Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 644 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 26  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 22.05.2009. 12:59:48 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25.12.2007. 11:27:53
Godina: Dipl.
Smer: IS
Jel cuo neko negde kada se radi sutra kolokovjum posto jos nema nikakvog rasporeda niti satnice?

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 22.05.2009. 18:22:18 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07.11.2007. 20:52:15
A jesmo li radili u oblasti 'Linearni regresioni modeli' zadatke gde se koristi 'metod najmanjih kvadrata' kao sto je zadatak 1. u zbirci na 241. strani.

?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 22.05.2009. 18:35:15 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01.11.2007. 12:01:11
Godina: IV
makelele je napisao:
A jesmo li radili u oblasti 'Linearni regresioni modeli' zadatke gde se koristi 'metod najmanjih kvadrata' kao sto je zadatak 1. u zbirci na 241. strani.

?

Ne.

A u koliko se poaze sutra kolok, jel to sigurno u 14h, posto je to rapsored koloka jos s pocetka semestra, a i za prosli nije vazio taj raspored, nego je umeso u 11 bio u 9?
Ko sazna nek napise

Ars longa vita brevis

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 22.05.2009. 18:51:18 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28.05.2007. 03:45:19
5. Finansijska sredstva dozvoljavaju opravku samo jednog od dva puta, koji su u lošem stanju. Da bi se utvrdila opterećenost ta dva puta, na slučajan način je odabrano 19 datuma da bi se izvršilo merenje opterećenosti I puta (broj vozila koja u toku 24 časa prođu između dve tačke puta) i 13 datuma da bi se izmerila opterećenost II puta:

I put : 150 170 210 150 197 200 170 211 192 162
167 94 210 160 190 174 93 200 170

II put: 93 143 176 204 230 170 155 120 180
150 140 140 50

Finansijeri su odlučili da poprave I put. Da li su , sa rizikom 5% u pravu?

jel moze neko da objasni malo ovaj zadatak?

i kako u zadatku razlikujemo koji test da koristimo, W-test ili test koraka??

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 22.05.2009. 18:58:29 
Moderator
Korisnikov avatar

Mislim da ne koristis ni W test ni test koraka, vec koristis parametarski test sa onom 'velikom' studentovom statistikom. Tebi se trazi da ispitas da li se I put koristi vise od II puta tj da li je m1 > m2

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 22.05.2009. 19:07:49 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26.09.2007. 22:50:11
da, makelele je u pravu, ovde se radi parametarski test, data je raspodela, samo je mozda extrim to propustio. Zadatak je bio na pripremi. Vrednost statistike 1.733, a C(1.697,+beskonacno), sto znaci da odbacujemo Ho. A da nije receno koja je raspodela data(i pitanje bi bilo drugacije-koji je optereceniji put), radio bi se W test, jer je on neparametarska alternativa t testu.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 22.05.2009. 19:08:42 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24.06.2007. 09:15:04
extrim@ Test koraka ti se koristi kada imas da ispitas hipotezu da li je uzorak slucajan. A W-test (trebalo bi) da se koristi, kada imas dva uzorka, da proveris da li dolaze iz populacije sa istom raspodelom.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 22.05.2009. 19:12:10 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26.09.2007. 22:50:11
^imas dva testa koraka. Jedan za slucajnost uzorka, a drugi za jednakost raspodela. Ali najbolje je gledati da li bi mozda mogao da se koristi t test da je data raspodela, i ako bi mogao, radis W test, a ako ne bi mogao, onda radis test koraka za dva uzorka.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 22.05.2009. 19:51:13 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05.11.2008. 22:20:15
Godina: III
Smer: ME
da li neko moze da kaze da li ce u okviru regresije da bude samo metod najvecih kvadrata ili ce biti jos ono ostalo?! :udri:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 23.05.2009. 16:59:03 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01.07.2008. 02:02:56
Godina: I
aj nek neko ispise resenja ..jel se u onom zadatku sa strelcima stavlja da je kriticna oblast sa leve ili sa desne strane (<,>) ?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 23.05.2009. 22:23:32 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09.10.2007. 21:53:27
Evo zadatka sa strelcima iz grupe D.
Verovatnoca da strelac POGODI cilj je 0.9. Nakon priprema od 100 gadjanja je POGODIO 92. Sa programom znacajnosti od 0.05 testirati da verovatnoca PROMASAJA NIJE SMANJENA!

Evo kako sam ja radila!
Posto je iz ovoga verovatnoca promasaja 0.1 postavila sam hipoteze:
Ho(p=0.1)
H1(p>0.1)
Kriticna oblast je od 1.64 do + besk.
uzoracka verovatnoca promasaja je 0.08, pa se iz statistike (p kap - 0.1)/koren (0.1x0.9)x10= -0.6667. Zakljucuje se da statistika ne upada u kriticnu oblast, pa Ho PRIHVATAMO, sto znaci da verovatnoca PROMASAJA JESTE SMANJENA!

Je l' moze neko da mi potvrdi da li je ovo ispravno ili ne???

I, da, da li je moc testa ( ono 1- beta) isto sto i nivo poverenja?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 23.05.2009. 22:24:56 
Moderator
Korisnikov avatar

^ Dobro!

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 23.05.2009. 22:31:07 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01.07.2007. 18:59:57
E ja tu imam jednu dilemu. Msm, ovaj nacin je svakako dobar, ali sam se ja lomio dal da ga radim tako, ili da radim sve preko pogodaka... Na kraju sam uradio na jedan nacin, a ispisao i drugu varijantu kako bi isla. Elem, mislim da je moglo i ovako, nek neko potvrdi:

Ho(p=0.9)
H1(P<0.9) - Verovatnoca promasaja se nije smanjila, sto nam ostavlja da se verovatnoca pogotka smanjila

Pa je i kriticna oblast sada razlicita (-besk, -z)

Ali zato sada uzimamo verovatnoce 0.9 i 0.92.

Jel to ok? Meni Sale rece da bi trebalo da bude svejedno kako je zadatak uradjen...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 23.05.2009. 22:42:14 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01.07.2008. 02:02:56
Godina: I
a onaj sa funkcijom raspodele koren iz x-1 kako ste radili?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 23.05.2009. 22:43:06 
Korisnikov avatar

Tacno! :) Trebalo bi da su ova dva nacina identicna, jer nam je zakljucak isti, tj. da verovatnoca promasaja jeste smanjila!

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 23.05.2009. 22:59:02 
Korisnikov avatar

Da li se neko seca koliko je u trecem zadatku iz grupe D pod b) sigma kapa na kvadrat? Mislim da je meni sigma kapa= 32 zarez nesto! Je l' dobio neko ovo?!
Ho(alfa=0)
H1(alfa razlicito 0)
A vrednosta statistike je nesto oko 0.39... Kriticna oblast je (- besk., -1.96) U (1.96, + besk.) pa se Ho prihvata i zakljucuje se da ova veza nije "vazna"!
Je l' moze i ovo neko da potvrdi? :P

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 24.05.2009. 06:17:53 
Moderator
Korisnikov avatar

nataschica* je napisao:

Ako je data funkcija raspodele F(X) = koren(x-1), pojedinacne verovatnoce p1, p2, ... p5 se racunaju na sledeci nacin:

p1 = P{1 < F(X) < 1.2} = F(1.2) - F(1) = koren(1.2-1) - koren(1-1) = 0.4472 - 0 = 0.4472
p2 = ...
p3 = ...
p4 = ...
p5 = ...

na kraju se dobiju verovatnoce koje u zbiru daju 1, sto znaci da smo dobro izracunali :)

i onda koristis onu statistiku: Suma (mk - n*pk)^2/(n*pk) i ta statistika ima Xi kvadrat raspodelu, nadjes kriticnu oblast koja je desnostrana, vidis da li Tau upada ili ne, i gotovo.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 24.05.2009. 06:28:09 
Moderator
Korisnikov avatar

To je to. :D

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 24.05.2009. 09:46:35 
Korisnikov avatar

gagi88 je napisao:
To je to. :D

A ovaj moj iznad toga ko moze da potvrdi? :P :P

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 24.05.2009. 10:54:05 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01.07.2007. 16:20:59
ja sam isto dobila da prihvatam Ho, i istu kriticnu oblast ali se ne secam vrednosti sigma kapa :D

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 24.05.2009. 11:59:58 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27.09.2007. 14:33:24
MacaMecaGermany je napisao:
Verovatnoca da strelac POGODI cilj je 0.9. Nakon priprema od 100 gadjanja je POGODIO 92. Sa programom znacajnosti od 0.05 testirati da verovatnoca PROMASAJA NIJE SMANJENA!

Evo kako sam ja radila!
Ho(p=0.1)
H1(p>0.1)

Očigledno smo svi tako radili. Ali,pitao sam Selenu kada sam završio,kako je trebalo da se postavi H1, i rekla mi je ako se radi preko pogotka - P>0.9,оdnosno preko promašaja - P<0.1
A rekla mi je tako,zato što ako bi prihvatili takvu H1 onda bi značilo da se verovatnoća promašaja jeste smanjila,a ako je ne bi prihvatili onda bi prihvatili H0 i rekli bi suprotno. Znači, hipoteze je trebalo postaviti na taj način,da kažem malo drugačije od onoga što smo radili na vežbama,pošto smo se bavili samo H0 i to prihvatali ili odbacivali..
S jedne strane,ima smisla, jer ovako kad pogledaš naše hipoteze
ako prihvatiš Ho verovatnoća se nije smanjila,
ako prihvatiš H1 verovatnoća se OPET nije smanjila, tako da ne bi dobili odgovor na njihovo pitanje.

Ali opet,ja sam tako postavio hipotezu kao i vi zato što je on na kraju krajeva tražio tim rečima, nisam mogao da razmišljam o H1 šta se dešava kad prihvatim ili odbacim...

gagi88 je napisao:
Meni Sale rece da bi trebalo da bude svejedno kako je zadatak uradjen...

Svejedno,da li preko pogotka ili promašaja..

Sve u svemu,H0 bi prihvatili u bilo kojem slučaju pošto ni u jednoj od 3 moguće kritične oblasti ne bi upala, ne znam koliko će nam skinuti poena za tu pogrešnu alternativnu...
Bezveze je to zavukao,samo da pogrešimo..

makelele je napisao:
nataschica* je napisao:

Ako je data funkcija raspodele F(X) = koren(x-1), pojedinacne verovatnoce p1, p2, ... p5 se racunaju na sledeci nacin:

p1 = P{1 < F(X) < 1.2} = F(1.2) - F(1) = koren(1.2-1) - koren(1-1) = 0.4472 - 0 = 0.4472

Ima tu jedna glupa greška, posle sam provalio
on je stavio da je funkcija raspodele

F(X) = { 0 ; 0<x<=1
a u početnoj tabeli je dao zatvorene intervale,znači pripada 1

što na kraju sve kaže da je trebalo za P1 = koren(1.2 - 1 ) - 0.
Sva sreća,dobija se isto,al ne znam da l će da zakeraju nešto..

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 24.05.2009. 12:26:37 
Moderator
Korisnikov avatar

Dominator je napisao:
Očigledno smo svi tako radili. Ali,pitao sam Selenu kada sam završio,kako je trebalo da se postavi H1, i rekla mi je ako se radi preko pogotka - P>0.9,оdnosno preko promašaja - P<0.1

Pa pazi, kad pogledas tako kako ona kaze, ima smisla, mada ja sam radio gotovo isti zadatak kad sam vezbao koji sam nasao negde, i resenje je bilo formulisano upravo ovako kako smo mi postavili... Jbg, videcemo sta ce da bude od toga, ako zaista jeste gomila nas pogresno postavila alternativnu hipotezu, koliko sam ja cuo, takva greska vuce ceo zadatak, tako da ono... Spremite se ili da se kolektivno zalimo, ili da se pomirimo sa time da su uvalili i da se pozdravimo sa tim zadatkom...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 24.05.2009. 12:45:55 
Korisnikov avatar

Dominator je napisao:
MacaMecaGermany je napisao:

Evo kako sam ja radila!
Ho(p=0.1)
H1(p>0.1)

A rekla mi je tako,zato što ako bi prihvatili takvu H1 onda bi značilo da se verovatnoća promašaja jeste smanjila,a ako je ne bi prihvatili onda bi prihvatili H0 i rekli bi suprotno. Znači, hipoteze je trebalo postaviti na taj način,da kažem malo drugačije od onoga što smo radili na vežbama,pošto smo se bavili samo H0 i to prihvatali ili odbacivali..
S jedne strane,ima smisla, jer ovako kad pogledaš naše hipoteze
ako prihvatiš Ho verovatnoća se nije smanjila,
ako prihvatiš H1 verovatnoća se OPET nije smanjila, tako da ne bi dobili odgovor na njihovo pitanje.

Ali opet,ja sam tako postavio hipotezu kao i vi zato što je on na kraju krajeva tražio tim rečima, nisam mogao da razmišljam o H1 šta se dešava kad prihvatim ili odbacim...

gagi88 je napisao:
Meni Sale rece da bi trebalo da bude svejedno kako je zadatak uradjen...

Svejedno,da li preko pogotka ili promašaja..

Sve u svemu,H0 bi prihvatili u bilo kojem slučaju pošto ni u jednoj od 3 moguće kritične oblasti ne bi upala, ne znam koliko će nam skinuti poena za tu pogrešnu alternativnu...
Bezveze je to zavukao,samo da pogrešimo..

makelele je napisao:
nataschica* je napisao:

Ima tu jedna glupa greška, posle sam provalio
on je stavio da je funkcija raspodele

F(X) = { 0 ; 0<x<=1
a u početnoj tabeli je dao zatvorene intervale,znači pripada 1

što na kraju sve kaže da je trebalo za P1 = koren(1.2 - 1 ) - 0.
Sva sreća,dobija se isto,al ne znam da l će da zakeraju nešto..

Pazi, mora da si pogresno razumeo jer se konkretno u grupi D trazilo da se verovatnoca promasaja NIJE SMANJILA, sto bi moralo da znaci da se POVECALA, a u tom slucaju je H1 trebalo suprotno od toga sto si napisao da se postavi. Verovatno si pomesao sa drugom grupom gde se trazilo da se testira da se verovatnoca promasaja JESTE SMANJILA i onda je tacno to sto si napisao, zar ne!?
O kojoj grupi pricas?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 24.05.2009. 12:59:24 
Korisnikov avatar

gagi88 je napisao:
Dominator je napisao:

Pa pazi, kad pogledas tako kako ona kaze, ima smisla, mada ja sam radio gotovo isti zadatak kad sam vezbao koji sam nasao negde, i resenje je bilo formulisano upravo ovako kako smo mi postavili... Jbg, videcemo sta ce da bude od toga, ako zaista jeste gomila nas pogresno postavila alternativnu hipotezu, koliko sam ja cuo, takva greska vuce ceo zadatak, tako da ono... Spremite se ili da se kolektivno zalimo, ili da se pomirimo sa time da su uvalili i da se pozdravimo sa tim zadatkom...

Naravno da je Selena u pravu, ali su ovo sto je rekla hipoteze za grupu u kojoj se trazilo da se verovatnoca promasaja JESTE SMANJILA!
MIslim da je nama dvoma opet tacno ili ja ne razumem o cemu pricate!!

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 24.05.2009. 13:02:46 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28.11.2007. 22:55:55
Ja sam radio verovatnocu za promasaj i meni je S. legenda hintovala na samom ispitu da stavim H1: p<0.1(trazi se- da li se ver. promasaja nije smanjila?)...Inace tau za promasaj je negativan broj(tau=-0,6667) i za takav tau nema smisla proveravati oblast sa desne strane, jer bilo kakav negativan broj ne moze da upadne u pozitivnu oblast :mrgreen:

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 644 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 26  Sledeća