Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 435 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 18  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 19.02.2009. 22:15:14 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24.07.2006. 16:33:51
Godina: Dipl.
Smer: IS
Pre polaganja ispita iz UISa, morate da polozite 2 testa i da uradite seminarski rad, i oba se obradjuju na vezbama, tako da se veoma savetuje prisustvo na njima, iako nisu obavezne. Testovi u sustini nisu teski, mada seminarski rad (koji se radi u grupi od 3-4 ljudi i svi moraju biti iz iste grupe), zahteva dosta truda.

U Download temi imate par primera seminarskih radova, koristice vam kad dodje vreme za to.

SAJT UIS-a - http://uis.fon.rs FUNKCIONISE SAMO U
INTERNET EXPLORERU ni u mozilli ni u operi ni u chromu

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 26.02.2009. 11:27:50 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10.02.2009. 19:58:17
Godina: II
Smer: ME
Da li neko zna mozda neki dobar sajt sa koga mogu da se skidaju BILO KAKVI seminarski radovi?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 26.02.2009. 14:25:08 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18.10.2008. 17:04:01
^ Ima neki seminarski rad koji mozes da nadjes u temi Download + Prikupljanje materijala.

Rece juce nesto asistentkinja da mi kao sami treba da izberemo neku temu za taj seminarski :zbun: , a nije mi jasno kog sve tipa te teme mogu da budu?
Valjda kao sustina tog semiraskog ja da napravimo neki informacioni sistem :zbun: za nesto :zbun: , a napomenula je da je kao bio najbolji seminarski rad na temu teroristicke organizacije :zbun: (kao fazon je da su bolji kreativni seminarski radovi :smaras: )

I mi treba da vec sledece nedelje kazemo koju smo temu izabrali, a ja stvarno nemam nikakvu ideju jer mi i nije bas jasno sta mi ustvari treba da radimo!

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 26.02.2009. 20:33:43 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04.07.2007. 00:59:25
Godina: Apsolvent
totalno je nebitno, da li ce to biti biletarnica na zeleznickoj, autobuskoj stanici, prodavnica, frizerski salon, biletarnica na fudbalskom kosarkaskom plesnom video ili koje kakvom klubu, zato sto je za sve sablon isti postoji manje ili vise nijansi poenta je da imate bazu robe/usluga i da ih prodajete kupcima, a od dobavljaca nabavljate te stvari, dakle sto prostije, uproscenije, jednostavnije nije vam cilj da uzmete nesto slozeno za sta ce vam trebati 5 dana da uradite pmov , (opet preporucujem Zoricu jer koliko sam upoznat iz licnog iskustva sa asistentima ona najvise koristi zdrav razum i pokazace vam kako da razmisljate)

dakle sto prostije nemojte da uzmete fudbalski klub kao celinu recimo ili npr aerodrom jer za aerodrom recimo, za razliku od zeleznicke stanice morate da uvrstite i prtljag sto vam je dodatno smaranje.
znam da nemate pojma o cemu pricam zato morate da odete na vezbe da skapirate o cemu se radi tu ustvari, i da uzmete primer seminarskog.

Drugo asistenti su tu da vas nauce nesto, pa iskoristite te benefite dakle smarajte ih za stvari koje ne kapirate.

Na vežbe idite obavezno ja preporučujem Zoricu Bogdanović (ima na sajtu ko je) razume to što predaje i ume da objasni a i dosta će vam pomoći oko seminarskog. Posle položenih testova vam sledi seminarski (radi se u grupi po 4oro). Treba shvatiti ozbiljino ne želite da uzmete seminarski od starijih generacija i da padnete odbranu i automatski ste taj ispit prebacili za sledeći rok, a inače je uslovni predmet za isit (mada je i gomila tako prošla vaš izbor). Uzmite primer seminarskog, radite analogno po njemu i smarajte asistenta, svaki deo kako uradite odnesite kod njega/nje da vam pregleda i potvrdi da li je dobro ili ne, time ste sebi zagarantovali 10 na tom delu ispita. Za tako odrađen seminarski vam je potrebno 4-7 dana grupnog rada u zavisnosti od toga kako ste savladali vežbe jer je seminarski direktna primena vežbi na praktičnom problemu.

uglavnom nije neki veliki problem postepeno cete uci u materiju

http://www.fonforum.org/viewtopic.php?t=11897

proslogodisnja tema imate pitanja sa testova imate negde pri kraju i napisane komentare o korektnosti asistenata, prelistajte je ima dosta informacija koje vam mogu pomoci i uradjenih primera od prosle godina

Poslednji put menjao Neecola dana 26.02.2009. 21:07:33, izmenjena 3 puta

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 26.02.2009. 20:51:21 
Moderator
Korisnikov avatar

Najcesce teme su bile biblioteka, knjizara, video klub, rent-a-car i sve na tu temu iznajmljivanja/prodavanja.

I jos jedan savet - nikako ne kupujte seminarske od starijih studenata. Svake godine se menja ponesto u nacinu izrade seminarskog, i dovoljno je da negde u pocetku neki mali detalj treba da bude drugaciji i morali bi sami ceo seminarski da preradjujete, sto je jos teze, buduci da se ne snalazite u njemu, jer ga jelte niste sami radili.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 26.02.2009. 21:01:50 
Moderator
Korisnikov avatar

I ako ja izaberem da radim taj seminarski na temu npr. knjizare (ili biblioteke, nebitno) da li onda treba da odem do neke knjizare i da ih smaram u vezi sa tim sta i od koga kupuju ili sta vec rade... ili se to radi prema nekom sablonu i pretpostavci?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 26.02.2009. 21:17:48 
Moderator
Korisnikov avatar

ma de koga da smaras, samo zdravo razumski, potrebne su ti neke opste informacije koje znas ako si 2x usla u biblioteku

opet ponavljam asistenti bi trebalo to vam razjasne

slazem se sa gorbasem uvek promene nesto neku sitnicu, ima dosta ljudi koji su prosli sa kupljenim seminarskim ali znam duplo vise njih koji su morali da prepravljaju milion stvari u seminarskom koji nije imao smisla ali su prsli svi po 1000 kinti, dakle nemojte sebe da dovodite u glupe situacije zbog necega za sta vam ne treba previse truda, treba da vas neko zavrne za kes za nesto sto ne mora da ima veze sa onim sto vam treba
I da vrlo lako se pada oodbrana ako ne znate kako ste nesto uradili, jer ako ste ga uradili kako to da ga ne znate

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 26.02.2009. 21:18:07 
Moderator
Korisnikov avatar

Neki su i odlazili do knjizara/whatever, ali je skroz nepotrebno. Sve po pretpostavci radi.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 26.02.2009. 22:47:42 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20.06.2008. 12:39:22
Godina: III
i jedini "program" koji koristimo je access? i naravno word, da sve to pismeno objasnimo..?

Ili drugim rechima, ceo predmet (makar seminarski) se svodi na rad sa bazama?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 26.02.2009. 22:51:37 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07.11.2007. 20:52:15
Svodi se na sve sto radite na vezbama. Gradivo sa I testa i gradivo sa II testa cete primeniti u seminarskom.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 26.02.2009. 23:03:12 
Moderator
Korisnikov avatar

treba vam i microsoft visio, imate na uisovom sajtu add on ili kako se vec zovu objekti koje treba da koristite

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 27.02.2009. 00:29:53 
Moderator
Korisnikov avatar

Stencils.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 27.02.2009. 11:32:15 

Pridružio se: 07.06.2008. 14:00:47
Godina: IV
Meni je UIS ostao iz prve godine. Da li najnormalnije da prisustvujem vezbama i uradim seminarski sama ili sa nekoliko kolega? I da li ja uopste mogu da idem na vezbe?

Hvala unapred :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 27.02.2009. 11:55:49 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15.11.2008. 22:05:50
Godina: I
starije generacije ne mogu na vezbe da idu (jednostavno nema mesta ) a nama su rekli da mora u grupama da se radi,sada ne znam kako je za starije generacije ...

http://www.youtube.com/watch?v=UyqwHATSgP4

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 27.02.2009. 15:00:42 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30.08.2008. 19:40:03
^^E nas su juce pitali na vezbama za starije studente, da li ima neko takav... Kako nije bilo nikog, nisu nista pricali o tome... Tako da, samo se konsultuj sa asistentima...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 27.02.2009. 18:36:00 
Moderator
Korisnikov avatar

E ovako, iskopala sam na sajtu ovog predmeta pravila za realizaciju vezbi i predispitnih obaveza

Pravila polaganja je napisao:
• Nema kolokvijuma. Polažu se dva testa i brani seminarski iz Access-a. Prvi test se polaže početkom druge polovine marta, drugi sredinom aprila - u kolokvijumskoj nedelji, seminarski se brane u prvoj nedelju Juna.

• Predrok je početkom juna. Pravo izlaska u predroku imaju studenti koji su položili oba testa i odbranili seminarski rad.

• Testovi se kreiraju samo na osnovu onoga što je rađeno na vežbama, zbog čega je poželjno da studenti stalno dolaze na vežbe. Svaki asistent pravi testove za svoje grupe.

Test 1. SSA – 2 zadatka i četiri pitanja. Način ocenjivanja: Zadaci nose po 3 poena, pitanja po 1 poen. 6 poena potrebno za prolaz. 60 MIN

Test 2. PMOV+RELACIONI - 2 zadatka (po jedan iz PMOV-a i REL) i četiri pitanja. Način ocenjivanja: Zadaci nose po 3 poena, pitanja po 1. 6 poena potrebno za prolaz. Za sve grupe koje drži jedan asistent se pravi jedan termin za polaganje drugog testa u kolokvijumskoj nedelji. 60 MIN

• Svaki test se radi sat vremena. Rezultati se daju studentima na narednim vežbama. Testovi nisu međusobno uslovnjeni u smislu polaganja. Testove polažu samo studenti prve godine, tj. prvi put upisani i oni koji su obnovili godinu.

• Studenti koji su obnovili godinu ili se upisali na FON sa druge škole/fakulteta, a imaju položene neke predispitne obaveze, iste im važe zaključno sa predrokom.

• Seminarski rad prijavljuje grupa od 3-4 studenta, isključivo iz iste grupe za vežbe! (prvenstveno i iz iste sale). Vodi se racuna da nema ponavljanja tema za seminarske radove.

• Da bi student pristupio odbrani seminarskog rada neophodno je da ima položena oba testa. Ako neko od grupe nije položio oba testa on nema pravo izlaženja na seminarski, dok ostali članovi grupe mogu. Studenti koji nisu odbranili seminarski rad kada su branili drugi članovi grupe, mogu to učiniti sa istim seminarskim radom kada polože oba testa.

• U dokumentaciji mora da bude: Korisnički zahtev, Dekompozicija DTP-a do drugog nivoa, Rečnik podataka, Pmov i Relacioni model.
• U Access-u svaki član tima mora da ima po 2 obrađena dokumenta. Dakle, baza mora da ima dve tabele, dve forme, dva upita i dva izveštaja po članu tima.
• Konačna ocena sa vežbi: 0,3*test1 + 0,3*test2 + 0,4* seminarski rad.

• Student koji ne položi neki deo predispitnih obaveza tokom semestra, polaže samo taj deo u popravnom terminu na kraju semestra. Ne savetuje se popravljanje ocena sa prethodnih testova, jer u tom slučaju važi samo poslednja ocena..

• Konačna ocena sa vežbi važi u toj školskoj godini, odnosno dok se ne završi nastava iz UIS-a u narednoj godini. Od narednog juna student mora da polaže sve ponovo. Student koji do kraja semestra ne položi oba testa i odbrani seminarski rad, sve sto je do tada položio mu se priznaje za naredni rok u toku te školske godine.

• Par dana pre svakog ispitnog roka organizuje se polaganje oba testa i odbrana seminarskih radova za studente koji to nisu regulisali tokom semestra. Svi studenti koji tada izađu polažu one delove koje nisu već položili.

• Konačna ocena sa vežbi se upisuje u indeks kada odbrane seminarski rad. Ocene upisuje i potpisuje samo asistent za tu grupu.

Takodje, tamo moze da se nadje i primer seminarskog rada ...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 04.03.2009. 16:53:43 
Moderator
Korisnikov avatar

Inace na ovim vezbama se gleda aktivnost i ko dobije samo jedan plus to mu donosi kasnije ocenu vise (mada ne znam da li se to racuna za ocenu sa vezbi ili celog ispita).
Evo ja se danas javila da nesto kao nacrtam na tabli, nije bilo tesko i dobih taj plus :D

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 04.03.2009. 17:19:03 
Moderator
Korisnikov avatar

Taj jedan poen ti se donosi na ocenu za taj konkretno test, pa se to sabira sa drugim testom i to se mnozi sa 0.4, a drugih 0.6 je ispit.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 04.03.2009. 17:29:24 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28.09.2006. 00:07:40
U tih 0.4 spada i seminarski, tako da nije taj poen toliko mnogo:D

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 04.03.2009. 17:35:59 
Moderator
Korisnikov avatar

Ala su ga zakomplikovali...
U svakom slucaju i taj jedan poen dobro dodje :P

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 04.03.2009. 17:49:54 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20.11.2007. 00:21:26
Taj poen (plus) jeste mnogo, jer zahvaljujuci njemu mozes da prodjes test..
Tipa fali ti 1 bod za 6, prosla si. Zamisli da imas 2-3 plusa..
Mnoge je izvuklo to..
Ali za svaki slucaj pitaj asistenta, mozda su menjali..

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 04.03.2009. 17:59:49 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30.08.2008. 19:40:03
Da imas ta 2-3 plusa, sigurno ne bi pao na tom testu...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 04.03.2009. 18:10:44 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20.11.2007. 00:21:26
Koliko pluseva iz odredjenog programa, toliko ocena vise na istom, + ta mogucnost da pomogne pri prolazu (sto je samo slucaj kod UISa na I godini, zato sam to i napomenuo)..
A ti ako mislis da znas dovoljno nesto, nemoj da se javljas iz toga.. :P
Ali veruj mi, znaju da zakomplikuju zadatke da te text zbuni. I nece ti objasniti u toku testa sta se trazi i kako su oni to zamislili.. Dzaba onda znanje iz programa.. Excel je za takve stvari odlican. :D

Edit: Dzoni smd :P

Poslednji put menjao High* dana 05.03.2009. 00:27:35, izmenjena samo jedanput

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 04.03.2009. 18:26:49 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07.11.2007. 20:52:15
Kod tih testova je najbitnije da razumete kako ide postupak, a ne da ga ucite napamet. I ako vam nije jasno sta se trazi pokusajte da pitate asistenta da vam objasni (ima i onih koji hoce da objasne, necu sada da ih imenujem :) ).

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 04.03.2009. 19:19:55 

Pridružio se: 08.10.2008. 16:53:48
za taj test kako on uopste izgleda?jel moramo za njega da ucimo one slajdove ili samo ono sto nam Pantelic "diktira"....?

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 435 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 18  Sledeća