Započni novu temu Odgovori na temu  [ 5 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: AIESEC - novosti
PostPoslato: 18.08.2010. 09:50:14 

Pridružio se: 18.08.2010. 09:45:39
Postovi: 10
Godina: II
Smer: IS
Student medicine iz Turske pomaže osobama ometenim u razvoju

Beograd – Jasin Hanci (22), student medicine na Maramara univerzitetu u Turskoj, došao je u Beograd na praksu koju mu je omogućila međunarodna studentska organizacija AIESEC. Jasin će raditi u nevladinoj organizaciji “Živimo zajedno”, gde će se brinuti i pomagati osobama ometenim u razvoju. Društvo “Živimo zajedno” okuplja osobe ometene u razvoju na teritoriji grada Beograda.

Cilj Jasinove prakse je da svakodnevno upotpunjuje život osobama ometenim u razvoju kroz raznovrsne aktivnosti: radionice, savetovališta, rehabilitacioni, individualni i grupni rad, a sama ideja AIESEC-a i Društva „Živimo zajedno“ je da se kroz program studentske razmene osobama ometenim u razvoju omogući rad i komunikacija sa ljudima iz celog sveta i što inovativnija edukacija. Učestvovaće u razvojnim programima čiji je cilj da učine život osoba ometenih u razvoju lakšim.

Osim što će se oprobati u svakodnevnom praktičnom radu sa mladima ometenim u razvoju, Jasin će voditi i kreativne radionice o ekologiji, siromaštvu i sl. Organizovaće seminare i događaje u vezi sa ekologijom.

Svoje slobodno vreme, Jasin će provoditi sa studentima Univerziteta u Beogradu i članovima AIESEC-a koji će mu pomoći da bolje upozna Beograd, da se lakše prilagodi u novoj sredini i ponese najlepšu sliku o našoj zemlji. Sa druge strane, članovima AIESEC-a će njegov boravak ovde i plemeniti posao kojim će se baviti, omogućiti da razviju internacionalni duh, svest o drugim kulturama i verama, kao i da uče kroz različitosti.


Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: Re: AIESEC - novosti
PostPoslato: 15.03.2011. 12:12:09 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21.12.2008. 01:33:45
Postovi: 198
Godina: IV
Smer: IS
Nema razloga ćutati o siromaštvu

Studentska organizacija AIESEC ove godine organizuje projekat „Pozitivan minus” uz podršku Ministarstva omladine i sporta i Opštine Stari Grad. „Pozitivan minus” je projekat edukativnog karaktera koji će se realizovati u 9 beogradskih srednjih škola tokom marta meseca.
Projekat će obuhvatiti dve tematske celine: siromaštvo i kulturu. Siromaštvo je definitivno obeležilo proteklu godinu, što zbog ekonomske krize, što generalno zbog niskog životnog standarda i postojanja velikog jaza između siromaštva i imućnosti kod nas, a i u svetu. Cilj seminara i samog projekta je da se mladima probudi svest o tome da postoji veliki broj siromašnih, kako bi racionalnije trošili i naučili da cene ono što imaju.
Kultura, zapravo vraćanje kulturi, je druga tema koju ćemo obrađivali ove godine. Činjenica je da se mladi svakodnevno susreću sa televizijskim programom koji promovišu nasilje i u skladu sa tim kreiraju svoj sistem ideja i vrednosti. Ideja projekta je da se mladima predstavi kulturna scena Srbije i generalno dočara važnost kulture - odnosno, da zajedno dođu do odgovora na pitanje zašto kultura nestaje u svim društvenim lestvicama.
Tokom dvodnevnog seminara, kroz brojne interaktivne radionice, diskusije, motivacione klipove i prezentacije predavači na seminaru, studenti Univerziteta u Beogradu uz podršku dve studentkinje iz Rusije, Irina Evdokimova i Aleksandre Miliavskaiae, pokušaće da navedu srednjoškoloce, da se pozabave ovom tematikom, da im približe pozorišta, knjige, svoju i druge nacionalne kulture, muziku i sve vrste umetnosti, ali i da se dotaknu ozbiljne teme siromaštva u svetu. Dvadesetogodišnje studentkinje sociologije iz Sent Peterzburga su spremne da zajedno sa učesnicima seminara istraže i detaljnije se upoznaju sa problemima u Srbiji i da kroz proces vršnjačke edukacije i interaktivan rad u manjim grupama motivišu mlade da glasno govore o problemima koji ih okružuju. Želja Irine i Aleksandre je da mlade ljude, učesnike na seminaru, motivišu da oni budu ti koji će načiniti pozitivnu promenu u svojoj sredini i šire, da ih potstaknu na razmišljanje i veću uključenost u rešavanje problema.


AIESEC je najveća studentska organizacija sa preko 50.000 članova, namenjena mladim ljudima koji žele da otkriju i razviju sopstvene potencijale kako bi postali lideri i bili promena koja je ovom društvu potrebna. Više informacija o AIESEC-u možete pronaći na http://www.aiesec.org.rs.


Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: Re: AIESEC - novosti
PostPoslato: 15.03.2011. 12:16:07 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21.12.2008. 01:33:45
Postovi: 198
Godina: IV
Smer: IS
Predavanja o kulturnim razlikama u srednjim školama

Učenici beogradskih srednjih škola u narednih mesec dana moći će da prisustvuju radionicama i predavanjima na temu kulturnih razlika i tolerancije. Radionice organizuje Međunarodna studentska organizacija AIESEC u okviru projekta "Svet na dlanu".

Predavači će biti iz stranih kulturnih centara i ambasada, kao i studenti volonteri iz Rusije, Nemačke i Japana. Kao dodatni program biće organizovane radionica Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) i Škola fotografije Centra za obrazovanje “Đuro Salaj”.

Projekat “Svet na dlanu” obuhvata i dva konkursa - fotografije pod nazivom “Jedna slika jedna reč” i amaterskog filma “Ulični jezik mog grada”. Najbolji radovi biće izloženi na završnom događaju projekta 10. aprila u Kulturnom Centru “Grad” u 12 sati. Ujedno će biti održano i predavanje “Kultura i umetnost - jedan jezik”.

Zabavni deo projekta “Svet na dlanu” činiće “Maskenbal nacija”, koncerti srednjoškolskih bendova i “body art” performans koji će biti održani 20. marta u klubu “Šipražje”, Golsvortijeva 13, u 20 sati.


Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: Re: AIESEC - novosti
PostPoslato: 30.03.2011. 18:41:43 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21.12.2008. 01:33:45
Postovi: 198
Godina: IV
Smer: IS
Zajedno u susret lepšoj budućnosti

BEOGRAD –Članovi lokalne kancelarije AIESECa na Fakultetu organizacionih nauka u saradnji sa Centrom za zaštitu dece bez roditeljskog staranja u Zvečanskoj ulici u Beogradu, realizovaće u periodu od 2. do 24. aprila projekat humanitarno-edukativnog karaktera CARE4FUTURE sa ciljem da se učesnici seminara osposobe za budući život van same ustanove.

Problem socijalne inkluzije dece bez roditeljskog staranja jedan je od ključnih problema našeg društva. Nakon napuštanja Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine, štićenici doma stupaju u svet prepun predrasuda u kome je bez pomoći veoma teško opstati. „Obeleženi’’ svojim životnim pričama, neretko bivaju sputani da pokažu ko su i koliko vrede. Mi želimo da im pomognemo da se izbore za svoje mesto u društvu.

Projekat CARE4FUTURE organizuje se po prvi put u vidu jednomesečne profesionalne i motivacione edukacije koja je namenjena deci bez roditeljskog staranja. Ideja je da studenti predavači iz zemlje u društvu praktikantkinje iz Brazila, kroz realizaciju projekta osposobe štićenike doma za korišćenje računara na nivou osnovnog poznavanja u poslovne i privatne svrhe, kao i za korišćenje funkcionalnog engleskog jezika. Pored toga biće održane i radionice koje će pomoći deci da razviju veštine javnog nastupa i shvate važnost timskog rada. Osim edukativnih biće održane i motivacione radionice koje će im, u određenoj meri, promeniti pogled na svet i pružiti motivaciju za dalje usavršavanje i dostizanje većih ciljeva koji će njihov život učiniti onakvim kakav zaslužuju.

“Ono što napravimo za sebe - umire zajedno sa nama, a ono što učinimo za druge - ostaje besmrtno.”, rekao je Albert Pike, američki pisac i advokat. Mi želimo da učinimo nešto za njih. Ukoliko i Vi želite da postanete besmrtni u njihovim očima, stavite im do znanja da nisu sami.

Za više informacija:
Tijana Drčelić
PR manager
Mobilni: +381.64.237.8495
tijana.drcelic@aiesec.net
http://www.fon.aiesec.org.rs


Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: Re: AIESEC - novosti
PostPoslato: 30.03.2011. 22:32:36 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21.12.2008. 01:33:45
Postovi: 198
Godina: IV
Smer: IS
AIESEC organizuje seminar za učenike

Gledaj, slušaj, progovori.

BEOGRAD – Tokom aprila meseca 2011. godine studentska organizacija AIESEC organizuje seminar za učenike sedmog i osmog razreda osnovnih škola na području grada Beograda. Tema seminara je tolerancija i medijacija. Cilj seminara je delovanje na svest ljudi o tome kako oni sami mogu postati nosioci promena u društvu.

Živimo u svetu u kome je bitno biti tolerantan i pokazati razumevanje prema ljudima. Današnje društvo se susreće sa problemima kao što su neuspešnost u rešavanju konflikata, kao i manjak tolerancije prema osobama koje se ne uklapaju u sredinu ili koje se na bilo koji način razlikuju od svojih vršnjaka. Ako nismo u stanju da sarađujemo i komuniciramo sa svojim okruženjem sada dok smo mladi i dok se razvijamo i rastemo u uspešne mlade osobe, to kasnije može predstavljati problem i na ličnom i na poslovnom planu.

AIESEC projektom Change^3 pokušava da osnovcima približi ove probleme, kao i da ih podstakne da sami rade na rešavanju istih. Moramo biti otvoreni za sticanje novih iskustava, upoznavanje novih stvari, bez predrasuda. Kroz druženje, razgovore, upoznavanja, predavanja pružičemo deci šansu da upoznaju realniju stranu života. To je ono što želimo da postignemo. Ono što je, takođe, jedan od načina borbe protiv društvenih problema su predavači iz inostranstva, jedne od 110 zemalja u kojima AIESEC postoji. Upoznajući njih, spoznaju i njihovo iskustvo i upoznaju se sa drugim kulturama i razlikama i prihvataju ih, a mogli bi ih osuđivati. Konkretno, na našem projektu će raditi predavač iz Hrvatske, mlada osoba koja ima iskustva sa sličnim seminarima, i koji ima dovoljno znanja koje može preneti našim učenicima. Kao što bi rekao hrvatski akademik, i privremeni predsednik Republike Hrvatske, teoretičar književnosti, esejist, kritičar i političar : „Moj osnovni stav je duh tolerancije….dijalogom i trpeljivošću protiv monologa i nesnošljivosti”. Sve probleme sa kojima se suočavamo treba rešavati razgovorom, treba pokazati razumevanje i strpljenje i naučiti i ljude koji se nalaze oko nas da postupaju na isti način.

###

Za više informacija:

Kristina Tomašević
PR menadžer
Mobilni: +381.64.992.50.93

kristina.tomasevic@aiesec.net


Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 5 Posta ] 


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 2 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
Ne možete slati prikačene fajlove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Copyleft FONForum 2001-2014 | Powered by phpBB © phpBB Group