Evo ovako.
Ikonboard je naziv forum software-a koji koristimo za FF (u malo izmenjenoj verziji prilagodjenoj nasim potrebama naravno). U pocetku FF je koristio 2.19b verziju, a posle smo presli na verzije iz 3.x serije.
Ikonboard je free, i moze se skinuti sa
http://www.ikonboard.com
Pisan je u Perl-u (razlog zbog koga sam ga izabrao, jer u to vreme sam tek ucio PHP) sa kombinacijom mySQL-a, i GDB. Naime sam software je napisam veoma profesionalno, pocevsi od korisnickog interfejsa, do admin opcija. Ima podrsku za skinove, za vise jezika, veoma funkcionalan backup, i sllicno.
Ukoliko vas interesuje nesto vise, kao sto rekoh
www.ikonboard.com
Sto se konkretno tice funkcionisanja FONForum-a, princip je sledeci.
Postoji vise korisnickih grupa (Clanovi,Gosti, Moderatori, Super moderatori i Super Administratori) od kojih svaka ima posebne prilegije, odnosno ogranicenja (koja naravno podesava Super Administrator).
Trenutna konfiguracija je sledeca :
Gost : moze samo da pregleda/cita teme/poruke
Clan : pregled,pisanje, glasanje, privatne poruke, email, i sl.
Moderator : moze da brise/izmenjuje sadrzaj poruka, premesta/zakljucava/otkljucava teme i jos neke sitnije stvari, ali samo u forumu u kojem je moderator.
Super Moderator : Moderator svih foruma (nema ogranicenja po forumina)
Super Administrator : Super Moderator + pristup Admin Control Panel-u, odakle se u potpunosti konfigurise forum (forumi,moderatori,clanovi,grupe clanova, ovlascenja i sl.)
Naravno da se ova konfiguracija/organizacija foruma moze izmeniti (sam software foruma otvara siroke mogucnosti), ali trenutna u potpunosti zadovoljava postojece zahteve.
Sto se tice postavljanja na mesta Moderatora/Super Moderatora dovoljno je pokazati spremnost i zelju za tim, naravno ukoliko ispunjavate najvaznije kriterijume vezane za svaku diskusiju:
objektivnost i
neutralnost. Naravno da zavisi i od "staza" na FF-u, jer glupo je da neko, totalno nepoznat ljudima sa foruma bude moderator i odlucuje o "sudbini" njihovih poruka.
Svoja prava modearator bi trebao da koristi u skladu sa pravilnikom foruma, koji je veoma jasan. Jos jednom i ovde da ponovim,
svaka poruka koja sadrzi
psovku, i bilo kakvu
uvredu (bilo na racun clanova FF-a, asistenata ili profesora) bice obrisana.
I za kraj, samo da dodam po ko zna koji put, ideje,predlozi,komentari i naracno
pomoc su i te kako dobro dosli. Ovo se posebno odnosi na
pomoc , jer , opet po ko zna koji put, mozda sam ja napravio FF, ali on nije "moj", nego
nas, i ja nemam, i necu da imam nikakve koristi od njega, sve ovo radim iskljucivo
dobrovoljno.
Nadam se da sam ovim razjasnio neke stvari...naravno uvek ostaje mesta za nova pitanja i odgovore.