodele mi je ispao nešto nelogičan :((

pa ako znaš...

uf.....radilo se ovo na vezbama, kod Selene provereno.

U principu ovo treba da se crta jer se mnogo lako uochi, ali crtezh nije bash jednostavan ......treba da vidish sliku pa cje sve biti jasno, mogu ovde da ti objasnim ali ne znam da li cjesh korektno nacrtati... pogledaj taj zadatak negde.....nemam pojma izkontaktiraj me na fax-u, baci ovde PP pa cjemo se dogovoriti, ako ti je bash bitno>hitno>..

ali u principu logika je sledecja kad nacrtash slichicu.....
P(da se zavrshi u 1. krugu) = 0
P(da se zavrshi u 2. krugu) = 5/6*5/6
P(da se zavrshi u 3. krugu) = 1/6*1/6*1/6
P(da se zavrshi u 4. krugu) = 2*(1/6*5/6*5/6*5/6) - napisao sam prvo da 2 mnozhi sve ovo zato shto ima 2 nachina [ PRVI JE da B pogodi i onda 3 puta promashi ] [ DRUGI JE da B promashi, zatim pogodi i onda 2 puta promashi ]
P(da se zavrshi u 5. krugu) = 3*(5/6*1/6*1/6*1/6*1/6) - isti princip kao i za zavrshetak u 4-om krugu, postoje 3 razlichita nachina za ostvarivanje ovog dogadjaja [ PRVI JE B promashi i onda pogodi 4 puta] [ DRUGI JE B pogodi jednom, zatim promashi i onda pogodi 3 puta] [ TRECI JE B pogodi 2 puta, promashi, i onda pogodi 2 puta ]

sad imash raspodelu, izrachunaj preostalo , ochekivanje i disperziju.... i ovo.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 25.12.2006. 23:53:09 
Korisnikov avatar

baš si zlatan (sad ti se šljihtam kako bi mi pomogao oko još dva zadatka :stid:)

evo ti teksta, pa ako imaš vremena da ih uradiš, bicu ti jako zahvalna :cvetic:
1) Verovatnoća da se knjiga nalazi u biblioteci iznosi p=0,6. Ako je knjiga u biblioteci, sa istom verovatnoćom se nalazi na jednoj od 325 polica. Pregledano je 157 polica i knjiga nije nađena. Kolika je sada verovatnoća da se knjiga nalazi u biblioteci?

Ako se verovatnocja ne menja po svakom izvodjenju eksperimenta to je binomna raspodela pod uslovom da su dogadjai nezavisni , ovde je u pitanju odredjena aproksimacija, ovde je aproksimacija normalnom raspodelom [ jer n*p > 10 , ako je n*p < 10 - ona aproksimacija Poisson-ovom raspodelom ] chini mi se.....N(m,sigma) , tj. N(np, npq) - gde je q verovatnocja suprotnog dogadjaja,

i sad samo vozi.....standardno, imash raspodelu, trazish suprotan dogadjaj.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 26.12.2006. 00:12:57 
Korisnikov avatar

slushaj sad ovo za sluchaj geometrijske verovatnocje:>

Dva drugara se dogovore da se nadju u intervalu od sat vremena, recimo od 12 do 13 h . Jedini uslov je da jedan drugog chekaju 20 minuta (1/3 h). Pod pretpostavkom da jedan i drugi mogu krenuti u bilo kom intervalu od tih sat vremena, nacji verovatnocju da cje se njih dvojica sresti ???

Ovo je geom. verovatnocja. Ne moze ni na jedan dugi nachin da se reshava osim da se nacrta slika. Nacrtamo kvadrat 1 puta 1. I obelezimo tachke na A(1/3,0) i B (0,1/3), uochimo da kvadrat konstruisan iz tachaka A i B , sad zamislimo da se taj mali kvadraticj u tom velikom krecje , i treba da dodje do tachke (1,1). Oblezhimo tachke sa C (1, 2/3) i sa D (2/3, 1). Sad spojimo A i C, B i D, shrafirana povrshina izmedju ovih tachaka - 6 - ougao je trazena verovatnocja. Dobijamo je tako shto od ukupne povrshine velikog kvadrata oduzmemo 2 trougla , vidi se sa slike.
Znachi P(KVADRATA) - 2*P(TROUGLA) = [[[[- a zashto 2* - pa zato shto su trouglovi isti]]]
1 - 2*(2/3*2/3*1/2) = 1 - 4/9 = 5/9

-Sasha je dao u septembru proshle godine, slichan zadatak , s'tim da su bila u pitanju 2 broda i 2 gata, dobija se drugachiji rezultat . samo je princip reshavanja identichan.

see YA

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 26.12.2006. 00:14:45 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28.03.2006. 10:00:32
VILENJAK je napisao:
Da li moze taj 60. za binomnu posto je 8*0.5=4<10 da se aproksimira Poasonovom raspodelom, po da bube P{0<Sn<=3}== P(3)-P(0)=0.415156 isto kao i ((4^1\1!*)e^-4)+((4^2/2!)*e^-4)+((4^3/3!)*e^-4) isto se dobija...

Ne da mozhe, nego mora! UVEK kada je kod binomne np<10 (kao i u ovom sluchaju) aproksimiramo Puasonovom raspodelom :D

Ib, nadam se da si sada zadovoljan :)
dugujem cvetic JOLLY-ju i VILENJAKU :cvetic:

Ajde, vas trojica, srecno vam sutra :jeah: Drzhim vam palcheve. A vi budite dobri, pa nam javite sutra kakvi su bili zadaci :trep:

Izvini ali moram malo da te ispravim,binomna se aproksimira u:
I slucaj:normalnu ako je n vece od 50 i np vece od 10,tada je np=E(x) i npq=sigma^2
II slucaj:Puasonovu ako je n vece od 50 i np manje od 10,a ovde je m=np i m=lambda tj. lambda=np
Toliko od mene. :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 26.12.2006. 00:28:54 
Korisnikov avatar

^da to je Sale spominjao, ali je Selena kao uslov navela samo np≥10, tj np<10.

bash sad gledam neke Selenine zadatke, i zaista, svuda je n>50. ne znam sad da li je to pravilo, ili se samo sluchajno tako potrefilo? :zbun:

ali u ovom zadatku 60-tom, je n<50, ali ne vidim kako da ga reshimo bez standardizacije.

hajde, ljudi ukljuchite se u diskusiju. ako je zaista uslov da n>50, kako onda reshavamo 60ti zadatak?

@Bumblebee
Znam taj zadatak sa brodovima i ljudima koji se susrecu. Taj nam je Sale dao za domaci :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 26.12.2006. 00:43:15 
Korisnikov avatar

Bumblebee je napisao:
P(da se zavrshi u 5. krugu) = 3*(5/6*1/6*1/6*1/6*1/6) - isti princip kao i za zavrshetak u 4-om krugu, postoje 3 razlichita nachina za ostvarivanje ovog dogadjaja [ PRVI JE B promashi i onda pogodi 4 puta] [ DRUGI JE B pogodi jednom, zatim promashi i onda pogodi 3 puta] [ TRECI JE B pogodi 2 puta, promashi, i onda pogodi 2 puta ]

ej, verovatnoca da se igra zavrshi u petom krugu, je veca od ovoga jer obuhvata i one sluchajeve kada igrachi nisu ostali bez novca, ali pravila prosto kazhu da se igra mora zavrshiti posle petog kruga!!!

tako da je P{X=5} = 1 - (P{X=1} + P{X=2} + P{X=3} + P{X=4}) = 140/1296 = 0,1

ako uzmesh da je P{X=5} samo ono shto si ti napisao, onda kada saberesh sve verovatnoce, zbir bude manji od 1.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 26.12.2006. 00:52:20 
Korisnikov avatar

ok, ne morash da me slushash, samo ischitaj tekst, ko ti je rekao da je siguran dogadjaj ovo, a ?
Aj ovako zmisli da prvo jedan dobija, a zatim u sledecjem krugu gubi, kad bi se tu zavrshila igra...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 26.12.2006. 00:59:33 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30.01.2006. 16:11:37
Godina: III
Citiraj:
hajde, ljudi ukljuchite se u diskusiju. ako je zaista uslov da n>50, kako onda reshavamo 60ti zadatak?

Pa ja mislim da se uvodi puasonova jer ne znam kako da se resi.
A i nije mi jasno zasto je vilenjak uzeo vrednosti iz tablice za zakon verovatnoca. Koliko se ja secam receno je da uvek gledamo u tablicu raspodele?

Citiraj:
ok, ne morash da me slushash, samo ischitaj tekst, ko ti je rekao da je siguran dogadjaj ovo, a ?

Pa Jelena je rekla na vezbama da mora biti tako. Evo primer zadatka:
Kocka se baca do pajavljivanja broja 6, ali ne vise od 5 puta. x je br izvedenih bacanja i ovako joj ide raspodela: za x=1 je 1/6, x=2 5/6*1/6, x=3 (5/6)^2*1/6, x=4 (5/6)^3*1/6 i sad za x=5 bi bilo (5/6)^4*1/6, ali ona je rekla da ovde ide 1- ostali.

Ali igra se zavrsava posle 5 bacanja. ok bi bilo da se kaze verovatnoca da ce se igra zavrsiti posle 5. bacanja ako nestane para, ali igra se zavrzava sigurno posle5. pa zato ja mislim da je ovo siguran dogadjaj

Poslednji put menjao lb dana 26.12.2006. 01:15:05, izmenjena 2 puta

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 26.12.2006. 01:12:13 
Korisnikov avatar

@Bumblebee

Pazi ima dve verzije ovog zadatka sa igrachima A i B koje se provlache kroz rokove.
I VERZIJA: Igra se zavrshava kada jedan od igracha ostane bez novca.
→ u ovom sluchaju se radi kao shto ti kazhesh, jer oni mogu do besvesti da se igraju (pogodi, ne pogodi, pogodi, ne pogodi...)

II VERZIJA Igra se zavrshava kada jedan od igracha ostane bez novca, ili najduzhe, posle 5-tog bacanja.
→ ja vishe ne znam koji sam tekst tamo napisala, ali svo vreme gledam ovu verziju..
ovde bi trebalo da bude kao shto sam ja napisala, zar ne?

ispravi me ako greshim..

Poslednji put menjao Mala teta Lija dana 26.12.2006. 01:36:51, izmenjena samo jedanput

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 26.12.2006. 01:27:41 
Korisnikov avatar

lb je napisao:
Citiraj:
To je slican zadatak onom sa lopovom, novcanikom i 5 dzepova, sto nam je Milica resavala na predavanju.

...predavanja... ovaj... Zvizduk
ajde, ako imash vremena, podeli i taj zadatak sa nama

Citiraj:
Taj zadatak sa dzeparosem je zadatak 26. sa 298. strane u zbirci, samo sto izgleda da tamo nije tacno resen.

Evo tacno resenje za taj zadatak
A-"novcanik je kod mene" P(A)=0.7
Anadvuceno-"novcanik nije kod mene" P(Anadvuceno)=0.3
C-"novcanik je u nekom od 3 pregledana dzepa "
Cnadvuceno-"novcanik nije u nekom od 3 pregledana dzepa "

P(A/Cnadvuceno)=?

P(C/A)=3/5
P(Cnadvuceno/A)=2/5
P(C/Anadvuceno)=0
P(Cnadvuceno/Anadvuceno)=1

P(A/Cnadvuceno)=P(A)*P(Cnadvuceno/A)=0.48

zaboravio si ovde samo da stavish jedan deo Bajesove formule...

P(A/Cnad)= [P(A)*P(Cnad/A)]/P(Cnad)

P(Cnad) = P(Cnad/A)*P(A) + P(Cnad/Anad)*P(Anad)

chisto da ne bunimo ostale kolege :)
ako uopshte ima josh neko dovoljno zaludan ko sve ovo prati :stid:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 26.12.2006. 01:29:02 
Korisnikov avatar

pazi, mozhda greshim, ali proverite to .....za razliku od one kocke gore koju je navela osoba gore , ovde su u pitanju nezavisni dogadjaji, ali krugovi zavise od dobijenog prethodnog kruga.....ne znam, recji cju to sutra tachno pa cjemo da prodiskutujemo, u svakom sluchaju bi lepo bilo kada bi doshli do reshenja. polozio sam ispit, ovo je vishe, gest dobre volje :)
--->mada ja mislim da je dobro. Jer chak i kada je ogra zavrshena posle 5 bacanja, verov. nije 1 def. jer ako vidite sa povecjanjem krugova igre Ver. opada....Mislim ako idemo logikom jedan pogodi zatim promashi, mislim kako bi napisali tu raspodelu, ne znam da li me shvatate...nebitno provericju ja to sutra....

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 26.12.2006. 01:36:28 
Korisnikov avatar

Citiraj:
zaboravio si ovde samo da stavish jedan deo Bajesove formule...

e hvala istripujem se sa stepenima i ostalim s*** i onda nemam pojma sta sam napisao, a sta ne. A sta bi sa mojom cuvenom raspodelom? Da li neko zakljuco sta tu treba?

Poslednji put menjao lb dana 26.12.2006. 01:36:44, izmenjena samo jedanput

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 26.12.2006. 01:36:37 
Korisnikov avatar

@Bumblebee

Pazi ima dve verzije ovog zadatka sa igrachima A i B koje se provlache kroz rokove.
I VERZIJA: Igra se zavrshava kada jedan od igracha ostane bez novca.
→ u ovom sluchaju se radi kao shto ti kazhesh, jer oni mogu do besvesti da se igraju (pogodi, nepogodi, pogodi, nepogodi...)

Ovo ne znam kako bi izrachunali. Zato i ne verujem da je ovakav doshao.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 26.12.2006. 01:40:33 
Korisnikov avatar

Bumblebee je napisao:

ej, verovatnoca da se igra zavrshi u petom krugu, je veca od ovoga jer obuhvata i one sluchajeve kada igrachi nisu ostali bez novca, ali pravila prosto kazhu da se igra mora zavrshiti posle petog kruga!!!

tako da je P{X=5} = 1 - (P{X=1} + P{X=2} + P{X=3} + P{X=4}) = 140/1296 = 0,1

ako uzmesh da je P{X=5} samo ono shto si ti napisao, onda kada saberesh sve verovatnoce, zbir bude manji od 1.

mozda je i ovo tachno sht kazhesh, ali je mnogo kasno da skontam idem lepo spavam, sutra se vidimo i uradim vam, a pre toga uzmem svesku.
poz.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 26.12.2006. 01:42:33 
Korisnikov avatar

Citiraj:
A sta bi sa mojom cuvenom raspodelom? Da li neko zakljuco sta tu treba?

Ja i dalje mislim da se to radi preko standardizacije, i posle gledash u tablicama za funkciju raspodele.
Hajde, Bumblebee, pomozi nam: da li je n>50 neophodan uslov da bi se kod normalne raspodele vrshila standardizacija Puasonovom raspodelom (podrazumeva se da je np<10)?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 26.12.2006. 03:33:01 
Korisnikov avatar

Ajde neka napise neko ujutru kako se resava ovaj zadatak:

Prebrojavate špil karata i vidite da je nepotpun (ima samo 49 karata!). Koja je verovatnoća da je karta na vrhu kec?

aja samo napisite sto pre jer u 16 je kolokvijum

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 26.12.2006. 09:00:15 
Korisnikov avatar

Evo kako sam ga ja reshila:
- nama iz shpila fale tri karte, ali mi ne znamo koje. I verovatnoca da li ce se kec pojaviti na vrhu, zavisi od toga da li iz shpila fali jedan, dva, tri ili nijedan kec

H - "karta na vrhu je kec"
Ai - "fali i-kecheva iz shpila" i=0,1,2,3

P(H)= P(H/A0)*P(A0) + P(H/A1)*P(A1) + P(H/A2)*P(A2) + P(H/A3)*P(A3)

P(A0)=[(4 nad 0)*(48 nad 3)]/(52 nad 3) P(H/A0)=4/49

P(A1)=[(4 nad 1)*(48 nad 2)]/(52 nad 3) P(H/A1)=3/49

....i sad da ne pishem sve do kraja, nadam se da si ukapirao kako sam rachunala :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 26.12.2006. 09:34:44 
Korisnikov avatar

P(A1)=[(4 nad 1)*(48 nad 2)]/(52 nad 3) P(H/A1)=3/49

.

Razumem i tako sam ja razmisljao prvo. Ali nije mi jasno da li si npr sa ovim slucajem obuhvatila sve. Jer sta ako je 1 koja fali medju ovih 48 taj kec. Ne znam da li razumes. Ja sam mozda pomislio da npr za
P(A0)=[(3 nad 0)*(49 nad 4)]/(52 nad 4) P(H/A0)=4/49
P(A1)=[(3 nad 1)*(49 nad 3)]/(52 nad 4) P(H/A1)=3/49....

STA MISLIS? :aaa:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 26.12.2006. 09:39:03 
Korisnikov avatar

Citiraj:
A sta bi sa mojom cuvenom raspodelom? Da li neko zakljuco sta tu treba?

Ja i dalje mislim da se to radi preko standardizacije, i posle gledash u tablicama za funkciju raspodele.
Hajde, Bumblebee, pomozi nam: da li je n>50 neophodan uslov da bi se kod normalne raspodele vrshila standardizacija Puasonovom raspodelom (podrazumeva se da je np<10)?

DA , aproksimacija Binomne raspodele se vrshi onda samo kad je n>50 i to je 1. uslov.

tek nakon toga ide da li je np> ili < 10.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 26.12.2006. 09:50:33 
Korisnikov avatar

Bumblebee je napisao:
DA , aproksimacija Binomne raspodele se vrshi onda samo kad je n>50 i to je 1. uslov.

tek nakon toga ide da li je np> ili < 10.

kako ako je n < 50 racunam ako ne vrsim standardzaciju.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 26.12.2006. 10:45:43 
Korisnikov avatar

kakva standardizacija kod Binomne, imash samo standardizaciju kod normalne,to ti je ono X*, aj' malo vishe pazhnje, malo teorije , korisno je i za usmeni....

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 26.12.2006. 10:54:35 
Korisnikov avatar

Ma ne standardizaciju :udri: nego aproksimaciju. LAPSUS

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 26.12.2006. 20:18:16 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01.12.2006. 17:34:12
Odlozen je...
Ja nigde nisam video da se spominje uslov n>50,i nama na vezbama nije spomenut,ako ga ima u zbirci neka mi neko javi gde ...U jednoj svesci ne znam tacno cije su to vezbe pise "Obaveza je da n bude jako veliko,a p jako malo" ali nigde nema n<50 .

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 26.12.2006. 22:11:31 
Korisnikov avatar

I Bumblebee, jesi pogledao onaj zadatak za igrachima A i B kod tebe u svesci? jel imash tachno reshenje?

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 552 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 23  Sledeća