Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 265 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: OIKT 06/07
PostPoslato: 02.11.2006. 13:28:08 

Pridružio se: 21.10.2006. 23:43:47
Godina: I
Ej, jel moze neko da mi pomogne i da mi kaze sta treba da se uci za kolokvijum iz OIKT-a??? Gde da nadjem to sto mi je potrebno? Da nisu to kojim slucajem oni moduli sa sajta puskice? :zbun: I jos jedno pitanje, ima li neko pretstavu koliko je potrebno da se spremi taj kolokvijum...? :hvala:
p.s.ovo je stvarno super osmisljeno, a i super je od "starijih kolega" sto zele da pomognu nama, "neukim prvacima" :) !!!

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 02.11.2006. 13:30:13 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01.11.2006. 03:58:04
Ma treba jako malo vremena, ono je smejurija.Doduse ni sam ne znam tacno odakle treba da se "uci" ali opet :D

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 02.11.2006. 13:34:32 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28.10.2004. 23:06:03
Godina: IV
Smer: IS
Kolokvijum ili ispit spremas iz materijala sa predavanja, koje mozes naci na: http://uis.fon.bg.ac.yu/nastava_download.php
Treba ti par dana da spremis, zavisi koliko si zainteresovana, jer ces neke stvari uciti napamet, bez razumevanja...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 02.11.2006. 18:21:49 

Pridružio se: 21.10.2006. 23:43:47
Hvala...(i hvala salebab za sajt) :hvala: Ja sam gledala one module sa sajta puskice i nista mi nije bilo jasno, deluju mi kao da su to vezbe sa sajta, mada nisam dosad bila na vezbama, tj.uopste nisam bila na faxu do sad :udri: , znam,znam, katastrofa, al u pitanju je bilo zdravlje i operacije, gips...duga prica...al sam sad ok, krenucu na fax za koji dan, pa cu "usput" izaci i na kolokvijume... :) :hvala:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 02.11.2006. 18:29:36 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17.05.2006. 17:49:10
Godina: Padobranac
MaRiJa 87 je napisao:
Hvala...(i hvala salebab za sajt) :hvala: Ja sam gledala one module sa sajta puskice i nista mi nije bilo jasno, deluju mi kao da su to vezbe sa sajta, mada nisam dosad bila na vezbama, tj.uopste nisam bila na faxu do sad :udri: , znam,znam, katastrofa, al u pitanju je bilo zdravlje i operacije, gips...duga prica...al sam sad ok, krenucu na fax za koji dan, pa cu "usput" izaci i na kolokvijume... :) :hvala:
Koliko se ja secam Puskice imaju neke zastarele i neupotrebljive materijale za OIKT i UIS.

Predlazem Vam da ne idete na predavanja i ne gubite vreme. Pogotovu OIKT.Imate slajdove, dobicete pitanja, ispit se brzo sprema a prosle godine su u LOPOVSKOJ fotokopirnici preko-puta-Fona prodavana pitanja sa odgovorima. Nema mnogo nauci se brzo.

VEZBE SU OBAVEZNE.

Predavanja iz UIS-a su zanimljiva jer ih drzi profesorka Dragana Bechejski Vujaklija koja je super lik. Uvek prica neke svoje anegdote i dogodovshtine koje se urezhu u secanje.Kod nje je i kada se islo subotom u aprilu i maju bila zavidna posecenost na predavanjima :D .

A predavanja iz OIKT su samo puko citanje slajdova.

Ma to su lagani ispiti. Bez brige.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 02.11.2006. 22:32:35 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28.09.2006. 00:07:40
Godina: Dipl.
Ako nisi dosad bila cisto da ti kazem da je sledece nedelje prakticni deo ispita iz oikta koji je uslov da se izadje na teoriju i koji ce se odrzati na vezbama tako da nemoj to da propustis...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 03.11.2006. 00:26:35 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15.02.2006. 11:14:07
ako se ne varam, devojka koja nam drzi vezbe je rekla da ko ima dva (ili vise) izostanka na vezbama ne moze da radi test koji se tice dela sa vezbi...

mi pitasmo nju kada je taj test a ona nam ladno kaze da skoro ni o cemu nije obavestena, ona zna samo sta su joj rekli da nas nauci i valjda su testovi sledece nedelje ... :udri:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 03.11.2006. 11:16:29 
Korisnikov avatar

Ma ne verujem da je to tacno , barem kod nas ne upisuje se ko je na vezbama...A test je sigurno sledece nedelje na vezbama.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 03.11.2006. 17:33:02 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04.04.2006. 15:05:54
Smer: UK
Ni kod mene ne upisuje (onaj asistent Crnogorac), ali cula sam da u drugim grupama to rade.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 03.11.2006. 20:31:11 

Pridružio se: 21.09.2005. 14:00:03
Pa ljudi *TICU* da nas ne upisuje, nije fora :-)

..ako zelite da saznate test koji cete dobiti sledece nedelje na vezbama ->> Slika

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 04.11.2006. 18:09:06 

Pridružio se: 09.05.2005. 18:27:05
Godina: II
Smer: ME
Da li se priznaje taj " test " koji se radi pre kolokvijuma ( ono u wordu powerpointu i t d ) studentima koji su polozili prosle godine ? ja sam dobio 10 na tome .

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 04.11.2006. 19:05:13 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12.09.2006. 14:39:17
M@rin je napisao:
Pa ljudi *TICU* da nas ne upisuje, nije fora :-)

..ako zelite da saznate test koji cete dobiti sledece nedelje na vezbama ->> Slika

gde to ima na puskicama?

nemoj da bacas betonske table sa vrha moje zgrade

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 04.11.2006. 19:40:29 

Pridružio se: 08.02.2006. 15:07:08
Да ли је могуће да нико није похватао сва контролна питања са предавања?
И није ми јасно зашто нам не да да их скинемо на флеш. Која је њему разлика хоћу ли ја писати та питања или ћу их снимита за секунду? Мени је велика разлика.
Дакле, хоћу питања од ове године!

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 06.11.2006. 10:53:57 
Korisnikov avatar

ja imam jedno pitanje vezano za test..juce mi je jedna koleginica rekla da je njima ognjen dosao na vezbe i rekao da se test radi 40 minuta i da moze da se radi samo jedan zadatak, koji ako dobro uradis-polozio si i mozes da izadjes na kolokvijum,a ako radis sva 3 zadatka i jedan pogresis-pao si i ne mozes da izadjes na kolokvijum..meni to sve nekako glupavo i nelogicno zvuci :zbun: jel zna neko u cemu je fora??[/b]

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 06.11.2006. 11:08:39 
Korisnikov avatar

Znam da kod nas ima 3 zadatka,radi se sat i po i da bi prosao od svakog moras da uradis odredjeni procenat...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 06.11.2006. 11:35:30 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04.04.2006. 15:05:54
Smer: UK
Tp je apsolutno netachno. Nama je asistent rekao 9sto je i logichno i shto smo chuli i prvog dana vezbi iz OIKT-a od druga dva asistenta) da se radi 3 zadatka iz svake oblasti po jedan. Vreme rada je sat i po, a da bi prosao potrebno je da uradish makar po pola od svakog.

P.S. Moj post se odnosio na 2. iznad mene.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 06.11.2006. 15:59:04 
Korisnikov avatar

pa nemam pojma...ta devojka koja mi je to rekla je inace iz A6, tako da ako ima nekog iz te grupe nek se javiii : )))
nije me devojka sigurno przila, nego verovatno ni ona nije razumela, tako da...opusteno : ))

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 06.11.2006. 17:52:39 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01.10.2006. 15:52:10
Bice 3 zadatka za windows i valjda po 5 za word i excel (ako smo dobro culi Kostu..) :P

Treba 2 za windows, i po 3 za word i excel da bi prosao.

A mozda ni ovo ne zvuci logicno!!?? :udri: :udri:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 06.11.2006. 18:20:45 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30.10.2006. 18:11:01
Mislim da i manje treba za prolaz, jer se boduje sve sto uradite...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 06.11.2006. 19:03:26 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07.10.2006. 22:56:20
Ma bice 3 zadatka i treba po 50% od svakog za prolaz, danas mi je to rekao neki decko, kaze da je 100% siguran. :cool:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.11.2006. 12:15:17 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05.10.2006. 20:22:31
...ко још цвика од тог теста...тест је смешан....АЛИ СМЕШАН!!!
...него, људи, ајмо да видимо шта ћемо да радимо са питањима за колоквијум...
ИМАМО ЛИ МИ (СВА) ТА ПИТАЊА ИЛИ НЕ??? :zbun:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.11.2006. 12:49:59 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17.09.2006. 13:29:31
Godina: II
Smer: ME
И мене занимају та питања за колоквијум, с обзиром да на предавања не идем од 2. недеље. А што се тиче теста, рекао бих да ће бити :rlol:.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.11.2006. 13:02:36 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01.10.2006. 15:52:10
Pitanja koja profa daje na predavanjima su skoro pa ista kao ona sa puskica. Jedino muci ta entropija...izracunavanje, prevodjenje... ma ko ce ga znati!? :jel:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.11.2006. 13:11:34 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09.09.2006. 21:03:01
Godina: Apsolvent
Ja stvarno ne znam zasto se svi mi mucimo da vam po 50 puta kuckamo ta pitanja, a vi ste toliko lenji da pogledate druge teme o OIKT-u. Evo pitanja:

toxic je napisao:
1. Zadatak
2. Prevođenje brojeva iz dekadnog brojnog sistema u binarni, oktalni, heksadecimalni... i obrnuto.
3. Šta je bit, bajt i reč Bit je osnovna jedinica informacije. Bajt je niz od 8 bita, a rec niz od 2 ili vise bajta.
4. LSI tehnologija karakteriše? -4. generaciju računara, 100.000 tranzistora na čipu, procesor na jednom čipu, UNIX, C
5. VLSI i UVLSI tehnologije karakterišu? -5. generaciju računara, 1.000.000 tranzistora na čipu, multiprocesorski računari, LAN i WAN
6. Tvorac prvog miša -Doug Engelbart (1963)
7. Tvorac Fortran-a -John Backus (IBM, 1957)
8. Tvorac programskog jezika C -Dennis Ritchie (Bell Labs, 1972)
9. Tvorci Apple računara -Steven Jobs i Stephen Wozniac (1975),
10. Teorija informacija -Claude Shannon (1948)
11. Diferencijalna i analitička mašina -Charles Babbage (1791-1871)
12. Algebra iskaza -George Boole (1815-1864, Engleska)
13. Bušene kartice -Herman Hollerith (1860-1929, USA)
14. Prvi elektronski racunar -ENIAC (1946)
15. Tvorci Jave -Ken Arnold i James Gosling (Sun Microsystems, 1995)
16. Tvorac ''World wide web-a'' -Tim-Berners Lee (CERN, Ch)
17. Virusi su se pojavili -krajem 1980-ih i početkom 1990-ih
18. Prva računarska igrica -1962. godine
19. Tvorac Pascal-a -Niklaus Wirth
20. Tvorac modema -Bel Labs
21. Prvi računar sa ekranom i tastaturom -1960. godine
22. Pojam entropije -Mera neorganizovanosti sistema
23. Pojam podatka -Podaci su sirove, nestruktuirane činjenice
24. Pojam informacije -Inkrement znanja, tj. povećanje ili doprinos skupu poznatih pojmova i činjenica
25. Zadatak -Entropija…
26. Dužina reči nekog računara predstavlja?-Broj bita koji mogu biti procesirani odjednom
27. Širina magistrale predstavlja? -Broj bita koji mogu biti preneti odjednom
28. Današnji procesori imaju? -Adresne registre, Kontrolne registre i registre za podatke
29. Skalabilnost nekog računara odnosi se na njegovu -Sposobnost adaptacije pri povećanju broja korisnika ili procesa (task-ova)
30. Koje su osnovne komponente ''von Neumann-ove'' mašine? -Memorija, upravljačka jedinica, aritmetičko-logička jedinica, ulazna jedinica, izlazna jedinica
31. Prikazati savremene računare u obliku višenivoske mašine (blok šema)
32. Koncepti OS-a -Apstrakcija resursa i deljenje resursa
33. Serivisi OS-a -Izvršavanje programa, U/I operacije, komunikacije upravljanje datoteka, detekcija grešaka
34. Funkcije savremenih OS-a -Upravaljanje procesima, memorijom, uređajima, podacima; zaštita podataka, komunikacija u mreži, upravljanje greškama i oporavak
35. Funkcije BIOS-a -Kreiranje konf. strukture sistema koja opisuje hardver, punjenje OS-a u operativnu memoriju i prosleđivanje
36. Prevodilac (compiler) -Program koji prevodi programe napisane u višem programskom jeziku. Prevođenje iz jednog u drugi skup simbola
37. Linker -Program koji povezuje programske module u jednu celinu
38. Loader -Program za punjenje; program koji prenosi programe u glavnu memoriju pre početka izvršavanja

39. Asembler -program koji prevodi programe napisane u simboličnom jeziku na mašinski jezik
40. Preteče Web servisa -CORBA, DCOM, RMI
41. Šta je web servis -Programibilni servis zasnovan na XML-u
42. Šta je SOAP -Simple Object Access Protocol, protokol zasnovan na XML-u za razmenu podataka
43. Skladištenje podataka -Proces upisivanja podataka na medijume
44. Akvizicija podataka -Prikupljanje, analiza, odabiranje, sređivanje i predstavljanje podataka
45. Tip podataka u računarskim tehnologijama -skup vrednosti koje podatak može da ima
46. Liste i osnovni tipovi lista -Osnovni skupovi, elementi sa definisanim strukturnim karakteristikama; -Tipovi: linearne, nelinearne i kompleksne
47. Primer sekvencijalne liste
48. Primer spregnute liste
49. Primer dvostruko spregnute liste
50. Primer nelinearne liste:
51. Vrste obrade podataka -Kreiranje, ažuriranje, sortiranje, spajanje i rastavljanje, kopiranje, sažimanje i reorganizacija
52. Metode sortiranja datoteka -Mešanje, izmena, izbor, umetanje
53. Dodavanje sloga kod dvostruko spregnute datoteke i primer
54. Brisanje sloga kod dvostruko spregnute datoteke i primer
55. Dat je niz brojeva, prikazati insertion sortiranje(ili bilo koje drugo (bubble, itd)
56. Reorganizovanje datoteka -Uređivanje slogova i njihovo ponovo smeštanje na odgovarajuće medijume i u odgovarajuće lokacije
57. Faktori koji utiču na izbor organizacije datoteka -Obim i dužina slogova; efikasnost korišćenja memorijskog prostora
58. Fakori na osnovu kojih se procenjuje brzina prisupa podacima u datoteci-Vreme čitanja i upisa sadržaja sloga, vreme pristupa sledećem slogu, vreme dodavanja i brisanja slogova, vreme pretraživanja datoteke
59. Tipični vremenski periodi za učetalost obrade -Dan, nedelja, mesec, kvartal, godina, itd.
60. Pristup podacima kod sekvencijalnih datoteka i njihovu organizaciju -Nakon pristupa slogu i, može se pristupiti samo slogu i+1; organizacija: linearna lista čiji su elementi slogovi datoteke
61. Zone kod indeksno sekvencijalnih datoteka -Memorijski prostor datoteke se deli u tri zone:-primarna zona – slogovi, zona indeksa – indeksi, zona prekoračenja – novi slogovi
62. Indeks kod indeksno sekvencijalnih datoteka -Veza između vrednosti ključa sloga koji se traži i adrese grupe slogova u kojoj se nalazi
63. Dodavanje novih i brisanje postojećih slogova kod indeksno sekv. datoteka -Dodavanje novih slogova metodom umetanja, da bi se očuvala se uređenost indeksa
64. Pretraživanje i reorganizacija podataka kod indeksno sekv. datoteka -Pretaživanje - slog se uvek traži prvo u primarnoj zoni, a zatim u zoni prekoračenja -Reorganizovanje – zona prekoračenja se prazni, a slogovi se iz nje prenose u primarnu zonu
65. Pristup podacima kod indeksnih datoteka -Slogovima se pristupa samo preko indeksa; brz pristup (pogodno kada su podaci promenljivi)
66. Pristup podacima kod spregnutih datoteka -Pristup podacima pomoću pokazivača (polje koje se dodaje na kraj ili početak sloga)
67. Pipelineing. -Pipelineing kod procesora znaci da se jedna instrukcija izvrsava, druga dekodira, a treca uzima iz memorije
68. Faktori koji utiču na brzinu procesiranja. - Brzina takta procesora, vreme mašinskog
ciklusa, dužina reči, širina magistrale

To su sva pitanja koja ja imam. Obavezno ucite pitanja koja se nalaze na krajevima modula!

Takodje, evo i primer kolokvijuma:

toxic je napisao:
Evo nekih pitanja:
1. Dekadni br. 127 pretstaviti pomocu 8 binarnih cif.
2. U jednom jednostavnom hipotetickom sis. Predstavljaju se samo datumi u neprestupnim godinama, tokom beskonacno dugog vremenskog perioda. Prikazati kako se racuna entropija tog sistema.
3. Pipeling?
4. LSI tehnologija karakterise
a. Drugu generaciju racunara
b. Trecu g. R.
c. Cetvrtu g. R.
d. Petu g. R.
5. Indexsno-sekvencijalna organizacija datoteka dozvoljava da se u zoni prekoracenja nalaze:
a. Samo indexi
b. Samo slogovi
c. Samo novi slogovi
d. I slogovi i indexi
6. Objasniti sta je potpuna povezanost kod racunarskih mreza?
7. Neka su date dve tabele: Emp(eid: iniger, did: intiger, hobby:char(20)) i Dept(did: intiger, dname: char(20), floor: intiger, buget: real), gde su primarni kljucevi eid u tabeli Emp i did u tabeli Dept. (Tu u principu dobijete neku tabelu i iz nje treba da na osnovu datog ispisete sledece)
Napisati sta ce biti rezultat sledeceg SQL upita:
SELECT MIN(E.sal), MAX(E.sal), AVG(E.sal)
FROM Empp E, Dept D
WHERE E.did = D.did AND D.floor = 5

8. Koje komponente obelezja kod paralelnog sistema obelezavanja se mogu menjati a koje ne?
9. Koja je osnovna prednos sinhronog u odnosu na asinhroni prenos podataka kod komunikacionih sistema?
10. Koja tri nacina postoje za definisanje linka kada HTML strana povezana sa drugom datotekom na istom Web serveru?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.11.2006. 13:13:25 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09.09.2006. 21:03:01
Godina: Apsolvent
Ne obracajte paznju na zadnja 3 pitanja, to je za drugi kolokvijum. Moja greshka...

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 265 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Sledeća