Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 420 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 17  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 08.06.2008. 18:23:51 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09.10.2007. 16:55:15
Godina: Dipl.
Smer: IS
^^^ I mene to zanima! Takodje buni me zadatak 5.1 odma na pocetku! Gde je u ovoj tabeli diraktan rad! Ja kontam da treba da vidim koji su koji gubici, ali bez direktnog rada nista ne mogu da uradim!A na puskicama nema samo taj zadatak uradjen...
I jos nesto: U zadatku 5.7 u formuli za kp, u resenjima sa puskica, ne razumem zasto se u zagradi deli sa 60! Popizdeo sam, i ne mogu da skontam! Mi smo na vezbama radili da je to gj=qplj/nj, ali ovde nije tako!
edit: Ovo za 60 sam skontao, dato je gore min/kom a treba cas/kom!

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 08.06.2008. 19:40:32 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27.09.2007. 14:33:24
Kakva visa matematika, ima ta formula 95<= (manje ili jednako) 1-2pa koren iz ... Sve što je slobodno prebaci se na jednu stranu, tako da sa druge strane ostane samo koren, onda se to kvadrira da bi se oslobodili korena i dalje se nadje ono n koje se nalazi ispod crte. To je sve deljenje,mnozenje,kvadriranje, osnovna skola...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 08.06.2008. 20:17:49 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24.07.2006. 16:33:51
Ne.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 08.06.2008. 20:28:51 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29.10.2007. 19:47:00
Godina: Apsolvent
Smer: UK
@ Lazarević:
Ma kad pređeš celu zbirku, nema da omaneš.I ne vežbaju se sve oblasti...Piše na prvom slajdu sa uvodnog časa.

Samo ako se cela zbirka pređe, možeš biti siguran da sve znaš.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 08.06.2008. 20:38:57 
Korisnikov avatar

Asistenkinja je rekla da ako znas da uradis ispitne zadatke nemas problema na ispitu!

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 08.06.2008. 20:42:52 
Moderator
Korisnikov avatar

Prilicno sam siguran da time nije mislila da treba totalno da ignorisete postojanje bilo koje oblasti osim pete iz zbirke, vec ako samostalno bez problema znate ispitne zadatke, necete imati problema. A da bi ih ukapirali, najlakse je postepeno raditi ostale oblasti... Posto ako vam dodje na ispitu nesto sto odudara od ispitnih zadataka (sto se naravno uvek i desi), necete imati pojma sta treba da radite.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 08.06.2008. 21:39:31 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07.11.2007. 20:52:15
Kobass je napisao:
Takodje buni me zadatak 5.1 odma na pocetku! Gde je u ovoj tabeli diraktan rad! Ja kontam da treba da vidim koji su koji gubici, ali bez direktnog rada nista ne mogu da uradim!

Direktan rad nađeš tako što od ukupnog broja zabeleški za mašinu koji iznosi 600, oduzmeš sve one gubitke, pa to što dobiješ je direktan rad ;) i ja sam danas lupao glavu oko toga, a u stvari lepo piše u postavci, samo treba pažljivo da se pročita. ;)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 09.06.2008. 10:36:17 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01.07.2007. 18:59:57
Jel moze neko da me podseti kako se bese bira granica kod ABC metoda izmedju B i C grupe? Tj. sta bese znaci ono "ucesce u kriterijumu"? Znam da u B treba da bude manje nego u C, ali postoji i taj drugi uslov, kojeg nikako ne mogu da se setim... Evo recimo na 15.str, kako se tu odredjuje granica? Thanx

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 09.06.2008. 10:39:45 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22.06.2007. 12:05:47
Smer: ME
A kako da odredim dokle ide A grupa? Znam da se na pocetku odredjuje granica, ima u nekom zadatku 4000, ali zahvata i proiz. 4050? Onda, kako se odredjuje br. radnika po smenama kad racunamo kapacitet? Tipa 8 radnika: I smena-4, II smena-4, III-2??

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 09.06.2008. 12:08:53 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18.03.2008. 20:31:31
gagi88 je napisao:
Jel moze neko da me podseti kako se bese bira granica kod ABC metoda izmedju B i C grupe? Tj. sta bese znaci ono "ucesce u kriterijumu"? Znam da u B treba da bude manje nego u C, ali postoji i taj drugi uslov, kojeg nikako ne mogu da se setim... Evo recimo na 15.str, kako se tu odredjuje granica? Thanx
U C treba da ima vise proizvoda nego u B, a kriterijumski je B>C

A sad ja imam pitanje, kako se radi zadatak 5.1. pod c

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 09.06.2008. 12:29:25 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28.11.2007. 22:55:55
Godina: IV
Da li dolaze samo oblasti iz zbirke koje su navedene na prvoj prezentaciji vezbi(kapiram da je 99posto tako ali eto da proverim), te oblasti su->

1,3.1,3.2,3.3,4.1,5....?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 09.06.2008. 12:30:51 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29.10.2007. 19:47:00
Smer: UK
Samo te koje pišu na prvom slajdu.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 09.06.2008. 15:04:18 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07.06.2008. 00:02:08
Ima li neko resen zadatak 5.1? To je zadatak sa kraja zbirke, ispitni, koji nemam resen, niti znam bilo koga ko ga zna... Pomagajte ljuuuuudi!

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 09.06.2008. 16:01:47 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19.06.2007. 20:50:12
Meni nije jasno poc c) i onu tačnost = t(ON) s kraja pod a) ne dobijem dobro.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 09.06.2008. 20:36:53 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30.06.2007. 15:51:54
Ljudi, ja predjoh danas ove zadatke, i naidjoh na par nejasnoca... A'e ako moze neko, ko zna, da mi objasni neke stvari od sledecih:

- Kod odredjivanja potrebnog broja radnika i mashina, u tabeli za potreban broj radnika, kada sve drugo odradim (odredim p. broj mashina, p. broj radnika i ubacim ih po smenama), kako da odredim ukupan broj radnih mesta? Pretpostavljam da je neka prosta logika, ali moja se nikako ne uklapa... :P

- Kod metoda ABC, kada odredimo A grupu (koja nam je i jedino bitna za nastavak zadatka), da li grupe B i C moraju da budu bash tachno utvrdjene po nekom pravilu, ili je dovoljno da je ispunjen uslov bilo kako (poshto je B<C po proizvodima i obrnutto po kreterijumu, moze npr. da B bude vece od C za samo 1 proizvod) Mislim, uslov za B i C moze biti ispunjen na vishe nachina, pa koji da izaberemo?

- Kod oblasti "Izbor odgovarajuce vrste SR", moze li neko da pojasni zadatak sa "pragom ekonomichnosti" proizvodnje. Bash mi nishta nije jasno, ni shta je ono t'ru ( i shto je 1/4-1600/Qna2=0) ni shta je t''ru... (Zadatak 1.8 (43. str.) pod c)

- Onaj shematski prikaz grupnog rasporeda RM, skroz mi je neshto shuntav... Mislim, shvatam da treba da se rasporede prvo ona mesta sa najvishe karika (oko njih skoncentrishemo one sa manje), ali realno, ona shema moze da se slozi na vishe nachina... Ima neko pravilo kako se slazu mesta na shemi, ili treba samo otprilike? :P

Au, al' mi se oduzi post... Fala na pojashnjenjima... :D

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 09.06.2008. 22:36:49 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01.07.2007. 18:59:57
Dzmidz_ZP je napisao:
- Kod oblasti "Izbor odgovarajuce vrste SR", moze li neko da pojasni zadatak sa "pragom ekonomichnosti" proizvodnje. Bash mi nishta nije jasno, ni shta je ono t'ru ( i shto je 1/4-1600/Qna2=0) ni shta je t''ru... (Zadatak 1.8 (43. str.) pod c)

Iskreno, ja mislim da tako nesto nece ni biti, tj. nadam se da nece.:D Jer, na vezbama smo samo jedan zadatak iz te oblasti odshljakali, a koliko sam ja skapirao, na ispitu nece biti nista sto na vezbama nismo radili... Osim ako neke grupe nisu tako nesto radile, e onda vec treba proveriti o cemu se tu radi.:D

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 09.06.2008. 23:12:27 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17.11.2007. 19:12:54
jel ste dobili iste rezultate u zadatku 5.1. pod b) :zbun:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 10.06.2008. 01:17:45 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25.12.2006. 20:22:17
Ja ne kapiram da li su u zadacima sa r1,r2 i r3 ukupne zabeleske ustvari radno vreme tog radnog mesta? jer se nigde u tekstu ne spominje koje je radno vreme u casovima vec samo ukupan broj zabeleski...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 10.06.2008. 07:50:16 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30.06.2007. 15:51:54
^Pretpostavljam da mislish na G1, G2 i G3... :D Jeste, raspolozivo vreme ti je suma svih zabeleshki na mashinama, odnosno ukupne zabelesheke (ono u krajnjem donjem desnom delu tabele kod zadataka). btw RV nije radno vreme, vec raspolozivo vreme... ;)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 10.06.2008. 11:57:56 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25.12.2006. 20:22:17
^ o boze koliko sam puk'o nisam ni izvalio da sam napisao r umesto G :D Hvala ti puno, bilo mi je od pomoci! :yo:

edit: da li to znaci da je N = RV posto si gore rekao da je je broj zabelezaka jednak raspolozivom vremenu?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 10.06.2008. 12:41:01 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30.10.2007. 10:54:11
Lazarevic je napisao:
Onda, kako se odredjuje br. radnika po smenama kad racunamo kapacitet? Tipa 8 radnika: I smena-4, II smena-4, III-2??

Dobiješ na početku u svakom zadatku broj smena za svaku mašinu (recimo bs=3). Gledaš uvek da ti u poslednjoj smeni bude što manje radnika, a broj po smeni određuješ tako da ima veze sa brojem mašina. Recimo, ako imaš 3 mašine i 8 radnika koji rade u tri smene, u prvu i drugu staviš po tri, a u treću dva radnika.

Dzmidz_ZP je napisao:
Ljudi, ja predjoh danas ove zadatke, i naidjoh na par nejasnoca... A'e ako moze neko, ko zna, da mi objasni neke stvari od sledecih:

- Kod odredjivanja potrebnog broja radnika i mashina, u tabeli za potreban broj radnika, kada sve drugo odradim (odredim p. broj mashina, p. broj radnika i ubacim ih po smenama), kako da odredim ukupan broj radnih mesta? Pretpostavljam da je neka prosta logika, ali moja se nikako ne uklapa... :P

- Kod metoda ABC, kada odredimo A grupu (koja nam je i jedino bitna za nastavak zadatka), da li grupe B i C moraju da budu bash tachno utvrdjene po nekom pravilu, ili je dovoljno da je ispunjen uslov bilo kako (poshto je B<C po proizvodima i obrnutto po kreterijumu, moze npr. da B bude vece od C za samo 1 proizvod) Mislim, uslov za B i C moze biti ispunjen na vishe nachina, pa koji da izaberemo?

- Onaj shematski prikaz grupnog rasporeda RM, skroz mi je neshto shuntav... Mislim, shvatam da treba da se rasporede prvo ona mesta sa najvishe karika (oko njih skoncentrishemo one sa manje), ali realno, ona shema moze da se slozi na vishe nachina... Ima neko pravilo kako se slazu mesta na shemi, ili treba samo otprilike? :P

Au, al' mi se oduzi post... Fala na pojashnjenjima... :D

Ako su kapaciteti za mašine i radnike isti onda je broj radnih mesta jednak broju mašina na tom poslu. Ako nisu onda br. radnih mesta zavisi od broja radnika i tu imaš više situacija: 1 radnik na 2 mašine, 2 radnika na jednoj mašini, 3 radnika na jednoj mašini itd, sve je to po jedno radno mesto.

B i C su ti nebitne, samo staviš da je A>B>C, ima više rešenja za svaki primer, logično.

To tr'u je prvi izvod od tru. Kada je on jednak 0 možeš preko njega da dobiješ u nekim primerima Q (tamo gde se traži).

Pa šema i može na više načina uvek da se složi, samo trpaj tako da nemaš presecanje tokova i da imaš što manje dijagonala. Mada, Ivan je rekao da to verovatno ne dolazi, a čak iako dođe na šemu ide najmanje poena.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 10.06.2008. 12:55:28 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31.10.2007. 11:12:36
Hoce li oni meni uzeti knjigu, ako ja nju ispisem - mislim necu puno, samo malo.. posto nekih formula nema ni u knjizi, ni u zbirci (ili su razbacane), pa da mi bude sve na jednoj strani?!

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 10.06.2008. 12:59:22 
Moderator
Korisnikov avatar

Smes to, ne smes samo da ispisujes postupke zadataka... Mada to niko ni ne gleda...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 10.06.2008. 13:12:42 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31.10.2007. 11:12:36
Kobass je napisao:
Kako se pravi ova tabela frekvencija?! u 5.7?! Dakle imam grupni raspored i sad treba da napravim tabelu frekvencija da bi uradio linijski al ne kapiram kako, tj zasto su brojevi u tabeli bas tamo gde jesu?!

Za pocetak, to nije tabela frekvencija!
E sad, da imam skener, ali nemam.. Reci sta te konkretno zanima, pod a) , b) , c) ili nesto cetvrto..

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 10.06.2008. 13:16:13 
Korisnikov avatar

^^ Jeste tako pise na resenju sa puskica! To je ono sto smo imali na usmenom tabelicu, pa radimo fik!Ne znam kako da na[pravim tu tabelicu! U resenju je samo nacrtana nema nikakvog objasnjenja!

Pa pod b! Napravis grupni raspored, i onda trebas linijski na osnovu tabele! Kako tu tabelu da napravim?!

dugme edit... koji put jbt...

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 420 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 17  Sledeća